Slovenija

FOTO in VIDEO: Veselje v štabih novih starih županov

Ljubljana/Koper, 05. 10. 2014 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović/Vesna Lambergar/STA
Komentarji
381

Zoran Janković, Boris Popovič, Bojan Šrot, Andrej Čas in Bojan Kontič se lahko pohvalijo, da so v prvem krogu prepričali toliko volivcev, da so odnesli zanesljivo zmago. Vsi so z rezultatom seveda zadovoljni.

Zoran Janković ostaja na mestu župana Ljubljane. Njegovo zmago so pokazale že vzporedne volitve, po več kot 70 odstotkih preštetih glasov pa neuradni rezultati volitev kažejo, da je dobil 58-odstotno podporo volivcev.

Po polomu na državni sceni tako Janković znova močno slavi. Rezultati Jankovića niso presenetili, saj je bil ves čas trdno prepričan, da bo zmagal v prvem krogu."Pomirjen sem po teh rezultatih," je povedal Janković. "Videl sem, da so Ljubljančani dobro to ocenili," je dodal.

Janković pravi, da vedno "išče tisti pozitiven naboj". Vesel je, da prebivalci Ljubljane zaupajo njemu in njegovi listi. "Mi pa vrača ta rezultat zaupanje, da se bo v tej družbi nekaj spremenilo," je povedal. Janković trdi, da dobro vedno zmaga. Povedal je, da so ta rezultat, učinek in to dobro iz Ljubljane želeli na parlamentarnih volitvah prenesti na Slovenijo, a očitno državljani niso želeli razumeti.

V Jankovićevem volilnem štabu so zmago proslavili s torto, zapeli pa so pesem Za prijatelje. Med Jankovićevimi podporniki na nabrežju Ljubljanice je bil sicer tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk. Po njegovem mnenju je rezultat županskih volitev v Ljubljani pokazal, da ljudje cenijo delo in rezultate, kar je pomembno sporočilo za Ljubljano in državo kot celoto.

Damjanovič: Jankoviću so dali zlati gumb

Glavni Jankovićev izzivalec je bil Damjan Damjanovič, ki je pristal na drugem mestu in po neuradnih rezultatih dobil dobrih 22 odstotkov glasov.

Damjanovič je v svojem odzivu potegnil vzporednico s priljubljeno televizijsko oddajo Slovenija ima talent. Prepričan je namreč, da volivci zanj niso izbrali rdečega gumba, ampak so Jankoviću dali zlati gumb. Kot je znano, je Damjanovič sodeloval kot sodnik v preteklih sezonah omenjene oddaje – z rdečim gumbom so kandidata poslali domov, z zlatim pa letos lahko kandidata pošljejo v polfinale. Na vprašanje, če bo zaradi poraza potočil kakšno solzo, je Damjanovič odgovoril: "Bom, v radost, svojo.

Damjanovič očitno res ne goji zamer do Jankovića, saj je prišel v njegov štab in mu osebno čestital.

Damjanovič je čestital Jankoviću.
Damjanovič je čestital Jankoviću. FOTO: Miro Majcen

Preberite še: V katerih mestnih občinah bodo imeli drugi krog?

Popovič ostaja prepričan v svoj prav

"Zelo sem zadovoljen, kajti kampanja je bila strašno nizka," je v dejal koprski župan Boris Popovič. Neuradni delni rezultati volitev namreč kažejo, da je Popovič zmagal v prvem krogu. Dejal je, da je v tem letu imel velike težave in da vsi vedo, da ni bilo enostavno. Prepričan je tudi, da obsodba v zadevi Serming ne bo obstala in ne bo postala pravnomočna. Meni, da bo naslednika "mogoče" potreboval šele čez štiri leta.

Na drugem mestu je pristal kandidat SMC Aleš Bržan, ki o tem, kako bodo delovali v mestnem svetu, ni hotel povedati nič konkretnega. Povedal je le, da se bodo pogovorili na podlagi rezultatov in da bo edina prava pozicija oz. sodelovanje "z našimi občani in njih bomo zagovarjali v bodoče".

Tudi v Velenju zmagovalca dobili že v prvem krogu

V Mestni občini Velenje so prešteli že več kot 97 odstotkov glasov in rezultati, ki za zdaj veljajo še za neuradne, kažejo, da je slavil trenutni župan Bojan Kontič, ki je dobil dobrih 67 odstotkov glasov. Na drugem mestu je pristal Anton De Costa, ki je dobil dobrih 12 odstotkov glasov.

"Rezultati govorijo sami po sebi dovolj," je dejal Kontič. Po njegovih besedah so očitno volivci dosedanje delo ocenili kot dobro in pričakujejo, da se bo tako delalo tudi v prihodnje. "Podporo županu in tudi listi SD razumem kot zahtevo Velenjčanov, da še naprej sodelujemo in nikogar ne izključujemo," je dejal.

Slovenj Gradec bo še naprej vodil Čas

Mestno občino Slovenj Gradec bo, kot kažejo neuradni rezultati volitev, še naprej vodil dosedanji župan Andrej Čas. Dobil je dobrih 66 odstotkov glasov volivcev, njegov protikandidat Matjaž Zanoškar pa dobrih 33 odstotkov, je povedala predsednica občinske volilne komisije Silvija Potočnik.

Čas je dejal, da bo nadaljeval z delom, ki ga je začel spomladi 2012, ko je zmagal na nadomestnih županskih volitvah. Napovedal je nadaljevanje projektov v okviru letošnjega proračuna občine in med drugim izpostavil glasbeno šolo in poslovilno vežico Šmartno, nekaj je še predvidenih del na lokalnih cestah ter sanacij plazov do zime.

V Celju vnovična zmaga aktualnega župana Šrota

Kaže, da bo v Celju na županskem mestu ostal trenutni župan Bojan Šrot. Preštetih je več kot 60 odstotkov glasov, Šrot pa je po neuradnih rezultatih dobil 68-odstotno podporo. To je njegova peta zaporedna zmaga na županskih volitvah.

Šrot, ki bo tudi v novem mandatu občino vodil kot nepoklicni župan, je povedal, da je pričakoval dober rezultat, saj meni, da je skupaj s svojo ekipo zlasti v tem zadnjem mandatu delal zelo dobro. Kot je dejal, so mu volivci ponovno izkazali zaupanje, vendar tudi naložili odgovornost za vodenje Celja v naslednjih štirih letih.

Preberite še: Katere občine so dobile župane in kje bo potreben drugi krog?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
07. 10. 2014 10.48
DANIJEL_28..........."Jankovič bi moral biti v zaporu tako kot Janša.................. Spoštovani blogarček Danijel - prosim pojdite prebrat Zakonodajo RS ali se pustite podučit- preden pišete NAUMNOSTI !
minnaema@yahoo.com
07. 10. 2014 10.44
IN PRAV JE TAKO TA USPEŠNI NAJ ZMAGUJEJO !
minnaema@yahoo.com
07. 10. 2014 10.39
+1
ADMINISTRATOR oglejte in preberite OSEBNO prosim lepo tisti 39.čl.Ustave RS in Lp
minnaema@yahoo.com
07. 10. 2014 10.37
& tako je pravilno NAJ ZMAGUJEJO LJUDJE,KI SO V SVOJEM DELU USPEŠNI...........pa je vseeno iz katere stranke prihajajo...........saj si naša le 2 miljonska država NE sme dovoliti več, da se razdelijo "resorji dela v gospodarstvu po strankarski pripadnosti, temveč po uspešnosti............saj je bilo dovolj tega, da so nekatera podjetja vodili "strankarski ljudje" brez znanja - pa je šlo podjetje V MALORO in nedolžni ljudje na cesto brez krivde - vse to se zdaj mora prenehati resnično mislim v deklerativnosti in konstruktivnosti se mora nehati,da politika z NEuspešnimi ljudmi -vodi podjetja. Toliko in Lp
Frakl123
07. 10. 2014 09.50
Važno da se je še Plestenjak prlimu zravn... podrepna muha!!!
opazovalec_
07. 10. 2014 07.01
+2
Raja voli kriminalce in prevarante ter hkrati pričakuje napredek in boljše čase!
lolalavrov
07. 10. 2014 06.31
+4
Pa bomo spet delali kot črnci, da bodo oni lahko razpolagali s proračunskimi sredstvi (beri našim denarjem). Vedno bolj postajamo sužnji!!!
Biofanatik
07. 10. 2014 04.36
+2
Biofanatik
07. 10. 2014 04.36
+2
Vrli županovi sinkoti so si pa dost nagrabli in otišli u maglo, že neki časa jih ni nič videti?
hajer66
06. 10. 2014 21.48
+7
tudi ljubljana je brez pameti. nič novega
BB220
06. 10. 2014 19.48
+4
sam mal čudni so pa mariborčani, najprej delajo proteste pa vpijejo gotof je zdej ga pa podpirajo
zdravapamet50
06. 10. 2014 20.33
+5
ja lani so pa bili plačani, da rušijo vlado....
ich123
06. 10. 2014 18.58
+10
Če bi imeli normalno sodstvo večina teh nebi slavila, ker bi sedeli !!!!!!!!!!!!!!!!!!
opazovalec_
07. 10. 2014 07.02
Wortex2
06. 10. 2014 17.17
+2
Danjela še zmeer simpatična
Heineken 1A
06. 10. 2014 17.16
+13
V SLOVENIJI JE TAKO!!!! ČE ŽELIŠ USPETI V POLITIKI MORAŠ IMETI NASLEDNJE VREDNOTE V EKIPI; DOBREGA ODVETNIKA, NEKAJ DOBRIH NOVINARJEV IN MOREŠ BITI SIMPATIČNA OSEBA! SPOSOBNOST, ZNANJE IN POŠTENOST TER PRAVNA DRŽAVA PA STA NEKJE KAR NIČ NE ŠTEJE!!
gongash
06. 10. 2014 17.35
+1
gongash
06. 10. 2014 17.36
+1
pa nimam v mislih radarjev da ne bo pomote :)
another nobody
06. 10. 2014 17.16
+0
Tu gor smo v večini proti izvoljenim županom... res je samo 370 komentarjev, ampak kdo pa je volil za njih?
gongash
06. 10. 2014 17.02
+0
kjlub vsemu je nekaj naredil. sicer so vsi isti , povsod sami pufi, pa nihče ne naredi nič, on je vsaj nekaj naredil. dol z birokracijo, zato pa smo tu kjer smo. žalostno res.
balon200
06. 10. 2014 14.09
-6
Janković je v bistvu podobna zgodba kot Janša. Oba je zavrgla slovenska politična elita. Janšo že prej, leta enaindevejdeset , Janša se revanšira in obračunava od takrat. Jankovića so pa zje.... sedaj, govorim o državnem nivoju. Oba, Janković in Janša sta na državnem nivoju odpadnika, oba sta preko sodnih procesov ponižana in diskvalificirana. Vprašanje je kdo in koliko od njiju je dejansko kriminalec za zapor. Ob tem, da je na dlani, da se pri nas sodstvo in pravo, v navezi z mediji, uporabljajo za diskvilifikacijo in odstranjevanje političnih akterjev, ki potencialno ogrožajo aktualno elito. In vso to diskvilifikacijo vodi aktualna elita. Janšo so diskvilificirali, ker je enostavno politični nasprotnik in ker bi aktualno elito verjetno sesul in oblikoval svojo. Jankovića pa ravno tako, ker bi to elito zelo verjetno dodobra premešal, če ne sesul, da bi lahko sploh kaj naredil, zagnal državo. Pridemo do zaključka, da je Slovenija in njeni navadni ljudje talka lastne elite, ki ne dovoli sprememb, ker se bojijo, da jih bo kdo odmaknil od korita. Ta elita, ki se drži korita, pa uporablja točno te instrumente (pravo, sodstvo, medije), da odstranjuje potencialne močne osebnosti, ki bi dejansko nekaj spremenili. Se prav odstranjuje jih z nekimi pavšalnimi kriminalnimi zgodbicami, katere narod kupuje in jim verjame in vplivajo na njihovo voljenje. Največji tragedija je to, da to navadni narod kupuje in zato ne voli teh močnih ljudi. Se pravi, narod, ki si želi in rabi spremembe, je v krizi, ne voli ljudi, ki bi te spremembe izvedli. Lastna elita pere ljudem možgane in tega sploh ne dojemajo. Tako, do sprememb v Sloveniji nikoli ne bo prišlo, saj je elita vedno en korak pred neumnim narodom. Narod tako vedno voli tiste, ki mu ga podturi elita - Cerar, zopet. Ej moji lubi glupi Slovenci. Za Janšata mi ni žal, ker ni toliko sposoben, ampak za Jankovića, ki bi naredil ogromno dobrega pa mi je, ampak to je sšoda za ta narod, ki si je sam kriv. Ima pač sprane možgane in ne ve kaj je za njega samega dobro.
velikauharica
06. 10. 2014 16.44
-2
biggbrader
06. 10. 2014 13.49
-4
Janko je resnično medgeneracijski čovjek. Na eni strani izkorišča za svojo promocijo vnuke, na drugi strani pa senilne strice.
bojankoder
06. 10. 2014 13.45
+4
DEDOV UNUK ČE S SINOVI NI NIČ BO PA VSAJ Z VNUKOM
?ira?ira
06. 10. 2014 12.52
+7
Tudi na Jesenicah bo drugi krog, pa gotovo nebo zmagal stari župan, je bil prepošten, isto v Kranju
biggbrader
06. 10. 2014 13.50
+1
Če so že državo zafural naj pa še teh par gorenjskih mest - levaki.