Slovenija

Zapleti po lokalnih volitvah: V Črnomlju drugouvrščeni zahteva vnovično štetje

Novo mesto, 08. 10. 2014 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izidi lokalnih volitev še niso uradni, saj jih občinske volilne komisije še potrjujejo. V nekaterih občinah pa ne gre brez zapletov. Tako so dvakrat šteli v Kobiljah, vnovično štetje pa zahteva tudi Andrej Fabjan, drugouvrščeni županski kandidat v Črnomlju.

V Črnomlju so predstavniki županskega kandidata SLS Andreja Fabjana zahtevali ponovno štetje glasovnic. Njegova protikandidatka Mojca Čemas Stjepanovič s podporo DeSUS in SD je namreč v prvem krogu za las zmagala, dobila je 50,23 odstotka glasov, tako da je Fabjana od drugega kroga ločilo le 13 glasov. Kot je pojasnil Fabjan, so ponovno štetje zahtevali, ker naj bi pri prvem štetju glasovnic prišlo do nepravilnosti in naj bi nekatere neveljavne glasovnice šteli kot veljavne.

Volitve - 22
Volitve - 22 FOTO: Miro Majcen

Črnomaljska volilna komisija se bo sicer sestala danes popoldan. Kot je pojasnila njena predsednica Darinka Plevnik, glasovnic ne bodo ponovno šteli, pač pa bodo ob navzočnosti predstavnikov list pregledali tiste, ki naj bi bile sporne. Sama je sicer prepričana, da nepravilnosti ni bilo in je ugovor neutemeljen.

Do podobnih zapletov je prihajalo tudi v nekaterih drugih občinah. Znano je denimo, da so glasovnice že na volilni dan večkrat šteli v občini Kobilje, kjer je zmagovalec županskih volitev protikandidata premagal za en sam glas.

Do zapletov je prišlo tudi v osmih občinah - Celje, Murska Sobota, Hrastnik, Sevnica, Vrhnika, Log-Dragomer, Mislinja in Radenci -, kjer je bila zaradi napake pri vnosu v spletno aplikacijo napačno prikazana razdelitev svetniških mandatov med listami. Po pojasnilu ministrstva za javno upravo so napake v vseh teh občinah že odpravljene, tako da so objavljeni podatki pravilni.

Še pred volitvami pa je ogorčenje povzročila odločitev postojnske volilne komisije, da mora del krajanov Prestranka v prvem krogu volitev na volišče v sosednjo vas Koče. Po protestih krajanov je občinska volilna komisija sklenila, da bodo ti volivci v drugem krogu županskih volitev glas lahko oddali na volišču v svojem kraju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
08. 10. 2014 18.02
+2
Fabjan šposlanc , 2 mandata v parlamentu, ki se je enkrat oglasil.
JV SLOVENIJA
08. 10. 2014 14.55
+4
Fabjan, imel si priložnost pokazat kaj zmoreš. Odgnal si Krko ker naj bi delavci odšli iz Danfosa. Zdaj ni Danfosa ni Krke. Sedi doma in rajše bodi tiho.