Slovenija

Zora Konjajev: 'Misel na vse tiste, ki konca vojne niso doživeli, je bila bridka'

Ljubljana, 07. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
124

"V trenutku, ko si vedel, da si ostal živ, da je ta morija po svetu nehala, je bila naenkrat misel na vse tiste, ki tega niso doživeli, zelo bridka," občutke ob zmagi opisuje Zora Konjajev, upokojena zdravnica in ponosna članica NOB. Med vojno je bila aktivistka, pred okupatorjem je z dojenčkom pobegnila iz Ljubljane, nato pa delala v civilni bolnišnici v Kanižarici.

Več videovsebin
  • Zora Konjajev - aktivistka, ki je razdeljevala ilegalno literaturo
    04:15
    Zora Konjajev - aktivistka, ki je razdeljevala ilegalno literaturo
  • Zora Konjajev o begu iz Ljubljane
    01:49
    Zora Konjajev o begu iz Ljubljane
  • Zora Konjajev - Bela Krajina se je zelo žrtvovala in veliko dala za skupno stvar
    02:07
    Zora Konjajev - Bela Krajina se je zelo žrtvovala in veliko dala za skupno stvar
  • Zora Konjajev je sodelovala pri operaciji komandanta Staneta
    02:54
    Zora Konjajev je sodelovala pri operaciji komandanta Staneta
  • Zora Konjajev - pretresljiv pogled na otroke, ki so jih iznakazile mine
    03:09
    Zora Konjajev - pretresljiv pogled na otroke, ki so jih iznakazile mine
  • Oskrbela ruskega vojaka in v zahvalo dobila padalo
    05:19
    Oskrbela ruskega vojaka in v zahvalo dobila padalo
  • Konjajeva je novico o zmagi dočakala v Dalmaciji
    04:10
    Konjajeva je novico o zmagi dočakala v Dalmaciji
  • Zora Konjajev - pesništvo je postalo del partizanščine
    06:58
    Zora Konjajev - pesništvo je postalo del partizanščine

Zora Konjajev je upokojena zdravnica pediatrinja, znanstvenica in ponosna članica narodnoosvobodilnega boja. Rojena med obema svetovnima vojnama v glasbeni in literarni družini Stritar se je odločila za drugačno pot in vpisala študij medicine. Prav na medicinski fakulteti se je ob začetku druge svetovne vojne srečala z Osvobodilno fronto. "Tam smo delovali kot trojke, začeli smo z napisovalnimi akcijami, trosenjem listkov, pozneje pa tudi z zbiranjem sanitetnega materiala. Udeleževali smo se tečajev za prvo pomoč ter jih tudi vodili," pripoveduje Konjajeva. "Mislim, da je bila OF najbolj organizirana prav na medicinski fakulteti in splošni bolnišnici, kjer so bile sprva celo nune vključene v osvobodilno fronto."

Zora Konjajev prihaja iz umetniške družine Stritar, ki se je takoj priključila OF.
Zora Konjajev prihaja iz umetniške družine Stritar, ki se je takoj priključila OF. FOTO: 24ur.com

Pri komaj 22 letih je ovdovela

Kot pravi Konjajeva, se je cela družina Stritarjevih takoj priključila OF. Mlada študentka medicine se je še pred začetkom vojne poročila s športnikom Cvetom Močnikom. Rodila se jima je hčerka, ki pa je Močnik žal ni spoznal. Med vojno je namreč postal prvi politični komisar Gradnikove brigade na Primorskem, leta 1943, ko je bila hčerka stara le nekaj mesecev, pa je bil ubit med bitko na Golobarju nad Bovcem. Tam je padlo 41 partizanov, med njimi tudi Močnik.

V času italijanske okupacije so Konjajevo skupaj s hčerko zaprli. Italijani so na vsak način hoteli dokazati, da je, tako kot njen mož, tudi ona aktivistka. A to je ni ustavilo pri njenih prizadevanjih za narodnoosvobodilni boj.

Na fakulteti razdeljevala ilegalno literaturo

Na medicinski fakulteti je bila poverjenik za ilegalno literaturo, ki jo je širila po Ljubljani. Septembra 1943, ko so Ljubljano že okupirali Nemci, so v njenem predalu na univerzi našli ilegalno literaturo. Zato je morala čim prej zapustiti Ljubljano. OF ji je zelo hitro pridobila ponarejeno zdravniško spričevalo v nemščini, na katerem je bilo navedeno, da ima otrok hud oslovski kašelj in mora iz Ljubljane. Prav tako so ji priskrbeli dovolilnico, da je z mamo in hčerko 2. oktobra peš zapustila mesto. Če ne bi odšla, bi jo aretirali.

Zora Konjajev s svojo hčerko tik preden so ju Italijani zaprli.
Zora Konjajev s svojo hčerko tik preden so ju Italijani zaprli. FOTO: 24ur.com

Pred okupatorjem pobegnila iz Ljubljane in odšla na osvobojeno ozemlje

Pridružila se je partizanom, v Znojilah na Dolenjskem pa je doživela nemško zasedbo na partizansko osvobojeno ozemlje. V vas so vdrli nemški vojaki, ljudje so v strahu želeli pobegniti. "Mama je prepričala vse vaščane, da se niso poskrili po kleteh, da smo mirno pričakali vojake. Vsak je delal svoje delo, tako da s strani Nemcev ni bilo nobenega nasilja, so pa pobrali vso hrano do zadnjega," se spominja Konjajeva. Ker je na območju Ivančne Gorice začela delovati bela garda, so jim začeli groziti, zato se je Konjajeva skupaj s hčerko in sestro, ki je živela v Ivančni Gorici, odpravila na pot proti Beli krajini, kjer je bilo osvobojeno ozemlje. "To je bila enklava, ozemlje, v katerega nisi mogel kar priti. Bilo je nadzorovano ozemlje in dobro zastraženo s slovensko vojsko proti Poljanski dolini, proti Kolpi in proti Gorjancem. To je ščitil 7. korpus komandanta Franca Rozmana Staneta. Za ceno velikanskih žrtev so ohranjali svobodno ozemlje, kajti tam se je začela naša slovenska državnost," pripoveduje Konjajeva, ki je še danes zelo hvaležna Belokranjcem za vso podporo.

Poslopje civilne bolnišnice Kanižarica v Beli Krajini.
Poslopje civilne bolnišnice Kanižarica v Beli Krajini. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

V civilni bolnišnici Kanižarica operirali komandanta Staneta

Ob prihodu v Belo krajino ji je pomoč ponudila mlada partizanka, ki ji je namenila svojo sobo v vili v Črnomlju. To je bila Titova žena Herta Haas. Že naslednji dan so jo poslali v novoustanovljeno civilno bolnišnico Kanižarico. Prevzela je posle glavne inštrumentarke in sestre. Zdravila je tudi ranjene štabne oficirje, ki so se ponesrečili pri preizkušanju novega angleškega minometa. Med njimi je bil tudi komandant Franc Rozman Stane, ki je med eksplozijo utrpel hude poškodbe črevesja, prav tako je izgubil ogromno krvi. Operacijo, pri kateri je sodelovala Konjajeva, je dobro prestal, žal pa je bila zanj usodna izguba krvi.

Hudo jo je pretreslo, ko je videla iznakažene otroke

Bolnišnica Kanižarica je bila namenjena civilom. Sprejemali so bolnike z najrazličnejšimi boleznimi, velik oddelek pa je bil namenjen infekcijskim boleznim. Sprejemali so tudi bolnike z Gorskega Kotarja, kjer je bila razširjena epidemija trebušnega tifusa. Prav tako so sprejemali kirurške primere in porodnice.

Na osvobojenem ozemlju je bilo veliko hudega, a smo se kljub temu vsi dobro počutili, saj smo zaupali naši vojski, da smo varni. Kar se dela tiče, je bil to neverjeten elan, neverjetna iznajdljivost in improvizacija. Zora Konjajev o delu v začasni bolnišnici Kanižarica

Najbolj jih je zaznamovalo, ko so v ene letu sprejeli 85 hudo ranjenih otrok, ki so se igrali z odvrženim orožjem. "Pri vseh je bila ista slika. Pastirček je našel na pogled prikupno ročno italijansko granato 'paradajzarco', s kamnom udarjal po njej, ker je bil radoveden, kaj je bilo notri. Večinoma mu je utrgalo desno roko. Ogromno projektilov se je med eksplozijo zarilo globoko pod kožo. Ker nisi mogel vseh teh projektilov spraviti izpod kože, razen velikih, so se rane gnojile. Mnogi so zgubili vse ude, bili slepi. Najtežje je bilo gledati te otroke, ki so zapadli v nek postravmatski šok. Niso se več smejali, niti se igrali," opisuje Konjajeva.

Civilna bolnišnica v Kanižaric. Na fotografiji medicinska sestra Marija Simončič z bolnicami.
Civilna bolnišnica v Kanižaric. Na fotografiji medicinska sestra Marija Simončič z bolnicami. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Kurirji, ki so prinašali sanitetni material, pravi heroji

Bolnišnica Kanižarica je imela 60 postelj. Sanitetni material je sprva prišel v Kanižarico iz Ljubljane, nato pa iz večjih evropskih mest po kurirskih poteh. Kurirčki so bili mladi fantje, ki so opravili tudi do 100 kilometrov dolge poti. "To so bila dejansko herojska dejanja," pravi Konjajeva. Ko so zavezniki začeli izdatnejše pošiljati sanitetni material, je vse skupaj postalo lažje. Primanjkovalo jim je operacijskega perila ter hal za zdravnike in bolničarke, a tudi to so rešili po naključju.

Iz ruskega padala sešili obleke in perilo

Nekoč so tik zraven bolnišnice s padalom doskočili sovjetski vojaki. Konjajeva je bila tisti večer dežurna. Ko je slišala skovikanje sove, je tudi sama začela skovikati, naenkrat pa so se okoli nje zbrali ruski padalci. Eden izmed njih je poskakoval, saj je imel zlomljeno nogo. Oskrbeli so ga, ruski vojak pa jim je iz hvaležnosti podaril padalo. "To je bilo fino laneno platno. V bolnišnici smo imeli šivalni stroj in iz tega platna smo sešili obleke in perilo, pa dvojne košarice za sterilizacijo," pripoveduje Konjajeva.

Kanižarica je bila civilna bolnišnica in ni smela sprejemati vojnih oseb. Tja so pripeljali le vojake, ki so bili huje ranjeni in niso zdržali poti do bolnišnice v Kočevskem Rogu. Prav tako so tja kmetje v pletenih košarah za listje pripeljali zavezniške pilote. Nekoč so tja kmetje pripeljali nezavestnega padalca iz Teksasa, ki se je zgrozil, ko je zagledal revno bolnišnico, v kateri je pristal. Preprost močnik je raje zavrnil, kot, da bi ga poskusil. "Nadaljnje zdravljenje je opravil v Kočevskem Rogu, ko se je pozdravil, se je poslovil in zahvalil ter rekel: 'polenta in ričet ni dobro'," se pošali Konjajeva.

'Nisi partizan, če nimaš puške, ne pesnikuješ in nimaš uši'

Belo Krajino in Belokrajnce imamo vsi, zdaj nas je že zelo malo, vse življenje v srcu in nismo pozabili, kako se je takrat zelo žrtvovala in veliko dala za skupno stvar. Zora Konjajev o večni hvaležnosti Belokrajncem

"Črnomelj je bil takrat središče Slovenije. Kultura na vseh področjih se je silno razmahnila. Pesništvo je postalo del partizanščine. Med partizani se je širila anekdota, da nisi partizan, če nimaš puške, ne pesnikuješ in nimaš uši. Pesniško se je dotaknilo vseh. Rimanje je bilo na vseh koncih. S tem se je izpolnilo to, kar je OF dala v svoj program: osvoboditev izpod okupatorja, socialna prenova ter kulturna prenova," pripoveduje Konjajeva. "Med ustanovitelji OF so bili v velikem odstotku prav vodilni slovenski kulturniki. Želeli so, da bi se slovenska kultura ohranila, se spustila z vrhov, politične elite, do poslednjega človeka. To se je tudi zgodilo."

Po kapitulaciji Italije je na osvobojeno ozemlje prišla velika skupina kulturnikov. Zaživelo je gledališče. Nastopali so pesniki, kot so Matej Bor, Vitomil Zupan in Josip Vidmar. Sodelovali so tudi glasbeniki in nastopali številni zbori. "Kultura je dobesedno kipela," pravi Konjajeva in dodaja: "Živeli smo lepo, saj je bilo veliko prijateljstva, solidarnosti in dobrosrčnosti s strani Belokranjcev, ki so z nami delili poslednji grižljaj. Teh stvari človek ne more pozabiti in je veliko bolje, da jih ne primerja z današnjim časom, ker je človeku preveč hudo. Kako so se neverjetne moralne vrline porazgubile, čeprav se energija, zlasti pozitivna, ne bi smela nikoli porazgubiti."

Veselje ob zmagi, nato nepopisna žalost

V trenutku, ko si vedel, da je nastopil morda najbolj vesel trenutek v tvojem življenju, da si ostal živ, da je ta morija po svetu nehala, je bila naenkrat misel na vse tiste, ki tega niso doživeli, zelo bridka. Konjajeva o mešanih občutkih ob dnevu zmage

Iz Bele krajine so jih prestavili v Dalmacijo, in sicer v Kaštele pri Splitu, kjer je Konjajeva postala sanitetni referent. Tja so zavezniki z letali pripeljali okoli 2500 starčkov, žena, otrok in bolnikov pred pričakovanim vdorom Nemcev, ustašev in četnikov preko Bele krajine ob umiku v Srednjo Evropo.

V Kaštelih je Konjajeva s hčerko dočakala konec vojne in zmago nad okupatorjem. "Večina evakuirancev je zmago dočakala z zelo mešanimi občutki. Kdor je koga izgubil, komur so požgali domačijo in ni vedel, kam se bo vrnil, ta je to zelo navdušujočo novico sprejel najprej z veseljem, potem pa je temu sledila globoka žalost. V naši družini je padlo pet ljudi, zato mi je bilo neskončno hudo. V trenutku, ko si vedel, da je nastopil morda najbolj vesel trenutek v tvojem življenju, da si ostal živ, da je ta morija po svetu nehala, je bila naenkrat misel na vse tiste, ki tega niso doživeli, zelo bridka," dogodke ob dnevu zmage opisuje Konjajeva, ki se je junija 1945 skupaj s hčerko z ladjo in vlakom vrnila v Ljubljano.

Spomini ostanejo - tako lepi, kot grdi. Še posebej pa se Konjajeva s hvaležnostjo spominja Belokrajncev, ki so se takrat zelo žrtvovali in veliko naredili za skupno stvar.
Spomini ostanejo - tako lepi, kot grdi. Še posebej pa se Konjajeva s hvaležnostjo spominja Belokrajncev, ki so se takrat zelo žrtvovali in veliko naredili za skupno stvar. FOTO: 24ur.com

Tedanja slovenska saniteta je bila pravi čudež

Partizanske bolnišnice so bile odlično organizirane, v svojih prostorih pa so med vojno sprejele okoli 22.000 ranjencev. Bile so dobro skrite, saj je okupator uspel razkriti lokacije le dveh skrivnih bolnišnic.

Delo zdravstvenega osebja je bilo zelo pomembno tudi po koncu vojne. Z odličnimi zaščitnimi ukrepi so preprečili, da bi se širila virusna obolenja. "Tako v Sloveniji ni bilo niti enega primera pegavega tifusa, kar je bil pravi čudež in zahvala sijajni epidemiološki službi, ki je na vseh obrobnih krajih postavila razsuševalne postaje. Kdor se ni razsušil, ni dobil nakazila za hrano. To je bil sijajen ukrep in odlična borba proti ušem," pripoveduje Konjajeva, ki je po vojni nadaljevala s študijem medicine, končala študij in se specializirala za pediatrijo. Leta 2001 je prejela srebrni častni znak svobode za pionirski strokovni in organizacijski prispevek na področju neonatologije.

Njena pričevanja o dogodkih med drugo svetovno vojno si lahko pogledate tudi v priloženih posnetkih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
23. 11. 2020 21.36
+3
Velika hvala dr. Konjajeva. Rešila ste mi življenje, vi ste bila dohtrca z dušo, počivajte v miru. Komentatorjem negativnih misli, pa tudi vse dobro , vas se jutri ne bo spomnil nihče.....
biggbrader
08. 05. 2015 07.04
-3
Vse pove že podatek, da je OF nastala na osnovi nacional socialistične ideje.
biggbrader
08. 05. 2015 06.57
-8
Še ena, ki se skrivala po okoliških gozdovih, medtem ko so se drugi borili proti okupaciji fašizma, komunizma in nacizma.
antiXfashizmXeuXgso
08. 05. 2015 07.16
In kdo se je boril proti okupaciji fašizma, komunizma in nacizma?
Hephaestus
07. 05. 2015 23.23
-2
OF je dejansko bila orodje državljanskega prevrata, to je, boljševiške revolucije. Partija je v ta namen izkoristila ne samo OF, ampak tudi slovensko narodno zavest. Kajti pri OF in NOB ni nikoli šlo za resnično domoljubje in osvoboditev, ampak v prvi vrsti za izpeljavo revolucije, ki je dala partiji - teroristični, antidemokratični zagrizeni četici - oblast v roke. Kdor bere partijske dokumente iz tistega časa, mu je manipulacija z NOB in narodno zavestjo povsem jasna. Žal je NOB s krvjo nič krivih umazana zgodba in če se nič ne spremeni, se na tej osnovi očitno ne bo mogoče nikoli poenotiti. Za pobite med vojno in po njej na revolucionarni osnovi je osvoboditev izpod nacizma in hkraten vstop v vladavino njihovih morilcev vse prej kot "nekaj dobrega". Poenotili bi se lahko, če bi lahko obsodili vse zločine, tudi tiste, ki jih je med vojno in po njej počela partizanska stran oziroma bolje rečeno partija, saj so bili partizani zgolj in samo orodje v njenih rokah. Do takšne obsodbe bi moralo priti z razgrnitvijo dejanskega dogajanja med vojno in po njej, ne pa zgolj verbalno in z rokami v žepih, pa s ponavljanjem medvojnih lažnivih propagandnih gesel in neprestano žalitvijo žrtev. Kot da smo v letu 1945 in vojna še traja. Ampak za razgrnitev dejanskega dogajanja, iz katerega bi ljudje lahko spoznali, za kaj je v resnici šlo in kaj je bilo prav in kaj ne - kar bi lahko bila podlaga za poenotenje - ni prav nobenih pogojev, dokler partijska klika, ki resnici ne pusti dihati, popolnoma obvladuje državo. Zato na prihodnost te države ne dam dosti. Več kot je govorniškega lažnivega in hinavskega leporečenja, frenetičnega ploskanja, vihranja zastav z rdečo zvezdo, javnega paradiranja z totalitarnimi simboli, smešnih uniform na proslavah, manj je prihodnosti. Kar čutim, da je v zadnjih mesecih izrazito manj prihodnosti kot kdajkoli prej.
Hephaestus
07. 05. 2015 23.18
+2
Vaški stražarji so bili vaščani, kmečki fantje iz odročnih vasi, ki so jih partizani, ki so bili tam na varnem pred Italijani, terorizirali, nihče pa jih ni pred tem branil. Zato so, ko je bilo zadosti, šli k Italijanom in si izprosili dovoljenje, da si pomagajo sami. Stražarčili so svoje vasi ponoči in onemogočali partizanska ropanja, požige in umore, ki so se dogajali pred tem. Političnega programa ali višje organizacije niso imeli. Ne moremo jih primerjati s partizani, ki jih je vodila (večinoma za nos) z vsemi žavbami namazana teroristična partija. Vaškim stražarjem ni šlo za oblast ne za politiko, hoteli so imeti mir v svoji vasi. Tako so vaški stražarji postali glavni in dolgo pričakovani objekt partijske "osvobodilne borbe", medtem ko so se proti Italijanom komaj kdaj zganili, po kapitulaciji so jih pomagali celo spraviti v Italijo, medtem ko so vaške stražarje ubijali, če so jim prišli v roke.
Hephaestus
07. 05. 2015 23.15
-3
Pa kako so ljudje lahko tako bebasti? Seveda so medvojni in povojni poboji ravno posledica ustanovitve takšne "OF", kot se nam je zgodila! In kdo pri zdravi pameti lahko izrazi prepričanje, da se brez neke "OF" ne bi osvobodili okupatorjev? Za kaj takega moraš imeti res popolnoma prazno glavo. OF v takratnem času, v obračunu svetovnih sil ni pomenila nič, manj kot nič, to bi razumel in zaključil vsak otrok! OF kot pomoč zaveznikom pri izgonu okupatorjev bi bilo častno dejanje, če bi ostalo pri tem, pri osvobajanju, ampak v resnici je šlo za partijski pohod na oblast in preoblikovanje družbe po željah peščice terorističnih komunistov z razgretimi glavami, ki jim tudi najhujši zločin ni bil odveč, če je šlo za njihovo slo po oblasti. Zato lahko rečemo, da bi brez OF bili osvobojeni veliko prej (in ne šele po skoraj petih desetletjih), prav tako pa ne bi imeli sto tisoč po nepotrebnem padlih žrtev - pobitih, umorjenih s strani tega ali onega - pa tudi ne tisoče izgnancev na vse strani sveta po koncu vojne.
Smolapataaaka
07. 05. 2015 20.37
+8
Slabo mi je, ko berem te komentajre iz "ene" in "druge" strani. Patetični ste, ker se pustite da vas politiki takole delijo in se vam v brk smejijo. Medtem ko se narod hebe med sabo, lahko oni in njihovi priseski nemoteno počnejo packarije. Najlažje je vladati razdeljenemu in med sabo sprtemu narodu. Prav nam je!
JežekTekaTeka
07. 05. 2015 19.38
-5
In po osvoboditvi so na plan prilezli Majski partizani, pa to ... lol ...
JežekTekaTeka
07. 05. 2015 19.37
-4
Tapravi Lublančani so ostal do konca vojne v Ljubljani in že s tem nudili odpor okupatorju, pa to ...
kantor
07. 05. 2015 19.18
+1
revolucija forever
Bojan-F
07. 05. 2015 18.54
+7
Ce bi citali politicen list za slovenski narod Slovenec iz let 1941-1943, bi pomislili, da je Ljubljanska pokrajina "jumhouri-ye catholici" katoliska republika kot Iran islamska.
Bojan-F
07. 05. 2015 18.34
+5
Za legaliste ...
Bojan-F
07. 05. 2015 18.35
+7
... t.i. ugledni narodni zastopniki so se do 3. maja 1945 zvecer borili proti komunizmu, plutokraciji in slovenski zidovski zaroti ... niti D od demokracije ...
Bojan-F
07. 05. 2015 18.41
+3
... do onega vecera je bil Ljubljanski pokrajini oz. delu operacijske cone Jadransko primorje, ki je pripadalo nekdanji Drabski banovini, zgled fasisticna in rasisticna tvorba Republika Slovaska ... niti D od demokracije ...
Bojan-F
07. 05. 2015 18.46
+3
... po zenevski konvenciji ugledni narodni zastopniki niso imeli vecje ali manjse legitimite kot zastopniki OF ... kvecjemu mnogo mnogo manjso ... z razpadom Kraljevine Jugoslavije se je njihovo poslanstvo koncalo ... celo niso imeli dolznosti administrativno urejati cesarkoli ... to je itak protipravno opravljal okupator (ki vsaj na Notranjskem in Dolenjskem ni imel za to namenjenih resursov).
Bojan-F
07. 05. 2015 18.34
+5
Kot strojnik moram zapisati, da tudi tehnicna fakulteta ni bila od muh ... politicen list za slovenski narod Slovenec je dne 21.11.1941 porocal, da so za nedolocen cas zaprli tehnicno fakulteto in pri tem aretirali 29 studentov, ker so odkrili celico OF.
Bojan-F
07. 05. 2015 18.48
+4
Hephaestus
07. 05. 2015 23.02
-3
Zaradi takih zločinskih dejanj partije so nastale najprej vaške straže in nato domobranska vojska. Zakon vzroka in posledice.
srebrnibreg
07. 05. 2015 18.21
+14
Po komentarjih sodeč enim še vedno ni jasno kdo je branil našo domovino, kdo jo je prišel iz tujine napadat in prisvojit in kdo je tem napadalcem pomagal. Ti bi radi, da bi naj ti pomočniki bili narodni heroji ne pa tisti kateri so žrtvovali svoje življenje za to našo domovino. Ne bo vam uspelo. Še vedno nas bo večina imela za heroje branilce ne pa pomočnike okupatorja, kateri so zasluženo morali plačati za izdajo lastne domovine in lastnega naroda. Tako kot je to bilo povsod po svetu in je še vedno tako.
kantor
07. 05. 2015 19.20
-9
do 22.junija 1941 so bili tvoji hrabri branilci domovine Hitlerjevi kompanjoni. ŽAL.
srebrnibreg
07. 05. 2015 19.31
+8
Torej praviš, da so svoji svoje napadli? Kdo bi si mislil razen župnikov in tabelih kaj takega.
Hephaestus
07. 05. 2015 20.31
-2
Edvard Kardelj je že aprila 1943 ugotovil, da bela garda ne služi okupatorju, ampak ga izkorišča (vir: Dokumenti ljudske revolucije v Sloveniji, knjiga 6, str. 321-322), ti pa še po sedmih desetletjih nisi spoznal tega. Še en dokaz, kako pravljica o NOB onesposobi človeka, da bi videl resnico. Še naprej verjameš v pravljice, ki ti jih pripovedujejo komunistični lažnivci.
Hephaestus
07. 05. 2015 18.01
-3
Odgovor na vprašanje, ali so se domobranci borili za domovino, ali ne, je odvisen od tega, kako gledamo na komunizem. Če nanj gledamo na nekaj pozitivnega (kar je potem, ko vemo vse o njem in njegovih delih pri nas in po svetu, popolnoma nemogoče - seveda le za zdravo pamet!), potem so kot protikomunisti negativni. Če pa je bi komunizem blodna in krvava ideologija, ki se je za uresničenje svojih ciljev lotila tudi nebrzdanega pobijanja naših ljudi (600 grobišč na tleh male Slovenije, tisoči pobitih med vojno in po njej itd.), potem pa je njihov boj bil pozitiven a žal ne uspešen. Žalostno je tudi, da so se za lastno obrambo morali nasloniti na okupatorja, ampak v to so bili prisiljeni, saj druge izbire takrat dejansko ni bilo spričo partijskega terorja. Za marsikoga mi je popolnoma jasno, da kakšnega premisleka o teh stvareh ni sposoben, zato bi bilo bolje, da bi se podobnih debat vzdržali, ker niste sposobni razumeti še dosti bolj enostavnih stvari na tem svetu, kot sta vojna in nasilje.
Hephaestus
07. 05. 2015 22.57
+0
Nikakršni sodelavci okupatorja niso bili, temveč so ga le izkoriščali, kar je ugotovil že Edvard Kardelj aprila 1943 in se na ta način borili proti komunističnemu zlu, ki je na tem območju povzročal teror in sejal smrt med tistimi, ki niso podpirali komunističnih bloden in njihove ideologije smrti.
DonDonDan
07. 05. 2015 17.50
-2
Medtem, ko so partizani bili boj za osvoboditev, so komunisti počeli zločine za prilastitev oblasti in zaslug na NOB-e.
DonDonDan
07. 05. 2015 17.51
-2
Partizani so že zdavnaj bili v hostah, ko sta se Hitler in Stalin še ljubčkala.
kantor
07. 05. 2015 19.23
-2
PARTIZANOV MED LJUBČKANJEM HITLERJA IN STALINA ŠE NI BILO V HOSTAH. So pa marljivo pobijali po Ljubljani slovenske politične nasprotnnike. Komunisti.
DonDonDan
07. 05. 2015 17.48
+3
Mogoče bi pa bil "MladinoDobskiIvan" najbolj zadovoljen v arestu, kjer bi tudi masažo "batine" dobil zastonj.
DonDonDan
08. 05. 2015 07.12
-2
Od paznikov, ki imajo enako funkcijo kot oblastniki v komunizmu. Dej že enkrat mal štekaj, kaj se ti hoče dopovedati !
SDSOPICE
07. 05. 2015 17.22
+10
sem prepričan, da bi tudi danes prišlo do pobojev, ker vse te laži SDS a in cerkve bi zopet pripeljale do maščevanja.........če so ti med vojno pobili družino si po vojni ti njim pobil družino to je pač tako in danes bi bilo isto........
Hephaestus
07. 05. 2015 17.57
+1
Vse grozote med in po vojni so se dogajale izključno iz razloga, ker je partija lasten "upor" proti okupatorju izkoristila za kasnejši prevzem oblasti, katero si je po vojni prigrabila s krvavo revolucijo, mimo volilnih skrinjic na nedemokratičen način in to oblast vzdrževala s hudo represijo in terorjem nad lastnim ljudstvom. Sistematično je kršila vse človekove pravice in svoboščine. Če bi partija dopustila političen pluralizem in večstrankarski sistem po modelu ostalih evropskih dežel, do te bratomorne državljanske vojne nebi prišlo. Torej iz omenjenih razlogov za takratno bratomorno vojno in globoko razklanost naroda, nosi vso odgovornost izključno in samo komunistična partija, ki ni hotela politične konkurence. Vse ostalo so pravljice, ki jih pripovedujejo partijski lažnivci, naseda pa jim naivno in indoktrinirano ljudstvo.
SDSOPICE
07. 05. 2015 19.34
+3
brez partizanov nas danes ne bi bilo to je dejstvo......
Hephaestus
07. 05. 2015 20.43
-4
Si ti res prejel tako močno dozo rdeče indoktrinacije, da še vedno verjameš, da so partizani premagali nacizem? Američani in Britaci pa med tem časom igrali poker? Zakaj pa Čehi še vedno obstajajo, kljub temu, da pri njih ni bilo nobenega omembe vrednega upora proti okupatorju? Razmišljaj malo z lastno glavo in preučuj svetovno literaturo o tej temi, pa ti bo postalo marsikaj jasno, kar ti iz partijskih lažnivih učbenikov, nikoli ne bo in boš celo življenje preživel v hudi zablodi.
Hephaestus
07. 05. 2015 16.32
-2
Slovenija je plačala in še plačuje ogromen davek za svojo medvojno in povojno komunistično avanturo - hlapčevanje neki zgrešeni, protičloveški ideologiji smrti in zločinu. Nikoli v zgodovini ta narod ni imel toliko žrtev, nikoli ni bilo izrečenih toliko laži in nikoli v zgodovini ni bilo toliko nesramnih žalitev nasproti mrtvim in živim sorojakom. Gre za izrazito primitivnost, pokvarjenost, nekulturo in neciviliziranost, ki se v vsej surovosti pokaže ravno ob ravnanju z mrtvimi. S tem se je izgubila vsaka sled za kulturo, ki so jo izoblikovali naši spoštovanja vredni predniki in ki nas je naredila za narod. Osnovno človeško civiliziranost so prodali za - "borčevsko".
SDSOPICE
07. 05. 2015 17.23
+10
ti rojaki so bili izdajalci, ki so bili krivi za poboje veliko družin in sledilo je maščevanje kar je edino pravilno......
Hephaestus
07. 05. 2015 17.44
+1
Odgovor na vprašanje, ali so se domobranci borili za domovino, ali ne, je odvisen od tega, kako gledamo na komunizem. Če nanj gledamo na nekaj pozitivnega (kar je potem, ko vemo vse o njem in njegovih delih pri nas in po svetu, popolnoma nemogoče - seveda le za zdravo pamet!), potem so kot protikomunisti negativni. Če pa je bil komunizem blodna in krvava ideologija, ki se je za uresničenje svojih ciljev lotila tudi nebrzdanega pobijanja naših ljudi (600 grobišč na tleh male Slovenije, tisoči pobitih med vojno in po njej itd.), potem pa je njihov boj bil pozitiven a žal ne uspešen. Žalostno je tudi, da so se za lastno obrambo morali nasloniti na okupatorja, ampak v to so bili prisiljeni, saj druge izbire takrat dejansko ni bilo spričo partijskega terorja. Za marsikoga mi je popolnoma jasno, da kakšnega premisleka o teh stvareh ni sposoben, zato bi bilo bolje, da bi se podobnih debat vzdržali, ker niste sposobni razumeti še dosti bolj enostavnih stvari na tem svetu, kot sta vojna in nasilje.
SDSOPICE
07. 05. 2015 19.33
+3
domobranci so dali obljubo fašistom to je pa ja jasno...........
Gavrane20
07. 05. 2015 12.11
-2
Moj fotr je 66ga prepevu black is black pa ga niso nikamor poslal , hi hi ;) Lahk si pa tud pogledate recimo en video na yutubi yugoslavia the old days of communism , cist tko kok je presenecena nad groznim komunizmom in propagando katero so sirili po svetu o Jugoslaviji
Gavrane20
07. 05. 2015 12.17
-5