Pravično za vse?

FOTO: Ko študentje poprimejo za lopate ali učna ura o samooskrbi

Maribor, 31. 05. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
29

V Mariboru so stanovalci študentskih domov postavili dve permakulturni gredici, v kateri so zasadili zelenjavo in začimbe. Z dvema gredicama resda ne bodo uspeli pridelati toliko, da bi postali samooskrbni, so pa s projektom spoznali, kako sploh začeti samooskrbo in narediti nekaj tako zase kot za celotno družbo.

V včerajšnjem članku o tem, zakaj kupovati lokalno in ekološko pridelano hrano ter kako zagotoviti pošteno plačilo tudi slovenskemu kmetu, smo vas pozvali k premisleku o tem, kakšno hrano jeste. Postavite na tehtnico kilograme sadja in zelenjave, ki jo kupite, ne da bi razmišljali o njenem poreklu, pridelavi, pa tudi ne o tem, kdo vse je garal na njivi, da je prišla do trgovskih polic. Zanima vas samo, koliko kilogramov 'robe' dobite za svoj denar. Zdaj pa na drugo stran tehtnice postavite svoje zdravje.

Tudi balkon lahko postane odličen vrt za nekaj zelenjave in začimbnic.
Tudi balkon lahko postane odličen vrt za nekaj zelenjave in začimbnic. FOTO: 24ur.com

Jejte manj, a tisto bolj kakovostno, ali pa si omislite vrtiček

Zakaj bi na balkonu imeli le okrasne rože, če pa lahko gojite veliko uporabnih rastlin.
Zakaj bi na balkonu imeli le okrasne rože, če pa lahko gojite veliko uporabnih rastlin. FOTO: 24ur.com

Ni ga junaka, ki ne bi pritrdil, da je zdravje dragocenejše (žal to ugotovimo šele, ko že zbolimo!), zakaj potem dovolimo, da zaradi cene jemo manj zdravo ali celo škodljivo hrano? Če je razlog res zgolj v ceni (čeprav ni res, da je lokalna hrana praviloma dražja!), potem imate dve možnosti: ena je, da kupite manjše količine lokalno in ekološko pridelane hrane, saj velja, da je ta hrana bolj hranilna, torej je lahko zaužijete tudi manjše količine, druga možnost pa je, da si hrano, tudi ekološko, pridelate kar sami in postanete vsaj malce samooskrbni.

Najboljša lokalna hrana je tista, ki jo pridelamo sami. Dovolim si trditi celo, da je takšna hrana najbolj zdrava, tudi na račun gibanja in sprostitve, ki jo užijemo med vrtnarjenjem. Katere so torej prednosti samooskrbe? Prvič, vemo, katera semena in sadike smo uporabili, drugič, vemo, na kakšen način smo posajeno obdelovali, tretjič, pridelke pobiramo, ko dozorijo in jih lahko sproti uživamo. Četrtič, na svoj pridelek smo še posebej ponosni, saj smo vanj vložili svoj čas in trud, in petič, takšna hrana je cenejša. Samooskrba postaja vedno bolj pomembna in ni boljšega kot to, da jo privzgojimo in veščin naučimo že naše otroke.

Vsak balkon je lahko priročen vrt

Zavedanje, da se lahko tudi sami oskrbujemo, že dolgo časa presega potrebe klasičnih vrtičkarjev. Tisti, ki vrtov nimamo, si ga lahko ustvarimo na primer kar na svojem balkonu. Seveda v tem primeru ne bomo pridelali celih zabojev paradižnika ali pa za celo skrinjo korenja, bomo pa imeli sveže paradižnike 'za sproti', pa morda pisano paleto svežih zelišč in začimbnic, ki bodo popestrile naše jedi in nam dale zagon pri kuhanju.

O pomembnosti samooskrbe so se letos veliko naučili tudi mariborski študentje, ki živijo v tamkajšnjih študentskih domovih. Ker menim, da gre za spodbuden projekt, ki veliko govori predvsem o našem zavedanju do lastnega obstoja in do skrbi za naše okolje, mu v rubriki Pravično za vse? namenjamo nekaj prostora in upamo, da bo spodbudil k podobnemu razmišljanju tudi druge, ki bodo sledili njihovem vzoru in pomagali vzgojiti bolj odgovorne državljane.

Ob mariborskem študentskem domu številka 7 so študentje postavili dve permakulturni gredici in vanje zasadili zelenjavo ter začimbnice.
Ob mariborskem študentskem domu številka 7 so študentje postavili dve permakulturni gredici in vanje zasadili zelenjavo ter začimbnice. FOTO: ŠOU Maribor

Bodo zgled drugim? Mariborski študentje prijeli za lopate in motike

Ideja o projektu 'Premisli' je nastala v začetku minulega leta 2015, ko so med stanovalci mariborskih študentskih domov izvedli spletno anketo o prehranjevalnih navadah, o permakulturi in permakulturnih vrtičkih. Na vprašanje, zakaj bi mladi želeli pridobiti znanja in veščine o tem, so odgovarjali: "zato, da bi začeli to prakticirati sami, ker je zanimivo, pridelaš bolj zdravo hrano, super je imeti lastne pridelke, zaradi širjenje znanja, se kaj koristnega naučiti za življenje, v skrbi za okolje, da je pomembno za premagovanje ekološke krize, ker je to odlična rešitev za gojenje rastlin doma in tiste, ki nimajo vrta, pa do odgovora, da je preprosto kul imeti lastno zemljo in pridelek." Prav ti odgovori so bili nato pobuda za nastanek in izvedbo projekta.

"Za permakulturne vrtičke smo se odločili prav zaradi dveh zelo pomembnih dejavnikov. In sicer, ker ne zahtevajo veliko fizičnega dela obenem pa polepšajo bivalno okolje oziroma v našem primeru študentski kampus v naselju Gosposvetska," pripovedujeta predsednica Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov (ŠSS ŠD) Tara Svetina in Mirjana Feguš, koordinatorka projekta UMŠD.

Študentje so pomagali pri postavljanju gredic, prav tako sami skrbijo zanje, zato bodo lahko tudi uživali svoje pridelke.
Študentje so pomagali pri postavljanju gredic, prav tako sami skrbijo zanje, zato bodo lahko tudi uživali svoje pridelke. FOTO: ŠOU Maribor

Da bi vse teklo gladko, so k sodelovanju povabili tudi priznano strokovnjakinjo in predavateljico za fizično in regionalno geografijo na Filozofski fakulteti UM, ustanoviteljico Mednarodnega centra za ekoremediacije ter Inštituta za promocijo varstva okolja Ano Vovk Korže, ki je skrbela za strokovno vodenje vse do zasaditve vrtnin. "Namen permakulturnih gred v Študentskih domovih v Mariboru je povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo v posodah, gredah, terasah in na zidovih, kar pomeni ne le skrb zase, ampak tudi za živali in rastline, saj pri tem ne uporabljamo škropiv in gnojil," je dejala Vovk Koržetova. Drugi, prav tako pomemben vidik projekta, pa je podučiti mlade o pomembnosti zdrave prehrane in zdravem načinu prehranjevanja.

'Gredice, kot se šika'

V sklopu projekta so za študentskim domom 7 10. maja letos zasadili dve dvignjeni gredici, v izmeri 2 krat 1 meter in 3 krat 2 metra v obliki črke U in z višino 60 centimetrov. Permakulturne vrtove so pripravili po naslednjem vrstnem redu: vejevje, karton, travnata ruša, ovčja volna, odpadlo listje, zemlja in nato pripravljene gredice zasadili z zelenjavo in začimbnicami. Solatno gredico so zasadili z berivko, paradižniki, japonsko malino, plahtico, v gredice začimb pa čajnate rastline – citronsko meliso, ananasovo meliso, črno meto, rožmarin, medtem ko antibiotični del gredic vsebuje blitvo, česen, por, ognjič, trpotec ter rukolo. Posejali so tudi redkvico, na vrh pa dodali še humos. V neposredni bližini gredic so uredili večplastni kompostnik in na drevo izobesili dom za koristne organizme oziroma hotel za žuželke.

"Namen permakulturnih gred v Študentskih domovih v Mariboru je povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo v posodah, gredah, terasah in na zidovih, kar pomeni ne le skrb zase, ampak tudi za živali in rastline, saj pri tem ne uporabljamo škropiv in gnojil," opozarja profesorica Ana Vovk Korže.
"Namen permakulturnih gred v Študentskih domovih v Mariboru je povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo v posodah, gredah, terasah in na zidovih, kar pomeni ne le skrb zase, ampak tudi za živali in rastline, saj pri tem ne uporabljamo škropiv in gnojil," opozarja profesorica Ana Vovk Korže. FOTO: ŠOU Maribor

Pri izvedbi projekta so sodelovali študentje Univerze v Mariboru, stanovalci študentskih domov, zaposleni pri Študentskih domovih UM in Študentski svet stanovalcev Študentskih domov. Veliko angažiranost je pokazala študentka Petra Arh, ki se je prostovoljno javila za skrbnico permakulturnih vrtičkov. Petra je tudi po zasaditvi vrtičkov zelo aktivna in je dodatno posadila črno kumino, zeleno in ameriški slamnik.

Zakaj ne bi vzgojili zelenjavo, ki je brez pesticidov in polna vitaminov?

Skrbna izbira in kombinacija sadik je ključna, da bo pridelek bogat in zdrav.
Skrbna izbira in kombinacija sadik je ključna, da bo pridelek bogat in zdrav. FOTO: ŠOU Maribor
Projekt je izključno namenjen študentom in stanovalcem študentskih domov, saj bodo vse pridelke lahko koristili sami in si iz njih naredili slastne solatke, juhe, namaze in še in še. S projektom 'Premisli' pa so stanovalcem pokazali in dokazali, da gojenje zelenjave ne zahteva veliko fizičnega dela in da lahko tudi sami v lončkih in majhnih gredicah gojijo zelenjavo, ki je povsem naravna, brez pesticidov, povrh pa še polna vitaminov.

"Tematika samooskrbe in permakulturnih vrtičkov postaja čedalje bolj priljubljena med študenti, kar je pokazal tudi odziv na naš projekt, saj so nas že spraševali o gradnji novih gredic. Zelo veseli smo takšnega odziva, ki nas je pozitivno presenetil. Naš cilj je v bodoče izdelati in zasaditi še več permakulturnih vrtičkov ter tako olepšati kampuse Študentskih domov UM in narediti nekaj koristnega za naše stanovalce in naravo," pravi Tara Svetina, ki je zelo pohvalila tudi koordinatorko celotnega projekta Mirjano Feguš. "Osebno me veseli delo z mladimi. Želimo jim osmisliti življenje, jim dati tople barve, prijetno s koristnim in odgovornim. Smo vzgojna ustanova in je skrb vseh nas, skrb za osebni razvoj mladih in trajnostni razvoj družbe. Pri nas živijo in študentski domovi smo njihov dom. Naredimo okolje prijetno in ustvarjalno," pravi Feguševa.

Zaenkrat je bistvo projekta zgolj ideja o samooskrbi in lokalni pridelavi zelenjave, do realne samooskrbe študentov namreč manjka še zelo velik korak. "Naš projekt je začetek te ideje in ravno s to idejo samooskrbe smo študente želeli vzpodbuditi, da so lahko aktivni in si sami marsikaj vzgojijo v lončkih na okenskih policah, balkonih in podobno," še dodaja predsednica Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov.

S klikom na fotografijo si lahko preberete, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki se vsakodnevno znajdejo na naših mizah.
S klikom na fotografijo si lahko preberete, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki se vsakodnevno znajdejo na naših mizah. FOTO: Iz principa

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kemuri
31. 05. 2016 21.01
+0
Kak te štihajo, z lojtre ? hehe..kaj vse ljudem ne prodaš pod predtvezo bio ali eko..leseno korito, ki ga postavijo na vrat, da imajo v koritu vrt..pa za par desk plačajo 100 e..veš koliko je to " bio " zelenjave..hehe..
kemuri
31. 05. 2016 20.59
-1
Na vrtu , na obdelovalni zemlji imajo postavljena korita, iki stanejo 100 in več €...na vrtu imaš vrt v koritu ?? Pa kajs i ti ja nor..kot da imam bazen premera 6 metrov, v njemu pa bazen premera 3 metre pa se kopam v ta malem bazenu...???????????????
24pišancov
31. 05. 2016 21.53
+2
Ti pa si razgledan,te visoke grede so namenjene temu,da se ti ni treba sklanjat ali klečat.So pa za moje pojme te na sliki malo nizke bi morale bit višje,da služijo svojemu namenu
pravica00
31. 05. 2016 20.20
+1
dalec od samooskrbe:)))Par zelenjavce posadit in ze mislijo ..... Je treba delat ....
pikacups
31. 05. 2016 15.43
+1
kaj je to lopata
Suckhead
31. 05. 2016 15.02
+2
Samooskrba bo šele takrat ko niti semen ne bodo več v trgovini kupili ampak jih pridelali sami!
Aijn Prenn
31. 05. 2016 13.31
+2
7 študentk obdeluje gredico... Podnapis k eni od gornjih slik. ;-))
BŠK
31. 05. 2016 12.09
-3
Opa, novi dilerčki travce....
Aijn Prenn
31. 05. 2016 13.32
+5
Kjerkoli vidiš kaj zelenega, takoj bi dilal, kaj??
Primož Urankar
31. 05. 2016 10.48
+0
Všeč mi je, ko vidim butaste komentarje. S tem vem, da smo v fiks dekadenci in bomo izumrli. Škoda le, ker znamo pred dokončnim propadom sproziti 3. svetovno in s tem uničiti nič krivo zemljo ter veličastne rase z vzhoda.
Saj ni res
31. 05. 2016 10.53
+0
mate08
31. 05. 2016 09.33
+25
......alo kekci...v rajnki Jugoslaviji, v Socialistični Republiki Sloveniji smo se skozi osnovno šolo učili in pridelovali ter shranjevali zelenjavo in sadje za naše malice in občasna kosila.....Skratka 1/3 malic smo pridelali sami!!!!!!!! 1x mesečno smo morali pregledati šolsko špajzo in odstranit nagnito zelenjavo...... TO JE BILA OSNOVNOŠOLA KI JO ŠE DANES VIKAM!!!!!!!!
mate08
31. 05. 2016 13.04
+8
Nikol pozabil kako nas je učitelj učil z enim sadjarjem cepit sadno drevje....še zdaj znam več kot odlično cepit. In današnja mladina??? še kako jabolko zraste nima pojma:((
Aijn Prenn
31. 05. 2016 13.35
-2
Če kaj zamerim ranjki jugi je to, da je "zažlajfala" slovensko kmetijstvo za 1/2 stoletja na polno. Pa Slovenija je dobršen del samostojnosti to politiko zelo goreče nadaljevala.
žlikrofi
31. 05. 2016 09.32
+16
BRAVO MAL PRAKSE VAM NE ŠKOD KAR KORAJŽNO NAPREJ
Saj ni res
31. 05. 2016 09.45
-2
Vem se za eno prakso s studentkami, ki tudi ne skodi.
periot22
31. 05. 2016 10.38
+1
joker3 kar od knjig se ne da živeti treba je tudi roke uporabljati!!!!!!!!!!
Joker3
31. 05. 2016 09.15
-38
Študentje se naj raje bolj posvetijo svojim študijskim obveznostim, kot pa domačim opravilom. Jim bo v življenju to veliko bolj koristilo. Prispevek daje vtis, kot da je to za njih koristno kar delajo, jim gre pa seveda v veliko škodo.
Vakcinar
31. 05. 2016 09.21
+34
Škoda je to, kar sedaj razlagaš. Tehtnico si popolnoma prevesil na eno stran. Če ne poznaš osnov življenja, ti študij ne bo pomagal nič. Skrb za okolje, zdravo življenje in družino je na prvem mestu.
Sam Il
31. 05. 2016 09.30
+17
Spremenit fracovje v teoretike, ki mislijo, da čokolada raste na drevju, ane? Mogoče je tebi to težko razumljivo, a tudi ti bodo enkrat imeli otroke in ni vseeno, kako jih bodo vzgojili. Da ti povem še malo drugače: sem programer, a mi ni izpod časti prijeti tudi za metlo.
ivcekivcek
31. 05. 2016 10.12
+3
Joker malo razmisli o svojih trditvah ,...
Sam Il
31. 05. 2016 09.01
+31
Z mojo imava vrt 6x6 m. ne moreš verjet, kaj vse zraste na takem vrtu. J pa gnojen s hlevskim gnojem in skrbno negovan .... ni lepšega. In to bi nam radi zagovorniki GSO vzeli.
JohnSmith000001
31. 05. 2016 08.54
+24
Sem za to, da se v osnovnih šolah uvede več praktičnega učenja, kot naprimer urejanje/vzdrževanje vrta. Naj zmanjšajo število ur književnosti, ki je itak samo mlatenje slame.
trdoleska
31. 05. 2016 08.52
+22
Študentje so od nekdaj imeli vrtove na balkonih okenskih policah. Bolj ali manj samo eno kulturo.
Sam Il
31. 05. 2016 09.02
+4
Saj ni res
31. 05. 2016 09.41
-7
Vakcinar
31. 05. 2016 08.34
+8
Ni lepšega, kot jutranji obhod urejenega vrta.
catman
31. 05. 2016 08.20
+0
Če ti vrtički ne bodo ograjeni in zaščiteni, jih bodo študentje tudi pognojili, bo še ta zelenjava malo pod gasom.
mkmorfius
31. 05. 2016 08.34
+5
Zelo dobra ideja, zato imate moj +. Vendar počakajmo naslednjo zimo in pomlad in bomo videli kako resno so zastavili projekt... Bojim se da bo naslednjo pomlad tam le plevel... pa kakšna sadika travice ;)