Pravično za vse?

Pravijo, da človek je, kar jé. Bomo torej jedli bolj poceni in od daleč ali lokalno in zdravo?

Ljubljana, 30. 05. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
78

Ko govorimo o pravični trgovini, običajno pomislimo na izkoriščanja delavcev nekje daleč stran. A temu ni tako, saj se izkoriščanja dogajajo tudi pri nas. Tokrat spodbujamo h kupovanju lokalno, ekološko in pravično pridelane hrane, s čimer podpremo slovenskega kmeta, mu zagotovimo pravično plačilo ter uživamo kakovostnejša živila.

V dosedanjih člankih smo se dotaknili pravične trgovine tistih proizvodov, ki jih ne pridelujemo pri nas. Tokrat pa bomo pogledali, kaj se dogaja na področju pravične trgovine z lokalno pridelanimi živili v Sloveniji. Je sploh moč kupiti pravično pridelana živila slovenskega porekla in predvsem kje? V Sloveniji je k sreči vedno več posameznikov, skupin in organizacij, ki si prizadevajo spodbujati prodajo izdelkov, ki so plod lokalne, ekološke in pravične trgovine. Vedno več je tudi kmetov, ki so se pripravljeni spopasti s težkim delom, odrekanjem in goro birokracije, da zagotovijo potrebna živila. K sreči pa je vedno več tudi kupcev, ki se zavedo prednosti takšnih živil.

Verjetno niste prvič slišali za ta rek: "Človek je, kar jé." Torej, kaj ste oziroma kaj jeste? Mnogi se boste verjetno takoj oglasili, da zaradi pomanjkanja denarja nimate dovolj možnosti, da bi jedli lokalno pridelano hrano, ekološko hrano ali tisto, ki je plod pravične trgovine. Pa vendar ni nujno, da je lokalno pridelana hrana tudi dražja, je pa praviloma bolj sveža ter zaradi tega tudi bolj zdrava in hranilna. Za nakup lokalne in ekološko pridelane hrane se odločite tako zaradi več razlogov: prvič je ta hrana praviloma bolj sveža in hranilna, saj odpadeta dolgotrajen transport in skladiščenje, drugič je plod truda in dela slovenskega kmeta in podvržena slovenskim kontrolam. Zakaj torej ne bi kupovali lokalno pridelane hrane, ko je ta na voljo?

Pravična trgovina kmetom zagotavlja minimalno ceno na dolgi rok, s čimer jim zagotovi stabilnost in posledično varnost.
Pravična trgovina kmetom zagotavlja minimalno ceno na dolgi rok, s čimer jim zagotovi stabilnost in posledično varnost. FOTO: Thinkstock

Praviloma vas bodo več stala ekološka živila in izdelki iz pravične trgovine. Tukaj je ključno, da si zastavite vprašanje: v kakšnem svetu želite živeti? Takšnem, kjer ljudje, ki prideluje živila po nizki ceni, nimajo dostopa do hrane, potrošniki pa zelo drago plačujemo ta ista živila. V svetu, kjer agroživilska industrija uničuje ekosisteme in zmanjšuje biotsko raznovrstnost in kjer nekatere bogate države finančno podpirajo izvoz svojih kmetijskih pridelkov ter tako uničujejo notranje trge držav, prisiljenih k liberalizaciji. Ali pa bi raje živeli v svetu, ki je zgrajen v skladu z načeli trajnostne rabe naravnih virov, temelječ na ekološkem kmetijstvu, majhnih in srednje velikih kmetijskih zemljiščih, pravičnih in kratkih prehranskih verigah brez nepotrebnih posrednikov. V svetu, ki temelji na kakovosti in varnosti živil, ki imajo pravično in transparentno ceno. To sta dve strani istega kovanca, izbira pa je vaša.

Kaj pravična trgovina pomeni za slovenskega kmeta?

Fairtrade ali pravična trgovina v primeru lokalno pridelane hrane pomeni, da se kmetom, ki se odločijo za pravično proizvodnjo, omogoči minimalna odkupna cena, ki je ponavadi višja kot tržna cena, predvsem pa je stalna in ni odvisna od pritiska trga. Ali drugače, pravična trgovina kmetom zagotavlja minimalno ceno na dolgi rok, s čimer jim zagotovi stabilnost in posledično varnost. Ko se odločite, da boste kupovali lokalno pridelano hrano, se odločite, da boste podprli domačega kmeta. To ima veliko prednosti za celotno državo.

Lokalna pridelava hrane pa pomeni še bistveno več. Odpadejo dolgi transporti in obdelava hrane z različnimi konzervansi. Hrana, ki je bila pridelana lokalno, je bolj hranilna, saj je dozorela na njivi in ne med transportom oziroma v skladiščih. Če dodamo še ekološko pridelavo, potem lahko s tem zagotovimo, da je takšna hrana tudi veliko bolj varna in zdrava za uživanje.

Po hrano kar h kmetu na dom

Njive so v veliki večini že polne posevkov, prve letošnje pridelke pa že lahko najdemo v trgovinah in na tržnicah. Eden od načinov, da kupujete lokalno, ekološko in pravično pridelano hrano, je, da se povežete s katerim od kmetov, ki vse to zagotavlja in neposredno od njega odkupujete izdelke. S tem odpadejo vmesni členi v trgovski verigi, hkrati pa si lahko sami ogledate kmetijo in način dela, ki ga ima izbrani kmet.

Proizvajalci lokalne hrane in kmetje se morajo pri trženju soočiti s poplavo cenenih izdelkov vseh kategorij, kar znižuje cene njihovih pridelkov.
Proizvajalci lokalne hrane in kmetje se morajo pri trženju soočiti s poplavo cenenih izdelkov vseh kategorij, kar znižuje cene njihovih pridelkov. FOTO: Thinkstock

Vedno pogosteje pa se mali kmetovalci odločajo in povezujejo v različne zadruge z namenom, da bi povečali ponudbo ekološko pridelane hrane, trajnostno lokalno preskrbo prebivalstva in pravično plačilo kmetom proizvajalcem. Številni mali kmetje namreč niso dovolj močni, da bi samostojno vstopili na trg. Zadruge, ki se jim pridružijo, jim tako nudijo strokovno pomoč in svetovanje pri preusmerjanju v ekološko kmetijstvo. Zadruge jim, da bi zagotovili čim bolj pravično plačilo, izračunajo lastno ceno in jim pokažemo, pod katero ceno ne smejo prodati, da se jim pokrijejo vsi stroški. Prav tako zadruge pogosto pomagajo tudi tako, da hodijo od kmeta do kmeta iskat njihove izdelke, s čimer jim znižajo stroške prevoza oziroma razvoza izdelkov.

Na voljo imate tudi prodajo različnih zabojnikov z lokalno hrano, ki jih lahko naročite z dostavo na dom, pa peščica trgovin, kjer imajo vedno več lokalnih pridelkov na svojih policah. Obstaja pa tudi spletna platforma za neposredno trženje lokalnih proizvodov – Foodko. Vsak od njih ima svojo zgodbo, vsi pa si prizadevajo, da bi podpirali slovenskega kmeta.

Projekt Moja štacuna: kupce prosili, naj sami določijo pravično ceno izdelku

Zagotavljati lokalno pridelano hrano slovenskim kupcem je vse prej kot preprosta zadeva. Veliko izkušenj s tem ima Lilijana Brajlih z Inštituta Potencial. Gre za nevladno organizacijo, kjer svojim kupcem ponujajo lokalno, sezonsko in zdravo domačo hrano s poreklom in sledljivostjo do kmeta. V glavnem sodelujejo z malimi kmetijami, odkupujejo sadje, zelenjavo, poljščine in izdelke ter jih ponujajo končnim potrošnikom, med katerimi so v glavnem šole in vrtci. Imajo tudi svojo majhno trgovino v Solkanu, a večino posla opravijo z razvažanjem hrane do svojih končnih odjemalcev. Kot pravi Brajlihova, so v bistvu butik, saj delajo za 20 odstotkov ljudi, ki so na trgu in so pripravljeni plačati pošteno ceno za izdelke.

Brajlihova opozarja, da si že od začetka prizadevajo, da bi bila vsem dostopna zdrava in neoporečna hrana, s posebno skrbjo za tiste jedce, ki ne morejo odločati v svojem imenu (otroci, bolni in ostareli). Prav tako si prizadevajo, da s svojim delovanjem podpirajo slovenske kmete, prispevajo k razvoju novih delovnih mest na podeželju, varujejo okolje in prispevajo k dvigu kakovosti življenja.

S poslom so začeli sredi leta 2012, ko je bilo socialno podjetništvo še v povojih. S pomočjo državne subvencije so začeli eksperiment, ki je razkril tako dobre in slabe strani. Ker verjamejo v slovenskega kmeta in v pravično trgovino, so se odločili, da s pomočjo kupcev določijo maržo. Tako so kupce vprašali, naj določijo pravično ceno za izdelek. Večina je bila nad vprašanjem šokirana. V anketi, ki so jo izvedli med ljudmi, so spraševali, kakšna naj bo marža izdelka in večina se je strinjala za razmerje 25:75, zato so več let tudi uporabljali 25-odstotno maržo. Prvo leto je bilo zelo naporno in polno grenkih izkušenj. Večinoma so garali po tržnicah. Nekoliko bolje je bilo, ko so uspeli jabolka topaz ponuditi šolam v okviru slovenskega zajtrka. A prodreti s kakovostnimi, lokalnimi izdelki v velike ustanove je neverjeten podvig, opozarja Brajlihova. Še vedno se premalo zavodov zave pomembnosti in prednosti lokalno pridelane hrane, še vedno je prevečkrat merilo zgolj najnižja cena.

Po novembru 2015, ko niso bili več subvencionirani s strani države, so morali za 5 odstotkov dvigniti prodajne marže, da so preživeli. "Še vedno skušamo biti čim bolj pravični. Kmeta prosimo, naj sam postavi ceno in mislim, da smo edini, vsaj tako nam pripovedujejo kmetje, od katerih odkupujemo izdelke. Ves čas se trudimo delati kratke verige in skrbimo za hitro dostavo. Tudi pri embalaži smo odgovorni in jo vračamo," pripoveduje Brajlihova, ki je vesela, da se vsaj šole in vrtci zavedo, kako pomembno je dati otrokom lokalno hrano, ki je veliko bolj zdrava. "Živimo s kmeti in šolami, pri tem pa je ključno zaupanje, ki ga uživamo tako pri kmetih kot pri naših odjemalcih," opozarja Brajlihova, ki je prepričana, da bi model pravične trgovine na lokalni ravni deloval, če bi se kmetje med seboj povezali in dogovorili. Da ne bi vsi vsega pridelovali, pač pa bi si vsaj deloma razdelili pridelke. Seveda bi ob tem potrebovali tudi zagotovilo od države, da bodo vse svoje pridelke in izdelke tudi prodali, še pojasnjuje.

Naš največji izziv je prodaja domače, lokalne in po možnosti ekološke hrane javnim zavodom, pri čemer smo se srečevali s številnimi ovirami zaradi Zakona o javnih naročilih, na katerih z našo ponudbo ne moremo biti konkurenčni velikim trgovcem. Dosegli pa smo večjo ozaveščenost pri odgovornih v šolah in vrtcih in posledično večje povpraševanje po slovenski hrani. Prav na tem področju vidimo tudi poslovni izziv za v prihodnje. Lilijana Brajlih, idejni vodja projekta Moja Štacuna
Prav tu manjka vloga države. Brajlihova kot pozitiven primer izpostavlja Avstrijo, kjer se držijo načela, da je treba najprej prodati lokalno pridelano hrano, šele nato hrano iz uvoza. Slovenija se po svoji severni sosedi še ne zna zgledovati. Zato ni nič čudnega, da je preživetje malih slovenskih kmetov zelo težavno. A se da, sicer z veliko dela in sprva tudi odpovedovanja. "Občudujem ekološke kmete, da še vedno vztrajajo in se trudijo," pravi Brajlihova, ki opozarja, da je v Sloveniji ponudba ekoloških živil še vedno premajhna. "Kmetje so pripravljeni delati, se vračajo na svoje kmetije, samo še država bi jih morala začeti spodbujati," opozarja naša sogovornica, ki se – tako kot kmetje – utaplja v neskončni birokraciji, kot da bi nekdo z nerazumljivimi in zapletenimi postopki želel ovirati dobro prakso. Na vprašanje, kateri so tisti prvi ukrepi, ki bi jih morala sprejeti država, da bi priskočila na pomoč malim kmetom, Brajlihova odgovarja, da bi kot prvo država morala prepovedati prodajo hrane ob cestah, saj je to povsem nezdravo – tako za potrošnika kot za okolje, prav tako takšna prodaja uničuje slovenskega kmeta. "Kmet ne more ves čas stati ob cesti in prodajati," opozarja sogovornica in dodaja, da je takšna prodaja kraja kmetom. "Naj gredo prodajat na tržnice, te pa naj postanejo veliko bolj prilagodljive kupcem in podaljšajo svoj delovni čas," kot še eno od hitrih in učinkovitih rešitev vidi Brajlihova.

Glede pravične trgovine in spodbujanja le-te se tudi Brajlihova strinja, da je problem ozaveščenost ljudi. Vsak kamenček v mozaiku šteje, zato je dobro, da se vedno več ljudi zave, kako pomembno je spodbujati lokalno pridelavo hrane, uživati svežo in zdravo hrano ter ne nazadnje zagotavljati preživetje slovenskim kmetom.

Na voljo tudi zabojčki Brevkine svežine

Do lokalno (in ekološko) pridelane hrane ni več težko priti. Najdemo jo v različnih trgovinah, lahko jo kupite prek spletnih trgovin, ali pa se odločite za katerega od zelenih zabojčkov. Izpod šmarenskih gričev Vipavske doline prihajajo zabojčki Brevkine svežine. Ti ponujajo sezonsko, svežo zelenjavo in sadje, nabrano le malo prej, preden jo ponudijo svojim odjemalcem. Vsi pridelki so gojeni izključno na ekološki način.

Do lokalno (in ekološko) pridelane hrane ni več težko priti. Najdemo jo v različnih trgovinah, lahko jo kupite prek spletnih trgovin, ali pa se odločite za katerega od zelenih zabojčkov.
Do lokalno (in ekološko) pridelane hrane ni več težko priti. Najdemo jo v različnih trgovinah, lahko jo kupite prek spletnih trgovin, ali pa se odločite za katerega od zelenih zabojčkov. FOTO: Thinkstock

Na vprašanje, ali si prizadevajo za pravično trgovino, odgovarjajo pritrdilno. Kot pravijo, je to ključno, saj je od tega odvisno tudi njihovo preživetje. Vsi si namreč želijo biti pravično plačani za svoje delo. Kot pravijo, so sami izvor pravične pridelave, ki sicer prodajajo končnim kupcem, v kar jih silijo razmere. Veliko rajši bi bili le pridelovalci. Na vprašanje, ali so se kdaj povezovali z drugimi kmeti, odgovarjajo, da ne, ker čas za to še ni dozorel. "Čez kakšnih 200 let, ko bodo glave prevetrene, pa bo šlo," pravi naš sogovornik Peter Studen, ki dodaja, da se je odnos Slovenk in Slovencev do lokalno pridelane hrane zelo spremenil. "A na žalost so nas konvencionalni kmetje povozili, ker je bila osnovna ideja lokalnega kmetijstva ekološka pridelava. Ker pa nas je premalo, so v nišo skočili konvencionalni kmetje in spretno izkoristili medijsko kampanjo Zveze ekoloških kmetov. Do sedaj je postalo lokalno pomembnejše kot ekološko, žal," opozarja Peter. Ker nimajo dodatnih stroškov s prodajo, so s cenami svojih izdelkov primerljivi s konvencionalnimi pridelovalci na tržnicah. Zagotavljajo pa tudi 100-odstotno sledljivost, saj prodajajo zgolj tisto, kar je zraslo na njihovi kmetiji. Tudi pri embalaži skrbijo za okolje. "Pridelke se pakira v leseno in papirnato embalažo, le mokro listnato zelenjavo v polietilenske vrečice, ki pa se jih lahko reciklira. Testirali smo tudi škrobnate vrečice, ki pa so žal premalo trpežne," pojasnjuje Peter. Zabojčkov ne dostavljajo od vrat do vrat, ampak le na dve odjemni mesti v Ljubljani in Novi Gorici. Večina njihovih odjemalcev so zveste stranke, ki z njimi sodelujejo že precej let. So pa zelo prilagodljivi, saj imajo njihovi kupci vpliv na to, kaj bodo posadili na njive.

Po lokalno hrano na platformo Foodko

Eden od načinov, da pridete do v Sloveniji pridelane hrane, je tudi Foodko. To je spletna platforma za neposredno trženje lokalnih proizvodov. S pomočjo povezovanja partnerjev pri distribuciji lokalne hrane znižujejo stroške logistike ter povečujejo tržni doseg lokalnim proizvajalcem. Prvo Foodko prevzemno mesto je trenutno odprto v Tehnološkem parku v Ljubljani, kmalu pa načrtujejo širitev tudi v druga slovenska mesta.

Pri lokalno pridelani hrani odpadejo dolgi transporti in obdelava hrane z različnimi konzervansi. Takšna hrana je bolj hranilna in bolj zdrava.
Pri lokalno pridelani hrani odpadejo dolgi transporti in obdelava hrane z različnimi konzervansi. Takšna hrana je bolj hranilna in bolj zdrava. FOTO: Thinkstock

"Močno verjamemo v medsebojno povezovanje in zaupanje, zato smo prepričani, da lahko skupaj ustvarimo pravično skupnost lokalnih proizvajalcev in potrošnikov," so zapisali na začetku svoje predstavitve. S Foodkom si prizadevajo vzpostaviti pravično trgovino, saj omogočajo, da živila kupite neposredno pri lokalnih proizvajalcih in jim na ta način nudite podporo pri njihovem vsakodnevnem trudu. "Proizvajalci pri prodaji preko Foodko platforme prejmejo za svoje proizvode okoli 80 odstotkov končne cene (brez DDV), medtem ko je 10 odstotkov namenjenih za stroške distribucije, preostalih deset odstotkov pa za vzdrževanje platforme Foodko. Primerna končna cena omogoča lokalnim proizvajalcem ekonomičnost proizvodnje hrane in vlaganje v izboljšave," še pojasnjujejo in dodajajo, da na drugi strani proizvajalci, ki svoje izdelke prodajajo v supermarketih, za njih prejmejo bistveno manj, plačilo, ki ga prejmejo za svoje delo, pa pogosto ne omogoča niti poplačila stroškov pridelave hrane.

Konkurenčne cene si prizadevamo zagotavljati tako, da organiziramo sodelovanje med proizvajalci, ki so vključeni v mrežo na področju hlajenega prevoza in skladiščenja lokalnih dobrot. Še bolj ugodne cene pa bo mogoče postaviti, ko uspemo na našo stran dobiti tudi večje število kupcev. Tomaž Levak (Foodko) glede končnih cen izdelkov

Na vprašanje, zakaj spodbujati pravično trgovino, Tomaž Levak odgovarja: "Proizvajalci lokalne hrane in kmetje se morajo pri trženju soočiti s poplavo cenenih izdelkov vseh kategorij, kar znižuje cene njihovih pridelkov. To je za potrošnika načeloma dobro, vendar le do mere, ko ta dobro ve, kaj dobi za to ceno. Žal pa so nedavne afere pokazale (spomnimo se samo napačnih označb porekla pri velikih trgovcih v Sloveniji), da so kupci le redko pravilno informirani glede hrane, ki jo kupujejo, in da so pravilne označbe porekla mesa ter tudi sadja in zelenjave postale izjema. Torej je pomembno, da potrošniki tudi sami spodbujajo podobne prakse pravične trgovine, saj to pomeni, da bodo za svoj denar dobili kvaliteto in poreklo izdelkov, ki ga pričakujejo.« To jim Foodko tudi omogoča, saj kupci oddajo naročilo neposredno pri lokalnih proizvajalcih, kar zagotavlja lokalno poreklo izdelkov.

Sicer Foodko ni organiziran v zadružni obliki, čeprav ima nekatere značilnosti takšne vrste organizacij, saj med partnerji obstaja visok nivo sodelovanja. Proizvajalci tako med seboj delijo logistične kapacitete ter s tem znižujejo stroške logistike, povezujejo se pa tudi pri trženju. "Glavno etično načelo pri delovanju Foodka je, da vsak člen v verigi Foodko dobi pošteno nadomestilo za del, ki ga opravi. Končna cena (brez davka), ki jo vidijo potrošniki na platformi Foodko, je tako sestavljena iz več delov. Največjega, okoli 80 odstotkov, ki predstavlja vrednost cene, dobi proizvajalec, ki tudi sam nastavi začetno ceno proizvoda. Preostalih 20 odstotkov se razdeli na stroške logistike, stroške mikrokonfekcije in skladiščenja ter provizijo platforme. Način formiranja cene je prikazan tudi vsakemu od partnerjev, s čimer zasledujemo princip poštene odprte kalkulacije," pojasnjuje Levak.

Trenutno je v Foodko vključenih med 25 in 30 proizvajalcev različnih velikosti - od manjših ekoloških kmetij do večjih proizvajalcev. Število partnerjev se sicer tedensko veča z dodajanjem širšega asortimana proizvodov, predvsem v poletnih mesecih pričakujejo, da se bo partnerska mreža precej razširila.
Pri Foodku so tudi veliki podporniki ekološke pridelave. Menijo namreč, da je to pravi način za dolgoročno zagotavljanje vzdržne ter zdrave prehrane. Istočasno se pa zavedajo, da velikokrat v Sloveniji zelo kakovostni proizvodi prihajajo tudi iz drugih shem kakovosti (integrirani, višja kakovost, geografske označbe) in ‘konvencialne’ pridelave. Pri njih tako prodajajo večino proizvodov, ki prihajajo iz ekološke pridelave. Takšni proizvodi imajo potreben certifikat, kar na Foodku označijo z ekološkim logotipom. Poleg ekoloških pa ponujajo tudi kakovostne proizvode iz drugih shem kakovosti ter konvencionalne pridelave.

Tudi pri Foodku so skrb za okolje vzeli zelo resno. Opozarjajo, da je bil vsak izdelek, ki prispe na prevzemno mesto Foodko, že vnaprej prodan. To pomeni, da po koncu prevzemnega dne na lokaciji ni več nobenega hitro pokvarljivega izdelka, ker ne delajo nobenih zalog. S tem se v celoti uspejo izogniti odpadu hrane, kupci pa dobijo kar se da sveže proizvode. Prav tako izdelke kupcem predajo v papirnatih vrečkah, ki so povsem razgradljive, k okolju prijazni embalaži pa pozivajo tudi proizvajalce.

Na vprašanje, ali se je v Sloveniji odnos do lokalno pridelane hrane kaj spremenil, Levak odgovarja: "Naš občutek je, da se zavedanje o pomembnosti lokalne hrane dviguje in da je število posameznikov, ki posegajo po takšnih proizvodih vedno večje. Večje povpraševanje po lokalnih in ekoloških proizvodih je omogočilo tudi bolj optimizirano proizvodnjo in s tem manjšo razliko v cenah med konvencionalnimi izdelki ter lokalnimi oz. ekološkimi."

"Kljub rasti segmenta kupcev, ki podpira lokalne izdelke ter takšno pridelavo, pa je v povprečju še vedno opaziti precejšnjo mera cinizma in nezaupanja pri ljudeh, kar se odraža v tem, da je cena še vedno najpomembnejši faktor pri nakupu," še ugotavlja Levak.

Kliknite na fotografijo in preverite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov.
Kliknite na fotografijo in preverite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov. FOTO: Iz principa

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Narcissa
31. 05. 2016 10.43
+1
Jaz redko kupujem, ker so ful dragi. Enostavno mi ne znese. Vrta pa žal nimam.
Nauders
30. 05. 2016 20.06
+2
to da je zdrava hrana draga je samo iluzija
jimi62
30. 05. 2016 18.15
+3
vse lepo in prav da si patriot.a kaj ko ti država daje 400 eur penzije in malo večjo plačo.potem pa greš v trgovino in na eni strani paradižnik iz španije 1,5 eur za kg , a na drugi strani domač paradižnik za 3,5 eur kg. kaj mislite katerega bo tak človek kupil.meni je jasno.ker če bo kupoval naše bo jedel samo 15-20 dni v mesecu.naj raje razmislijo o dostopni ceni in bodo komot prodali ,ne pa samo jamrati.
Viejo cabron
30. 05. 2016 18.10
+4
Po logiki jej lokalno Avstrijci, Italijani, Hrvati in Madžari jejo "sranje" ker ni Slovenskega porekla. Ne mi kvasit neumnosti saj še nihče ni slišal za Slovenske banane, ananas,...Sardele lovijo v odprtem morju in kdo mi lahko garantira, da so Slovenskega porekla? Peki kupujejo tujo moko, spečejo kruh in je Slovenskega porekla!? Živim na Avstrijski meji in kupujem Avstrijski paradižnik kateri je domačega, Avstrijskega porekla in bliže kot najbližji Slovenski pridelovalec! Ne prodajajte megle kot ob primeru, da so Hrvati astronomsko zvišali cene itd.
kemuri
30. 05. 2016 17.53
+0
Lokalna hrana, slaba in predraga , hrana iz uvoza še slabša, a veliko cenejša, to bom tudi jedel, sicer od zime naprej, še malo pa bom jedel kar svojo, doma pridelano pa bo...
Uporabnik113089
30. 05. 2016 16.55
+0
98% "pridelovalcev" sadja in zelenjave na slovenskem je albanskega rodu, vi pa spet vztrajno nabijate o domači pridelavi....
kemuri
30. 05. 2016 17.54
+4
Ti pa očitno nisi SLovenec, še nisem videl Albanca da bi oral njive na slovenski zemlji..
RdecaZvezda
30. 05. 2016 15.31
+4
domače toliko poudarjeno Slovenske jagode 5 ojrov ,šparglji 4 ojre govorim o 0,5kg,hoferju jagode 1,69 ,šparglji 1,38 ojra,ne bom več našteval,ker se ne splača,jagode pa prodajajo isto kot školjke,samo da školjke imajo včasih biser kar za jagode ne moreš trdit,ubogi kmetje,pa to.
tajacinabrjaci
30. 05. 2016 14.25
+2
ala gremo se tekmovat kateremu bo admin najvec komentarjev zbrisal
wolfterier
30. 05. 2016 15.48
+3
Napisal sem,če so Jeseniške jagode bolj slovenske kot Goriške...pa so zbrisal.Koji loleti !!!
Transformerji
30. 05. 2016 13.57
+4
Čista resnica: pred približno 30 leti sem skrbel, da sem gibalno sposoben zaradi sedečega dela. Tako sem vsak dan pretekel na hitro 5 km po makedamski poti med njivami. Pa se mi je zgodilo, da so špricali njivo, skoraj sem se zadušil . Ko sem jih vprašal, kaj počnejo, je bil odgovor - moramo škropiti, drugače pa ne bo nič zraslo! Je tako, vse je zastrupljeno, ampak, tisti so imeli pogodbo za dobavo zdrave hrane za UKC LJubljana!
wolfterier
30. 05. 2016 15.50
+7
Šel sem ns sprehod po sadovnjaku,pa so špricali.Vprašal sem,če ni nevarno,pa so rekli,da je,če si muha !
ledr
30. 05. 2016 13.53
+8
V glavnem kupujem tisto, kar je CENEJE ne glede na poreklo! Žal si nas večina Slovencev drugega pač ne more privoščit! Sicer sem pa pred nekaj dnevi videl v Merkatorju slovenske jagode 500 gramov za 2,09 EUR-a. potem pa pridem do kioska pred eno drugo trgovino kjer sedaj povsod prodajajo jagode pa povprašam po ceni in šok! 500 gramov 5 EUR!!! A ste normalni sem vprašal? Pa povem gospe za ceno v Merkatorju in mi odgovori: "ja samo naše so slovenskega porekla..."
Jak Tobim
30. 05. 2016 13.31
+4
ceneje in bolj kvalitetno ter zdravo. lokalno še daleč ni nujno bolj zdravo in poceni še zdaleč ni nezdravo. je ravno obratno: lahko so domače drage stvari daleč najbolj nezdrave. tako, da grozljiva manipulacija že v naslovu. dejansko za kazensko ovadbo, če že večina ne premore zdrave pameti, da bi presejala neumnosti, ki so zapisane že v naslovu. kot jaham na konju peš. ali lažem (govorim resnico in ne govorim resnice ali resnično lažem in ne govorim resnice?)
wolfterier
30. 05. 2016 15.53
+3
Kupujem jabolka in hruške iz najbljižjega sadovnjaka,kjer redno špricajo.Jem jih že kakih 40 let,nekoč bom gotovo umrl,a ne...
Ka pa mislis
30. 05. 2016 12.40
+1
Kupit direkt. Trgovci nabijejo 70% marze od cene ki jo placa kupec.
dostojevski II
30. 05. 2016 13.05
+10
V Ljubljani je ravno obratno. Večkrat kupujem na tržnici, neposredno od kmeta, vendar opažam, da so na tržnici cene vsaj za 10% višje kot v trgovini.
Ka pa mislis
30. 05. 2016 12.40
-1
Kupit direkt. Trgovci nabijejo 70% marze od cene ki jo placa kupec.
dostojevski II
30. 05. 2016 13.09
+2
V Ljubljani so cene na tržnici, kjer prodajajo kmetje, kjer ni marž, vsaj za 10% višje kot v trgovini.
crazy but true
30. 05. 2016 12.05
+2
nateg. nategnjen je pa... kdo?
tedo9GWTSmedo
30. 05. 2016 11.51
+4
Spet članek reklama. Koliko vam ti kmetje in trgovci plačajo za tako oglaševanje?
-1
Mene nihče ne bo prepričal da je slovenska hrana boljša od avstrijske. To lahko pove samo nekdo ki nima stika z realnostjo.
HorstWiesel
30. 05. 2016 12.59
+2
Vsekakor je slovenska, dalmatinska, srbska,.... hrana boljša kot avstrijska
RdecaZvezda
30. 05. 2016 15.34
+4
avstrijsko meso in nasploh hrana je vse bolj čisto,lepo tudi za oči in ne pretrano drago pa čeprav je isti artikl v Avstriji cenejši
HorstWiesel
30. 05. 2016 18.05
Tiste avstrijske streilizirirane umetne hrane ne zamenjam za naravno balkansko..
takje
30. 05. 2016 11.30
+8
Dokler bodo nenasitni pokvarjeni trgovci dvigovali marže v nebo na domače izdelke, ti nimajo nobenih možnosti. Tako naša prehrambena industrija propada. S tem, ko kupujemo domače, polnimo riti trgovcem in politični mafiji, ki to podpira. Domači paradajz stane čez 3 eur zraven pa tuji za 1 eur!! Pa kdo bo to kupil? S tem se stimulira tuje izdelke, naše pa zaradi nerazumnih marž potiska na stran, posledično iz polic! Vem, da domači pridelovalec dobi par deset centov za kg paradižnika! Kje je zdaj varuh potrošnikov in tistih lažnivih 30% marže trgovcev na vse prehrambene izdelke? V tej pokvarjeni državi rastejo samo trgovski centri, kaj pa kupna moč in delovna mesta? Kmet ima zdaj bolj kot kdaj koli možnost vse prodati doma, samo če bo imel "mero" in razum. Tako bomo res podpirali domače, drugače pa naj je domače pokvarjeni trgovec in politična mafija z multinacionalkami vred!!
janezpodre
30. 05. 2016 11.28
+3
Kmet bo dobil pridelke plačane po "socijalistično-pravični ceni, kupec teh pridelkov bo pa plačan po liberalnem kipitalističnem sistemu. Razliko bodo verjetno krili blebetači iz "Pravične trgovine. Zanima me , na katero molzno kravo so "pravičniki" inštalirani.
V SHESHELJ
30. 05. 2016 11.24
-2
Zato pa prodajajo tuje jagode ob cesti...sluzijo pa kot bi svoje prodajal...tut kmetje so lopovi...ne vsi...dost jih je pa..zato jih ne bom podpiral ker te ze tko al tko okol prinasajo...
RdecaZvezda
30. 05. 2016 15.36
Lombardo
30. 05. 2016 11.20
+2
Bomo jedli od dalec in poceni ali drago in domace?? Sami ste krivi kako lahko iz pm pride cenej kot od soseda?