Slovenija

To so župani, vpleteni v afere, preiskave ali kazenske ovadbe

Ljubljana, 02. 10. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V središču afer in korupcijskih preiskav se je znašlo že kar nekaj županov. Nekateri so kljub temu ostali na položaju, drugi so bili prisiljeni odstopiti, spet tretji pa so dočakali nepravnomočno ali celo pravnomočno obsodbo.

Najbolj vroča zgodba preteklega mandata se je konec leta 2012 odvijala v Mariboru, kjer je vstajniško gibanje odneslo takratnega župana Franca Kanglerja. Toda meščanov v socialno obubožanem mestu niso razjezile številne kazenske ovadbe proti županu, pač pa uvedba radarjev za merjenje hitrosti vožnje, ki bi neposredno udarila po njihovih žepih.

Kangler je bil po množičnih protestih prisiljen odstopiti, nadomestne volitve pa so na njegovo mesto postavile "vstajniškega" župana Andreja Fištravca, ki pa prav tako ni imun na kazenske ovadbe in preiskave protikorupcijske komisije. V ospredje silijo zgodbe o spornem sklepanju podjemnih pogodb s svetovalci, prav tako je Fištravec menil, da si lahko kupi službena oblačila na račun meščanov.

Franca Kanglerja so s stolčka v Mariboru odnesli radarji.
Franca Kanglerja so s stolčka v Mariboru odnesli radarji. FOTO: Miro Majcen

Ljubljana, Zoran Janković

Več shodov pred mestno hišo je doživel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je tudi sam vpleten v več postopkov. Komisija za preprečevanje korupcije je januarja 2013 v poročilu o premoženju predsednikov parlamentarnih strank pri Jankoviću med drugim ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonsko določenih obveznosti poročanja o premoženjskem stanju, obremenjenost s korupcijskimi tveganji in sume zlorabe položaja. Upravno sodišče je dvakrat kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Jankovića glede poročila, a je napovedal ponovno pritožbo.

Jankovićevo ime se je v zadnjih letih večkrat znašlo tudi v kriminalističnih zapisnikih. Tako naj bi bil med ovadenimi zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi posojila za gradnjo Športnega parka Stožice, zaradi česar so kriminalisti septembra 2012 preiskali tudi njegov dom in mestno hišo, ter zaradi domnevne goljufije pri prodaji zemljišča na Vojkovi cesti.

Komenda, Tomaž Drolc

Župan Komende Tomaž Drolc je bil nepravnomočno obsojen na osem mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja, saj je dal leta 2010 za poldrugi milijon poroštva zasebnemu podjetniku brez vednosti občinskega sveta in brez soglasja ministrstva za finance.

Koper, Boris Popovič

Popovič je bil zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč nepravnomočno obsojen na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije.
Popovič je bil zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč nepravnomočno obsojen na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije. FOTO: POP TV

Med tistimi, ki so se znašli na sodišču, je tudi koprski župan Boris Popovič. Aprila je bil zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč nepravnomočno obsojen na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije. Sodba mu sicer ne bo preprečila boja za vnovični županski mandat, če jo bo potrdilo še višje sodišče, pa bodo v Kopru – v primeru da Popovič vnovič dobi večinsko podporo volivcev – bržkone potrebne nadomestne volitve.

Piran, Peter Bossman

Piranskega župana Petra Bossmana se je posredno dotaknila afera v zvezi s sumom zlorabe uradnega položaja pri vzpostavitvi brezplačnega internetnega omrežja v občini.

Ajdovščina, Marjan Poljšak

Ajdovski župan Marjan Poljšak si je doslej prislužil dve kazenski ovadbi. Obe sta povezani z varovanjem kulturne dediščine oziroma z urejanjem infrastrukture v starem mestnem jedru Ajdovščine, a je bil v obeh primerih oproščen.

Kranj, Mohor Bogataj

Nad kranjskim županom Mohorjem Bogatajem, ki se bo na letošnjih volitvah potegoval za četrti mandat, je dlje časa visel sum zlorabe uradnega položaja zaradi sporne poravnave med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske. Po opravljeni sodni preiskavi je tožilstvo nedavno odstopilo od kazenskega postopka, saj ni bilo zbranih dovolj dokazov.

Jesenice, Tomaž Tom Mencinger

Tožilstvo je zavrglo tudi kazensko ovadbo zoper jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja zaradi domnevnega izigravanja upnikov v Hokejskem klubu Acroni Jesenice. Mencinger, ki se letos poteguje za tretji županski mandat, je bil pred letom in pol tudi tarča jeznih protestnikov, ki so zahtevali zapor za "grobarje jeseniškega hokeja".

Trebnje, Alojz Kastelic

Trebanjski župan Alojz Kastelic si je nabral več kot 15 kazenskih ovadb.
Trebanjski župan Alojz Kastelic si je nabral več kot 15 kazenskih ovadb. FOTO: POP TV

Trebanjski župan Alojz Kastelic si je nabral več kot 15 kazenskih ovadb, zaradi žaljive obdolžitve pa ga je ovadila tudi protikorupcijska komisija. Kastelic je bil zaradi zlorabe županskega položaja pravnomočno spoznan za krivega in predlani obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni.

Novo mesto, Alojz Muhič

Z ovadbo je imel opraviti tudi župan Novega mesta Alojz Muhič. Kot odgovorna oseba občine je bil ovaden zaradi suma zlorabe uradnega položaja, potem ko je podpisal koalicijski sporazum z mestnim odborom SLS, po katerem naj bi si razdelili najpomembnejše položaje v občinskih zavodih in podjetjih. Tožilec je ovadbo zavrgel kot neutemeljeno.

Slovenj Gradec, Matjaž Zanoškar

Na Koroškem je najbolj odmevala zaposlitev sina prejšnjega župana Matjaža Zanoškarja na občini. KPK je ugotovila koruptivno ravnanje občine Slovenj Gradec v času, ko jo je še vodil Zanoškar, saj je občina v tistem času najprej za določen, nato pa za nedoločen čas zaposlila županovega sina, in sicer na podlagi razpisnih pogojev, ki so mu izrazito ustrezali. Zanoškar je očitke o koruptivnem ravnanju zavrnil in trdil, da v postopku zaposlitve ni bil udeležen.

Med koroškimi župani pa se je sicer v iztekajočem se županskem mandatu v sodnih mlinih znašel tudi prevaljski župan Matic Tasič, a je tožilstvo proti koncu postopka umaknilo obtožnico, ki se je nanašala na domnevno zlorabo položaja.

Murska Sobota, Anton Štihec

Tudi proti murskosoboškemu županu Antonu Štihcu je bilo doslej vloženih več ovadb, a še nobena ni prišla na sodišče, z izjemo zadnje, povezane s plačili komunalnega podjetja nogometnemu društvu Mura. Zanjo sicer Štihec pravi, da so mu na tožilstvu oziroma policiji še tik pred vložitvijo obtožnice zatrjevali, da je v postopku zgolj priča, ne pa osumljenec oziroma obdolženec.

Tržič, Pavle Rupar

Več ovadb zaradi zlorabe položaja in oškodovanja občinskega proračuna je bilo pred leti vloženih tudi proti nekdanjemu županu Tržiča Pavlu Ruparju. V štirih primerih je bil obsojen na pogojno kazen in vračilo protipravno pridobljenega premoženja, oktobra 2012 pa mu je sodišče prvič prisodilo tudi zaporno kazen. Leto pozneje je prvostopenjsko sodbo potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani, s čemer je postala pravnomočna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
03. 10. 2014 12.21
+3
Samo za pokvarjence je prostor v slovenski politiki, na županskih mestih in direktorskih mestih državnih podjetji.Vsi ki so blizu teh prisklednih mest pa če že niso prav taki pa morajo vsaj hlinit to. Interes je glavni tudi če je potrebno preko trupelj in brez vsakega sramu - TO JE SLOVENIJA.
2suzana
02. 10. 2014 20.09
+2
Gornja Radgona pa nič?
Skopušnik Janez
02. 10. 2014 16.47
+5
Pozabili ste še ostalih 100-200 barab ki so župani ali kandidirajo za to mesto. NOBEDEN NI POŠTEN!!!
24uric
02. 10. 2014 16.06
+8
kriminalno združenje županov lahko bi ustanovili stranko z imenom "koruptivna razbojniška banda
25letluzerjev
03. 10. 2014 12.17
+2
JANKOVIČ BI BIL PREDSEDNIK. Popovič bi bil glavni tajnik, Kangler bi bil blagajnik, Mišič pa medobčinski kurir.
arafat9
02. 10. 2014 15.47
+3
Problem je v tem da pri nas je sodstvo skorumirano samo na rdečo stran če nisi rdeč nisi nič in je treba onesposobit vsakega .V Sloveniji obstajajo zelo sposobni samo nobeden se ne upa kandidirat samo zato ker ga bodo takoj uničili podtikali vse samo da ne pride gor na oblast.oni imajo moč ker so vsi rdeči na visokih položajo.zato ne verjamem našemu sodstvu…...
mojmedi
02. 10. 2014 15.32
+0
odgovornosti pa nobene..tile lopovi bojo lahko še naprej bli župani in si nabirali kupček
mikeTHEbike
02. 10. 2014 15.20
+1
Slovencek mora met mafijca za lidera! To so prave vodje in vzgled! Zal.....
1907955
02. 10. 2014 14.48
+2
Katera so največja tri slovenska mesta, v katerih niso lopovi na oblasti?
Lion power
02. 10. 2014 15.14
+3
Krško je že eno izmed njih. Odkar ni več Bogoviča, ali pa pred njim Sitarja se nekaj počne v Krški občini. Ko sta bila ta 2 je bilo obupno. Prvi je gledal samo na kmete, drugi pa na levo elito v Krškem. Vsi ostali ki tem ne pripadamo smo bili prikrajšani za marsikaj. Upam samo da ne bo izvoljena Tamara Vonta ker to pomeni spet konec za navadne občane, ker njena briga vsaj po vseh njenih tvitih in pa obnašanju so Romi in pa priseljenci(katerih je v Posvju občutno preveliko)
opazovalec_
02. 10. 2014 14.47
+5
Ti kriminalci še bodo naprej kandidirali in lobirali na občinah, ker jim noben ne stopi na prste in pošlje na hladno.
1907955
02. 10. 2014 14.52
+3
Seveda,saj smo v deželici na napačni strani Alp...
dragson
02. 10. 2014 14.33
+7
Ljubljanski Župan je prekoračil pooblastila, ker ga zaposlen pri JHL ni pozdravil na ulici, je klical na komunalno podjetje. Sedaj bodo delavcu vzeli osebno oceno in bo ob 150€ pri plači. Še celo je zahteval osebne podatke od zaposlenega. Šerif Ljubljasnki si malo preveč dovoli. Kar na volišča Ljubljančani in ga volite. Še malo pa boste potrebovali dovolilnice, da se boste lahko sprehajali po Ljubljanski ulicah.
an?ka30
02. 10. 2014 15.05
+1
Pa počakat ga je moral,ali naročit nekomu da ga lmal preplašijo tega župana,NE PA DA LAHKO ON DELA KR HOČE!!!!
Raspunin777
02. 10. 2014 14.30
+2
Pa ne naš Zoran ki smo ga množično volili !!!!!! Zorana ne damo !!! To mu je podtaknil JJ!
Raspunin777
02. 10. 2014 14.38
+3
Zoran že ne more biti prevarant saj so delavke Mercatorja točile solze ko se je poslavljal iz Mercatorja.
an?ka30
02. 10. 2014 15.06
+3
hahahahahahahahaha,ja od sreče da so se ga rešile so jokale!
deathbite
02. 10. 2014 14.15
+14
Slovenija potrebuje manj občin. Dovolj bi bilo če bi imeli 6 pokrajin in toliko županov. V Avstriji se občine združujejo, pri nas bi pa vsak kurnik bil svoja občina. Morda bi potem res lahko zbirali samo med poštenimi kandidati.
Raspunin777
02. 10. 2014 14.34
+0
pa saj imaš poštenega kandidata ki ste ga volili množično. Menda ne boš obrnil hrbta vašemu menedžerju Zoranu .... samo poglej kaj nam je zgradil.
proletarec1
02. 10. 2014 13.05
+11
NABOLJE BI BILO, ZA DRŽAVLJANE, DA TI TRIJE NIKOLI VEČ ,NEBI BILI ŽUPANI!!!!
Angela Franko
02. 10. 2014 13.31
+7
NIHČE JIH NESME VOLIT PA BO !!ČE BI SE TO ZGODILO BI BILI OSRAMOČENI DRUGAČE NE !!!!!
CIGU MIGU
02. 10. 2014 12.39
+13
kljub temu bodo vsi zmagali-torej ljudstvo kdo je mona oni ali mi-samo vprašam
Angela Franko
02. 10. 2014 13.32
+4
TO PA JE VPRAŠANJE ZA MILIJON !!! BRAVO .
Kemper
02. 10. 2014 12.30
+7
Kako pa lažete.... Kakšni radarji, radarji so bili postavljeni po razpisu - kot veleva zakon - in ker je Iskra ponudila najmanj, so avtomatsko drugi ponudniki odpadli. VENDAR je tekom časa, zaradi neimenovanih in nepreverjenih stroškov, vrednost projekta zrasla za 2x, to je na 30mio. To je bil standardni rop davkoplačevalskega denarja, zmenjeno je bilo že pred razpisom. Iskra je spustila ponudbo tako nizko, da so drugi odpadli in ves čas vedela, da bodo denar s obrestmi že dobili nazaj, provizijo pa bo za posel dobil tudi Kangla. Ko je znesek investicije narasel na ogromnih 30mio, bi morali po zakonu in že po morali razpis ponoviti, vendar so sta Kangla in tisti hepan iz Iskre to namerno ignorirala ter vseeno se je nadaljevala gradnja radarjev. IN POTEM JE POČLO! Sploh ker je folk uvidel, da so postavljeni na nelogična mesta, namesto pred šole, vrtce in rizične odseke, so bili nekateri postavljeni v vuhojebine, samo za polnjenje žepov. Ampak, sprenevedanja še ni konec. Tako kot na avtocesti folk ki redno vozo Mb-Lj zniža hitrost pred radarji, ker točno ve kje so postavljeni, tako bi se to dogajalo tudi tukaj. Večjo korist in manjši strošek je pred šole in vrtce postavit ležeče policaje. Tolko o MB in tolko o medijski manipulaciji.
Amasakul
02. 10. 2014 12.28
+6
NAJBOLJ ENOSTAVNO ZASLUŽEN DENAR ... PAR KOZARCEV VINA, PAR SLIK Z PENZIONISTI + KAKO KOSILO NA RACUN DRZAVE IN SESTANKI, KI NIMAJO SVOJEGA POMENA = SUPER PLAČA - SAM SVOJ ŠEF ...
Amasakul
02. 10. 2014 12.29
+3
KATERI KANDITAT OD TEH 700 SI TO NE ŽELI - ČISTO VSI !!!
Leonardo09
02. 10. 2014 12.27
+21
kangler je še tik preden bi moral na prestajanje kazni psihično hudo zbolel,izgleda da je kandidatura za župana izredno dobra terapija saj je naenkrat čudežno ozdravel he he
belana
02. 10. 2014 12.11
+14
preveč občin in županov...nekaj bi jih moral ukinit, nestrokovni ljudje na pomembnih delovnih mestih, toliko uničenih cest še ni bilo, kadar je občina investitor pri kaki zadevi, se uniči še tistih par metrov cest ki so nečemu še podobne, in zgleda da je res to....če ni dela si ga pač narediš
845448
02. 10. 2014 12.10
-6
Popo4ever Raje on kot bilokdo drug, Koper vsaj zgleda da je še delno v rokah koprčanov oz.slovencev za razliko večine Slovenije, kjer tujci vlečejo niti...z celotno vlado vred. Je in Bo pa Zavedno Koperska legenda Glede kazenskih postopkov pa ima po mojem mnenju prav vsak politik "črno piko" ,ki jo nasprotniki izkoriščajo. V 12letih pomislite kaj bi vse vam osebno očitali....pol ocenjujte druge
kameltrajbar
02. 10. 2014 11.46
+10
..sami šerifi.....:)