Korona

Na mejah od polnoči nov režim

Ljubljana / Zagreb, 03. 07. 2020 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Ti.Š.
Komentarji
858

Od sobote dalje bo na mejah s Hrvaško zavladal nov režim. Slovenski državljani, ki vstopajo iz Hrvaške bodo morali na meji policiji dokazati bivanje pri naših južnih sosedih, in sicer z dokazilom o lastništvu nepremičnine, računom za plačilo nastanitve, turistične takse ali celo računom iz gostilne, je dejal notranji minister v odstopu Hojs. Karantenske odločbe bodo po novem vročali na mejnih prehodih Gruškovje, Jelšane, Obrežje in Metlika. Tu bodo organizirane posebne skupine, ki bodo odločbe spisale in tudi vročale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gneča v smeri Hrvaške
    02:31
    Iz 24UR: Gneča v smeri Hrvaške
  • Iz 24UR: Kakšna so konkretna navodila za prestopanje meje?
    03:54
    Iz 24UR: Kakšna so konkretna navodila za prestopanje meje?
  • Iz 24UR: Nov način prestopanja meje
    05:04
    Iz 24UR: Nov način prestopanja meje

 

Vlada je Hrvaško, skupaj s Francijo in Češko umaknila z zelenega seznama covid-19 varnih držav. Od polnoči dalje bo tako na mejah veljal nov režim. Slovenski državljani, ki se vračajo iz Hrvaške, bodo po novem morali na meji dokazati, da so resnično bivali tam.

Potem ko je vlada zaradi hitrejšega širjenja koronavirusa tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in na Zahodnem Balkanu potrdila strožje ukrepe na meji, je notranji minister v odstopu Aleš Hojs danes podrobneje pojasnil nov režim. Hojs verjame, da bo ta dejansko zajezil dosedanje izigravanje pravil, saj nas sicer čaka popolno zaprtje meje.

Za to bo treba predložiti "dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila", je sporočila vlada po dopisni seji. "Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo covid-19," so še zapisali. To ne velja za osebe, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, dodajajo.

Nov režim na mejah: posebne 'posadke' bodo na Gruškovju, Jelšanah, Metliki in Obrežju vročale karantenske odločbe

Z novim režimom se ne zmanjšuje število mejnih prehodov, na katerih lahko slovenski državljani prestopajo mejo, je na novinarski konferenci dejal notranji minister v odstopu Aleš Hojs. Vlada pa je določila tiste mejne prehode, na katerih lahko tisti, ki jih čaka karantena, vstopajo v Slovenijo – gre za mejne prehode Gruškovje, Jelšane, Metlika in Obrežje.

Na meji z Madžarsko je to kontrolna točka Pince, mejni prehod pa je tudi Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Policija bo na teh mejnih prehodih vzpostavila večje število mejnih kolon.

Če se boste vrnili na mejni prehod Vinica in tam neuspešno dokazovali, da ste bivali na Hrvaškem, vas bodo preusmerili na enega izmed omenjenih štirih mejnih prehodov, kjer se vročajo odločbe o karanteni, je bil jasen Hojs.

Na teh mejnih prehodih bodo organizirane posebne 'posadke' - uvedena bo 24-urna dežurna služba pooblaščencev ministrstva za zdravje, ki bo neposredno spisala, izdajala oziroma vročala karantenske odločbe. Po besedah Hojsa je pripravljeno že vse potrebno za njihovo namestitev.

Odločbe bodo izdajali tako, da bo policist od osebe, za katero se bo izdala karantenska odločba, vzel osebne podatke (vključno z naslovom bivanja v času karantene). Ta oseba bo potem napotena na parkirno mesto, kjer bo predstavnik ministrstva za zdravje spisal karantensko odločbo in jo neposredno vročil osebi, ki bo tisti čas počakala v vozilu. Šele nato bo oseba lahko vstopila v Slovenijo.

Tujcu, ki prihaja iz države na rumenem seznamu in bi torej moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, bodo na meji zavrnili vstop.

Hojs: Verjamem, da bo izigravanj konec, sicer sledi zaprtje meja

Hojs je pojasnil tudi, da je sprememba odloka (to bodo začeli izvajati opolnoči) večinoma posledica izigravanja oziroma neupoštevanja obstoječega odloka oziroma že obstoječih pravil. Da se je to dogajalo, dokazuje samo širjenje okužb, je poudaril in s prstom večkrat pokazal predvsem na delavce z začasnim ali stalnim bivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz 'rdečih' držav, pa tudi na slovenske državljane, ki na meji lažejo, da niso bili v nevarnih državah, ko gre za epidemiološko sliko razširjenosti okužb novega koronavirusa.

Osebe naj bi po njegovih besedah mejne policiste želele prelisičiti tako, da so posredovale napačne podatke: da vstopajo iz Hrvaške ter da niso bile v državi, ki je na rdečem seznamu, kot sta na primer Srbija in BiH.

Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške boste morali na meji dokazati, da ste resnično bivali na Hrvaškem.
Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške boste morali na meji dokazati, da ste resnično bivali na Hrvaškem. FOTO: Bobo

Kot je zatrdil, "sam osebno res verjame", da bodo nova pravila ustavila omenjeno izigravanje. Res je sicer, da "je mogoče izigravati vse", a naslednja stopnja, če se bo izigravanje nadaljevalo, bo "popolno zaprtje meja", česar pa si ne želi nihče, je dodal.

Hrvaška je z današnjim odlokom vlade odstranjena z zelenega oziroma seznama varnih držav glede covida-19. Pogojev zanj ne izpolnjuje več, saj je, kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager, kumulativna 14-dnevna incidenca tam že dosegla 14,7 in raste. Situacijo na Hrvaškem je označila kot "precej burno" - resni sta predvsem žarišči v Zagrebu in Slavoniji, obstaja pa tudi večje število manjših izbruhov v različnih delih države.

Med dokazili račun hotela, turistične takse, gostilne ...

Notranji minister v odstopu je dejal, da se bivanje na Hrvaškem lahko dokazuje z dokazilom o lastništvu nepremičnine na Hrvaškem, pa tudi na primer z računom hotela, z računom plačila turistične takse, računom iz gostilne ... "Zadeve so jasne in precej preproste. Je pa pravica policista, da te dokumente pregleda, da se prepriča v njihovo verodostojnost, in navsezadnje, če se odloči, da gre za nekaj kar je sumljivo ali ne potrjuje navedb tistih, ki vstopajo, odredi karanteno."

Kaj pa osebe, ki bivajo na Hrvaškem pri sorodnikih ali prijateljih, ki imajo v lasti nepremičnino? Hojs pravi, da pisno potrdilo lastnika nepremičnine ni dovolj, lahko pa se bivanje dokazuje na primer s plačilom turistične takse. "Želimo imeti verodostojen dokument. Tudi če greste na obisk k prijatelju, morate plačati turistično takso." Hojs dodaja, da "odloka ni mogoče napisati tako, da bi zajeli vse možne potencialne primere. Treba je uporabljati zdravo pamet."

Nova izjema za vstop brez karantene:

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene so po novem še osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Novinarska vprašanja glede dokazil, ki jih bodo morali slovenski državljani predložiti policiji na meji, smo naslovili tudi na ministrstvo za notranje zadeve. Zanimalo nas je, katera dokazila pridejo v poštev in ali velja tudi hrvaški obrazec za hitrejši prestop meje. Kaj naj storijo posamezniki, ki so bili na primer na obisku pri sorodnikih, prijateljih, ki imajo v lasti nepremičnino na Hrvaškem? Kakšno dokazilo naj torej v tem primeru predloži oseba, ki je bivala pri prijateljih, sorodnikih?

Točnih odgovorov na vprašanja nismo prejeli, skopo so zapisali le kar je že bolj ali manj znano: "V skladu z odlokom mora oseba priložiti dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Velja tudi račun o plačilu turistične takse ali drugo podobno dokazilo, ki potrjuje dejstvo, da je nekdo koristil turistične zmogljivosti ali ima v lasti nepremičnino na Hrvaškem."

Epidemiološka slika v Sloveniji se sicer vztrajno poslabšuje. V sredo smo potrdili že 21 novih primerov, največ od 16. aprila. V četrtek pa smo potrdili novih 16 primerov okužbe.

Plenković: Spremenjeni slovenski ukrepi ne bodo spremenili pogojev za potovanja Hrvatov

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

"Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega," je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjali z Janšo.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.
Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom. FOTO: AP

"Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najbolj pomembnim sporočilom - higiena, dezinfekcija, distanca," je povedal.

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da "ne bo". "Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse," je odgovoril.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.56

Na Hrvaškem trenutno 14,7 okuženih oseb na 100.000 prebivalcev - ta številka še raste. .

13.53

Nuška Čakš Jager: Vsako potovanje v države, ki niso zelene, je odsvetovano. Varne so zelene države, pri ostalih je potrebna previdnost - a gre za odločitev vsakega posameznika.

13.51

Domovi imajo dovolj zaščitne opreme

Mateja Ribič: Domovi imajo dovolj zaščitne opreme, za dva do tri tedne. Kadri ostajajo na enakem nivoju, vlada pa z PKP4 poskuša zagotoviti dodatna sredstva za kadre.

13.49

Tujcu iz rumene države, ki bi moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, se zavrne vstop

Hojs: Tujcu iz rumene države, ki bi moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, se zavrne vstop v Slovenijo. Ob izdaji karantenske odločbe mora namreč oseba jasno navesti naslov, kje bo oseba karanteno preživljala. Če oseba tega ne more storiti, se mu ne more izdati karantenska odločba in se mu zavrne vstop. V prihodnjih dneh bi po besedah Hojsa lahko zaživeli tudi karantenski centri za turiste, ki so že v Sloveniji.

13.48

Epidemiološka slika v Moravčah ne utemeljuje ravnanja župana

Kacin: Epidemiološka slika v Moravčah ne utemeljuje ravnanja župana, ki je med drugim fizično zaprl prostore občine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (858)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Crotop
03. 07. 2020 21.41
+3
Na Šentilju pri vstopu v Slovenijo že nekaj tednov ni nikjer nobenega policista, lahko pridejo ljudje iz Tađžikistana,kakšna karantena ..pa to
User1421764
03. 07. 2020 21.37
+0
zatvorit lepo naso dol 😁💪🏼😁...na dopust pa Lofoten 🇳🇴💪🏼
Žabec
03. 07. 2020 21.36
+4
Ne vem, če je med temi 800+ komentarji kdo že napisal, ampak Hrvati torej malo v šoping v Srbijo, pa v BiH in Makedonijo, potem pa brez problema še k nam po bencin in obisk k bratu, na meji z velikim nasmeškom in Janševo dobrodošlico, nas pa na meji iz hlač in v karanteno, če slučajno ne moremo črno na belo. Večjega jugoslovanarja od Janše pa že dolgo nisem zasledil. To je obraz nas Slovencev, ali kaj?!
brusilec
03. 07. 2020 21.30
+4
kdor hoce v bosno, bo šel, dobil pa tudi kaksno potrdilo.. na zalost bomo pa na koncu na skodi tisti ki delamo in si ne moremo privosciti 14 dnevne karantene po dopustu. razni studentje, tisti z borze, dijaki, penzionisti se pa mirno pokasljajo na ukrepe in gredo na turisticne znamenitosti in zurke ..
brusilec
03. 07. 2020 21.31
+3
da pa gres sedajle na morje v Piran, Portorož .. mores pa res met zeljo po okuzbi ali pa smrti. ko bo prislo do izbruha bo hudo..
brusilec
03. 07. 2020 21.40
+1
ko bos ti penzionist, je tudi vprasanje ce si bos lahk privoscil morje .. enako velja zame.
srecnii
03. 07. 2020 21.29
+1
Boste nekateri sedaj razumel stisku ljudi, k so nikol, niso mogl prvoščit morja izven Slovenije.
srecnii
03. 07. 2020 21.28
+9
Oooo bogi reveži zdaj pa nič morja na Hrvaškem, kaj pa kmetje, upokojenci, invalidi in drugi ko eni še morja niso vidl al pa so bli nazadnje v času Jugoslavije
brusilec
03. 07. 2020 21.34
-3
kmetje se sami odlocijo za taksen zivljenski slog.. penzionisti so uzivali bolj v svojih casih kot ti ali jaz kadarkol ...
brusilec
03. 07. 2020 21.46
+1
kaj bo ko bos jaz ali ti penzionist je pa drugo vprasanje
Cheesecake
03. 07. 2020 21.19
+1
In moj dopust je splaval po vodi.
Mladen sir
03. 07. 2020 21.14
-1
Sedaj še na morje ne smem oditi??Jaz pa sem mislil da mi bo župan MIKLAVŽA,ki ima moj denar,ko mu je bivša žena pustila zame da mi da da si vsaj vikend kupim na morju.To pa je sedaj ugrabitev da čez mejo več ne smem???ZAPEKEL SI SE ŽUPAN V ZAPOR.
Mladen sir
03. 07. 2020 21.16
-1
Niti k teti pa strici ne upam sram vas je lahko SLOVENIJA še države ne veste vodit pa jih 8 mescev nisem videl.To je za aretacije za določene ljudi na vladi in v zdravstvi premalo je odpuščanje ljudi.VS
Mladen sir
03. 07. 2020 21.22
-1
Mladen sir
03. 07. 2020 21.35
+0
Aja še to da mi je ukradel denar če je to zate lastninjenje si pa sab odvetnik pameten zase še to morem napisat,ker mi ga še nič ni dal,niti očeti ,Čakaš da prej umreta ,kot si mislil takim ko nismo nič dali smo jih zares ubili.Žena je rekla 2011 leta odvetnik ti bo dal vse nazaj izginila je tudi žena denar pa vidim kak jemajo določeni pa si hiše gradijo nove,nekateri po tujinah.VSI MI BOSTE VSE VRNILI NAZAJ +OBRESTI.lp
FolkloraS
03. 07. 2020 21.10
+1
Počakajte, da gredo lokalne volitve mimo, potem bo udarilo na polno kot v Srbiji.
BroNo1
03. 07. 2020 21.03
+7
Kaj jim bodo balkanci počel? Laganje, kje so bli in podobno....mi pa naivni kot pes!!?!?
aylar
03. 07. 2020 20.22
+8
Ce imas razna dokazila in racune, potem ne mores fasat virusa ali kako?
VAREN
03. 07. 2020 20.28
+13
Neumni Janez si s podrepniki zmišljujejo vse mogoče, samo da jim mine dan in rečejo da so nekaj naredil. Ukrepi pa so neumni do konca. Grem k južnakom z ruzakom hrane in pijače. Cev dan poležavam na plaži. Pridem nazaj na mejo, mi pa težijo za račune. Psihiatrični bolniki.
Ici
03. 07. 2020 21.30
+0
Hribovito2020
03. 07. 2020 20.08
+6
Vsak dan nova navodila. Super. Butale
VAREN
03. 07. 2020 20.07
-5
Briga me kaj se bo dogajalo na meji. Ta gnila Hrvaška me ne zanima že leta. Je drugje veliko bolje za isti denar. Pa še topleje je.
ANDRO2004
03. 07. 2020 20.40
+4
Nisi v svojem življenju prišel do slovenske meje, kaj, da bi jo šele prestopil.
VAREN
03. 07. 2020 20.46
-2
ANDRO ti lahko samo sanjaš o tem, do kje sem jaz že prišel. Hrvaška je preteklost, ki se jo hitro pozabi. Ti pa le k njim, ker za dlje nimaš.
Mario Kneževi?
03. 07. 2020 20.55
+0
VAREN
03. 07. 2020 21.12
-2
Ici
03. 07. 2020 21.30
Cheesecake
03. 07. 2020 20.02
+6
Ali prav vidim, režim? Če je temu tako, sem pripravljen iti na detektor laži.
takje
03. 07. 2020 19.54
+16
Vse, kar lahko naredi vsak razumen državljan vsake države je, da živi normalno, se obnaša normalno in ne naseda globalistični medijski propagandi, to so mainstream mediji. Vsi po vrsti so v njihovih rokah, vsak dan nam perejo možgane. Ljudje, ne biti ovce, naši pastirji-voditelji, so pokvarjenci, sluge svojim gospodarjem, psihopatom, nenasitnim starim prdcem, ki bi vse in še več. Razmišljajte trezno in preudarno z svojo glavo. Taki ljudje, ki imajo v lasti vse, od bank, znanosti, tehnologije, farmacije, vse najpomembnejše svetovne organizacije, tudi WHO, ne bodo reševali človeštva v primeru katastrof. Maske in podobni cirkusi so za tresenje strahu in panike, nimajo nobene funkcije. Mirno vsi na ulice in povedati tej pokvarjeni in prodani domači politiki, da mi tega ne želimo. Ali oni, ali mi. Vsi državljani imamo skupno ideologijo, to je normalno in človeka dostojno življenje. V slogi je moč, pred njo vsak zatrepeta, tudi oni.
VAREN
03. 07. 2020 20.13
-11
A ti verjameš, da je zemlja ravna in se ne vrti?
takje
03. 07. 2020 20.28
+7
Glej, kaj naj ti rečem pubec, upam samo, da takih, kot si ti ni veliko. Masko gor, roke razkuži, ponovi to tisoč krat na dan, pridno poslušaj, kaj bo rekel Jelko in mogoče boš celo kopilot, ko se bo slavila zmaga in se bo virus spet skril za nakaj časa.
VAREN
03. 07. 2020 20.33
-2
Si zdaj dobil asociacijo na svojo neumno pisanje. So ti že od otroštva oprali možgane, da verjameš zgodbicam, če se čudiš mojim trditvam. Kdo ima zdaj oprane možgane, ti ali jaz.
FolkloraS
03. 07. 2020 21.12
testosteron
03. 07. 2020 19.54
+2
...ne verjamem,da mi bo moja ljubica hrvatica izdala račun za švaleraj,...
Ici
03. 07. 2020 19.55
+10
Ne bo ti ga, ker ljubice iz Hrvaške ni. Kaj pa bo ona s Kekcem iz Slovenije?
testosteron
03. 07. 2020 20.00
+2
BroNo1
03. 07. 2020 19.49
+5
Če kdo razume tole, vsak Pajo bo tole naštudiru in tko polcaje na meji obrnu, da ne bodo niti sami vedel od kod so......
SurfBass
03. 07. 2020 19.46
+6
1/4 hrvaškega turističnega budgeta bodo od sedaj polnile poneverbe računov bivanja, računov za prehrano. Kaj lažjega je v teh časih ponaredit pfd masko z vsemi krasnimi štampiljkami in številkami, da je nekdo nekje bival, v resnici pa le prehajal iz rdečih zon v Slovenijo. Najbolj merodajen dokaz bi bil original račun plačila turistične takse, ki se lahko preveri na hrvaški davčni, sice pa vsakomur ki prihaja v Slovenijo lepo dat uradni papir za karanteno, te osebe tudi striktno preverjat ali so res doma in preblem je rešen. Pa ne mi o pomanjkanju policistov, za preverjanje spoštovanja karantene se zlahka začasno najame policiste v penziji, vojake v civilu in rezervnem sestavu, civilno zaščito, mestno redarstvo...
Andi Kog
03. 07. 2020 19.42
+3
Kaj ujeti Pokemoni veljajo? :’D
vremenko
03. 07. 2020 19.40
+2
Še dobro da ste dali Čehe na rumeno listo in nastanitvam povzročili velik izpad dohodka za brezveze.