Slovenija

Predvolilne ankete najbolj naklonjene aktualnim županom

LJubljana, 01. 10. 2014 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V sedmih mestnih občinah predvolilne ankete večinoma napovedujejo dobre obete aktualnim županom. V Kopru, Novi Gorici, Murski Soboti in na Ptuju se za županski stolček poteguje kar devet kandidatov, v Kranju in Novem mestu pa pričakujejo drugi krog.

V Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici in na Ptuju se bo na lokalnih volitvah za župansko mesto borilo kar po devet kandidatov, najmanj med mestnimi občinami pa jih je v volilno tekmo vstopilo v Slovenj Gradcu, kjer sta kandidata le dva in bo ime novega župana zagotovo znano že v nedeljo.

Ostra kampanja v Kopru

Popovič računa na svoj četrti mandat.
Popovič računa na svoj četrti mandat. FOTO: POP TV

V Kopru se za županski stolček poteguje devet kandidatk in kandidatov. Boris Popovič (Koper je naš) kljub senci nepravnomočne obsodbe na zaporno kazen računa na že četrti zaporedni mandat - na zadnjih volitvah je zmagal že v prvem krogu.

Kampanja je sicer postregla s kar nekaj ostrimi besedami. Polka Boškovič, ki kandidira s podporo skupine volivcev, je denimo v enem od soočenj poudarila, da potrebujejo Koper brez korupcije in nezakonitih poslov. Po torkovem soočenju obalnih županskih kandidatov pa je Popovič poklical policijo, saj se je počutil ogroženega. Policija je potrdila, da je skupina udeležencev želela fizično obračunati z enim od kandidatov.

Za koprskega župana sicer kandidirajo še Marko Brecelj (Akacije), Aleš Bržan (SMC), Dorjano Dujmovič (NSi), Olga Franca (SLS), Mojca Hilj Trivič (SDS), Tomaž Slavec (ZL) in Kolja Štemberger (Oljka).

Za presenečenje je v Kopru poskrbela tudi odločitev občinske volilne komisije, ki jo je nato potrdilo še novogoriško upravno sodišče, da zaradi nepravilnosti zavrne kandidatno listo SD za občinski svet in s tem tudi župansko kandidatko Tatjano Magdalenič. Tako SD po dolgi tradiciji na volitvah v Kopru sploh ne sodeluje.

V Celju ostaja favorit Šrot, ki se ga je prijel vzdevek "lokalni šerif"

V Celju je favorit za župana aktualni župan Bojan Šrot iz SLS, ki se tokrat poteguje za peti mandat. Javnomnenjske raziskave mu kažejo, da bo imel podobno podporo kot leta 2010, ko je zanj glasovalo 70 odstotkov volivcev. Za celjski županski stolček se potegujejo še štirje kandidati, ki so Šrotu med kampanjo očitali, da se je premalo ukvarjal z okoljsko problematiko, zlasti na območju stare Cinkarne. Izzivajo ga Stane Rozman (SD), Aleš Metličar (Zedinjena Slovenija), Urban Golež (SMC) in Miloš Rovšnik (SDS).

Šrota so nekateri označili za 'lokalnega šerifa'.
Šrota so nekateri označili za 'lokalnega šerifa'. FOTO: Damjan Žibert

Šrota, ki ima tudi neformalno podporo Stranke za delovna mesta, je doletela tudi oznaka "lokalni šerif", ki pa jo doživlja kot žaljivko. Kot je dejal, župan po zakonu nima vpliva na javna podjetja in ker na tem področju nima pristojnosti, nima tudi težav z odgovornostjo.

V Novem mestu pričakujejo drugi krog

V Mestni občini Novo mesto pričakujejo drugi krog. Aktualni župan namreč ne kandidira več, ponudba kandidatov pa je precej pestra. Posebnih javnomnenjskih anket ni na voljo, anketa, ki jo je sicer naročila ena od strank, pa najbolje kaže skupni kandidatki SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Mileni Kramar Zupan.

Ta naj bi v prvem krogu dobila dobrih 30 odstotkov glasov, njen tekmec v drugem krogu naj bi bil z nekaj več kot petino glasovi kandidat s podpisi volivcev Gregor Macedoni.

Za mesto novomeškega župana se potegujejo še kandidat SDS Bojan Kekec, kandidat Liberalno gospodarske stranke Jože Kobe, kandidat ZaAB Rafko Križman, kandidatka SMC Mojca Špec Potočar, kandidat Solidarnosti Uroš Lubej in kandidat Slovenije za vedno Matic Vidic.

V Kranju najbolje kaže Bogataju in Trilarju

V Kranju, kjer se za županski stolček poteguje sedem kandidatov, se obeta drugi krog. Po rezultatih Dnevnikove ankete bi se vanj uvrstila aktualni župan Mohor Bogataj in njegov najresnejši izzivalec Boštjan Trilar, ki sta v anketi prejela po približno 23 odstotkov glasov. Ostali kandidati precej zaostajajo, saj je na tretjem mestu Barbara Gunčar zbrala le nekaj več kot pet odstotkov glasov anketirancev. Kandidirajo sicer še Zoran Stevanović (podpisi volivcev), Irena Čebašek (Naprej Slovenija), Andrej Šušteršič (SMC) in Janez Černe (SD).

Bogataju nasprotniki očitajo, da ne prebiva v Kranju.
Bogataju nasprotniki očitajo, da ne prebiva v Kranju. FOTO: B.T.

Bogataj bi lahko pri branjenju županskega stolčka imel precej težav, saj se med drugim sooča z očitki, da ne prebiva v Kranju. V prid mu najverjetneje ne gre niti dejstvo, da kandidira s Stranko za napredek krajevne skupnosti, ki je zakuhala tako imenovano mesno afero in ki so se je občani spomnili tudi na protestnih shodih predlansko zimo.

V Kranju bi se utegnila ponoviti volilna zgodba izpred osmih let, ko so volivci v prvem krogu prepričljivo podprli Bogataja, v drugem krogu pa so mnogi volili "Ne-Bogataja" in za las izvolili Damijana Perneta. Ko se je ta pred štirimi leti iz politike poslovil, je na županskih volitvah znova slavil Bogataj, ki je v drugem krogu premagal Hermino Krt. Tvorci Pernetovega uspeha izpred osmih let pa tokrat sodelujejo s Trilarjem, na njegovi listi Več za Kranj kandidira tudi sam Perne.

V Novi Gorici devet kandidatov

Tudi v Novi Gorici pričakujejo, da bo potreben drugi krog volitev za novega župana, saj je kandidatov devet. Predvolilna kampanja je bila umirjena in predvsem enakovredna, tako da ljudje vsak po svoje ocenjujejo, kdo se bo ob sedanjemu županu Mateju Arčonu prebil v drugi krog.

Za podporo volivcev se bodo potegovali županski kandidati Anton Harej iz NSi, Egon Dolenc iz SMC, Andrej Miška iz SD, Damjana Pavlica iz SDS in Darinka Kozinc iz Zveze za Primorsko, s podpisi volivcev pa zdajšnji župan Matej Arčon, Luka Manojlović, Gregor Veličkov in Miran Müllner.

V Murski Soboti pripisujejo največ možnosti Štihcu in Jevšku

Ob devetih kandidatih za župana Mestne občine Murska Sobota bi bilo po splošnem prepričanju veliko presenečenje, če bi dobili zmagovalca v prvem krogu. V javnosti velja, da imata največ možnosti za uvrstitev v drugi krog sedanji župan Anton Štihec in novinec v lokalni politiki Aleksander Jevšek, nekoč prvi kriminalist v državi, pa tudi sicer se ocene poznavalcev precej ujemajo z anketo dnevnika Večer.

Največ možnosti za uvrstitev v drugi krog imata sedanji župan Murske Sobote Anton Štihec in novinec v lokalni politiki Aleksander Jevšek (na sliki).
Največ možnosti za uvrstitev v drugi krog imata sedanji župan Murske Sobote Anton Štihec in novinec v lokalni politiki Aleksander Jevšek (na sliki). FOTO:

Po njej bi največ glasov (24,6 odstotka) dobil sedanji župan Anton Štihec, sledi pa mu Aleksander Jevšek (19,2), drugi precej zaostajajo. Kaj bi se zgodilo v drugem krogu, ne želi napovedovati nihče, saj lahko na odločitev vpliva veliko dejavnikov, tudi značilno slovensko glasovanje "proti" kandidatu.

Štihec se v katalogu, ki ga za vsako gospodinjstvo plačal sam, sklicuje na številne dosežke v štirih letih, drugi kandidati pa najbolj stavijo na povezovanje in sodelovanje, torej tisto, kar mnogi Štihcu očitajo kot največjo pomanjkljivost, ki se je kazala predvsem v občinskem svetu. Kandidirajo še: Blanka Denko Čeh (Akacije), Luka Perš (skupina volivcev), Jožef Casar (DeSUS), Romeo Varga (Trs), Jasmina Opec (SLS), Drago Šiftar (skupina volivcev) in Olga Belec (Neodvisna stranka Pomurja).

Na Ptuju podpora Čelanu tudi po treh mandatih še velika

Tudi na Ptuju se je tokrat v boj za županski stolček odločilo vključiti kar devet kandidatov, kar kaže na to, da bi po treh mandatih aktualnega župana Štefana Čelana mnogi v mestni hiši že radi videli spremembe. A tudi podpora Čelanu, ki tokrat prvič kandidira tudi z lastno listo, je v najstarejšem slovenskem mestu še vedno velika.

Čelan kljub konkurenci verjame v zmago že v prvem krogu, a edina javno objavljena anketa v Večeru je pokazala, da bo najverjetneje za izvolitev potreben še drugi krog. Najnevarnejši tekmec sedanjemu županu naj bi bil podjetnik in njegov dosedanji največji kritik Miran Senčar, ki kandidira s podporo Društva za Ptuj.

Vsi strankarski in ostali kandidati precej zaostajajo, med njimi tudi sicer prepoznavna kandidatka SD Vlasta Stojak, nekdanja direktorica mariborskega zavoda za zaposlovanje, ki je svojo kampanjo začela kot prva že pred nekaj meseci. Z idejami je ves čas predvolilne kampanje izstopal režiser Samo M. Strelec, medtem ko so uveljavljene politične stranke v boj poslale neprepoznavne kandidate iz ozadja: NSi Petra Pribožiča, SDS in SLS Darjo Galun, Trs predlaga Boštjana Koražijo, Humana Slovenija pa Mirana Šica. Kot neodvisni kandidira še Robert Šegula.

V Slovenj Gradcu bo ime župana zagotovo znano že v nedeljo

Za županski stolček se poteguje bivši župan Slovenj Gradca in bivši poslanec Matjaž Zanoškar.
Za županski stolček se poteguje bivši župan Slovenj Gradca in bivši poslanec Matjaž Zanoškar. FOTO: Blaž Garbajs

Župana za nov mandat bodo v nedeljo zagotovo dobili v Slovenj Gradcu, kjer sta kandidata samo dva, oba z županskimi izkušnjami. To sta aktualni župan Andrej Čas ter njegov predhodnik in bivši poslanec Matjaž Zanoškar. Oba sta kandidature letos vložila s podporo podpisov volivcev.
Splošno pričakovanje je, da bi bil lahko volilni izid tesen, a anketa časnika Večer, objavljena 19. septembra, je glede na opredeljene volivce napovedala razmeroma prepričljivo zmago zdajšnjega župana Časa. V predvolilni kampanji, ki jo je zaznamovalo anonimno pismo o Časovi domnevni zlorabi položaja, se je pokazalo precejšnje razhajanje med njunimi stališči predvsem glede prihodnjega turističnega razvoja občine. Zanoškar ga vidi v izgradnji že v preteklosti načrtovanih term, medtem ko Čas načrtuje vodni park s kopalnim delom ter ureditev doživljajskega parka.

V Velenju se vnovična zmaga obeta Kontiču

Tudi v Velenju se glede na anketo časnika Večer obeta gladka zmaga zdajšnjega župana Bojana Kontiča, in sicer s prepričljivo večino že v prvem krogu volitev. Kontič, ki je pred štirimi leti nasledil strankarskega kolega Srečka Meha, kandidira s podporo SD in skupine volivcev.

Njegovi protikandidati so Anton De Costa (SDS), Matej Jenko (SMC), Ivan Zacirkovnik (LDS) in nestrankarski kandidat Franc Sever. Slednji je bil sicer v preteklosti vidni član stranke SDS v Velenju in je na prejšnjih lokalnih volitvah proti Kontiču v prvem krogu izgubil z 42-odstotno podporo volivcev, tokrat pa zaradi razhoda s stranko nastopa kot samostojni kandidat, na svojo listo pa je pritegnil tudi nekaj dosedanjih svetnic in svetnikov SDS v občinskem svetu.

Pogoste teme soočanj mnenj kandidatov v predvolilni kampanji so bile energetika, gospodarstvo in tretja razvojna os. Kontiču javnost med drugim opozarja, naj raje spodbuja odpiranje novih delovnih mest kot pa da odpira prenovljene mestne poti ter da naj gre tudi med ljudi in rešuje probleme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erinoca
02. 10. 2014 12.22
kaj pa ostala mesta???
felix59 drugič
01. 10. 2014 20.52
+0
Ker za Ljubljano niste napisali nič , bom pridal jaz nekaj besed: Za Ljubljanski stolček se poteguje kar nekaj kandidatov , med njimi tudi taki , ki so v svojem mandatu fotelj le greli in sesali občinsko mošnjo. Največ možnosti ima gospod Janković, nesporni večkratni župan Ljubljane , ki je obnovil naše mesto do evropske prepoznavnosti, kar so opazili tudi turisti , ki jih je v našem glavnem mestu čedalje več. A sem lepo napisal ?
Subcomandante Marcos
01. 10. 2014 17.27
+4
za popovica se ne bojo v naslednjih letih odlocali volilci ampak sodisca:)
joze drugi
01. 10. 2014 17.09
+1
Šrot ni lokalni šerif ampak lokalni lopov.
joze drugi
01. 10. 2014 17.40
+0
Da ne bom kat tako govoril, kino Dom prodal prepoceni kupil predrago, zaposlil svojo lubico, ki ni izpolnjevala pogojem, goljufije na javnih razpisih...Seveda je bil tudi ovaden, ker je pa odvetnik se je znal potegniti iz godlje.
nnanna
01. 10. 2014 16.46
zakaj ne, če so občani z njimi zadovoljni.
hansola
01. 10. 2014 15.18
+1
Čelan, gotof si!
srebrnibreg
01. 10. 2014 16.02
+1
mili33
01. 10. 2014 15.14
+8
Mene osebno prav nič ne moti, če je nekdo župan več mandatov, samo da se vidi, da občina napreduje. Sama nisem simpatizer stranke SLS, pa kljub temu vedno podprem Bojana Šrota za župana Mestne občine Celje. Mislim, da je v vseh teh letih naša občina počrpala veliko evropskega denarja za investicije, čuti se napredek (kanalizacija, protipoplavne aktivnosti, novi vrtci, energetska obnova šol itd.) in to šteje pri meni, kot volivcu. Ne zanimajo pa me njegove družinske povezave in ves balast iz privatnega življenja, katerega nasprotniki tako radi izpostavijo ob volitvah.
climber99
03. 10. 2014 08.57
Tako je! Ampak nekateri iščejo in najdejo samo slabe stvari, ki pa so v primerjavi z dobrimi malenkost, ni to dobro! @joze drugi... in podobni.... V času Bojana se je v Celju res veliko naredilo, tudi obljube so bile izpolnjene, kar tako naprej!
rezervni
01. 10. 2014 14.55
+5
bravo slovenci!! skos jamranje volte pa še zmir iste! bravo!
srebrnibreg
01. 10. 2014 15.09
+1
FCL
01. 10. 2014 14.47
+1
Hja kako pa, ovčke se pustite striči dokler ne bo več nič za strič...pa čeprav vam višajo položnice iz meseca v mesec. Večina aktualnih županov je lopovov brez primere, še posebej v večjih mestih!
Leonardo09
01. 10. 2014 14.31
+1
v mariboru se s kanglerjem vrača milica steiner pa večna prokuristka vindiš furman?
dreko123
01. 10. 2014 14.13
+4
Župani ne bi smeli pripadati nobenim strankam ali stranem... moral bi bit nevtralni! - kandidirajo pa spet same strankarske podgane...
_BUTO_
01. 10. 2014 13.56
+3
še dobro da ne živimo v nedogled
Te vidim
01. 10. 2014 13.49
+11
Omejit na dva mandata isto poslance.