Slovenija

Dvajset let že vodijo občine in še kar vztrajajo

Ljubljana/Medvode/Zagorje ob Savi/Rogatec/Odranci, 29. 09. 2014 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
58

V Sloveniji imamo 52 županov, ki so kandidirali na vseh volitvah in bili neporaženi. Več kot 40 se jih za nov mandat poteguje tudi tokrat. Nekatere smo povprašali, kaj jih žene in kaj je recept za takšen uspeh.

Predčasno glasovanje - 5
Predčasno glasovanje - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Prve lokalne volitve v neodvisni Sloveniji so potekale leta 1994. Od takrat je do danes na oblasti še vedno 19 županov. In večina izmed teh, natančneje 14, se jih bo v nedeljo spet borilo za nov mandat.

Župani Edvard Čagran (Šentilj), Janez Novak (Loški Potok), Ludvik Novak (Puconci), Benedikt Podergajs (Vojnik), Jože Čakš (Šmarje pri Jelšah), pa so se odločili, da je po petih mandatih županovanja dovolj in na tokratnih volitvah ne kandidirajo. Sicer pa so je "večnih županov" še več. Veliko je namreč občin, ki so bile ustanovljene po prvih volitvah. Zadnja je naprimer občina Ankaran, ki bo prvič župana volila to nedeljo. In županov, ki občine vodijo vse od ustanovitve je prav tako veliko. 17 županov je na čelu svojih občin že od leta 1998, od leta 2002 je župan Šmartna ob Litiji Milan Izlakar, od leta 2006 pa je na oblasti takrat novih občin še dodatnih 15 županov.

Po petih mandatih pa si še šestega želijo župani Brd, Cerkelj na Gorenjskem, Črenševcev, Juršincev, Medvod, Odrancev, Podvelke, Rogaške Slatine, Zagorja ob Savi, Gornjih Petrovcev, Rogatca, Miren - Kostanjevice, Vipave in Šentjerneja. Stanislav Žagar, ki že 20 let vodi občino Medvode, meni, da je bil petkrat zapored izvoeljn, ker nikoli pred volitvami ljudem "ne zida gradov v oblake in jih ne prepričuje z visoko nedosegljivimi obljubami".

Župan Medvod Stanislav Žagar
Župan Medvod Stanislav Žagar FOTO: POP TV

Martin Mikolič, ki že 20 let vodi občino Rogatec pravi, da je bilo najhuje na prvih volitvah, nato pa je po njegovem mnenju "dokazal, da zna voditi občino, saj da so v posameznih madnatih ogromno postorili za dobrobit ljudi v občini". "Prav gotovo je k moji podpori veliko prispevalo to, da sem na lokalnem nivoju vedno deloval tako, da se nismo politično delili, ampak smo se vsi skupaj trudili čim več narediti za naše občane," je še prepričan župan, ki je njegovo kandidaturo predlagala stranka NSi. In njemu se tudi šesti mandat ne bo izmaknil, saj bo glede na to, da je edini kandidat, izvoljen neposredno.

Tudi župan Odrancev Ivan Markoja je edini kandidat in tudi on je na oblasti že pet mandatov. Recepta za takšen uspeh na volitvah pa ne pozna. Pravi, da je to odločitev volivcev.

Z njim se strinja tudi župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, ki pravi, da recepta preprosto ni. "Vsak mandat je zgodba zase in vsakokratne priprave na volitve so, kot da gre za prvi mandat," pravi. Njegove izkušnje pravijo, da spoštuje občanke in občane od prvega do zadnjega dne vsakega mandata, da je zanje dostopen vsak trenutek in nikoli ne obljublja, česar ne more izpolniti.

Dosežki 

Pravi, da je z njimi v petih mandatih dosegel, da je občina prepoznavna, samozavestna in usmerjena v prihodnost. Pravi, da je Zagorje ob Savi v 20 letih iz "rudarsko-industrijskega območja postalo lepom sodobno evropsko mesto". Posebej je ponosen, da he bulo skupno prizadevanje občank in oblanov za čisteješe okojle. Nedavno so namreč dosegli, da v Zasavju ne bo več kurjenja odpadkov, kar bi poslabšalo že tako onesnažen zrak v njihovi dolini.

Matjaž Švagan se je leta 2007 potegoval za mesto predsednika LDS, a ga je takrat premagala Katarina Kresal, ki se je med tem iz politike že umaknila.
Matjaž Švagan se je leta 2007 potegoval za mesto predsednika LDS, a ga je takrat premagala Katarina Kresal, ki se je med tem iz politike že umaknila. FOTO: Dare Čekeliš

Ponosen je tudi na 20,5 milijona evropskih sredstev, z lastnimi sredstvi pa so skupaj od leta 2007 v projekte investirali 32 milijonov evrov. Med njimi je tudi vrtec Smrkci, ki so ga zgradili. Za ureditev mestnega jedra bodo namenili tri milijone evropskih sredstev ter obnovili rudarski muzej v Kisovcu. Izpostavil je tudi postavitev čistilne naprave, ki bo pomagala zbistriti potok Medija. Pravi, da je značilna tudi oblika naprave, zaradi katere je verjetno edinstvena v celotni Evropi, saj predstavlja ladjo Argo v pspominu na legendo, da so od tam Argonavti potovali med iskanjem zlatega runa.

Mikolič je med svoje največje dosežke uvrstil obnovitev kgrada Strmol in grajske pritave, na novo zgrajene športne infratrukture, gre za moderno športno dvorano, dve veliki nogometni igrišči in igrišče za odbojko na mivki. Dodal je še obvozico, vodovodno omrežje, kanalizacijo, energetsko sanirane šole in nove ter obnovljene gasilske domove.

Župan Rogatca Martin Mikolič leta 2004.
Župan Rogatca Martin Mikolič leta 2004. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi Markoja je prepričan, da je dosežkov veliko, najvidnejši pa so zanj ureditev industrijske cone, ki je prinesla 500 novih delovnih mest, preobrazba občine iz pretežno kmetijske v pretežno delavsko občin, nov nizkoenergijski vrtec, novo širokopasovno omrežje in nov vodovod.

Odnos z občani

Medvoški župan Žagar pravi, da je dosežkov ogromno. Tudi sam našteva ureditev komunale, asfaltiranja cest, nove športne objekte, šole, vrtce, kulturne domove, nov dom za starejše "in še in še". Pravi, da je njegov odnos z občani odličen, profesionalen, predvsem pa človeški.

Mikolič in Markoja bosta izvoljena neposredno, saj nimata protikandidatov.

Da je odnos do prebivalcev občine pomemben za župana, se strinja tudi Mikolič. Pravi, da sam veliko časa prebije z ljudmi, ob tem pa, ker gre za majhno občino, tudi sam opravlja operativne naloge na terenu. Pravi, da je z njimi vzpostavil zelo dober odnos. "Jaz spoštujem njih in menim, da tudi oni mene."

Podobno odgovarja tudi Markoja, ki pravi, da ima z občani zelo pristen odnost, sjih jih kot domačin vse pozna osebno. Tudi Švagan pravi, da ima s prebivlaci občine od samega začetka pristen, prijateljski, a spoštljiv odnos. Za njih so dostopni vselej, ko jih potrebujejo pri reševanju problemov. Pravi tudi, da je navzoč praktično povsod. Na prireditevah, dogodkih, ker ve, da je za vsakogar njegov dogeodek najpomembnejši in je zato enako pomemben tudi zanj. Pravi, da je svojo telefonsko številko dal vsakemu občanu, ki je to želel. Skuša se vživeti v vsak problem soobčanov, saj meni, da to pri ljudeh šteje.

Markoja pojasnjuje, da je imel v dveh mandatih protikandidata, štirikrat pa ne. "Tisti, ki so zaposleni in bi bili sposobni prevzeti župansko mesto se verjetno ne odločajo za kandidaturo zaradi motenj, ki bi jih na njihovo delo povzročilo županovanje; mladi izobraženci brez zaposlitve pa si ne upajo zaradi pomanjkanja izkušenj," je prepričan.
Markoja pojasnjuje, da je imel v dveh mandatih protikandidata, štirikrat pa ne. "Tisti, ki so zaposleni in bi bili sposobni prevzeti župansko mesto se verjetno ne odločajo za kandidaturo zaradi motenj, ki bi jih na njihovo delo povzročilo županovanje; mladi izobraženci brez zaposlitve pa si ne upajo zaradi pomanjkanja izkušenj," je prepričan. FOTO: POP TV

Kaj lahko še doprinesejo?

Vsak mandat mu je prinesel neprecenljive izkušnje in iz vsakega se veliko nauči, zato v vsak mandat vstopa zrelejši in bolj samozavesten. Dodaja, da ima še veliko moči v prihodnjem mandatu pa želi do konca izpeljati v tem mandatu začete projekte. Njegova vizija - občino postaviti v sam vrh najuspešnejših občin v državi, se uresničuje, hkrati pa jim nikoli ne zmanjla ciljev. V nov mandat vstopa z veliko drznostjo izzivati prihodnost. Pravi, da so v Zagorju ob Savi prepričani, da ne delao vsake stvari tisočkrat bolje od drugih, ampak, da tisoč stvari delajo enkrat bolje in so zato uspešni. Občino pa odlikujejo skromnost, poštenost, razvoj in vizija. "Naredili smo Drnovškovo mesto," zaključuke Švagan.

Markoja pravi, da bodo v prihodnjem mandatu dokončali pripravljene investicije s tujimi vlaganji v industrijski coni in na novo zaposlili okoli 200 ljudi, sanirali čistilno napravo, izvedli projekt meteorne kanalizacije in komasirali kmetijska zemljišča.

Tudi Mikolič pravi, da lahko še marsikaj postorijo, da bo življenje še kvalitetnejše. Uredili bi lahko ožji in širši del trpjega jedra, uredili športno turistično območje ter rešili odpadne vode izven urbano urejenega območja občine.

Žagar pa meni, da lahko z njegovimi dolgoletnimi izkušnjami in znanjem na vseh področjih življenja in pristojnosti, ki jih ima občina po zakonu, doprinse še veliko koristi za njihovo občino.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
30. 09. 2014 09.25
+1
Imajo dobre plače, nobene odgovornosti. Jim je lepo.
opazovalec_
29. 09. 2014 13.58
+6
Dokler so nedotakljivi in lahko kradejo koliko jim paše nevem zakaj nebi še naprej kandidirali za župana!
Robinson
29. 09. 2014 13.10
+4
Kdo pa ne bi bil župan v majhni občini? Če si družaben človek poznaš večino ljudi, narediš en par projektov, upoštevat voljo občanov da so zadovoljni, se udeležuješ občinskih dogodkov, itd itd. Kaj ti manjka? Dober dnar za malo dela. Edino kakor je Markoja povedal zgoraj, mladi veliko šans ravno nimajo, saj se starejši (brez zamere) nosijo da so bog i batina. Tako da nekaj let izkušenj in pri kakšnih 40. bi pa že moglo ratat :)
lodz68
29. 09. 2014 14.39
+1
Markoja je pripeljal v Odrance Carthago ki sedaj zaposluje 400 ljudi,tako da ne vem kako naj bi en mladi z FDV-ja prepričal lastnika ene tovarne naj jo postavi tu v Sloveniji........
General ZKS
29. 09. 2014 13.10
+9
Kaj jih žene?? verjetno malo dela za veliko denarja :D
suzuki bandit1200
29. 09. 2014 13.51
+4
Ja, vsi bi morali biti plačani po delu, ampak po en sendvič bi jim pa vseeno dal
RustemRex
29. 09. 2014 12.18
+17
Občina, ki ima 30 prebivalcev, bo imela 20 let istega župana.... Kaj drugega ni pričakovati.... Tudi sam bom ustanovil svojo občino, v kateri bo 5 prebivalcev in jaz bom župan..... Preprosto....
pogan
29. 09. 2014 12.10
+7
Pukšič pa bo spet kandidiral v Destrniku?? Kar, kar, ljudje so veseli da so plačevali mastne denarce za kanalizacijo.
pogan
29. 09. 2014 12.00
+16
vsak župan, svetnik, poslenec... bi moral jasno napisati kaj bo dobrega naredil za občino, slovenijo.... če tega nebi storil bi moral v zapor za 5 let.... pa bi bilo v sloveniji čisto drugače.
opazovalec_
29. 09. 2014 14.40
+1
Sam ko sami v politiki določajo pravila igre!
pogan
29. 09. 2014 11.59
+25
najbolj smešen je kangler. ljudje ga naženejo on pa spet kandidira.... očitno res v slovenski politiki ni več morale, poštenja,....
General ZKS
29. 09. 2014 13.11
+5
Ma kako poštenje, ma kaka morala tu v igri je samo €.€€€,€€
lodz68
29. 09. 2014 14.35
+3
ni kangler smešen,niti malo ......volilno telo je tisto ki ni normalno..
mkrneki
29. 09. 2014 11.43
+12
51 preveč, pa svetnike bi lahko tut zmanjšal na 20 ljudi al pa manj.
sinaya
29. 09. 2014 11.34
+6
Novi obrazi ne pomenijo boljšega življenja dokaz je novi mandatar.Do sedaj oz.po letu 2008 se je menjalo veliko novih obrazov pa noben ni pokazal ali napravil konkretnih sprememb.Vsi nekaj obljubljajo,ko pa se znajdejo pred odločitvami pa pogrnejo na celi črti.So pa zelo neumni tisti,ki so mnenja oz.volijo nove obraze,ker mislijo kako bodo le ti napravili red in verjamejo vse kar prišleki povedo in,ko potem ne gre in se zgodbe ponavljajo je seveda v prvi vrsti kriv Janša itd.Ga ne zagovarjam ampak je že prav smešno kako vse poteka.
fujjjjjj
29. 09. 2014 11.31
+20
Vsak župan bi moral imeti s.p. Če bi ustvaril dobiček naj si ga vzame ,izgube pa naj potem tudi sam pokrije.Dokler lahko prideš na stolček brez kakršnekoli odgovornosti se nam ne piše nič dobrega.
xcom73
29. 09. 2014 11.28
+25
Pa se je kdaj kdo vprašal koliko sorodstvenih vezi je v občinah? Če nekdo od starih županov odleti, odletijo z njim tete, strici, sinovi, žene,... še kakšna prababica bi se našla v malhi izplačil davkoplačevalskega denarja...
Luka Krebs 1
29. 09. 2014 11.47
+9
jaaj
29. 09. 2014 11.19
+5
Dobra plača in odskočna deska za naprej, nekaj naredijo z občinskin denarjen pol so pa kar 20 let in več župani. Slovenija ima na žalost cca.220 županov in 2000 svetnokov na 2 mio. ljudi npr. New york ima enega na 10mio ljudi.En župan bi lahko vodil celo Slo ne pa še toliko drž. uslužbecev in poslancev, amb.,itd. mi so eno majhna vas
TheGrayMask
29. 09. 2014 11.09
+2
Vsakič isto, drugi ljudje ista mentaliteta, ko pridem na župansko mesto nebom delal ter bom delal sebi v korist prec ko sem videl par soočanj sem dobil ta občutek neskončnega ponavljanja te mentalitete z lažnim nasmeškom ne hvala moj glas ni za vas ! Če bi se samo en človek prikazal, ki bi bil zelo uspešen ter bi postavil visoka merila in delovno etiko pa bi bil mir v nekaterih občinah, ko pa vidiš te ljudi ki z leti ne naredijo nič si misliš da more biti županska funkcija kompleksna in zapletena malo morgen !
Vse strokovnjak
29. 09. 2014 10.57
+12
Podpiram javno obravnavo pritožb in pobud občanov, kot jo ima Ljubljana. Da je problematika vidna vsem, ne pa da se skrivajo po svojih luknjah!
digosti
29. 09. 2014 10.55
+24
MINIMALNO PLAČO JIM NAKAŽTE, PA NE BO NOBEN VEČ KANDIDIRU!!! ŽAGAR PA LETOS ITAK PADE...
Vse strokovnjak
29. 09. 2014 11.00
+9
Žagar v svojih 15 letih ni prav nič naredil za občane. Samo v prvem mandatu je nekaj migal, potem pa nič od nič. Škoda da Medvode niso ostale pod Ljubljano!
Vse strokovnjak
29. 09. 2014 11.03
+5
Med drugim je pustil graditi veliko bioplinarno brez vseh dovoljenj, ki jo morajo zdaj podreti. Nesposobnež!
CandySkull
29. 09. 2014 10.48
+15
Najstarejši kandidat za mestni svet je star 91 let!!! Kje so mladi?????
jani75
29. 09. 2014 10.36
+13
No admin bom pa napisal drugače, si prvi primer ugovitve plagijatorstva osnovne šole.....
jlde
29. 09. 2014 10.36
+6
Volitve vsako leto, da tempo župana za tri leta ne pade, kar naprej, bi bile predvolilne poteze, dokler ne bi zmanjkalo denarja, v prazno denarnico pa bi zelo malo nesposobnih županov županov kandidiralo še v naslednjem mandatu.
tedoSJA71T1VRSmedo
29. 09. 2014 10.23
+26
"Nekatere smo povprašali, kaj jih žene in kaj je recept za takšen uspeh." Žene jih dobra plača in nič dela, do tega pridejo vsakič, ker so dobri v javnem nastopanju in znajo dobro lagati.