Korona

'Ne gre za nikakršno sledenje, saj aplikacija nima dostopa do teh podatkov'

Ljubljana, 30. 07. 2020 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
278

Aplikacija #OstaniZdrav, namenjena obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom, bo uporabnikom na voljo sredi oziroma v drugi polovici avgusta. Da aplikacija ne beleži geolokacije in da tudi nima dostopa do imenika telefona ali drugih podatkov, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak in dodal, da je uporaba prostovoljne aplikacije pomembna in smiselna, ko smo še zdravi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo delovala aplikacija?
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo delovala aplikacija?
  • Iz 24UR: Na voljo v drugi polovici avgusta
    03:10
    Iz 24UR: Na voljo v drugi polovici avgusta
  • Iz SVETA: Aplikacija le za obveščanje
    03:44
    Iz SVETA: Aplikacija le za obveščanje
Po novi študiji so že pri 14-odstotni uporabi aplikacije vidni pozitivni učinki, je povedal Geršak.
Po novi študiji so že pri 14-odstotni uporabi aplikacije vidni pozitivni učinki, je povedal Geršak. FOTO: POP TV

Aplikacija #OstaniZdrav, namenjena obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom, bo do roka, ki se izteče v soboto, oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo (MJU) Peter Geršak. Aplikacija že deluje, prilagojena je slovenskim uporabnikom in je v testiranju na MJU in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po izkušnjah iz drugih držav, ki so za osnovo prav tako vzele Applov in Googlov sistem za obveščanje o izpostavljenosti okužbi, je pričakovati, da bo aplikacija na voljo za prenos na pametne telefone sredi oziroma v drugi polovici avgusta, je povedal Geršak.

Spomnil je, da se v soboto izteče pogodbeni rok za prilagoditev nemške aplikacije Corona-Warn-App na #OstaniZdrav aplikacijo, ki je namenjena uporabi v Sloveniji. Njen namen je, da se v primeru okužbe posameznika v čim večji meri in čim hitreje prekine verigo prenosa okužbe z novim koronavirusom.

Na ministrstvu za javno upravo in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opravljajo testiranja aplikacije. Ker gre za prilagoditev odprte kode, je treba izvesti natančne preglede njenega delovanja, funkcionalnosti in informacijske varnosti.

Težava, ki jo je imela nemška aplikacija in o kateri so pretekli teden poročali mediji, je po navedbah sekretarja v slovenski različici že odpravljena. "Vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v AppStore in Google Play nimamo, smo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo treba med pregledi zagotoviti še kakšno dodatno dokumentacijo oziroma pojasnilo," je povedal Geršak.

Ponovno je poudaril, da z aplikacijo ne gre za sledenje, saj aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov, torej ne beleži geolokacije. Nima dostopa do imenika telefona oziroma do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika.

"Aplikacija od vas ne zahteva ničesar"

Direktor podjetja RSteam Primož Cigoj je danes zagotovil, da bo aplikacija enostavna za uporabo in zanjo ne bo potrebnih kakšnih posebnih veščin. Ko si jo bo uporabnik naložil, mu bo v pozdravnem oknu ponudila tudi navodila, za njeno aktivacijo pa bo dovolj že klik na gumb. "Aplikacija od vas ne zahteva ničesar. Samo če ste okuženi, vtipkate desetmestno kodo, ki jo boste dobili od epidemiologa, pa še to je prostovoljno," je dejal Cigoj.

Aplikacija bo opozarjala na stanje tveganja, da je prišlo do okužbe, s tremi barvami: zelena bo predstavljala nizko tveganje, modra nepoznano stanje, ko se podatkovni ključi z drugimi telefoni in strežnikom še izmenjujejo, in rdeča povečano tveganje. Slednja bo torej opozorila na izpostavitev z uporabniki, ki so v svoj telefon vnesli podatek o tem, da so okuženi.

Tako Cigoj kot Geršak sta zagotovila, da je težava, ki jo je imela nemška aplikacija pri izmenjavi podatkov in o kateri so pretekli teden poročali mediji, v slovenski različici že odpravljena. "Vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v AppStore in Google Play nimamo, smo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo treba med pregledi zagotoviti še kakšno dodatno dokumentacijo oziroma pojasnilo," je povedal Geršak.

Ponovno je poudaril, da z aplikacijo ne gre za sledenje, saj aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov, torej ne beleži geolokacije. Nima dostopa do imenika telefona oz. do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika.

Informacijski pooblaščenec končnega blagoslova aplikaciji z vidika varovanja osebnih podatkov po Cigojevih besedah še ni dal, a težav ne pričakuje. Aplikacija trenutno deluje izključno v Sloveniji, je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uporaba aplikacije smiselna, ko smo še zdravi

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med sabo samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije bluetooth. Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži še samo čas trajanja srečanja in oddaljenost med telefonoma. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika. Naključne oddajne kode se zaradi varnosti spreminjajo na vsakih deset minut, brišejo pa se po 14 dneh.

Geršak je še poudaril, da je uporaba prostovoljne aplikacije pomembna in smiselna, ko smo še zdravi. V primeru okužbe z novim koronavirusom pa lahko o tem, da smo okuženi, prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali. To se stori preko naključnih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru naše identitete. Aplikacija obveščenih uporabnikov pa bo na pametnem telefonu izračunala stopnjo tveganja okuženosti uporabnika in ga o tem obvestila.

Ko bo aplikacija na voljo, bo po navedbah Geršaka zaživel tudi klicni center, da se bodo lahko državljani dnevno pozanimali o delovanju aplikacije, prosili navodila oz. pomoč pri njeni namestitvi. Na portalu gov.si bo tudi posebna podstran z informacijami o aplikaciji.

Po nekaterih starejših raziskavah je aplikacija učinkovita, če jo uporablja okoli 60 odstotkov populacije. Po novi študiji MIT Technology Review pa so že pri 14-odstotni uporabi vidni pozitivni učinki, je povedal Geršak. Pričakuje pa, da bodo Slovenci ravnali odgovorno do sebe in drugih in bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri.

Informacijska pooblaščenka opozarja na neustrezne pravne podlage za aplikacijo covid-19

IP Mojca Prelesnik znova opozarja na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije. Ministrstvo za javno upravo je izdelalo oceno učinka v zvezi z varstvom osebnih podatkov za aplikacijo, ki naj ne bi temeljila na sprejetem ZIUPDV. IP je v mnenju na predloženo oceno učinkov ponovno opozorila, da "resnih pomanjkljivosti zakona in tveganj, ki iz tega izvirajo za zakonito obdelavo osebnih podatkov, ni možno sanirati z oceno učinkov". "Ministrstvo ni zakonodajalec, ki bi s takim dokumentom lahko razveljavil ali zadržal uporabo zakonskega predpisa, ki ga je sprejel Državni zbor," je zapisala v sporočilu za javnost. 

Dodaja, da je že od začetka razprav opozarjala na težave z delovanjem aplikacije, a opozorila niso bila upoštevana, "kar bo v nadaljnjih fazah implementacije aplikacije pripeljalo do resnih težav, tako za naročnika aplikacije, kot tudi za MJU, NIJZ ter nadzorne organe (zlasti IP in inšpekcije), obenem pa je zato nastal velik povsem nepotreben časovni zamik." 

 

Ocene učinka so po njenih navedbah namenjene pravočasni identifikaciji in obvladovanju tveganj pri varstvu osebnih podatkov. Zato jih je v tovrstnih primerih smiselno izdelati pred sprejemom zakona in so gradivo, ki popravlja pomanjkljivosti predvidenih predpisov, utemeljuje potrebo po ali izkazuje prednosti določnih projektov ali obdelav osebnih podatkov.

Prelesnikova ves čas opozarja, da nejasnosti o tem, ali obstaja jasna in ustavno skladna pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov v zvezi z delovanjem aplikacije, pomenijo ključno težavo za vzpostavitev aplikacije in zakonito obdelavo podatkov uporabnikov predvsem od NIJZ. Slednji namreč glede aplikacije v interventnem zakonu sploh ni naveden kot upravljavec podatkov.

Pravno nejasna je po oceni informacijske pooblaščenke tudi izjava o neuporabi interventnega zakona. "Vprašanje je, kako bo v praksi dolžan ravnati okuženi, če predstavnik vlade javno pove, da je uporaba prostovoljna, obenem pa je sprejet zakon, ki določa, da si mora kot okuženi obvezno namestiti aplikacijo in vnesti kodo," je pojasnila.

Četudi bi šlo v celoti zgolj za prostovoljno aplikacijo, je za obdelavo osebnih podatkov s strani več javnih organov preko "državne" aplikacije po opozorilih informacijske pooblaščenke potrebna pravna podlaga v zakonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4krat
31. 07. 2020 21.10
+0
kako pa okuzenemu sledi, ce ne gre za sledenje?
User33
31. 07. 2020 20.43
-1
Kva ste vsi prestraseni, pa Facebook, Instagram je v lasti Rockefellerjevega vnuka, C.IA. satanista suckerberga. Pa vsi na fejsbuku.. pol vas pa ta app skrbi 😂🤣 ne si jo nalozit, pa je. 😊
calmato
31. 07. 2020 20.19
Ni mi jasno kako lahko aplikacija posreduje podatke o okuzenosti neke osebe drugemu preko brezzicne povezave da je v blizini okuzenega!Kajti oseba kije okuzena morda nima nobenih simptomov in verjetno se sam ne ve da je okuzen.Ali pa ta aplikacija voha gdo je okuzen z korono?
mijavci
31. 07. 2020 20.38
aplikacija ugotovi s katerimi si bil v stiku še preden si sam zvedel, da si prenašalec virusa, ko je test pozitiven pa ti preko kode ki ti jo da nijz in aplikacije sporoči s kom si bil v stiku, vsaj tko si jest to predstavljam.
Balki30
31. 07. 2020 18.09
+3
Ce mate pametni telefon....pa google....pa se lokacijo vklopljeno...vejo vse o vas....ampak nc hudega...itk na socialnih omrezjih objavljate vse zasebno zivljenje...ka torej cvilite zdj...pa to
ŠARKO
31. 07. 2020 17.24
+1
Lažeko, kot psi. Nič jim ni za verjet. Nemška verzija omogoča krasno tajno sledenje je povedal ugledni računalničar !!!
Balki30
31. 07. 2020 18.08
-2
In kaj pol...pocnes kj nezakonitega?.....mene boli patak ce mi sledijo...bojo pac vedl da sm na kavi v nakupovalnem centru....in kaj zdj?....pa to
Nimasmisla
31. 07. 2020 17.13
+2
ma ste butlni sledijo vam že na vsakem koraku tudi brez te aplikacije
Grega Višnar
31. 07. 2020 13.52
+7
Hitlerjeva Davidova zvezda na elektronski način. Le tako naprej.
Koronavirusovec
31. 07. 2020 13.02
-4
Če že hočejo da si veliko ljudi naloži aplikacijo, bi raje dali vsakmu ki si naloži 200€ namesto turističnih bonov
kure bedne
31. 07. 2020 13.00
+1
To aplikacijo si bo naložila samo igričarska mularija, ki misli,da je to spet nek nov špil. Odrasli pa vemo, da je navaden krš in bedarija. Veliko je telefonskih aplikacij ampak tale je ena najmanj uporabnih in drago plačanih.
Artorian
31. 07. 2020 11.51
-3
aplikacija zagotovo sledi manj stvarem kot razni pokemon go, ali android ali iphone sistem sam po sebi. google ima o vas vse podatke ali se s tem strinjate ali ne, ze samo s tem ko uporabljamo telefon pa se ne rabimo strinjati z nicemer, vse vejo. kar drzava hoce vedeti o vas ze vejo, drugace pa tako ali tako niste zanimivi... glede ucinkovitosti aplikacije pa ne vem, ce bi vsi ljudje ostali 2 meseca doma in ne bi skakali cez mejo in v trgovine po vse kar ne rabijo, bi bilo ze vse v preteklosti in bi danes lahko govorili samo se o tem kako odstaviti vlado, kar je tako ali tako najljubsi hobi levice.
4krat
31. 07. 2020 11.24
+14
Aplikacija naj bi javila, da sem bil v bližini okuženega... In kaj zdaj??? Naj ga ustrelim, naj grem takoj v karanteno, naj grem zdravniku, ali naj skočim s mosta??? Ne razumem uporabnosti aplikacije!!!
User300173
31. 07. 2020 11.19
+8
Ta aplikacija sama ne dosega ničesar, razen v primeru, ko okuženi s telefonom zbeži iz karantene in še to mora imeti aplikacijo in odprt telefon. V "sodelovanju" z Google aplikacijo zemljevidi pa se pojavi čisto drugačna podoba. Aplikacija sama ne beleži lokacije in to drži, beleži pa jo Google zemljevidi, katero si prostovoljno sam inštaliral v "pametni" telefon. Obe aplikaciji imata skupni naslov Google iz katerega se tudi prenese v telefon. Teorija zarote? Nikakor, le ena od možnosti.
relos
31. 07. 2020 11.03
+6
Spoštovani "prostovoljni" uporabniki aplikacije. Ko vam bo pokazal telefon tvegan stik (rdeče), morate po dosedanji logiki in rutini pri odkrivanju stikov v samoizolacijo oz. karanteno in to prijaviti epidemiološki službi. Vse ostalo je ogrožanje javnega zdravja in se lahko sankcionira.
No pasaran
31. 07. 2020 10.07
+8
A se lahko s to aplikacijo sledi pivki lažnivki?
Krevasi
31. 07. 2020 09.11
+5
Sploh nisem prebral članka do konca, ampak ne belezi lokacije ne stikov ne.... v čem je potem smisel aplikacije? Saj imamo google časovnico, katera ravno tako sledi kje se giblješ in s kom
Zentrum
31. 07. 2020 09.04
+17
Tudi če bi mi rekli, da je 1+1=2, vam ne bi verjel. Preprosto niste več kredibilni.
S...O.E
31. 07. 2020 08.24
+7
PITAJ BRATA LAŽOVA
alenka.NN
30. 07. 2020 21.07
+8
v ponedeljek je nek 'vladni strućko' malo preveč zagnano govoril in se zagovoril v vezi aplikacije JJ, je povedal, da, če se jih registrira 10-14 % je namen dosežen ?!? ja seveda je, če se jaz vključim v to norost, bodo avtomatsko vsi moji stiki na razpolago ....'naključna koda', ki bi jo vnesla jim omogoči mojo številko, od tu naprej je pa vse jasno, da nas imajo pod nadzorom......pa ne mi nabijat, da to ni res.....če me slučajno pokličejo, da sem bila v bližini korone, bom poklicala novinarje, pa še koga, da to obelodanijo...in če me zdaj moj prijatelj zbriše, bo potrdil, da imam prav
staridida
30. 07. 2020 19.25
+3
Če bojo vedeli vse o meni, me zagotovo nebojo okradli...
A3umf
30. 07. 2020 17.57
-3
Kdo se boji sledenja? Nezvesti partnerji in korupcionisti! Ker zivimo v drzavi, kjer ni VLADAVINE PRAVA! Zakoni scitijo TAJKUNE IN PROMISKUITETUNE!
setisfekšn
30. 07. 2020 20.34
+7
Ne sploh ne!bojiš se razgaljenja svoje zasebnosti ki ti vsaj v neki meri pripada!!ne glede kaj pocenjas v življenju!ali imaš slabo ali dobro vest!to tukaj ni vprašanje!