Korona

Okužena še reševalca iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor

Ljubljana, 03. 07. 2020 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Nuša Stegnar
Komentarji
468

V Sloveniji so po opravljenih 1274 testiranjih potrdili 16 novih okužb s covidom-19. V bolnišnici se trenutno zdravi deset ljudi, pri tem pa noben pacient ni na intenzivni negi. Enajst od 16 novih primerov so sicer potrdili pri osebah, mlajših od 34 let. V UKC Ljubljana se že pripravljajo na zdravljenje dveh vrst pacientov, tistih z in tistih brez koronavirusa. V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so potrdili, da sta s koronavirusom okužena še dva reševalca, ki sta v samoizolaciji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Deveta okužba zdravstvenega delavca v Mariboru
    01:32
    Iz 24UR: Deveta okužba zdravstvenega delavca v Mariboru
  • Iz SVETA: Kje so obiski omejeni ali prepovedani?
    03:38
    Iz SVETA: Kje so obiski omejeni ali prepovedani?

V četrtek smo v Sloveniji potrdili 16 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je manj kot dan pred tem, ko smo jih potrdili kar 21 – največ od 16. aprila. Povečalo pa se je število obolelih v bolnišnici, kjer se zdravi že deset ljudi. Pri tem sicer nihče od pacientov ni na intenzivni negi. Aktivno okuženih je v Sloveniji trenutno 136 oseb. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ novih okužb, in sicer šest od 16, so potrdili v starostni skupini 25- 34 let, sledi starostna skupina od 15-24 let, v kateri je bilo pet novih primerov. Tri okužbe so potrdili v skupini od 35-44 let, po eno pa v skupinah 45-54 in 55-64. Nihče zaenkrat ne potrebuje umetne ventilacije, nekaj pa jih ima tudi kronične bolezni. Med starejšimi od 64 let ni bilo potrjene nobene nove okužbe. 

Doslej so v Sloveniji opravili 104.201 test na covid-19, skupno potrjenih pa je 1649 okužb.

Drugače kot v začetku epidemije je v Sloveniji trenutno bistveno več okuženih med moškimi, je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager. V Sloveniji trenutno sledimo enajstim skupkom okužb, ki so večinoma vzniknili z vnosi iz tujine. Eden od skupkov se je med drugim pojavil v večjem trgovskem podjetju, vir okužbe pa predstavljajo tudi gostinski lokali, je opozorila Čakš Jagrova. Iz teh skupkov še vedno prihajajo nove okužbe, je opozorila.

Junija je bilo sicer 59 primerov okužb v Sloveniji povezanih z vnosi iz tujine, 22 z lokalnimi prenosi, pri osmih primerih pa vira okužbe epidemiologi niso mogli določiti. Največ okužb je bilo vnesenih z Balkana, pa tudi iz Kazahstana in Rusije.

Čakš Jagrova je prebivalce pozvala, naj ob epidemiološkem poizvedovanju navedejo verodostojne in pravilne podatke. Na podlagi teh epidemiologi po njenih besedah ocenijo tveganje in na osnovi strokovnih smernic pripravijo predloge ukrepov. "Epidemiološka anketa je naše glavno orodje, da zamejimo širjenje okužbe," je poudarila.

Dodala je še, da je epidemiološka služba krepko obremenjena. "Če se število novih primerov dnevno izrazito viša, se strategija epidemiološkega dela spremeni iz faze zadrževanja okužbe v fazo blaženja," je pojasnila. V tem primeru bi bile najvišje na lestvici prioritet epidemiologov ranljive populacije, kot so na primer oskrbovanci v domovih za starejše.

V UKC Maribor danes pozitiven en zdravstveni delavec, v zdravstvenem domu Adolfa Drolca dva reševalca

Okužena sta še dva zdravstvena delavca iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor. Informacijo so za naš medij potrdili in povedali, da gre za reševalca. Oba sta v samoizolaciji, potem ko sta začela kazati znake okužbe. V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor je tako skupno okuženih 10 zaposlenih, izvor okužbe še ni potrjen. 

Iz UKC Maribor so sicer sporočili, da so zaposleni, ki so bili v tesnem rizičnem stiku s sedmimi okuženimi zdravniki iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca,  še zmeraj v samoizolaciji, kontrolna testiranja so predvidena 8. in 9. dan po kontaktu oz. takoj ko se pojavijo klinični znaki: "Do tega trenutka smo identificirali stik s sedmimi okuženimi zdravniki pri 30 hospitaliziranih pacientih in 31 zdravstvenih delavcih UKC Maribor. Klinični znaki so se pojavili pri 1 zdravstvenem delavcu UKC Maribor, ki je bil v samoizolaciji, testiranje je pokazalo pozitiven rezultat." 

UKC Ljubljana s prepovedjo obiskov

Zaradi splošnega poslabšanja epidemiološke situacije so v UKC Ljubljana z današnjim dnem ponovno prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Izjeme ostajajo obiski na intenzivnih enotah  in pri bolnikih, ki so na paliativnem zdravljenju oziroma so  kritično bolni, vendar po dogovoru z lečečim zdravnikom. Na otroških oddelkih je ob otroku dovoljena prisotnost enega starša, ki mora biti zdrav. "Obiskovalce prosimo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe," so zapisali pri UKC Ljubljana. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da so dvignili stopnjo pripravljenosti KC na višjo, kot je bila v tem času. Ne želijo namreč, da bi jih epidemija presenetila. Prvi ukrep je ukinitev obiskov. Izjeme pri obiskih so v porodnišnici in na pediatriji, ter pri osebah, ki so hudo bolne.

Sicer pa z največjimi napori vzpostavljajo dva sistema, zdravljenje pacientov brez in s koronavirusom. Številke okuženih namreč postopno naraščajo. S pritiskom na infekcijsko kliniko pa se je povečal tudi pritisk na NMP, in so na robu zmogljivosti. Tudi zato so določene bolnišnice že prosili za pomoč pri sprejetju pacientov. Ostale bolnišnice se sicer ne aktivirajo, dokler infekcijska klinika ne sprejme 14 pacientov, trenutno je sprejetih 10. Najprej je nato na vrsti UKC Maribor.

Na stanje bolnika se skušamo prilagoditi, kaj bi to zanj pomenilo, če ne bi imel obiskov. Tatjana Lejko Zupanc

Na infekcijski kliniki se polni prvi oddelek, odprt imajo pa že drugi oddelek za okužene, je pojasnil Poklukar. Trenutno jim še uspeva, saj so na srečo zdaj zboleli mlajši državljani, hospitalizacije pa pridejo z zamudo pet do deset dni. Za obravnavo odraslih pacientov imajo trenutno na voljo okoli 145 ventilatorjev, je še povedal, a poudaril, da točne številke nima pri sebi.

V ljubljanskem UKC bodo vzpostavili tudi sive točke, kjer bodo obravnavali paciente s sumom na koronavirus. Aktivirali so tudi telekomunikacijski center za paciente s sumom na koronavirus. In čeprav ne želijo povzročati panike, želijo sporočiti, da so pripravljeni na nov val, bodo pa ukrepe stopnjevali, če bo potrebno, je dodal Poklukar. 

Z večanjem obremenitev in hkratne nujnosti, da kadrom omogočijo, da se spočijejo in gredo na dopust, delajo na tem, da ne bi okrnili drugih programov, vendar bodo potrebne dodatne sile, so še prepričani v UKC, kjer že od 1. julija naprej spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih, ki morajo prav tako upoštevati navodila za preprečevanje koronavirusa. Za vse veljajo isti ukrepi, tako za zaposlene kot obiskovalce. Ker pa so dopusti, nimajo zakonske podlage, da bi zaposlenim prepovedali odhod v tujino, zato lahko le apelirajo nanje, naj premislijo, kam gredo na dopust. Če bi se zgodilo najhujše, da bi potrebovali kader, tudi tiste v karanteni, bodo te sedmi dan tetirali, in če bi bil test negativen, naj ne bi bilo več nevarnosti, je povedala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike.

Tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so z današnjim dnem do preklica prepovedali obiske. Za bolne otroke in umirajoče paciente so obiski možni v dogovoru z osebjem na oddelku, enako velja tudi za prisotnost partnerja pri porodu.

Pojasnila je tudi, da se KC pripravlja na organizacijo dela, ki bo trajala več časa kot je bilo v času epidemije. Bolnišnica se v času epidemije ne bo zapirala, delo bodo morali organizirati tako, da bo teklo nemoteno, saj imajo tudi veliko pacientov z drugimi boleznimi.

Situacija glede koronavirusa je sicer zdaj drugačna kot je bila pozimi. Takrat je bil vstop virusa predvsem iz Italije, zdaj pa je iz Balkana. Lejko Zupanc pravi, da je treba pregledati ukrepe, zlasti kar se tiče karantenskih odločb. Zdi se ji odlično, da bodo zdaj karantenske odločbe dobili že kar na meji. 

Epidemiološka slika se v Sloveniji slabša.
Epidemiološka slika se v Sloveniji slabša. FOTO: POP TV

Omejitev obiskov v celjski bolnišnici in prepoved v  Novi Gorici

Splošna bolnišnica Celje zaradi dodatnega poslabšanja epidemiološke situacije v regiji dodatno omejuje obiske v bolnišnici. Od sobote, 4. julija, pa do preklica bodo tako dovoljeni le obiski pacientov, ki so kritično bolni, porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka, in otrok, ki jih lahko obišče le en starš ali skrbnik. Obisk posameznega pacienta lahko traja največ 15 minut. Obiskovalci naj na obisk pridejo s svojo zaščitno masko, ki naj si jo namestijo pred vstopom in jo nato nosijo ves čas obiska. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen. Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

V Splošni bolnišnici »dr. Franca Derganca« Nova Gorica pa so prepovedali obiske.  Ukrep prične veljati z jutrišnjim dnem in velja do preklica.

Umik Hrvaške z zelenega seznama 

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v Sloveniji je vlada sicer v četrtek sporočila nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Hrvaško, Francijo in Češko vlada tako umika z zelenega seznama covid-19 varnih držav na rumeni seznam. Umik Hrvaške na rumeni seznam sicer ne pomeni karantene ob prihodu v Slovenijo, bodo pa slovenski državljani morali na meji predložiti dokazila, da so se resnično nahajali na Hrvaškem. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
05. 07. 2020 08.39
+2
Da se nekateri navadni državljani ne držijo omejitvenih ukrepov ,človek razume , da se pa to zgodi stroki , zdravnikom , ki so dobro poučni s posledicami tega virusa, pa je nedopustno , neodgovorno in neresno. Človek, zdravnik pride iz ogrožene države z redečo oznako , pa gre neobremenjen delati , ne da bi takoj po prihodi domov opravil test . Šele po nekaj dnevih, ko so se pojavili prvi znaki okuženosti , so njega ,kasneje tudi morebitne vse ostale ,s katerimi se je družil v delovnem okolju , testirali . Krog potencialnih okuženih , se je vse te dni močno razširil in vprašanje je , če so v ta krog testiranih zajeli vse. Tudi pri prvem valu je zdravnik prinesel okužbo iz Italije in jo "strokovno" neodgovorno širil med zdravimi ljudmi. NIJZ naj naprej napravi red v svojih vrstah in svojo histerijo naj ne straši , že tako prestrašene Slovence. Komentator ene TV hiše je delaj postavili smo veliko vprašanj , dobil pa še manj odgovorov. Stroka o tem virusu ne ve prav veliko , ugotavljajo in analizirajo samo posledice in se vse predeč ozirajo na golo statistiko . Vsaka nova okužba je samo še okužba tega virusa. Ne vem kaj to pomeni za Britanijo, da Slovenija ni na seznamu varnih držav. V Avstriji v petek 119 okuženih, v Sloveniji samo 16 . Vsak si naj sam izračuna , kje večja okuženost . V Avstriji v trgovinah maske niso obvezne , vsaj v soboto se je to tudi videlo.
borec91
04. 07. 2020 14.31
apelirajo na zaposlene da gredo v guzvo na slo obalo namesto na prazne hrvaske noro
231koak
03. 07. 2020 21.50
+5
Jovo na novo. Marš......
Periot222
03. 07. 2020 21.50
+10
ZAKAJ PA VI NE NOSITE MASK PO BOLNISNICAH VELIKO VAS JE KO JE NE GOSPODJE V BELEM?
hotchilipoper
04. 07. 2020 09.02
+0
Ne verjamem politikom
03. 07. 2020 21.41
+6
Lopovi lazejo
hotchilipoper
04. 07. 2020 09.02
+0
rb26**
03. 07. 2020 21.35
-4
Ne, ni čudno. Nevednež. So lepo obrazložili, da so v času, kovso še delali, nosili maske in uporabljali rokavice. Zato niso okužili pacientov.
VAREN
03. 07. 2020 21.53
+6
Naivnež si ti, če misliš, da maska in rokavice zadržita virus. Si napumpan z lažnimi informacijami že toliko, da jim verjameš. Uporabi svoje možgane in sam prebrskaj mal o materialih, pa boš mogoče sam dojel koliko minut zdržita.
Cmrlek
03. 07. 2020 21.30
+2
Dej come on, 10 je hospitaliziranih, od tega 7 ali 8 že od vsega začetka te korone.🤦‍♀️ Testi so več ko očitno precej lažni, tk da zdej še to ni za verjet....m
evasle
03. 07. 2020 21.29
+27
Naše okužbe se prenašajo trenutno med mladimi, prej ali slej pa se bo začelo širiti po družinah, med prijatelji......... in bo preskočilo na starejše, ki pa ne bomo kar brez simptomov in blagim kašljem. Mislim, da je tokrat ne bomo odnesli tako kot smo jo prvič. Mislim tudi, da se narobe razburjate na vlado. Ljudje so/smo tisti, ki prenašamo virus med sabo, nam ga ni vsilila vlada. V nedogled ljudem dopovedovat, kaj lahko, česa ne smeš - bi si že lahko malo zapomnili, kako in kaj. Ampak je treba vsepovsod hodit, uživat, feštat, roštiljat...
deltex
03. 07. 2020 21.47
+0
Ja, oprosti, ampak jaz čepel ne bom doma kot kura iz baterijske reje.
Ponent
03. 07. 2020 21.49
+5
Torej ne bo več zabav, piknikov, izletov!? Lepo v bunkerje in čakat, da slučajno kdo ne zakašlja.. Je to življenje po tvoje? Lepo ste eni oprani..
borec91
04. 07. 2020 14.33
borec91
03. 07. 2020 21.28
+3
kot je kozlovski ukrep dokazilo razni racuni o parkiranju tankanju ce so ze uvedli ta rumeni semafor bi morali zahtevat bo konkretno racun o nocenju in podobno
borec91
03. 07. 2020 21.24
+7
zakaj so nakupili za miljone ventilatorejev sedaj pa 10ljudi v bolnici in taka panika res se je za vprasat zakaj zdravstvo placujemo
Ici
03. 07. 2020 21.28
+4
Plačujemo ga zato, da so vse čakalnice od jutra do večera polne.
VAREN
03. 07. 2020 21.30
+0
So danes pri poročilih na TV izdali sami sebe. Zganjajo paniko o posteljah, prej, ko naj bi bilo toliko bolnih pa niso nič govorili o prostih posteljah. Se vidi, da je ta koronček en velik nateg.
tron3
03. 07. 2020 21.45
+4
Ja zakaj, da plačujemo izgubo, provizije itd, to je upelan sistem, kateremu se bele halje ne bodo niti pod razno odrekle.
Pan1
04. 07. 2020 08.44
+2
borec91
04. 07. 2020 14.35
ne vem kje na notranskem ne sprejmejo na dan vec kot 30 procentov od prej ziher ne vec kot 1 na pol ure v 5 minutah si pa frej
Podborsky
03. 07. 2020 21.12
+40
Gres v Bosno, tam si stirinajst dni, potem se itak moras vrniti preko Hrvaske, tam gres na bencinsko, dobis racun, nato gres se na kavico, dobis racun, na meji poves, da si bil na hrvaskem in potem veselo trosis virus pri nas. A mi lahko kdo pove prosim, kateri bedak si je izmislil taksne ukrepe, ker dihtig ziher ni.
Božji hram
03. 07. 2020 21.14
+7
borec91
03. 07. 2020 21.21
+11
sds lopovi razen kozlarij in kraje drugega ne znajo
Pan1
04. 07. 2020 08.45
-2
borec91
04. 07. 2020 14.36
+1
bububu123
03. 07. 2020 21.07
+5
Doktor v Bergamu je tudi rekel, da tile, ki so umrli za ''covid-19'' bi po vsej verjetnosti umrli letos. vsaj 95% teh. Imaš prehlad in ti virus test pokaže pozitivno!
big brother
03. 07. 2020 20.53
+1
Folk hodi iz Hrvaške domov in za Vikend Hr in nosi domov. Škoda blodit da ne, 70.000 slovencev je blo prejšn vikend na HR
tron3
03. 07. 2020 20.53
+33
V totem Maribori je okuženo samo zdravstveno osebje, pacientje ki so v stiku z njimi so pa zdravi, čudno a ne de?
Tone Mihel?i?
04. 07. 2020 10.19
-1
Bodi vesel da je tako ker če bodo okužili še bolnike bo......
Ariana Ayra Lionwood
03. 07. 2020 20.52
+30
Ta virus mam ze prek glave. Res je da se st. okuzb veca, a nevarnost oz. smrtnost pada. Smo imeli primer v druzini, teta +55 - malo je kihala pa vrocina pa to to blo....umrli (sozalje svojcem) so taki ki bih jih tudi gripa dobila zaradi starosti ali pa mnogih drugih bolezni...tudi marsikoga je dejansko vzela gripa pa so ga vseeno dali pod covid za statistiko (poznam 3 take primere da sploh niso meli korone pa vseno sli na listo zal)...veliko testov sploh ne naredijo ampak po simptomih dajo pod covid...kot da smo gripo prehlad in agino izbrisali z oblicja zemlje...take najbolj kriticne bi se moralo paziti, ne pa da vsaki dam gledam upokojence iz doma kako setajo po ulicah mesta...potem pa bo spet sranje ko bodo umirali starejsi v domovih...eh
VAREN
03. 07. 2020 21.00
+16
Nobene obdukcije in testov niso naredili, da bi lahko z gotovostjo določili vzroka smrti. Sama puhla pamet jih je.
dodododo
03. 07. 2020 21.02
+6
Idi malo na You tube in poglej snimke iz Novega Pazarja, ki ne smejo v uradne medije.
Tone Mihel?i?
04. 07. 2020 10.27
+1
So delali obdukcije seveda ampak razlaga je takšna korona + kronične prejšnje bolezni = lahko smrt ...korona pač lahko pospeši in poslabša zdravstveno stanje...pa kot sem razumel če je smrt od korone država plača pogreb ??
VAREN
03. 07. 2020 20.44
-29
Mejo na Trojane, pa bo problem s korončkom rešen v 14 dneh. Vse neumnosti do zdaj v zvezi korončka so zakuhali štajerci.
SLOVENEC
03. 07. 2020 20.50
+22
VAREN
03. 07. 2020 20.52
-18
Sashp13
03. 07. 2020 21.01
+11
Ti ali jes mamila ali pa si jim pri rojstvu iz rok padel. Diht ziher nisi.
VAREN
03. 07. 2020 21.08
-11
rob3rt
03. 07. 2020 21.34
-2
Takoj zato, mejo na Trojanah, pa da se NIKOLI več ne odpre, v tunele pa par hrušk betona vsipat.
Pan1
04. 07. 2020 08.47
Varen. Virus, ki ga trosiš, je od tvojega rojstva. Pojdi v tvoji varni Bosno. In tam bluzi.
Tone Mihel?i?
04. 07. 2020 10.29
Saj se ne pride samo čez Trojane naprej po Sloveniji ali ne ??
solarcek1234
03. 07. 2020 17.03
+62
Hrvaska ni vec varna drzava,karantena za vstop v Slo ni potrebna...morali bodo pa povratniki dokazovati na meji,da so res bili v hrvaski???Zakaj,ce pa ni vec varna drzava???Se pravi grem v Zagreb kjer je najvec okuzenih tam zbolim i dokazujem na meji,da sem bila res v Zagrebu???Po povratku iz Zagreba se obiscem sorodnike,prijatelje,grem mal po trgovinah,na kaksno kavico in usput okuzim se 20 ljudi.Ampak ni panike,saj sem prisla nazaj v Slo iz drzave,ki ni na zelenem varnem seznamu.Ne razumem!!
NLZ
03. 07. 2020 17.12
+10
Tukaj ni kaj razumeti. Kdor naredi to kar si napisala ni niti odgovoren niti gladek. Aja, a ti vedno počneš stvari, ki ti jih naloži vlada???????????
solarcek1234
03. 07. 2020 17.22
+15
N-ne gre se za vlado gre se,da je njihov ukrep preverjanja nesmiseln in,da je treba meje zapret in spostovati moralna nacela in biti soodgovoren,da preprecimo širjenje bolezni in smrtne zrtve.Ravno to komentiram,da vlada tokrat pocne narobe in ne jaz s svojim razmisljanjem o cist moznem scenariju.Saj ni nujno,da zbolis prvi drugi dan po okuzbi preden pa sploh gres na testiranje,dobis odgovor pa vvmes lahko nehote okuzis kar nekaj ljudi,teh nekaj ljudi sirijo okuzbo naprej....
Ici
03. 07. 2020 19.32
+23
Ne razumeš? Slovenec ima od rojstva v genetskem zapisu ritolizenje in ljubezen do Hrvaške. Tega ne more spremeniti nihče. Niti korona, niti ebola, niti balkanske vojne. Zato si bo Slovenec izmišljal najbolj banalne oizgovore, samo, da bo lahko potoval v ljubljeno deželo Hrvaško.
big brother
03. 07. 2020 20.54
+0
Tone Mihel?i?
04. 07. 2020 10.34
+1
Če bi bili ljudje BOLJ odgovorni bi bilo seveda manj okuženi seveda a ljudje smo pač takšni dokler nismo osebno prizadeti NE verjamemo potem pa stokamo kaj se nam je zgodilo
bikoborec69
03. 07. 2020 17.00
+4
Boste prej dobili danes kakšnega kolesarja, kot obolelega z covidom 19.
Karantanija
03. 07. 2020 16.34
+3
Bolje kot včeraj.
Geres
03. 07. 2020 16.27
+26
Poleg dnevnih statistih o številu okuženih, naj začnejo objavljati še koliko ljudi dobijo z napredovano boleznijo, ker se je vsa diagnostika močno zaustavila. Da se bomo nehali slepiti, kaj je večja urgenca.
Cvetko75
03. 07. 2020 16.36
+3
Geres
03. 07. 2020 17.05
+28
Zdravljenje bolezni v začetni fazi je neprimerno cenejše, kot v napredovani fazi. Pa sploh ne razumem logike, da nekomu plačujejo 1 leto bolniško, ker čaka na operacijo 1 leto. Namesto da bi ga takoj operiral in bi se vrnil v službo... Če jim že za človeka ni mar, bi moral vsaj ekonomsko logiko tega videt.