Slovenija

Obljubljajo: 5000 služb, banko za brezobrestne kredite, državne milijone. Gospodarstveniki: 5 let ni bilo nič!

Maribor, 02. 10. 2014 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
66

Razmere v Mariboru "niso rožnate," pravijo gospodarstveniki. Po podjetjih in delovnih mestih kosijo stečaji, ukrepi, ki naj bi prinesli rešitve, pa so zgolj polovični. Številni so se zato znašli na zavodu za zaposlovanje, kjer pa se jim od vse ponudbe še najbolj perspektiven zdi tečaj nemščine.

Maribor
Maribor FOTO: Thinkstock

Nekoč je Maribor cvetel, pravijo tisti, ki se spominjajo zlatih časov gigantov, kot sta bila TAM ali Metalna. V 20 letih zatona so se spremenili tudi ljudje, pravi ena od dolgoletnih prodajalk na mariborski tržnici. Danes so številni v mestu ob Dravi predvsem apatični. Razen, ko gre za nogomet. A od veselja po dobljeni tekmi se pač ne da živeti.

Maribor je (bilo) mesto z industrijsko tradicijo in znanjem, ki ga je pridobivalo zadnjih 100 let. To tradicijo je, žal, mesto izgubilo in to je največja škoda zadnjih 20 let. Aleksandra Podgornik, ŠGZ

Sprememb, na katere računajo vsako leto in to že dve desetletji, ni. Pa naj se zamenjata lokalna ali državna oblast. Letos se bosta zamenjali obe. Novo vlado imamo, novo lokalno oblast bodo Mariborčani volili konec tedna. Kandidatov ne manjka. Za stolček prvega moža upehanega mesta jih je kar 17! "Najbrž zato, ker je to še edina služba, ki se jo tukaj da dobiti," pikro pripomni že omenjena prodajalka.

Pred poletjem so v mestu namerili okoli 19-odstotno brezposelnost. Bila bi še višja, če številni ne bi našli dela čez mejo v Avstriji. Med najbolj priljubljenimi storitvami, ki jih ponuja mariborski Zavod za zaposlovanje, je tako tečaj nemščine.

Mineva približno 11 mesecev, odkar je takratna premierka Alenka Bratušek Mariboru z okolico obljubila 66-milijonski paket pomoči. Izplačana je bila peščica sredstev, aktualni predsednik vlade, ki najbrž šele ugotavlja realnost klavrne zapuščine predhodnih vlad, ko gre za državno blagajno pa – izplačilo preostanka bo še preučil, propadajoči Športni center Pohorje, ki bi lahko s seboj pokopal še lep del preostalega turizma, pa je "deležen njegove pozornosti".

Še bolj kot problem Mira Cerarja bo situacija v Mariboru v prvi vrsti problem prihodnjega župana mesta. Pa čeprav so mestne oblasti – pa naj je bila katera koli – doslej bolj kot rešitve iskale krivce in jih pogosto našle v Ljubljani, tam pa se je zgodba končala.

Zato bi moral novi župan znati precej več kot le greti županski stolček. Predvsem pa delati drugače kot po opisanem modelu. "Najlažje je kriviti nekoga drugega, a dejstvo je, da krivde za trenutno situacijo ni mogoče pripisati samo eni strani. V resnici smo krivi vsi, ker ne sprevidimo, da moramo sodelovati in skupaj najti koncept razvoja, ki bo koristil vsem. Za gospodarstvo je tudi občina 'država' in država je hkrati tudi 'občina'. In od obeh ne pričakujemo pomoči, ampak povezovalno vlogo in iniciativo. Nobena država, pa naj bo na lokalni ali nacionalni ravni, ne more začrtati prave strategije in pravih ukrepov za gospodarstvo brez sodelovanja z gospodarstvom," je jasna direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.

V tekmi za mariborski županski stolček med drugim najbolje kaže aktualnemu in nekdanjemu županu. Andreju Fištravcu in Francu Kanglerju resno konkurenco izmed sedemnajsterice predstavlja le kandidat SMC Anton Kranjc. A če se bo razpletlo po napovedih anket, v mestni hiši na koncu velikih sprememb ne bo. Pa čeprav se gospodarstveniki za zadnjih pet let ne morejo spomniti pozitivnih ukrepov mestne oblasti, ki bi mestu končno prinesla nov vzpon. "Glede na rezultate, ki jih merimo v gospodarstvu, bi težko našteli pozitivne ukrepe, tudi tisti, ki so bili sprejeti, so ostali neuresničeni, ker niso bili dobro in celovito premišljeni. Težko rečemo, da je ukrep, ki spodbuja zaposlovanje mladih, dober, če gospodarstvenik nima prostora za širitev proizvodnje ali pa čaka na določena soglasja in dovoljenja po več let. Težko bi tudi rekli, da je pogovarjanje in nenehne obljube o tem, kako bo cena kvadratnega metra zemljišča enaka kot v Avstriji, produktivno, če se že leta nič ne spremeni. Tudi govor o tujih investitorjih, ki naj bi prišli v mesto, ne daje rezultatov, saj če bi se vsaj toliko ukvarjali z domačimi gospodarstveniki, bi tudi ti uspeli povečati proizvodnjo in zaposliti več delavcev. Delovna mesta v obstoječih podjetjih se zapirajo in obljube o novih delovnih mestih, ki pa stanejo neprimerno več kot ohranitev obstoječih, so včasih neokusne, predvsem pa niso realne," je ostra Podgornikova.

Da bi jih politiki tokrat bolj poslušali, gospodarstveniki ne pričakujejo. Imajo pa svoje predloge: "Predvsem bi regija in Maribor kot njena vodilna občina potrebovali jasno strategijo razvoja, saj bi le ta lahko bila podlaga za prave ukrepe in prave odločitve, ne samo odgovornih politikov, ampak tudi gospodarstvenikov, ki bi jim bila strategija razvoja okolja lahko podlaga tudi za njihov razmislek in investicije. Brez tega je področje brez kompasa in se razvija sporadično, kar zagotovo ne daje rezultatov ne regiji in ne posameznim podjetjem. Od vodilne občine v regiji torej pričakujemo, da bo dala iniciativo za pripravo skupne strategije razvoja in da bo potem sprejemala vse potrebne ukrepe, ki bodo pripeljali do uresničitve,“ pravi Podgornikova.

Če že ne mnenje gospodarstva, bi morale mariborsko lokalno oblast skrbeti številke. V zadnjih sedmih letih je na območju Štajerske gospodarske zbornice, kjer levji delež zavzema prav Maribor, propadlo več kot 2000 podjetij in okoli 8000 delovnih mest. "V letu 2013 smo v Podravju zabeležili začetek stečajnega postopka v 142 družbah, kar pomeni, da je bilo začetih stečajev za skoraj 58 odstotkov več kot v letu 2012 oziroma so ti postopki pomenili kar 68 odstotkov vseh tovrstnih postopkov na ravni države. Po številu začetih stečajev je v ospredju področje trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil, sledi področje gradbeništva, 24 začetih stečajnih postopkov je bilo v družbah na področju predelovalne dejavnosti. Pomemben kazalnik je tudi likvidnost: število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi nad pet dni neprekinjeno se povečuje iz meseca v mesec. V decembru 2013 je imelo transakcijske račune blokiranih 1.142 pravnih oseb s povprečnim dnevnim zneskom blokade 120.202 evrov. Znesek je za 30 odstotkov višji kot leto prej. Štajerska podjetja so v preteklem letu dosegla za 2,5 odstotka nižje celotne prihodke kot leto prej, neto izguba družb v regiji pa se je skoraj podvojila. Neto dodana vrednost na zaposlenega v letu 2013 je bila v Sloveniji 39.011 evrov, v regiji pa 30.497," podatke niza Podgornikova.

 Kaj 17 kandidatov obljublja Mariboru, kje vidijo rešitve?

Andrej Fištravec (aktualni župan) – predvsem na račun tujih investitorjev obljublja 5000 delovnih mest.

Anton Kranjc (SMC) – računa, da bo Mariboru delovna mesta prinesel program SMC na državnem nivoju.

Franc Kangler (Županova lista) – žogico pošilja vladi, ki da ima edina vzvode za resne rešitve.

Tomaž Kancler (SDS) – razvijal bi malo in srednje gospodarstvo.

Stojan Auer (LPR) – od države bi zahteval obljubljene milijone.

Bernard Memon (NSi) - stavi na podjetniški inkubator.

Borut Ambrožič (Medgeneracijska stranka) – v mesto bi pripeljal investitorje.

Melqart Mohamad Berro (Zelena koalicija) – razvijal bi zeleni turizem.

Dragan Bosnić (ZaAB) – predlaga, da mladi ustanavljajo podjetja.

Peter Tomaž Dobrila (Solidarnost) – javna dela in samozaposlovanje.

Metod Dolinšek (SD) – računa na intelektualce.

Danilo Filip Križman (SMS) – razvoj malih in srednjih podjetij.

Oton Štrucl (Krščanski demokrati) – občino bi vodil kot veliko podjetje.

Rok Maltarski (LDS) – privabljanje investitorjev.

Peter Rižnar (Združena levica) – računa na obljubljene državne milijone.

Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija) – ustanovil bi vzporedno valuto, lokalna banka bi dala brezobrestna posojila. Ustanovil bi deželo Štajersko.

Franc Jesenk (SSN) - občino bi rešil primeža mafije.

Mladi: svetla točka je nogomet

V takšnih razmerah je precej klavrno vzdušje tudi med mladimi. V mestnem Mladinskem svetu, ki združuje mariborske mladinske organizacije, ocenjujejo, da Maribor gospodarsko stagnira, kar se pozna tudi na področju sociale, zaposlovanja mladine in možnosti za osebnostni razvoj, ki je zelo okrnjen. "Svetla točki sta sistem izobraževanja in nogomet," pravijo.

Pestijo jih brezposelnost, stanovanjska problematika, pritiski družbe, brezciljnost. "Po naših izkušnjah bi bilo treba na področju lokalne politike za potrebe mladih postoriti marsikaj. Med drugim bi bilo treba povečati delež sredstev za mladinske organizacije. Je pa trenutno v pripravi nov program za mlade v MOM, s katerim naj bi bolj sprejemali tudi naše pripombe," pravijo.

Od bodočega župana – pa naj bo kdor koli že – zdaj pričakujejo, da bo upošteval glas mladih tudi v času, ko ni volitev. A ker morajo biti politiki poslušni svojim volivcev, je vprašanje, ali bo temu na koncu res tako. Novega mariborskega župana bo namreč izvolila neka druga interesna skupina, priznavajo mariborski mladi sami: "Mladi so politično pasivni, participacija na volitvah je majhna."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo2
03. 10. 2014 16.14
OD TEH SAMOVŠEČNIH FRISOV,ME BOLI GLAVA. KO POSLUŠAM NJIHOVE OBLJUBE,SE MI JEŽIJO LASJE,SAJ BREZ NIČ NI NIČ. PONOVNO BODO SKRBELI ZA SVOJE IN SVOJIH PRIJATELJEV STOLČKE,TER NATEGOVALI NAROD V NEDOGLED.
bralec 1
03. 10. 2014 13.23
+2
Članek na nivoju!
ONniON
02. 10. 2014 23.04
+0
bla bla bla, spet neke obljube , ki se tudi do zdaj niso uresničile, najboljša stvar v Mariboru je tabla za avustrijo,najboljši od teh 17 ali najmanj slabši od vseh se mi zdi kancler ali auer
Lisa Koy
02. 10. 2014 20.29
+5
Pravila bi MORALI spremeniti! Najprej, bi MORALI kandidati za župana, IZPELJATI to kar so zgoraj natvezili (beri: obljubili) potem pa bi MI volili župana- torej, tistega ki je največ ŽE naredil.
skorumpiranpolitik
02. 10. 2014 18.48
+2
ne zmore! jih nima!
skorumpiranpolitik
02. 10. 2014 18.47
+3
5000 zaposlitev! Ha,ha, to so komedijanti, ki jih nobeno profesionalno slovensko gledališče ne more!
24uric
02. 10. 2014 17.54
+1
jaz bom volil fištravca ker verjamem njegovim besedam lool
odpisan2x
02. 10. 2014 16.23
+5
lažne obljube bi morale biti tudi kaznivo dejanje.otroku nekaj oblubite pa boste vidl kaj to pomeni
ROMELS
02. 10. 2014 15.11
+1
Saj so tudi 1000 evrov penzije obljubljali v neki predvolilni kampanji, že pred leti, pa nič iz tega .Same laži so jih.Pa kljub temu imajo lažnivci toliko privržencev.
Carrasco
02. 10. 2014 15.00
+3
v šolo hodimo zato da te nato ko šolo dokončaš in ne dobiš zaposlitve učijo napisat prošnjo :) ali tečaj nemščine..In tako prijatelji poliikov spet služijo milijone! Kje je tu logika?
Jezu3Kristus
02. 10. 2014 11.52
+1
Eno delovno mesto se je danes odprlo v mariboru saj je neki delavec padel z lestve
DRAGULJ 4
02. 10. 2014 12.06
+4
Saj do večera lahko še kdo koga zaštiha v MB danes še ni nič gorelo v MB
Jezu3Kristus
02. 10. 2014 11.50
+7
Čimprej državljansko vojno in pred vod vse politike in tajkune ki so izropali slovenijo in se obogatili na račun delavcev.
Gagg
02. 10. 2014 11.36
+12
Vse neizpolnjene obljube slinastih kandidatov bi morale biti finančno ali kako drugače sankcionirane.
kapljač1
02. 10. 2014 11.24
+11
Maribor lahko reši samo ustanovitev Pohorskega bataljona
c00kies
02. 10. 2014 12.00
+6
Ne vem kam ciljaš s tem stavkom... bataljon je imel izdajalca, je bil obkoljen in "sezut" z nemške strani. Vojaki so na bojišču bili obkoljeni pred večkrat premočnim sovražnikom. Sami so si jemali življenja, da ne bi padli v roke okupatorju. Če se prav spomnim so zajeli enega samega talca in še tisti jih je na hitro pokasiral. Iščeš enako usodo ali iščeš junake njihovega kova? Če narod ni enoten, lahko samo sanjaš o takšnih junakih. Pa da ne govorim o tistem zborovanju s cvetjem in pivom v rokah pred občino MB in gay parado pred parlamentom v LJ. To ni upor, to je jalovo iskanje pozornosti. Narod bi se moral zbuditi in odločno z načrti narediti red v državi, ker to kjer živimo, to ni podobno civilizaciji. Žal.
nekdonekje
02. 10. 2014 16.14
+2
24uric
02. 10. 2014 17.53
+2
an2000
02. 10. 2014 11.23
+12
Obljuba: 5000 služb, banko za brezobrestne kredite, državne milijone. Moj odgovor: BWWUUUUUAAAAAAHHHHHAAAAAAAAHHHHHAAAAAAAAAA kaksna laz!
Miki777_
02. 10. 2014 11.07
+17
Dober članek... Moram pohvaliti Natalijo Švab, kar je redkost ,da pohvalim dobre novinarje... Poleg vsega vidim, da je napisala še en dober članek "Kaj Slovence in Evropejce mami v džihad: Koran za telebane, (lažen) občutek moči, obljubljene device in 5 tisočakov"... Upam, da bo ostala pri vaši hiši...
RustemRex
02. 10. 2014 11.06
+12
Maribor pač.... Slovenski Detroit
DRAGULJ 4
02. 10. 2014 10.58
+0
POPE..SAMO ŠE RAMPO NA ČRNEM KALU PA SMO ZMAGALI. ISTRANI SMO ZA KOPER JE NAŠ
kameltrajbar
02. 10. 2014 11.16
+3
..bo ja...:)))..v kamnolomu na kalu...čuza.....DDDDD
Bojan-F
02. 10. 2014 10.55
+15
Maribor je žrtev jakobinsko-garibaldinsko-crnoogljarske vznesenosti padca (kao) komunizma, ki je kulminirala prav v štajerski prestolnici ... denacionalizacija v naravi, privatizacija z umestitvijo neodgovornih managerjev, (kao) umik politike iz gospodarstva, ... skratka odstraniti vse, kar je dišalo po prejšnjem sistemu.
NiNicka11
02. 10. 2014 10.58
+4
Bottom line: požgali so vse, uničili vsem vse in pa še sebi uničili vse! Mojstri, ni kaj! :)
Bojan-F
02. 10. 2014 11.08
+7
Moji dejavnosti sta se najblizja Hidromontaža in Metalna ter (na neki naćin svoj) IMP in Armal ... leta 1992-1995 sem dogajanja opazoval od zelo daleč in nisem mogel verjeti svojim očem ... te družbe (+ TAM) so bile prepuščene same sebi in nepremičninskim špekulantom. Novodošli politiki niso vedeli (a kamoli znali), da takim družbam odpira trge samo država.
IvanZapornik
02. 10. 2014 10.52
+3
Pred EUR sem bil SIT!
lotmerzanec
02. 10. 2014 11.53
+1
Ivan Eni ste stalno siti nikoli nič ne delate živite na tuj račun zato pa tako visoki stroški dela!! Podjetja ne zmorejo plačevati dajatev in se zapirajo!!
c00kies
02. 10. 2014 12.04
+0
mogoče pa si želi tolarja nazaj... :D malenkost drugačna interpretacija njegovega stavka :P