Slovenija

FOTO in VIDEO: Partizanski gverilski podvigi: ste že slišali za 'žužemberški' top?

Ljubljana, 19. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
1023

Ste se tudi vi v svoji mladosti igrali Nemce in partizane? Najboljši so lahko bili partizani, tisti, ki so potegnili 'ta kratko', pa so se morali pretvarjati za Nemce. Zdaj imate priložnost, da preverite, zakaj so bili partizani toliko boljši od številčnejše in precej bolje opremljene armade.

Kljub svoji majhnosti in slabi opremljenosti, vsaj prva leta, je partizanska vojska premagala močno okupatorjevo armado. V vojno so odšli oblečeni kot planinci, z lovskim orožjem in ostanki pušk iz starojugoslovanske vojske. Za svoje gverilske tehnike bojevanja so potrebovali predvsem razstrelivo in minomete, ker pa slednjih niso imeli, so izkoristili svojo iznajdljivost in izdelali prve topove. Znana sta 'turjaški' in 'žužemberški' top, cev slednjega je skupaj z granato odneslo v Žužemberk, pa čeprav je bil 'top' z verigo priklenjen na drevo.

'Žužemberški top' zvezda leta 1942
Narejen je bil iz vodovodne cevi, v njega pa so dali granato, ki je bila prav tako narejena iz vodovodne cevi, vendar ožje. Granato oz. Cev so napolnili s trotilom in betonsko glavo, v njej pa je bila namesto vžigalnika, ki ga partizani seveda niso imeli, kar mina iz italijanskega minometa kalibra 45 mm. To je bil top za enkratno uporabo. Ko so z njim ustrelili, je namreč cev skupaj z granato odneslo v Žužemberk, pa čeprav so 'top' z verigo priklenili na drevo.

Glede na začetno opremljenost partizanov bi lahko rekli, da so nam partizani zmago izborili, ker so imeli na svoji strani prednost 'domačega terena', ki so ga dobro poznali, hkrati pa so svoje domove, svoje družine in svoj obstoj branili pred napadalci. Okupator je osvajal tuja ozemlja, ki se jih je želel polastiti, partizani so osvobajali svojo domovino. Prav zato so maloštevilni, slabo opremljeni in neizurjeni partizani uspešno kljubovali številni, izurjeni in opremljeni okupatorjevi vojski.

Partizani so orožje in strelivo dobili na tri načine. Sprva v bojih s sovražnikom, nekaj so ga proizvedli kar sami, zadnja leta pa so jim ga pošiljali zavezniki. O tem, kakšno oborožitev so imeli partizani, smo se pogovarjali s Cirilom Repnikom, ki je zbiratelj ter poznavalec orožja in opreme uporabljene med drugo svetovno vojno. Svojo zbirko orožja, ki jo ima razstavljeno v Parku vojaške zgodovine v Pivki, pa nam je predstavil še en poznavalec in zbiratelj partizanskega orožja ter vojaške opreme Tomaž Bolčič.

Podoba partizana je bila tako pestra, kot njegovo orožje, saj so partizani orožje dobivali z vseh koncev sveta. Zato je bilo težko priskrbeti ustrezno strelivo. Puška brez streliva ni bila uporabna. Ker so bili partizani iznajdljivi, pa so določene puške predelali tako, da so lahko uporabili tudi drugo strelivo.
Podoba partizana je bila tako pestra, kot njegovo orožje, saj so partizani orožje dobivali z vseh koncev sveta. Zato je bilo težko priskrbeti ustrezno strelivo. Puška brez streliva ni bila uporabna. Ker so bili partizani iznajdljivi, pa so določene puške predelali tako, da so lahko uporabili tudi drugo strelivo. FOTO: Miro Majcen
Pri rokovanju z orožjem so se dogajale tudi nesreče, še posebej, če je šlo za orožje, ki so ga odvrgli zavezniki. Kar nekaj tega orožja se je namreč med transportom in padcem poškodovalo. Za posledicami hude rane je umrl tudi eden najpomembnejših vodij partizanske vojske Franc Rozman. Komandant Stane je bil ranjen med preskušanjem novega minometa, ki so jih poslali partizanom britanski zavezniki. Mina je eksplodirala v cevi, saj je bilo varovalo poškodovano.

Ko je bila ustanovljena Osvobodilna fronta (OF) 27. aprila 1941 je bilo najtežje preiti od teoretične potrebe po odporu do pravega oboroženega boja, pravi Repnik. "Vodilno vlogo v OF je prevzela Komunistična partija Slovenije (KPS), ki je imela kot prepovedana organizacija bogate izkušnje z ilegalnim delom. Med njenimi člani je bilo tudi mnogo udeležencev španske državljanske vojne," pripoveduje Repnik.

Prvi partizani bolj planinci kot vojaki

Že na začetku vojne je bilo jasno, da bo večji del osvobodilnega boja potekal na deželi. Zato so temu primerno sestavili tudi priporočila, kako naj bo oblečen in opremljen slovenski partizan. Prva priporočila vsebuje že partizanski zakon, ki ga je sredi julija 1941 pripravilo glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet. Kot pravi Repnik, ta zakon v 3. členu določa, da naj bo pri vstopu v partizanski oddelek čim bolj opremljen z obleko, čevlji, perilom, odejo, s hrano za teden dni, po možnosti oborožen. Če le lahko, mora imeti potrebne zemljevide, kompas, daljnogled, najnujnejši sanitetni material in druge potrebščine.

Partizanske čete so taborile v gozdovih na skritih krajih, ki so dopuščali močan odpor in od koder so nato čete hodile v akcije. "Prvi partizani so bili zato bolj podobni izletnikom in planincem kot vojakom. Večina je prišla v hribe oblečena v planinska in smučarska oblačila, vetrovke, pumparice, pelerine, dokolenke in okovane gojzarje," pripoveduje Repnik.

Osnovno 'domačo' opremo so partizani pozneje dopolnili še z oblačili starojugoslovanske vojske. Uniforme bivše jugoslovanske vojske so bile sivo zelenkaste barve, njihov kroj pa seveda zelo zastarel in neprimeren za bojevanje v gozdovih. Partizani so jih zato kmalu predelali. Ker je bilo pozimi v gorah in gozdovih zelo mrzlo, so si številni iz časopisa izdelali srajce, ki so jih nosili pod oblačili. Papir je namreč dober izolator. Na glavi so nosili najrazličnejša pokrivala (klobuke, športne čepice, baretke) in čelade. "Titovka je v Slovenijo prišla šele poleti 1943, na podlagi Titove odredbe aprila 1944 pa je postala predpisana kapa za vse redne enote Narodno-osvobodile vojske Jugoslavije (NOVJ)," pravi Repnik. Pred titovko se je med partizani množičneje razširila t.i. triglavka, ki so jo v Slovenijo prinesli s Hrvaške. To je bila trirogeljna kapa, krojena po vzoru španskih vojaških čepic.

Avtomatsko orožje je bilo prva leta redko in je veljalo za prestiž, zato je bilo bolj domena oficirjev.
Avtomatsko orožje je bilo prva leta redko in je veljalo za prestiž, zato je bilo bolj domena oficirjev. FOTO: Miro Majcen

V spopadih uporabili praktično vse, kar so zasegli

Partizansko oboroževanje lahko razvrstimo v tri obdobja. Prvo obdobje obsega čas od vstaje do pomladi 1942, ko med partizani prevladujeta orožje in oprema starojugoslovanske vojske, oblačila pa so mešanica civilnih oblek in vojaških uniform. Temu je sledilo obdobje, ki traja vse do italijanske okupacije. Kot pravi Repnik, so v tem času partizani prerasli v pravo slovensko vojsko, kar se je odražalo tudi v oborožitvi, opremljenosti in videzu borcev. Tako so za to obdobje značilni poskusi, da bi borce oblekli v enotno partizansko uniformo ter uvedba položajnih znakov in prvih odlikovanj.

Posebnost partizanskega načina bojevanja je vsekakor največji vzrok, da so partizani konec vojne dočakali še bolj raznoliko oblečeni in opremljeni kot na začetku /... / Mirno lahko trdimo, da v drugi svetovni vojni nobena armada ni nosila toliko različnih oblačil kot naša partizanska vojska. Knjiga Slovenski partizan – orožje, obleka in oprema slovenskih partizanov, Muzej ljudske revolucije

Poveljstvo je nameravalo že leta 1942 uvesti enotne sivo zelene partizanske uniforme, a je bil to takrat prevelik finančni in organizacijski zalogaj. Tako so partizani opremo sproti dopolnjevali z zaseženim vojnim plenom ali pa z vsem, kar so jim v njihove štabe pošiljali aktivisti in predvsem aktivistke OF. Zanimivo je, da je prav zaradi tega, ker so imeli partizani toliko kosov nemške in predvsem vermanske uniforme na sebi, pogosto prihajalo do zamenjav. Bližje, kot so bile partizanske enote predelom, ki jih je okupirala italijanska vojska, več so imeli partizani kosov italijanskih uniform. V gorah in na dolgotrajnih pohodih se je najprej poškodovala obutev, zato so partizani ujete in mrtve sovražnike najprej sezuli. Z opremo in predvsem orožjem so si partizani opomogli v drugi polovici leta 1943, ko je počasi začela prihajati tudi zavezniška pomoč.

Z boljšim orožjem do drugačnih tehnik vojskovanja

V tem tretjem obdobju, ki obsega čas od kapitulacije Italije do osvoboditve, je po besedah Repnika prišlo do številnih sprememb v partizanski vojski. "Ta se je številčno okrepila in prvič zadovoljila z vojnim plenom. Prevladuje zaplenjeno italijansko orožje, obleke in druga vojaška oprema. Skrb za oskrbovanje borcev so prevzele različne vojaške in zaledne enote, tako da partizani niso bili več odvisni od lastne iznajdljivosti," pravi Repnik.

Vedno več so bili partizani deležni tudi zavezniške pomoči, s katero so dobili veliko novega orožja, oblačil ter druge vojaške opreme. Svoj delež k oborožitvi in podobi partizana pa so prispevali tudi izdelki partizanskih delavnic (zelo znana izdelka sta partop in izvirna partizanska uniforma) in vojni plen zaplenjen okupatorjevim in kolaborantskim enotam.

Prve puške, puškomitraljezi in oprema so bili še iz stare jugoslovanske vojske in precej zastareli.
Prve puške, puškomitraljezi in oprema so bili še iz stare jugoslovanske vojske in precej zastareli. FOTO: Miro Majcen

Pregled najštevilčnejšega orožja

Začeli so z lovskimi puškami in zastarelimi mitraljezi

Tako kot oblačila, je bila tudi oborožitev partizanov zelo raznolika. Kot pravi Repnik, so bili prvi partizani v glavnem oboroženi z orožjem starojugoslovanske vojske (bombe M 35 in M 38, revolverji znamk Rast Gasser, Bodeo, pištole znamke Steyr model 07 in 12, puške znamke Mauser kalibra 7,9 mm in puškomitraljezi M 37 kalibra 7,9 mm (legendarna zbrojovka, ki so jo po češkoslovaški licenci izdelovali v Kragujevcu), mitraljezi MG 08, Schwarzlose M7/12 in drugi). Tega so ob razpadu stare Jugoslavije vojaki množično odmetavali. Veliko ga je zaplenil okupator, precej pa ga je uspelo zbrati tudi posameznikom - rodoljubom ter komunistom. Nekateri partizani so bili zaradi pomanjkanja vojaškega orožja oboroženi kar z lovskim orožjem.

Brzostrelke partizanom pisane na kožo

Po kapitulaciji Italije so partizani dobili velike količine italijanskega orožja, vedno pogostejša in pomembnejša pa je postala zavezniška pomoč.

Sredi leta 1942 se je potreba po orožju povečala. Zaloge skritega orožja so pošle, glavni vir orožja je postalo predvsem zaplenjeno orožje, ki je bilo veliko bolj kakovostno. S tem se je povečala tudi pestrost orožja. Partizani so prišli do prvih italijanskih in nemških brzostrelk, junija 1943 pa so dobili od Angležev tudi prve brzostrelke znamke Sten. Brzostrelke so bile za partizane novo orožje, saj jih starojugoslovanska vojska ni poznala. Brzostrelke so bile zelo primerne za partizanski gverilski način vojskovanja, zato so hitro postale priljubljene. Množično so se partizani z njimi oborožili šele po italijanski kapitulaciji. Rusi so v svojih pošiljkah poslali zelo cenjene ruske brzostrelke PPŠ 41 in PPŠ 43 ter puške Mosin Nagan ter tudi protitankovske puške kalibra 14,5 mm.

Izdelovali svoje ročne bombe, brzostrelke in topove

Partizani nikoli niso imeli dovolj ročnih bomb. Te so jim pogosto nadomestile minomete in topove, ki jih niso imeli. V svojih delavnicah so izdelovali lastne ročne bombe. Do prvih topov so prišli šele poleti 1943, pred tem pa so se znašli in izdelali topova za enkratno uporabo – že prej omenjena 'žužemberški' in 'turjaški'.

Partizani so bili zelo ponosni tudi na brzostrelke, ki so jih izdelali sami. Imenovale so se Barti, izdelane pa so bile v Selu pri Žireh leta 1944. Svoj višek so partizanski orožarji dosegli z izdelavo partopa poleti 1944. Partop je bil zelo učinkovito orožje za napade na utrjene okupatorjeve postojanke. Učinek partopovih min je bil namreč zelo močan, saj je lahko mina izstreljena iz razdalje 200 metrov prebila 50 centimetrov debel kamnit zid in napravila luknjo premera 120 centimetrov, navajajo v knjigi Slovenski partizan. Žal pa je bil tudi zelo težek in neprimeren za bolj množično oborožitev.

Levo na sliki je ameriški lahki tank M3A3 stuart. Z njim so partizani osvobajali Primorsko in Trst. Tank so v Pivki dobili z izmenjavo iz Velike Britanije, ker je bil narejen leta 1942, pa je postal najstarejše oklepno vozilo v Sloveniji.
Levo na sliki je ameriški lahki tank M3A3 stuart. Z njim so partizani osvobajali Primorsko in Trst. Tank so v Pivki dobili z izmenjavo iz Velike Britanije, ker je bil narejen leta 1942, pa je postal najstarejše oklepno vozilo v Sloveniji. FOTO: Miro Majcen

Leta 1944 na pomoč prihitijo prekomorci s tankovsko brigado

NOVJ je imela tudi letalske prekomorske enote. Prva eskadrilja je bila ustanovljena 22. aprila 1944 na letališču Benina pri Bengaziju. Imela je 16 letal znamke Spitfire. Druga eskadrilja je bila ustanovljena 1. julija 1944 in je imela 16 letal znamke Huriccane. Skupaj sta se obe eskadrilji izvršili 2180 bojnih poletov. Julija 1944 je bila na otoku Visu oblikovana eskadrilja za zvezo Vrhovnega štaba NOVJ, ki je imela 10 letal in je opravila 1294 poletov.

Partizanom je v letu 1944 na pomoč priskočila tudi 1. tankovska brigada, ki je štela 2003 borce ter 157 oklepnih vozil in tovornjakov. Iz njenega sestava je bilo kasneje 600 borcev odposlanih na urjenje v Sovjetsko zvezo. Ti so pozneje predstavljali jedro 2. tankovske brigade, ki so jo opremili Sovjeti. 1. tankovska brigada je na naših tleh odigrala ključno vlogo pri osvobajanju Trsta. 1. maja so prekomorci skupaj z enotami 9. korpusa slovenskih partizanov in vstajniki v mestu osvobodili Trst. Sledili so boji pri Ilirski Bistrici, kjer so partizani s pomočjo tankovskih enot uničili nemški 97. armadni korpus. Večina pripadnikov 1. tankovske brigade so bili Slovenci. Umrlo je 168 borcev, skoraj 200 je bilo ranjenih. V bojih smo izgubili 33 tankov in 5 oklepnih avtomobilov, poškodovanih pa je bilo 31 tankov in 2 oklepna avtomobila.

Partizani napadali iz zased, glavne tarče komunikacijske povezave

Kot pravi Repnik, so bile partizanske čete v začetku maloštevilne in se niso izpostavljale frontalnemu bojevanju s številčnejšim in bolje oboroženim sovražnikom. Premikale so se v manjših skupinah, da jih sovražnik ne bi opazil. Paziti so morale tudi na domače izdajalce. Napadale so v glavnem iz zased in se po napadu hitro umaknile. Napadale so komunikacijske povezave in s tem povzročale motnje v oskrbi sovražnikovih enot, kar je bilo pomembno zlasti proti koncu vojne, da so presekali oskrbovalne poti za sovražnikove enote v Italiji. S svojim delovanjem so nase vezale pomembno število sovražnikovih vojakov, kar je zmanjšalo njihovo število na velikih frontah.

Po kapitulaciji Italije so zavezniška letala prinašala vedno več orožja. Največ so ga na našem ozemlju odvrgla februarja leta 1945, kar je zagotovo prispevalo k hitrejšemu porazu okupatorjeve vojske.
Po kapitulaciji Italije so zavezniška letala prinašala vedno več orožja. Največ so ga na našem ozemlju odvrgla februarja leta 1945, kar je zagotovo prispevalo k hitrejšemu porazu okupatorjeve vojske. FOTO: Miro Majcen

Časa za urjenje ni bilo

S stalnimi napadi partizanskih enot na transportne poti se je postopoma zmanjšala dobava orožja in opreme sovražnikovim vojakom na terenu.

"Večina borcev pred vstopom v partizanske vrste ni imela posebnega vojaškega predznanja, precej pa jih je odslužilo vojaški rok v predvojni Jugoslaviji. Prav ti so bili solidna okrepitev partizanskih enot. Ko so v partizane pričeli prihajali prvi dezerterji iz nemške in italijanske vojske, so zaradi temeljitega vojaškega urjenja, ki so ga bili tam deležni, pomenili pomembno obogatitev vojaškega znanja partizanskih enot. Delno so pri vojaškem usposabljanju partizanov pomagali tudi oficirji nekdanje jugoslovanske vojske," pravi Repnik.

Življenje v enotah je bilo pestro. Čiščenje in vzdrževanje orožja ter učenje v rokovanju z orožjem je bilo vsakdanje opravilo. Večkrat so obravnavali tudi postavitev zasede, zaklonov in druge taktične vaje z manjšimi enotami. Precej pozornosti so namenili stražarski službi. Svoje teoretično znanje pa so ponavadi preizkusili kar v dejanskem spopadu.

Strah pred domačimi izdajalci hujši od nasprotnikovih čet

Pogled v partizansko bivanje odkrije vse težave, ki jih človeku povzroči vojna. Ciril Repnik o težkem življenju partizanov

"Pogled v partizansko bivanje odkrije vse težave, ki jih človeku povzroči vojna. Partizani so bili iztrgani od doma. Usoda njihovih družin je bila negotova. Mirnodobne življenjske dobrine in vrednote so jim bile na voljo le v omejenem obsegu," pripoveduje Repnik in dodaja: "Pogostokrat so domačini ob obisku sovražnikovih enot izjavljali, da so bili njihovi očetje, bratje, sestre nasilno mobilizirani. Tako so imeli nekaj možnosti, da jih niso izgnali. Težavo so povzročali predvsem domači izdajalci, ki so razmere v družinah dobro poznali."

Partizanske enote si niso mogle urediti vojašniškega sistema bivanja, saj so se pogosto premikale. Partizani so tako od zime do zime prebivali v šotorih, zemljankah, pastirskih in planinskih kočah. Ležišča so postlali s smrekovimi vejicami in listjem, vodo iz mlake so prekuhavali. Obroke so prilagali glede na količino živil. Običajna partizanska hrana je bila sestavljena iz vode, krompirja, moke in ocvirkov oziroma masti. Prav tako so nabirali gozdne sadeže. Za čaj so najpogosteje uporabljali smrekove vršičke. Kadar so si privoščili meso, so ga običajno prekuhavali, hladili pa so ga v breznih in globljih jamah.

Nekaj orožja in opreme, ki so ju uporabljali partizani med 2. svetovno vojno, lahko vidite v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, prav tako je precej kosov orožja razstavljenega v Parku vojaške zgodovine v Pivki, od koder so tudi fotografije orožja. V Pivki smo se o partizanski oborožitvi pogovarjali še z enim velikim ljubiteljem in zbiralcem orožja Tomažem Bolčičem iz Kopra, več o tem, kaj nam je povedal, pa si poglejte v priloženem videu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1023)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
22. 05. 2015 11.14
+3
Pseudo -helvecijaner-So moji in tvoji Zmagovalci,Zavezniki,Rusi in Partizani tukaj ni dvoma,pač po Vojni so se gradile firme 50 let z Lopatami in smo delali,pač zdaj 25 let so požrešni zrušili vse z Bagerji Pohlepno in kwa ti tukaj ni jasno------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
helvecijaner
21. 05. 2015 22.00
-5
Pa koga še to zanima polovica so bajke druga polovica natolcevanje in laži, da so čokolado in sir pa tudi meso v konzervah od Amerov dobivali in kmetom zadnjo kravo vkradli pa nikjer ne napišete. Lagali so ste in neboste več tako dolgo. Mladi svet, ki mora s trebuhom za kruhom v tujino takim floskulam več ne naseda.Laž ima kratke noge.
murate
21. 05. 2015 16.55
+6
Berem tele Vaše komentarje in vidim ,da naš narod nima bodočnosti,saj narod,ki ne pozna svoje zgodovine nima prihodnosti.O obdobju 2ww smo se ogromno učili laži v OŠ,bili tako ali drugače zavedeni glede dejstev,danes poslušamo zopet iste laži in še druge zraven,tako ,da če objektivno gledaš ne veš komu bi verjel.Število žrtev pripadnikov ,,partizanov,,v oboroženih spopadih z okupatorjem in število padlih okupatorjevih vojakov v teh istih spopadih je dokaj majhno,če vemo,da so predvsem na jugu YU četniške enote imele v prvih treh mesecih vojne preko 12000 žrtev v direktnih spopadih z Nemci,pa tudi okupator je bil za nekaj dni zaustavljen (prvi primer v evropi,da ni uspel na hitro),tudi izgube ni imel glih majhne.Osebno spoštujem vsakega Slovenca ,ki je bil udeležen na eni ali drugi strani in se je hkrati uspel distancirati od zločinov.Trditi si upam,da so najboljše prišli skozi tisti,ki so izdajali enim in drugim in na koncu pobrali smetano.Nekaj let nazaj mi je gospa ,ki je bila več let pri gošarjih(tako se je izrazila)zatrdila,da so pravi borci padli v boju in niso dočakali zmage.Sedaj pa imamo več borcev kot jih je sploh kdaj bilo.Tole zgodovino bi bilo treba na novo predelati in argumentirati.
Repinclpatatis
21. 05. 2015 16.55
+2
Samo razpravo o partizanih borcih in komunistični evolucionarjih.
Repinclpatatis
21. 05. 2015 16.56
+1
Repinclpatatis
21. 05. 2015 16.59
+2
ENI SO VLADALI, farbali ščuvali lagali itd. Drugi smo bili na golem in v zaporih ter ničvredni !!!
ArkaMast
21. 05. 2015 11.53
+11
Morda bi pa vseeno morali odpreti zelo organizirano, glasno, javno razpravo o BELIH in RDEČIH. Sodelovati bi pa morali domači in tuji zgodovinarji vseh pogledov, filozofi, psihologi, družboslovci skratka, humanisti itd. Predvsem razgledani učeni ljudje. Raznih Janezov in Stanetov smo se pa že dosti naposlušali. Vsi so trpeli, vsi so želeli dobro narodu, vsi so nedolžni itd. S tem se ne pride več daleč razen nadaljnega razdvajanja. Treba bo da vsak prizna svoj del krivde in svoj del zaslug. Jaz se osebno sprašujem kakšno zaslugo imajo, ali pa bi jo imeli kolaborantje okupatorja.
ArkaMast
21. 05. 2015 11.11
+15
PARTIZANI se niso prej urili kot 10 let pred napadom Nemci. Partizani so bili navadni ljudje kot so delavci, pisatelji, intelektualci, zdravniki, kmetje in drugi. Živeli so za prihodnost otrok in naroda. Ko so bili napadeni in ogroženi, da jim bo vzeto vse, so popustili pero, žago in dleta. Poprijeli so za orožje ki jim je bilo do tedaj tuje. Ni jim bilo lahko se spopasti z visoko usposobljeno, opremljeno in organizirano vojsko. Kljub pomanjkanju vsakršnega predznanja so se postavili v bran domovini. Kako bi človek pričakoval od njih, da se borijo kot Delta force. Od kje naj jim bo enotna uniforma? Enotni pa so bili v prepričanju da ne bodo sodelovali pri izdaji samega sebe.
ArkaMast
21. 05. 2015 11.15
+11
zagovorniki TABELIh ste očitno ponosni, ker so nekateri naši (moji hvala bogu ne) predniki sodelovali z zelo usposobljeno tujo vojsko, polno reda, lepih uniform, močnega orožja. Ni vam pa mar njihov namen, da bi zavladali nad nami. Da bi bili naši gospodarji, mi pa njihovi sužnji. Slednjega verjetno nočete dojeti, ker za to rabiš razum in pogum.
bingo 1
21. 05. 2015 10.23
+17
Nekateri bi vse slavili sem za Partizane Ne,kot pri Svetovni Šampionki Tini Maze,vsi bi nekateri potrebovali Slavje okoli Nje ,pač kot za Njo Garačico svetovnih Merilih Ne,pač edino za Tino kot za Partizane z Zavezniki v Svetovni merili so Zmagovalci in tukaj komu Pasalo ali Ne, dvoma Ni,in zato imamo svojo Kulturo,svoj Jezik ,svojo Državo in svoje Zmagovalce----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
novak.novak
21. 05. 2015 10.49
-6
kaj pa če bi se mal zbral pa pregledal pisanje preden pritisneš tipko komentiraj? bo težka?
helvecijaner
21. 05. 2015 22.09
-2
bingo. Tvoji zmagovalci so nam prinesli 37 miljard€ pufa. Laži ,ki jih širijo ,da bi zameglili kaviarsocijalistično krajo pa prikrivajo z NOB in to 75 let po vojni.
novak.novak
21. 05. 2015 10.07
-7
/ Mirno lahko trdimo, da v drugi svetovni vojni nobena armada ni nosila toliko različnih oblačil kot naša partizanska vojska. a je pol to sploh bila vojska? brez uniform? glede na vsa tista osvobojena ozemlja, kot je nekdo spodaj pisal, niso mogl tolk šivilj dat skupej, pa sešit neko uniformo? aja, tiste republike so trajale po par dni....pa ko je italija kapitulirala, kaj jim niso znal pobrat uniform, pa jih po svoje prikrojit? ejejej....sedaj bo tisoč opravičil in izgovorov kak niso mogl pa hotel...
ArkaMast
21. 05. 2015 15.00
+3
Ti pa si bizgec. Šivilj je bilo še preveč. Tudi take ki so streljale. A ti ne razumeš da ni bilo niti materiala za šivat. Od kje naj bi dobili blago. Iz padal so šivali srajce in gate. Ti pa o uniformah. Milim?! Pa niso bili ono kot nemci, ki so se oboroževali in urili že 10 let prej. Partizani so bili prej razni kmetje, delavci, pisatelji, kulturniki. Ravno čas in voljo so imeli razmišljat o uniformah in bojevanju. Imeli pa so srce za boj, za branjenje slovenstva. To pa potrjuje da so bila vojska.
funi
21. 05. 2015 07.37
-16
S kom so se bojevali partizani razen z ušmi ,pobili so ogromno domačinov in zelo zelo malo zavojevalcev to govorijo številke.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.47
+13
1. partizani za razliko od tabelih niso pomagali okupatorju. Tudi če bi samo zbežali v hosto je to bolje za Slovenijo, kakor pa da pomaga OKUPATORJU. Ne :) ? 2. uničili so sovražnika kolikor se je dalo. Okupator se je deset let prej sistematsko uril. Imel je premoč (veščine, stroje, liderja). Partizani so pa bili kmetje, pisatelji, umetniki, gozdarji. Jasno, da so se skrili, če so videli da je na drugi strani premoč. Bili so inteligentni pač. 3. kasneje so se vedno bolj izurili in uspešno napadali okupatorja 4. žal jim nekateri bratje niso pomagali pri boju za ohranitev Slovenstva. Pa nič za to. Ni vsak za vse. Hudo pa je, ko so le ti čudežno (božje) zbrali moč in pomagali okupatorju. Torej so posredno in tudi neposredno pobijali branitelje Slovenstva.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.53
+11
Funi - če že omenjaš domačine bi se lahko izrazil bolj natančno. Torej partizani so pobijali tudi KOLABORANTE, torej izdajalce oziroma domače pomočnike OKUPATORJA, SOVRAŽNIKA, iztrebljevalca vsega NE-nemškega.
Thruma
21. 05. 2015 08.49
-8
Aneane . Ali te vest peče???????Baje spiš pri prižgani luči!!!
ArkaMast
21. 05. 2015 10.51
+4
jogra...NEUMNO IZJAVLJAŠ. Me ne poznaš, ne veš kdo sem, koliko sem star, kako spim. Tako kot bi jaz rekel da si pripadnik SdS. Ker streljaš kar povprek, kot je za njih tipično. Da, sem levičar, sem za socialno državo in sem ponosen na naše branitelje PARTIZANE. Kot sem že rekel, niso bili urjeni 10 let kot njihovi nasprostniki. Kar koli so naredili so dobro naredili za nas slovence.
ArkaMast
21. 05. 2015 10.56
+6
Obsojam povojne poboje. Ljudi bi morali le podučiti, da bi njihovo dejanje lahko izbrisalo slovenstvo. To pa z prevzgojo, nekatere zelo aktivne pa tudi z kakšno zaporno kaznijo. A dragi moj, vojna je VSEM prizadela hude psihične poškodbe in po vojni se je to odrazilo z poboji. Zelo mi je žal da je bilo tako. Če se te ključne osebe najde jim je potrebno sodit. Sem za to, seveda. NE pa obsojati kar vsepovprek. Še zmerom generalno gledano HVALA NOB.
ArkaMast
21. 05. 2015 11.00
+5
Tudi TABELE ne obsojam vsepovprek. Bili so (večina, če ne vsi) zelo fajn ljudje, slovenci. Napaka je bila, ker so verjeli napačnim ljudem (okupatorju in cerkvi, oboji pa so imeli lastne interese.) Ti ljudje - tabeli - so bili po večini razgledani do nabljižjih vasi in prvega mesta.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.23
+8
KOMUNIZEM gor dol. Sedaj ga ni. Prej pa je bil. IN? ...ŽAL....morda SREČA?....Če bi se pa človek vprašal: kaj če bi zmagal FAŠIZEM ali NACIZEM. Kako pa bi sedaj živeli Slovenci? Ali bi sploh obstajali. Četrte opcije poleg teh treh ni bilo. BELA GARDA in DOMOBRANSTVO ni bila opcija, ker je bila lansirana iz strani cerkve (z lastnimi interesi) in sicer na pretežno neizobražen, nerazgledan kader. Danes bi se upal trditi da je komunizem=RKC.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.25
+10
RKC nonstop nekaj hujska, se pritožuje, joka. No, Hitler s svojimi nacionalsocialisti je bil hujši, a so mu naši "domobranci" prisegli zvestobo.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.27
+7
Kako lahko nekdo trdi da se je BELA GARDA borila za svojo domovino, če pa je pomagala okupatorju, ki jih je sistematično in načrtno iztrebljal. Pred vojno nas je zatiral, med vojno malo potrepljal po rami (nas orožil, da bi se borili zanj), če pa kdo tega ni želel pa kar ubil.
ArkaMast
21. 05. 2015 07.39
+8
KOMUNIZEM je bil s tem, kar bi bilo v primeru zmage NACIZMA ali FAŠIZMA za nas Slovence MILINA.
novak.novak
21. 05. 2015 09.57
-8
pa aneane, kaj ti je? če bi zmagal nacizem? kot da bi ga komunizem premagal al kaj? sploh pa v nekdanji jugi....če se ni bi vmešal američani, bi bilo vse to nemško, sploh pa če ne bi dolfe napadel josifa. komunisti ti ne bi čeist nič pomagal ohranjat to slovenstvo. in če se je slovenstvo ohranilo skozi tisočletja bi se tudi sedaj...
ArkaMast
21. 05. 2015 11.30
+7
MOTIŠ se novak. Slovenstvo bi lahko izginilo če bi bil Dolfe uspešnejši. Ali pa Musolini npr. Jasno so povedali svoj cilj. Malo poglej posnetke njegovega javnega necenzuriranega govora. Kar se pa tiče KOMUNIZMA. To besedo največkrat uporabljate vi, zagovorniki KOLABORANTOV. Komunistov med partizani je bilo zelo malo. Minimalno. To je bolj vaše potikanje, da opravičili lastno sramoto. PARTIZANI so prispevali svoje po najboljših močeh. Brez predznanja in neke opreme. Vzgled so lahko Američanom če že tako primerjamo.
ArkaMast
21. 05. 2015 11.36
+3
NOVAK....slovenstvo se je ohranilo tisočletja po zaslugi upora. Malo si preberi kaj. Torej če nebi Nemčija napadla in bi po nas usekal KOMUNIZEM, bi se pa taisti ljudje uprli temu. Gre za človeka, ki se drzne upreti višji sili, ki jim grozi z uničenjem. Tudi danes je tako. SDS je klical trojko npr. Prodajo države podpisujejo taki in da ne naštevam.
emile
20. 05. 2015 21.15
+6
naj mi nekdo pojasni spravo. kako se spravit z ljudmi ki še dandanes podpirajo domobranstvo in s tem fašizem in nacizem. in sevda potem takem če bi se danes isto zgodilo genocid slovenskega naroda. to je vprašanje za milijon eurov
mototurist
20. 05. 2015 23.47
-5
kdo za vraga pa hoče spravo s komiji. to jed kuga 21 stoletja.
novak.novak
21. 05. 2015 00.06
-5
fašizem=nacizem=komunizem----- to velja oz so sprejel in obsodilč v vsej evropi, razen beli otoček slovenija....pomenljivo? hehehehehe, pa se čudijo zakaj je trst, gorica, benečija, celovec v nacifašističnih državah ostali...hehehehehe, jaki zavezniki...
puspan
21. 05. 2015 00.10
-2
V Nemciji je povelicevanje vseh treh zlocinskih rezimov kaznivo, kot tudi v vseh ostalih evropskih dezelah. Edina drzava, ki komunizem se lahko nekaznovano casti, je Slovenija. Bo pa do sprave tudi pri nas prislo, le z veliko zamudo in skodo, ki so jo povzrocili prav castilci zadnjega oporisca komunisticnega rezima.
puspan
21. 05. 2015 00.13
-2
Prvi, ki so priznali in tudi podprli nacionalsocializem, so bili prav komunisti le, da tega danes nocejo niti slisati, zato jim tudi kratica PIF nikakor noce ostati v usesih.
ivan.z Doba
21. 05. 2015 10.59
+6
novak, preberi si že enkrat kaj so se dogovorili na Jalti, da ne boš stalno eno in isto traparijo gonil!
ivan.z Doba
21. 05. 2015 11.01
+6
puspan, pakt o nenapadanju NI podpora. V Nemčiji je prepovedano postavljati spomenike takim kot so ga postavili v Grahovem.
funi
20. 05. 2015 21.10
+1
Pravljica za lahko noč
luciluk
20. 05. 2015 20.36
-1
izdajo naroda je vršila KP SLO IN KP YU. Berite knjige naj vas ne zavedejo laži.
pe?navodo
20. 05. 2015 22.10
+4
A je Janez kaj napisal o KP SLO in KP YU . On bi lahk iz prve roke kaj napisal , pa o orožju tud pa noče. Ti falot. Pa navedi knjige kere naj beremo
megimegi 1
21. 05. 2015 01.37
+4
Katere knjige,zgodovinarji isto kot sodniki,razlagajo zgodovino vsak po svoje,tudi sodniki si zakone razlagajo vsak po svoje.Jaz rajsi poslusam starejse ljudi,ki so v tistem casu ziveli.Moj dedek je bil prisilno mobiliziran in se je moral borit na strani okupatorja.V prvi priliki je pobegnil in se pridruzil partizanom.Tudi drugi so se morali borit za nemce in po koncani vojni,so se lahko vrnili domov,jih nihce ni streljal,ali jim grozil.Zakaj pa so sovrazili domobrance,pa se sami vprasajte.Zgodovina je ena in ne boste je spremenili.
ivan.z Doba
20. 05. 2015 18.26
+12
Domosranci se ne morejo sprijazniti s svojo zgodovino. Izdali so svoj narod in pomagali okupatorju pri iztrebljanju lastnega naroda. Danes bi radi bili zmagovalci.
sinhron
20. 05. 2015 18.39
+8
DonDonDan
20. 05. 2015 18.55
+3
In to počnejo še danes, ko je dejansko na oblasti njihova neo-komunistična mafija.
novak.novak
21. 05. 2015 00.08
-1
dobski, komunisti so bili na pravi strani,a ne. za nagrado so dobil celovec, trst, gorico, benečijo...drži? vse slovensko narodnostno območje...drži?
ivan.z Doba
21. 05. 2015 11.02
+3
novak, preberi si kaj o Jalti, da ne boš gonil eno in isto bedarijo. Poleg tega, kdaj je že bil plebiscit na Koroškem?! In kaj imajo komunisti s tem plebiscitom ?
ivan.z Doba
21. 05. 2015 11.04
+4
To vseeno NE zmanjša krivde kolaborantov!
Redtka
20. 05. 2015 18.07
-7
Par pijanih lenuhov je vrgla iz zasede bombo na Nemški avto potem so pa zgasnali Nemci pa nad cilvie to je bila partzanska borba..Sami porazi, hujskanje in gasa pred borbo..
megimegi 1
20. 05. 2015 20.06
+18
Njotka imam obcutek,da si ti pod vplivom substanc.Partizani so bili pogumni borci,vsaj velika vecina.Nevem kaj vam ni jasno. 1 dejstvo- nemci so napadli Jugoslavijo. 2 dejstvo- Slovenija je bila del Jugoslavije. 3 dejstvo- partizani so se uprli okupatorju. 4 dejstvo- domobranci so zaprisegli zvestobo okupatorju. Nevem kaj tu ni jasno,ce ne verjamete,si domobransko zaprisego lahko preberete na internetu.Povojni poboji so se zgodili,kar je zalostno,vendar je res,da vojni in povojni cas,je cas mrznje in vrocih glav.Tudi vsi partizani ,druzine katere so bile izdane s strani somescanov in poslane v taborisca ,nimajo svojih grobov.Nekaj ljudi v teh jamah je na zalost res nedolzna,niso pa vsi in zdaj posplosevat,da so to samo nedolzni ,pa tudi ni prav.
luciluk
20. 05. 2015 20.35
-8
Dejstva: 1, KP je izvedla prvi napad na slovence med okupacijo. to je na svoje politične nesomiljenike. 2. KP je med vojno pobila 5x več slovencev kot vseh okupatorjev skupaj. 3. KP je izdala celoten vojaški častniški zbor Kraljevine YU na območju Ljubljane, kar je privewdlo do tega da je bilo več kot 600 častnikov YU interniranih na Rab,. Dejstev je malo morje da je KP 5. okupator Slovenije za N, I, H, NDH, peto mesto zadeda KP SLO!!! Berite knjige in se izobražujte ter ne natolcujte. Resnica je ena in ni takšna kot jo je pisla KP SLO 50 let!!!
novak.novak
21. 05. 2015 10.02
-4
megimegi, kaj se je zgodilo v dražgošah? megimegi, kaj se je zgodilo 27. aprila 41? megimegi, kaj se je dogajalo tja do leta 42?
ivan.z Doba
21. 05. 2015 11.36
+5
"Glasniki domobranstva so prihodnost slovenskega naroda videli v nacistični Nemčiji, ob tem pa so očitno utajili proces germanizacije in načrtnega genocida v nemški okupacijski coni, kjer so že od druge polovice 1941 selili slovensko prebivalstvo v Srbijo, v NDH ter številna koncentracijska taborišča. Tako so na primer kočevski Nemci-kateri večji del populacije je prevzel nacistično ideologijo - že pred vojno obljubljali, da bodo s slovenskimi glavami tlakovali ceste. Nemška okupacijska oblast je kaloboracionistom namenila drugorazreden hlapčevski položaj. Vodilno vlogo v domobranski vojski so imeli nemški oficirji"...Maat
FrancRodeVKristusu
20. 05. 2015 15.34
-1
Če je že govora o orožju in komunizmu, bi lahko napisali še kaj o Janši....
sinhron
20. 05. 2015 17.36
+10
Ali to , kako se je potegoval za najvišje naslove v ZPMJ inZKJ , pa mu je povsod spodrsnilo in zato je sedaj zapriseženi borec proti tistim , ki so bili boljši od njega in dobili visoke položaje , njega pa so dvakrat nagnali iz ZKS in BOREC PROTI REŽIMU , KI GA NI SPREJEL ! Je to to , kar si želel brati !
BULDOH
20. 05. 2015 17.46
-2
Levi kurčiči, spet špricajo v prazno... ,
Kajtimar
21. 05. 2015 11.41
+3
Da, oče od Janše je bil član "črne roke", nekih posebnih enot domobrancev.
Repinclpatatis
20. 05. 2015 14.50
+7
Bi smela opisat bitko med partizani in nemci, kjer bnemcev sploh ni bilo ? BORBA MED : partizani. Eni za revolucijo, drugi za svobodo SLOVENSKEGA NARODA decembra 1944 .
Repinclpatatis
20. 05. 2015 14.43
+2
Pravličarski portal
Repinclpatatis
20. 05. 2015 14.42
-1
Tu ni vredno pisat to je portal levih laži !
emilzapata
20. 05. 2015 14.36
+2
kako so partizani premagali nemce, dajte no, vsaj vsi vemo, da je vojna najdlje v evropi trajala prav v Sloveniji.Naučite se vendar nekaj resnice in logike. moj pokojni sodelavec, bivši partizan mi je dejal: večina partizanov je padla zaradi pijanosti in ku..rije.
emilzapata
20. 05. 2015 14.41
+11
rdeča armada, ki je vsakih 20minut dobila nov tank T34, je dobila vojno z ogromnimi napori in žrtvami, a partizanska vojska pa je z doma narejenim minometom opravila s sovragom z levo roko, res hecno.