Slovenija

Strankarski veljaki z izidi volitev večinoma zadovoljni

Ljubljana, 05. 10. 2014 22.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V SDS, SD in NSi v rezultatih lokalnih volitev vidijo uspeh. Malo manj so lahko zadovoljni v SMC, stranki, ki je slavila na državnozborskih volitvah. Cerar sicer pravi, da je rezultat, glede na mladost stranke, dober.

SDS je na podlagi dosedanjih izidov volitev v občinske in mestne svete dosegla daleč najboljši rezultat med strankami, je v komentarju rezultatov lokalnih volitev poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač. Zelo dober rezultat v SDS beležijo tudi pri županjah in županih stranke, ki so bili izvoljeni v prvem krogu, je povedal podpredsednik SDS, ki verjame, da bo podobno uspešen tudi drugi krog 19. oktobra.

Cerar pravi, da ni razočaran.
Cerar pravi, da ni razočaran. FOTO: Reuters

V stranki so po njegovih besedah sledili preprostemu načelu predlaganja delovnih in poštenih ljudi, ki so se s svojim dosedanjim delom že izkazali. Ljudje so jih prepoznali in nagradili stranko in te posameznike, je pojasnil. Ob tem je Černač opozoril, da izid vladnih strank SMC in SD kaže na to, da je po slabih treh mesecih že splahnelo zaupanje ljudi v politiko vlade premierja Mira Cerarja. Ljudje po njegovi oceni počasi spoznavajo, da so na parlamentarnih volitvah izvolili "mačka v žaklju oziroma da je bil ta žakelj prazen, saj v njem ni nobenega mačka".

Cerar: Zadovoljen sem z uspehom na lokalnih volitvah

Premier in predsednik SMC Miro Cerar je sicer glede na mladost stranke zadovoljen z njenim uspehom na lokalnih volitvah. SMC pa očitno ne bo imela svojega župana prav v nobeni od mestnih občin. Glede kandidata SMC v Ljubljani Aleša Avbrehta je Cerar je dejal, da ga izredno ceni in je zanikal namigovanja, da v Ljubljani niso želeli nastopiti s kandidatom, ki bi bil dejansko sposoben premagati Zorana Jankovića. Čeprav SMC v Ljubljani ni uspela s kandidatom za župana, pa so dobili precej podpore za listo. "To je očiten znak, da si tudi volivci v Ljubljani želijo spremembo v smeri, ki jo mi zagovarjamo," meni Cerar.

Po Cerarjevem mnenju je to le prvi pomemben korak v nadaljnjem razvoju stranke v glavnem mestu. "Stranka je stara štiri mesece in v tako kratkem času ambicije ne smejo biti prevelike," je poudaril. So pa v SMC po besedah Cerarja po drugi strani presenečeni nad rezultati županskih volitev v Ljubljani in še kje drugje, saj da kažejo na to, da se marsikje ne bo kaj dosti spremenilo. Nekateri rezultati bodo po njegovem mnenju vredni pozorne analize. Ravno rezultati iz marsikatere občine bodo, kot ugotavlja Cerar, pokazali, kako močna je potreba po tem, da v prihodnje politika SMC prodre tudi v občine in prinese drugo politično kulturo. S podobnimi besedami je Cerar komentiral tudi zmago nekaterih županov z veliko "prtljage".

DeSUS bolj kot na župane stavi na svetnike

Za razliko od Cerarja je predsednik DeSUS Karl Erjavec pričakoval, da bodo imeli dosedanji župani prednost na volitvah, kar se je po njegovih besedah tudi potrdilo. Stranka DeSUS bo imela po njegovih pričakovanjih tri ali štiri župane. So pa zanjo pomembni predvsem mandati v mestnih in občinskih svetih, saj želijo preko njih realizirati strankin program.

Janković je prepričljivo slavil v Ljubljani.
Janković je prepričljivo slavil v Ljubljani. FOTO: Miro Majcen

Za komentar tokratnega volilnega dosežka stranke DeSUS je sicer po Erjavčevih besedah še prezgodaj. Pričakujejo pa, da bodo ponovili rezultat iz leta 2010, ko so na svetniških volitvah na državni ravni prejeli deset odstotkov glasov. Delni in neuradni zbirni podatki o uspehu strank na volitvah v občinske oziroma mestne svete trenutno DeSUS kažejo 7,67 odstotka glasov.

Židan: Presenečen sem, da so ponekod zmagali ljudje, ki imajo velike težave s tožilskim in sodnim sistemom

Predsedujoči SD Dejan Židan je zadovoljen z izidi lokalnih volitev. Vmesni in začasni rezultati volitev kažejo, da smo na lokalni ravni najmočnejša stranka na levici in verjetno tudi v koaliciji, je dejal v Murski Soboti, kjer je pričakal izide. "Napredovali smo tudi po številu svetniških mest, presenečen pa sem, da so ponekod zmagali ljudje, ki imajo velike težave s tožilskim in sodnim sistemom," je še dejal Židan. Kot pravi, je stranka na lokalni ravni zrasla.

Kar se tiče velikih mest, jim je pomembno, da so z veliko prednostjo obdržali Velenje in dosegli zelo dober rezultat v Murski Soboti, Novem mestu in še kje, da so pri svetniških mestih napredovali v Mariboru, pomembno delo v naslednjih mesecih in letih pa jih čaka v Ljubljani, kjer so bili nekoč zelo močna stranka, zdaj pa je, tako Židan, čas, da si to tudi povrnejo.

Novakovi žal, da se v nekaterih mestih zgodbe ponavljajo

Ljudmila Novak obžaluje, da je bila volilna udeležba tako nizka in da je dokaj nizka tudi podpora strankarskim listam.
Ljudmila Novak obžaluje, da je bila volilna udeležba tako nizka in da je dokaj nizka tudi podpora strankarskim listam. FOTO: Miro Majcen

Tudi v NSi so zadovoljni s svojim rezultatom na lokalnih volitvah, ob čemer pa predsednica NSi Ljudmila Novak obžaluje, da je bila volilna udeležba tako nizka in da je dokaj nizka tudi podpora strankarskim listam. Glede na to, da si ljudje želijo poštene in odgovorne politike, je Novakovi žal tudi, da se v nekaterih mestih "zgodbe ponavljajo".

O razlogih za slabo volilno udeležbo je dejala, da so letos to že tretje volitve, poleg tega so ljudje izgubili zaupanje v politiko, k čemur da so delno pripomogli tudi politiki sami. A nizka volilna udeležba po njeni oceni ničesar ne rešuje. Ob tem je Novakovi žal tudi za tako nizko podporo strankam, saj so očitno "najbolj popularne" postale nestrankarske liste. "A te liste so večkrat le muhe enodnevnice, za ene volitve, velikokrat potem ne prevzemajo odgovornosti," je opozorila predsednica NSi.

Sicer pa so v stranki z rezultatom na lokalnih volitvah zadovoljni. Novakova je spomnila, da je NSi kandidirala v 190 občinah za mestne in občinske svete, nekaj županov imajo že izvoljenih, upa pa, da bodo dodatno izboljšali tudi rezultat svetniških mest.

Predsednik SLS Franc Bogovič pa na tokratnih lokalnih volitvah pričakuje primerljiv rezultat stranke kot leta 2010, ko so imeli 42 županov na listi SLS in 10 na skupni listi, je povedal v Celju, kjer je pričakoval izide.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scernig
19. 10. 2014 19.50
+1
jaz obzalujem,da se ljudmila na naš racun redi
Transformerji
09. 10. 2014 13.02
+1
Tudi lokalne volitve so eno samo politično preigravanje. Kar poglejte Grosuplje - bivši dololetni župan J. L., upokojen, je bil ob državnozborskih volitvah vpisan kot član SMC, potem pa s podporo SD ponovno kot upokojenec kandidira za župana. Le zakaj nisem šel na volitve??
BULDOH
06. 10. 2014 07.42
+2
To pomeni, da Cerar je zelo zadovoljen, ker njegova stranka nima župana.......
Bojan-F
06. 10. 2014 00.54
-2
G. Cenac Zgonko se spet heca ...