Slovenija

Boj za ankaranskega župana kot vnovični referendum?

Ankaran, 30. 09. 2014 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za župana občine Ankaran se potegujeta Gregor Strmčnik in Gašpar Gašpar Mišič. Mnogi volilno tekmo primerjajo z referendumsko, saj je bil prvi kandidat na čelu prizadevanj za ustanovitev nove občine, drugi pa je tesen prijatelj koprskega župana.

S tokratnimi lokalnimi volitvami bo dobila svoje izvoljene predstavnike in s tem zaživela tudi občina Ankaran. Ime župana bo znano že v nedeljo, saj se za to mesto potegujeta le dva kandidata, Gregor Strmčnik, ki kandidira s podporo skupine volivcev, ter Gašpar Gašpar Mišič (Slovenija za vedno). Ključno bo vprašanje odnosov s koprsko občino.

Strmčnik je bil na čelu prizadevanj za ustanovitev nove občine, Gašpar Mišič pa zagovarja dobre odnose s Koprom in velja za človeka koprskega župana Borisa Popoviča. Prav zato marsikdo tokratne volitve razume kot neke vrstne vnovični referendum med zagovorniki samostojne občine in tistimi, ki so ali še vedno nasprotujejo odcepitvi Ankarana od Mestne občine Koper.

Boris Popovič in Gašpar Gašpar Mišič sta tesna prijatelja.
Boris Popovič in Gašpar Gašpar Mišič sta tesna prijatelja. FOTO: POP TV

Tudi koprski župan Popovič je ocenil, da bo sodelovanje z Ankaranom po volitvah ali odlično ali nikakršno.

Izid je težko predvideti. Nenazadnje je treba upoštevati, da je na referendumu za samostojno občino Ankaran leta 2009 glasovalo 56 odstotkov volivcev, proti jih je bilo 44 odstotkov, volilna udeležba pa je bila dobrih 64 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Strmčnik oz. kandidatna lista Radi imamo Ankaran je med svojimi prioritetami izpostavila varovanje interesov novoustanovljene občine, kar med drugim predvideva varovanje stvarnega in finančnega premoženja občine Ankaran pri delitveni bilanci; zagotavljanje kakovosti bivanja v občini, pripravo dolgoročnega razvojnega načrta občine ter sodelovanje in sožitje s koprsko in ostalimi sosednjimi občinami.

Strmčnik je med svojimi prioritetami izpostavil varovanje interesov novoustanovljene občine Ankaran.
Strmčnik je med svojimi prioritetami izpostavil varovanje interesov novoustanovljene občine Ankaran. FOTO: Kanal A

Med ključnimi izzivi nove občine bo nedvomno tudi prihodnji razvoj koprskega pristanišča, ki leži na območju Kopra in Ankarana. Kandidatna lista Radi imamo Ankaran je tako med svojimi prioritetami navedla tudi sooblikovanje državnega prostorskega načrta pristanišča za mednarodni promet, ki vključuje tudi upoštevanje že podanih pripomb na gradnjo tretjega pomola.

Gašpar Mišič, ki ga podpira tudi stranka Ankaran je naš, pa je napovedal, da želi spodbujati povezovanje in sodelovanje, kar je bilo po njegovem v preteklosti nekoliko zanemarjeno. Dodano vrednost Ankarana vidi v turizmu, kot osrednjega pomena pa poudarja, da bodo vse prostorske načrte sprejemali transparentno skupaj s krajami.

Gašpar Mišič izpostavlja pomembnost ohranjanja odnosov z Mestno občino Koper. Tako bo poskušal povezati vse skupne javne službe na območju Obale in Krasa ter se zavzel za to, da se pri oblikovanju nove občinske uprave izkoristi obstoječa infrastruktura in tudi spodbude, ki jih ponuja zakonodaja pri financiranju skupnih nalog občinske uprave.

Za člane občinskega sveta se bodo potegovali še kandidati SMC, DeSUS, NSi, Oljke, SDS in SD.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ribi? pepe 1
30. 09. 2014 15.13
+4
Ankaran naj ostane Ankarančanom!!!
primorec91
30. 09. 2014 15.18
+1
safner54
30. 09. 2014 21.23
-4
Strmčnik ni Ankarančan...Celjan je.....GGM pa tudi ne.....Mislim da bo GGM zmagal,in umiril zdajšnjo situacijo v Ankaranu.....
silvy63
02. 10. 2014 15.00
+2
GGM bo umiril situacijo?? Nekdo ki je poslan da dela zdrahe pač ne bo umirjal situacije! Ni plačan za to!
primorec91
30. 09. 2014 14.42
-9
Gregor Strmčnik zavaja in manipulira. Pred nekaj meseci je na novinarsko vprašanje pred kamero jasno zatrdil, da ga župansko mesto Ankarana ne zanima in da se zanj ne bo potegoval. Takemu prevarantu je treba reči enostavno NE.
primorec91
30. 09. 2014 14.46
-3
Poleg tega pa ni zbral dovolj poguma, da bi se udeležil današnjega soočenja kandidatov za župane obalnih občin, ki ga organizira radio Capris. V živo si lahko prenos ogledate danes ob 20.00 na regionalobala.si ali poslušate na radiu Capris.
rekapaka
30. 09. 2014 15.34
+7
Ti si Popovičevo trobilo. Pa sploh veš kje je Ankaran?
piu
30. 09. 2014 13.36
+9
GGM naj bo župan golega otoka...
piu
30. 09. 2014 13.36
+6