Slovenija

V središču Ljubljane spomnili na žrtve medvojnih in povojnih pobojev

Ljubljana, 30. 05. 2015 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V središču prestolnice se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. Temeljni cilj Nove slovenske zaveze je rehabilitacija slovenske kolaboracije med drugo svetovno vojno, menijo v Iniciativi za demokratični socializem.

Nova slovenska zaveza
Nova slovenska zaveza FOTO: POP TV

V organizaciji Nove slovenske zaveze se je danes na shodu ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in povojnih pobojev v središču prestolnice zbralo nekaj sto ljudi, ki so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. Na žrtve so opomnili tudi s farnimi spominskimi križi, ki jih je blagoslovil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Zbrano množico na Kongresnem trgu je nagovoril predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik, ki je najprej pojasnil izbiro dneva shoda. Spomnil je namreč na zadnjo soboto v maju 1945, ko je prav na tem mestu množica slišala govor "jugoslovanskega diktatorja Tita in njegovo napoved genocida, ki je nato Slovenijo spremenil v največje morišče v Evropi".

"Danes smo tu zato, da ponudimo priložnost našemu narodu, da se zamisli nad usodnostjo teh izrečenih besed. Po tem je nastopila morija, ki ni imela ne prej in ne kasneje podobne tragedije v številu slovenskih žrtev glede na kratko dobo trajanja," je opozoril Sušnik. A od morije same je po njegovem mnenju najhujša "domneva nujnosti in legitimnosti morije, ki ostaja med nami tudi zdaj, ko že davno molčijo puške in ko od človeških trupel ostajajo zgolj zasuta okostja".

Dejal je, da želijo s spominskim shodom slovenskemu narodu povedati, da je treba "prekletstvo začarane množice izpred sedmih desetletjih presekati in se vrniti v realnost kot dostojen in civiliziran narod".

Sušnik je opozoril tudi na tragične žrtve, zapisane na farnih spominskih ploščah, pripetih na križih. Gre za 167 far (župnij) in 14.196 mrtvih iz "nedokončanega seznama" ter nedoumljivo razsežnost nasilja, ki dostojnega epiloga do danes še ni dočakalo, je dodal.

Spominske križe je blagoslovil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je govoril o spominu, odpuščanju, svobodi in pomenu sprave. "Brez resnice in poznavanja tega, kar se je zgodilo v zgodovini, in brez spominjanja se sprava ne more zgoditi. Zato so vsa prikrivanja, ignorance in populizmi poniževanje sprave," je prepričan.

V IDS nasprotujejo namenu shoda

V Iniciativi za demokratični socializem (IDS), ki je del ZL, pa so zapisali, da posameznikom in njihovim družinam ne odrekajo pravice do spomina, kot tudi ne lastnega videnja dogodkov. A odločno nasprotujejo namenu in sporočilu današnjega shoda na ljubljanskem Kongresnem trgu. Organizatorjem gre po mnenju IDS za povzdigovanje vseh članov protipartizanskega gibanja v mučence, kar vključuje vse tiste, ki so zavestno in z jasnimi političnimi cilji prispevali k nastanku in delovanju organizirane kolaboracije.

Temeljni cilj Nove slovenske zaveze je rehabilitacija slovenske kolaboracije med drugo svetovno vojno. To pa je del nevarnega poskusa prevrednotenja fašističnega projekta, ki je imel privržence tudi v državah zmagovalkah, zlasti med verskimi dostojanstveniki in drugimi člani katoliškega političnega tabora, so še sporočili iz IDS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
01. 06. 2015 11.50
+2
SPRAVA BO KO bodo kolaborantje priznali nizkotno sodelovanje z okupatorjem oziroma ko bo RKC priznala zavajanje naivnih ljudi. SPRAVA BO, ko bo ob tem priznan poboj, pomor, izveden po vojni iz strani rdečih.
ArkaMast
01. 06. 2015 11.30
+2
Si kdo upa trditi, da prej (pred revolucijo) ni bilo nasilja. Bil je tudi v cerkvi. Pod simbolom + je bilo živo sežganih tisoča nedolžnih žena, pa tudi moški so bili med njimi. ZGODOVINSKA DEJSTVA. Zapisano v cerkvenih in drugi knjigah. Valvazor na primer je o tem slikovito opisoval. Dokumentirano.
ArkaMast
01. 06. 2015 11.26
+1
PAZI....si kdo upa pomisliti, da povojnih pobojev ne bi bilo v primeru zmage Nemčije ali Italije?
ArkaMast
01. 06. 2015 11.22
+1
1. NAPAKA......IZDAJA: povzročili so jo kolaboranti............2.NAPAKA: POMOR.....povzročili so ga "rdeči" po vojni, brez sojenja.........eni in drugi so naredili gorje.
irhaela
31. 05. 2015 19.17
+1
ti munis prašek, ne kradi linka svojega velikega medvedjega učitelja praška! Se vidi, da si poleg svoje slepote tudi tat imena drugih! Če že hočeš biti prašek, se oglasi k svojemu učitelju Medvedu Prašku, da te pouči in nauči, kaj je resnica in kaj je laž! Ko prideš k njemu ti bo takoj jasno! Ni ti treba biti levi ali desni, ker tega pojma ni! Le bodi objektiven in misli s svojo glavo!
irhaela
31. 05. 2015 19.09
+2
balki30, pa ti je to resno, kar si napisal!!!??? Kučan je bil med vojno ves čas na Erjavčevi v prvem nadstropju, cele noči je bedel pri telefonu, klical v Ženevo in Beograd, dremal kar pri mizi, medtem ko se je Janša skrival v bunkerju-kleti Cankarjevega doma! Kučan se je sam na rizik podal na Brione in dogovoril z agrumentacijo Kardeljevega člena k jugoslovanski ustavi, kjer je bil zapisan in sprejet s Titovo privolitvijo, da se lahko katerakoli republika odcepi od SFRJ, če se počuti ogroženo od druge republike, se pravi takrat Srbije! To je živa resnica, je pa res, da je Kučan vedel, da Slovenija kot samostojna država nikoli ne bo uspešna, ker je premajhna. Le konfederacija Jugoslavije bi prišla v poštev!
Balki30
31. 05. 2015 16.58
-6
Nikoli ne bomo pozabili, da je v plamenih pomladne revolucije na pot revolucionarja stopil tudi tovariš Janez Janša, ki ga vsi poznamo kot organizatorja in heroja osvobodilnega revolucionarnega boja slovenskega naroda,kot nespornega voditelja slovenske države in vsega slovenskega življa. Je eden redkih ljudi, ki so s svojim življenjem in dosežki spremenili tok zgodovine.Prostovoljno se je vpregel v voz napredka in svojo zaostalo deželo popeljal na pot slave in uspeha. Spremenil jo je v uspešno politično ekonomsko in vojaško silo. Je veliko ime med praočeti slovenstva in med graditelji prihodnosti ne samo slovenskega življa, temveč vseh evropejcev in vsega človeštva. Življenja se je učil na univerzi boja svojih narodov, habilitiral pa je z zmago nad nasiljem in hegemonijo močnih sil.Danes je NJEGOVA ideja , ne glede na število njenih privržencev, ki jih, mimogrede rečeno ni malo, sestavni del moralnega kodeksa človeštva in etičnih idealov humanizma, svobode in demokracije. Je prvi človek ki si je drznil vsemogočnemu Kučanu reči "propadel boš"!!, ki si je upal izzvati tega strašnega silak, zavitega v neskončne mreže iz katerih se cedijo klientelizem, nepotizem in korupcija in mu reči ne. ki se je prostovoljno vpregel v voz napredka in zaostalosti napovedal vojno »do zadnjega diha«, človek, ki je slavno in junaško zgodovino svojiega naroda usmeril v službo prihodnosti, državnik, ki ne priznava meja, kadar gre za mir, enakopravnost in pravico do svojega življenjskega boja, žepol stoletja koraka po tem našem planetu, osrečuje svoj narod in človeštvo jutrišnjega dne. Janez Janša Je državnik svetovnega formata ki vodi svoj narod in brani negovo svobodo že več kot dvajset let.V miru in vojni je del slovenske evropske in svetovne zgodovine, zgodovine vseh prejšnjih generacij in tudi današnje. Je človek z neusahljivo močjo, neusahljivo mladostjo, neusahljivo borbenostjo in neusahljivim pogumom.To je človek, ki ima velike vodstvene sposobnosti. Kot takšen niza zmago za zmago brez da bi žrtvoval eno samo načelo. Pazi Janez na zdravje, ker te bo Slovenija še potrebovala!
dostojevski II
31. 05. 2015 18.01
+3
Pohod Avnoj 77 je bil organiziran v dveh bataljonih in štirih četah, Janša pa je pod svojo politično komando v vlogi komisarja imel ideološko oblast v prvi četi »Ivo Lola Ribar«. Njegov podrejeni je bil tedaj komandant čete Vilko Oblak z Vrhnike. Oblak, pozneje veteran vojne za Slovenijo, ki je, kot pravi, v nasprotju z Janšo po Vrhniki nosil svojo glavo naprodaj, se spominja, da so v tistih dveh tednih naredili okrog 1500 kilometrov, od tega 160 kilometrov peš. Kako se spominja mladega Janeza Janše, ki ga je spoznal na maršu, v šotorih, ob samoupravnih debatah na ad hoc konferencah? »Tako idealističnega komunista, kot je bil Janša, do takrat še nisem videl,« se spominja Oblak. Mladi Janša naj bi se namreč malce preveč »vživel v pohod«, na katerem je poskušal podoživeti tudi kakšne detajle z marša na II. zasedanje Avnoja. Tako si je Oblak dobro zapomnil, da so morali v njegovi četi na Janšev ukaz celo »pretrčavati cesto«. Ceste torej niso smeli prečkati »mirnodobno«, ampak so morali prek nje teči sklonjeni in se na drugi strani zakamuflirati v jarek, da jih sovražnik ne bi mogel zaznati. Oblak pri tem poudarja, da je bilo to leta 1977 ali 30 let po II. svetovni vojni. Leto 1977 je bilo sicer v Sloveniji čas birokratskega komunizma, ko se je politika po odstranitvi liberalnega Staneta Kavčiča vrnila na pota ortodoksnega marksizma. ZSMS tedaj ni bila reformatorska organizacija, ampak gojilnica mladih, pravovernih komunistov. Naj ponovimo, v tistem času jo je vodil Ljubo Jasnič, ki je postal sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, ki rad druge obsoja, da so komunisti.
ArkaMast
01. 06. 2015 11.37
Balki30.....naj ti pojasni. Tako kot ti opisuješ je že zdavnaj zbledelo, ker nikoli ni bilo res. Vsi vemo kako je res :) Zdrahar je in je skregal narod. Za to plačuje in še bo. "Kučan" ga bo pojedel in vas skupinico obsedencev.
dostojevski II
31. 05. 2015 16.33
+1
Vsi so isti !!!
irhaela
31. 05. 2015 13.58
+0
Naš Gospod je poučeval učence, ne samo svojih dvanajstih apostolov, ampak tudi Grke in Rimljane! Njegovi najzvestejši učenci so bili grški knezi in rimski patriciji, med katere lahko naštejem Cirenija, Kornelija, Marka, Agrikolo, Agripo in ostale pogane. Med njegovimi učenci je prestopil od vidnih velikašev farizejev Nikodem, Jairut, Jarir in nekaj drugih. Vsi ti so ga spraševali, kako naj za vnaprej oznanjajo njegov nauk! Eni so predlagali kipe, templje in cerkve, drugi pa mogočne in veličastne stavbe v Gospodov spomin! Gospod pa jim je odvrnil, nikar ne zidajte cerkva in templje, temveč zidajte domove in bolnišnice za reveže, to delajte v moj spomin. Cerkev pa naj bo samo v vaših srcih. Nikar ne kažite v javnosti, da me častite. Častite me raje na skrivnem, ko nihče ne ve, da molite iskreno v vaših srcih in nikar ne javno oznanjajte, kaj vse ste komu pomagali! Za naprej pa že veste, kako je s to rečjo!
irhaela
31. 05. 2015 15.41
+1
minusi brez komentarjev, to pa nekaj pove)
irhaela
31. 05. 2015 13.17
+2
Povem vam še to, naš veliki slovenski dobrotnik imel v svojem domu obešeni dve sliki, ki sta stali drug ob drugem. Na prvi sliki je bil upodobljen naš Gospod Jezus Kristus, na drugi sliki pa je bil Tovariš Josip Broz - Tito. Novinar se je začudil nad takšnim pogledom na steni in vprašal našega največjega slovenskega dobrotnika prejšnjega stoletja. Naš dobrotnik je dogovoril, da je bil naš Gospod prvi socialist in Tito je bil drugi socialist, ki se ni pustil klanjati totalitarnemu Stalinu klanjati in sprejeti totalitarni komunizem in niti Američanom, ki zagovarjajo izkoriščevalski kapitalizem in tretje Vatikanu, čeprav je pustil delovanje cerkva, a v ozadju. Sam je bil veren človek in želel je imeti na svojo stran pravo krščansko cerkev! Bil je pri zagrebškem škofu Stepinacu, da bi ustanovil pravo jugoslovansko krščansko cerkev po Kristusovem nauku, da ta ga je odbil, ker se je zaprisegel antikristu Vatikanu! To je vedel naš največji dobrotnik Ivan Kramberger, ker je bil naš Gospod prvi socialist Tito pa se je kasneje prelevil iz komunizma v socializem! Jugoslavija je bila edina socialistična država, ki je bila neodvisno samostojna na gospodarskem in vojaškem področju! Z ustaši, četniki in domobranci ni sprave, dokler oni ne priznajo svoje grehe in zločine, saj je kralj Peter Karadžordževič v depeši odpoklical Mihajlolviča, ker se je pajdašil z Nemci in priznal Tita kot edinega borca prodi Nemcem! Na koncu pa je moral sam Karadžordčevič vedeti, da od Tita nima pričakovati, da se bo vrnil kot kralj, ker je prej bežal in prepustil svojo kraljevino Jugoslavijo usodi naprej......Dalje pa vemo, kako je bilo....
žlikrofi
31. 05. 2015 12.42
+10
škoda da ni škofa izdajalca rožmana več z golimi rokam bi ga na križ zabu
žlikrofi
31. 05. 2015 12.39
+12
zagovarjajo izdajalce in podrepnike farije kolaborant še premal so jih
irhaela
31. 05. 2015 12.32
+2
Naš Gospod je svojim učencem razlagal o prihodnosti. Napovedal je, da se bo v letu okrog 500 let našega štetja pojavil Antikrist, ki se bo dvigoval nad Rimom v znamenju trojnega križa! Ta trojni križ pa veste kdo je, ki je na silo pokristjanil ljudi širom po Evropi, jim vsiljeval svoje dogme in vraže, ter jim dal vedeti, da so samo oni božji posredniki med Bogom in ljudem! Gospod je napovedal tudi to, da se bo trojni križ počasi pogrezal navzdol v obdobju od leta 1200 do 1700 let! To tudi zgodovinsko dokazano drži! V tisti dobi so se pojavljali znanstveniki - iluminati in protestantska, anglikanska IN evangeličanska cerkev! Luther in Primož Trubar sta še danes smrtna sovražnika RKC! Onadva, sta razgalila vso hudičevo delo RKC, ki jih je zganjala v času srednjega veka in dala vsem ljudem dala dostop Svetega pisma v branje, seveda s prevajanjem v njihove jezike! Ne pa, da so poslušale i duhovnike samo v latinskem jeziku, ki ni nihče od faranov ni razumel. Tako, da danes imamo vsi dostop do Svetega Pisma, če koga zanima, kakšno je Božje sporočilo in nauk za nas Zemljane! Tudi jaz sem brala in videla, da RKC ne deluje po Gospodovem evangeliju in seje meglo ter laži med svojimi farani, glede spovedi grehov, glede nezakonskih otrok, glede bogatašev in revežev, skratka lagali so in si še sedaj zatiskajo resnico o grdih dejanj njihovih predhodnikov, kot je požiganje čarovnic, čarovnikov, prerokov in zdravilcev ter njihovo pohoto ter grabežljivost posvetnega zaklada! Do tega mnenja sta bila tudi avstrijski cesar Jožef drugi in Napoleon Bonaparte! Tudi onadva sta bila mnenja, da je RKC največje zlo v svetu. Danes se Vatikan valja v bajnem bogastvu in blišču, kar vidimo pri naših kardinalih predvsem pa pri našem potratnem in luksuzu vajen kardinal Rode! Gospod je tudi napovedal, da se bo zaradi pohlepnega in brezobzirnega izkoriščevalskega posvetnega gospoda dvignila zatirana in obubožana raja nad njim in z njimi obračunala, kar se z eno besedo imenuje revolucija! Zato se je razvila revolucija med vojno in po vojni, ker je bilo pred vojno veliko brezobzirnih kapitalistov in veleposestnikov, ki so izkoriščevali svoje hlapce in delavce za svoje kopičenje bogatenja z blagoslovom RKC! Saj so oni financirali in dajali velike odpustke RKC. RKC je pred vojno zaničevala reveže, matere nezakonskih otrok, očetov ne in tako dalje.....
irhaela
31. 05. 2015 12.33
+2
Imeli smo edinega dobrotnika, ki nam je povedal resnico in razgalil vse naše leve in desne politike, da so najprej ubili njegovo opico in na koncu še njega!
žlikrofi
31. 05. 2015 12.37
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
irhaela
31. 05. 2015 15.43
+1
BULDOH
31. 05. 2015 11.49
-3
Ko mački stopiš na rep zacvili-tu spodaj jih precej cvili....
irhaela
31. 05. 2015 13.33
+2
dostojevski II
31. 05. 2015 11.03
+4
Anton Jamnik ima prav, ko pravi:" Brez resnice in poznavanja tega, kar se je zgodilo v zgodovini, in brez spominjanja se sprava ne more zgoditi"... Dokler ne bomo spoznali resnice, da je kolaboracija zločin, se sprava ne more zgoditi.
ljubljanatv
31. 05. 2015 12.22
-4
Kaj ti daje pravico ,da ne dokažeš kolaboracije amak da jo določiš ter kot živino pelješ na zakol?
irhaela
31. 05. 2015 12.35
+1
Veš, dostojevski, RKC je trojni križ, ki je znamenje Antikrista oziroma babilonske vlačuge!
LLLEPI
31. 05. 2015 10.33
+3
Narobe svet So malo zamesali kdo je bil agresor in kdo osvoboditel.Ali pa sami sebi lazejo da so bili Nemci in Italijani in njihovi podrepniki osvoboditelji
dostojevski II
31. 05. 2015 11.06
+4
Mednarodno priznani psihiater Dr. Janez Rugelj je o domobrancih dejal, da gre za skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju.
ljubljanatv
31. 05. 2015 12.24
-1
Vsaka misel še nima pravega pomene in ne glede kdo jo izreče . Vsekakor pa sprašujem ljudi ki vejo več kaj je genocid in zločin proti človeštvu ? Versko prepričanje, kultura, da si na napačni strani ..................?
LLLEPI
31. 05. 2015 12.26
+1
irhaela
31. 05. 2015 10.23
+1
Kurt Gerstein, nemški SS poročnik, je bil priča morij v koncentracijskih taborišč. Ker pri svojih protestantih ni uspel doseči, da bi bojkotirali množično morijo Židov, se je obrnil na nemško škofijo in tamkajšnji kardinal ga je tudi zavrnil. Duhovnik, ki je bil priča Gersteinovi izpovedi in mu je verjel, kaj se dogaja z židi, je posredoval podatke o številu in imenih koncentracijskih taborišč, številu dnevno pobitih ljudi v plinskih komorah, o dobavi plina cirkona B, s katerimi so pobili ljudi. Se pravi, da je bil Vatikan obveščen in je raje zamižal pred grozljivo resnico in ni javno obsojal Hitlerjevega početja z izgovorom, da jim je Hitler ljubši kot pa Stalin, ker so jim bili komunisti največji sovražniki! Ni jih motil nemški nacizem in rasizem, le komunizem jih je motil! Kurt Gerstein se je sam predal Francozom in tam pisal poročilo. Ker je bila njegova naloga nabava cirkona B, kar je sam priznal, so ga dali na seznam vojnih zločincev in še pred prvo sodno obravnavno v Nurnbergu je v zaporu napravil samomor. Njegovi zločinski kolegi pa so prebegnili preko RKC kanalih v inozemstvo! Gersteina so leta 1960 rehabilitirali in ga označili za resnicoljubnega človeka, ki je skušal preko zaveznikov in Vatikana zaustaviti morijo v koncentracijskih taboriščih. Toliko o reakciji RKC med drugo svetovno vojno!
irhaela
31. 05. 2015 09.20
+3
Med vojno je RKC molčala in ni nič ukrepala proti Hitlerjevi moriji po Evropi, ker je upala, da bo Hitler premagal Stalina in s tem zatrl komunizem! To je dejstvo ni v skladu z Gospodovim evangelijem!
LLLEPI
31. 05. 2015 10.35
+2
Ce bi molcala in nic ukrepala bi bilo odlicno.Toda so zelo podpirali Hitlerja z dejanji i politicno
irhaela
31. 05. 2015 09.05
+2
Izjava, da domobranci niso bili kolaborantje s Hitlerjevo SS enoto in niso bili domači izdajalci slovenskega naroda je velika laž in naš Gospod nas uči, da je laž veliko zlo in laž obrodi še hujšo laž! Ne odobravam povojnih pobojev, a povojni poboji so bili v vseh okupiranih evropskih državah, kjer so zmagovalci obračunavali s svojimi domačimi izdajalci Hitlerjeve Nemčije! Domobranci so bili domači izdajalci in tega dejstva se ne da izbrisati. Oprostili bi jim, če bi priznali in nas prosili za dopuščanje svojega izdajstva, a tega niso storili do danes in nikoli ne bodo. Niti RKC nas ne prosi za odpuščanje grehov njihovega predhodnika škofa Rožmana, ki je bil razlog za razkol slovenskega naroda na dva dela! Ena stran je izbrala boj proti Musoliniju in Hitlerju in raje so izbrali Stalina, druga stran pa Hitlerja!
sinhron
31. 05. 2015 09.10
+1
Nebi smeli uporabljati besede kolaboranti , ki je preohlapna , bolj določna je beseda KVIZLING , ki točno določa , da so bili domobranci in vse njihove veje vojaški ustroj pod poveljstvom nemških okupacijskih sil !
sinhron
31. 05. 2015 09.03
+2
Glede na ekonomsko situacijo po Evropi se krepi neonacizem in neofašizem , zato naši klerofašisti - kolaboranti nočejo zaostajati in se želijo ljudem prikazati kot osvoboditelji in ne kot krvniki lastnega naroda in cerkev jim tu močno pomaga , saj je prav ta ustanovila te izdajalce Slovenskega naroda in jih potisnila v naročje okupatorja ! In ti ostanki bi radi dosegli rehabilitacijo - ne pa spravo !