Pravično za vse?

KOMENTAR: 'Dekleta si še želijo izobrazbe, toda fantje so bolj težavni, ulica jih hitro pokliče nazaj'

Phnom Penh, 20. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Branka Resnik, novinarka 24ur.com
Komentarji
0

Če je za večino otrok po svetu domača naloga in manjša hišna opravila tisto 'najhujše' kar jih lahko doleti, pa na žalost ni povsod tako. Med države, kjer je otroško delo še vedno močno prisotno, je tudi Kambodža. Če si hočemo priznati ali ne, nekaj krivde nosimo tudi turisti.

Kambodža se ponaša z veličastno zgodovino.
Kambodža se ponaša z veličastno zgodovino. FOTO: Branka Resnik
Toda njena zgodovina je tudi krvava - kamboška polja smrti: "Prosimo, ne hodite po kosteh."
Toda njena zgodovina je tudi krvava - kamboška polja smrti: "Prosimo, ne hodite po kosteh." FOTO: Branka Resnik

Azija je dežela (večnega) poletja s čudovitim morjem, poleg tega je zelo prijazna za vsak žep. Ko sem brskala po spletu, kam bi tokrat odletela, se mi je ustavil pogled na Kambodži – priznam, film Lara Croft: Tomb Raider z Angelino Jolie je naredil svoje – pogled na templje Angkor Wat bi bil nekaj veličastnega. Seveda sem prebrskala internet, da sem dobila čim več informacij in v glavi so bile te informacije urejene – vedela sem za njihovo krvavo zgodovino, pripravila sem se na razne prevare, ki čakajo na turiste, spakirala nahrbtnik in odletela. A teorija je nekaj, praksa pa drugo. Če hočemo vedeti, zakaj je Kambodža danes takšna, kakršna je, moramo najprej pogledati njihovo zgodovino. A brati nekaj v knjigah, internetu in gledati filme o tem, je nekaj popolnoma drugega, kot dejansko stati na množičnih grobiščih in gledati ljudem v oči.

Rdeči Kmeri so oblast v Kambodži prevzeli aprila 1975. Takoj so prepovedali vero, šolanje, zasebno lastnino ter denarno valuto. V želji, da bi oblikovali komunistično utopijo, so izpraznili večja mesta, njihove prebivalce pa poslali na prisilno delo na skupne kmetije. Njihov režim je tako med letoma 1975 in 1979 s stradanjem, čezmernim delom, mučenjem in usmrtitvami izbrisal skoraj četrtino kamboškega prebivalstva. Čeprav se je vladavina Pola Pota končala leta 1979, so posledice še zdaj zelo žive – ker je izginila skoraj cela generacija starejših ljudi, se znanje ni preneslo naprej, v času Pola Pota je bilo ogromno število ljudi tudi prisilno poročenih (v teh družinah so brez ljubezni rasli otroci), milijoni protipehotnih min še zdaj terjajo žrtve, zaradi depresije je visok delež samomorov ... Vso to tragedijo se na veliko zlorablja, najbolj šibki pa so otroci.

Okoli 47 odstotkov otrok ne konča osnovne šole.
Okoli 47 odstotkov otrok ne konča osnovne šole. FOTO: Branka Resnik
Veliko otrok mora skrbeti za svoje (onemogle) starše, tudi zaradi prepogostih poškodb, ki jih povzročajo protipehotne mine.
Veliko otrok mora skrbeti za svoje (onemogle) starše, tudi zaradi prepogostih poškodb, ki jih povzročajo protipehotne mine. FOTO: Branka Resnik


Seveda se je zelo romantično sprehajati po fantazijskem Angkor Watu in se čuditi arhitekturi, toda vzporedno s tem, pod oboki teh monumentalnih zgradb čepijo otroci in ti na vsak način hočejo nekaj prodati. Drobne deklice z velikimi temnimi očmi samo za en dolar ponujajo šop razglednic in hitro si postavljen pred dilemo, kupiti ali ne. Med vandranjem okoli Siem Reapa sem obiskala tudi v vojni muzej protipehotnih min in se tako prvič iz oči v oči srečala z njihovo krvavo zgodovino. Na tisoče razstavljenih, deaktiviranih min ter predavanje o tem, kako je v njihovi zemlji še na milijone protipehotnih min, ki grozijo, da bodo komu odtrgale noge ter fotografije otrok, ki so jim te mine za vedno spremenile življenje. "Leseno palico potiskam v zemljo, dokler ne najdem mine. Potem kopljem okoli, da se prepričam, da ni kakšnega sekundarnega mehanizma, nato odvijem detonator in mina ni več nevarna," berem besede, ki jih je zapisal Aki Ra, ustanovitelj muzeja. Aki Ra je bil eden od tisočerih otrok, ki so bili prisiljeni v kmersko vojsko in so kot otroci nastavljali mine, kasneje je prišel v roke Vietnamcev in se moral boriti na njihovi strani. Bil je eden redkih, ki je preživel brez prask – telo je ostalo celo, toda glava ni bila več enaka, nam zaupa Američan Bill Morse, ki nas je vodil po muzeju. Po vojni se je Aki Ra odločil, da bo začel na lastno pest odstranjevati mine. Na svoji nevarni poti pa je srečal nešteto sirot, ki so jim mine ali bolezni vzele starše, ali pa so postali sami žrtve min in so se jim starši odrekli. Te sirote je posvojil, jim zgradil šolo in jim pokazal žarek upanja.

Toda kot nam je povedal Bill, ne želijo vsi novega življenja in izobrazbe. Turizem je mladim sirotam prinesel tudi lahek zaslužek – prosjačenje, prodajanje kitajskih spominkov, kraje ... Toda: "Ko si na cesti kot majhna sirota si prisrčen in se smiliš turistom, toda, ko se ta oseba kot odrasla oseba vrne na cesto, ni več tako prikupna kot majhen otrok. Takrat vidijo realno podobo, padejo v prostitucijo in droge. Dekleta si še želijo izobrazbe, toda fantje so bolj težavni, ulica jih hitro pokliče nazaj."

Tudi prostitucija je čedalje bolj pereča težava v Kambodži. Če vsi poznajo seks turizem na Tajskem, pa je Kambodža dežela, ki gre ekspresno po tej tragični poti. "Mlada dekleta vidijo v tem hiter zaslužek, toda ponavadi se konča tragično, preostanejo jim samo še droge, tako padejo v začaran krog, ki se konča s smrtjo," mi razloži popotnik iz Nemčije. "Če želiš še kaj mlajšega, pa se zapelješ na vas, kjer ni prav nobenega nadzora. Kambodža je lepa dežela, toda tragična. Ko se je končala vojna, so jih začeli tujci zalagati z denarjem. Niso jih učili delati, zaradi slabe vesti so jim dali samo denar. Nato so prišli turisti, bogati in revni, toda vsi so imeli več denarja kot domačini. In ti so se naučili vseh trikov, kako čim lažje dobiti denar od tujca, tudi s pomočjo svojih otrok," še doda sopotnik na avtobusu.

Namesto da bi otroci uživali v brezskrbnem otroštvu, mnogo otrok ne ve, kaj je pravo otroštvo.
Namesto da bi otroci uživali v brezskrbnem otroštvu, mnogo otrok ne ve, kaj je pravo otroštvo. FOTO: Branka Resnik
In res je tako. Ko stopiš iz avtobusa se okoli tebe zgrnejo domačini, ki ponujajo od prevoza, spanja, do spominkov in še kaj več. Otroci takoj prihitijo in prosijo za kak dolar. "Prosim vse, da ne dajete denarja otrokom. Namesto da bi šli v šole, gredo raje na ulice prosjačit, prodajati poceni spominke. Vem, ni lahko gledati v njihove oči in reči ne, toda s tem jim ne delamo usluge. Samo znanje jih bo rešilo," nam je trkal na vest Bill. Potem je tukaj še zelo poznana azijska prevara z mlekom v prahu. Do turista pristopi deklica in prosi, če bi ji za bratca kupili mleko v prahu. Žalostno pokaže na svojo mater, ki v rokah nosi dojenčka. "Zakaj pa ne, saj to ni denar. Če kupim mleko, pa res lahko pomagam," hitro pomislimo. Toda temu ni tako, kajti vse je le posel. Dogovor med prosečo družino in trgovino. Kupiš mleko, toda mleko se vrne v trgovino, zaslužek se razdeli.

"Potem pa grem pomagat v sirotišnico, tukaj zagotovo lahko pomagam"

Prostovoljno delo je seveda hvale vredno. Veliko popotnikov si tako z dobrim dejanjem "popestri" potovanje. "Kamboške sirotišnice obstajajo samo zaradi turistov. V resnici večina otrok, ki prebiva v sirotišnicah, sploh niso sirote in imajo družine," nam je še dejal Bill. In to trditev je potrdil tudi UNICEF, trije otroci od štirih imajo živega vsaj enega od staršev – vse za dober biznis, sirotišnice so pač postale še ena turistična past, seveda je enako tudi z raznimi zavetišči za živali (sloni, želve, medvedi ...). Dotična zavetišča rastejo kot gobe po dežju, kjer je v prvem planu služenje denarja.
Prikupen deček sredi prahu iz usnja ustvarja spominke za turiste. Kupiti njegov izdelek ali ne?
Prikupen deček sredi prahu iz usnja ustvarja spominke za turiste. Kupiti njegov izdelek ali ne? FOTO: Branka Resnik
Od koga boste raje kupili ročno delo? Od majhnega dečka, ki sredi dneva sedi na prašnih tleh in tolče s kladivom po usnju, ali od odraslega, ki ima svoj posel? Od koga boste raje kupili razglednice, od majhne deklice z umazano obleko, ali v trafiki? Seveda je na nas, da se odločimo, kaj je bolje. Odločitev pa nikakor ni lahka: kaj je prav in kaj narobe pa sta izredno zabrisana, nič ni črno-belo, vmes je nešteto odtenkov sivine, pravega odgovora pa mogoče niti ni.
Ko so leta 2012 delali raziskavo o šolanju, so ugotovili, da največkrat otroci ne pridejo več v šolo, ker si šolanja preprosto ne morejo privoščiti.
Ko so leta 2012 delali raziskavo o šolanju, so ugotovili, da največkrat otroci ne pridejo več v šolo, ker si šolanja preprosto ne morejo privoščiti. FOTO: Branka Resnik
Otroci, praviloma stari od 5 do 14 let, so ujeti v dolg mučen boj za preživetje obubožanih družin, ki so zelo odvisne od njihove podpore. Družba pa to seveda brezobzirno izkorišča.
Otroci, praviloma stari od 5 do 14 let, so ujeti v dolg mučen boj za preživetje obubožanih družin, ki so zelo odvisne od njihove podpore. Družba pa to seveda brezobzirno izkorišča. FOTO: Branka Resnik
Ko sem zjutraj sedela na romantičnem rečnem nabrežju in uživala v zajtrku, je mimo mene prišel invalid, ki mu je mina odtrgala nogo in želel kak dolar, sledila je starejša ženska, ki je prodajala turistične vodnike. Nato mimo prideta dva malčka, osemletni bratec in šestletna sestrica in mi začneta prodati zapestnice. Deklica me je gledala z velikimi očmi, bratec, mali podjetnik, ki mu angleščina kar dobro teče, mi na vsak način hoče nekaj prodati. Oba v prevelikih, raztrganih oblekah. Zapestnice nočem, ko ju vprašam o šoli, rečeta, da je danes odpadla, ampak jutri bosta zagotovo šla. Povprašata me še, ali imam kak dolar viška, da bi kupila zajtrk, toda ko ju povabim, da jima jaz kupim zajtrk, se jima mudi naprej – biznis je biznis. Ostanem sama in se znova sprašujem, kaj bi bilo bolje, da kupim kitajske zapestnice, da jima dam tisti dolar, sem naredila prav ali ne? Ko končujem z zajtrkom, opazujem mlada dekleta, ki se vračajo iz dela, nočne izmene je konec, tihi obrazi in resen pogled – so zaslužile dovolj, da bodo lahko plačale najemnino, bodo imele dovolj, da pošljejo denar domov, svoji družini, so obdelale dovolj strank ...

Pogledam na uro, plačam za zajtrk, stopim na ulico, okoli mene že tuk-tuk vozniki in začne se pogajanje, koliko me bo stala pot do zavetišča metuljev ... Znova dilema, koliko popustiti, da bo pravično za vse. V zavetišču spoznam navdušene mlade domačine, ki skrbijo za metulje. Njihovo število namreč drastično upada, posledica ilegalne sečnje, masovna proizvodnja sladkornega trsa in gume krči njihov življenjski prostor. Tako se je nekaj posameznikov povezalo z domačini in zgradili so zavetišče, ki poleg skrbi za metulje izobražuje domačine, mladim navdušencem nad metulji pa so omogočili tudi formalno izobraževanje in zaposlitev v samem zavetišču. Tako je sama skupnost poskrbela, da po končani šoli mladi najdejo zaposlitev.
Zavetišče za metulje je eden od projektov, ki ščiti naravo in hkrati mladim nudi izobrazbo.
Zavetišče za metulje je eden od projektov, ki ščiti naravo in hkrati mladim nudi izobrazbo. FOTO: Branka Resnik

Kaj pa država?

Raziskave iz leta 2012 so pokazale, da je kar 19 odstotkov ali okoli 755 tisoč otrok, ki so stari med pet in 17 let vpetih v nekakšno otroško delo. Če se je otroško delo na prvi pogled umaknilo iz mest, pa je težava še vedno v vaseh. Zelo problematično je predvsem delo otrok v kmetijstvu, kot je na primer pridobivanje tapioke, kjer dobijo po en dolar na dan (otroci, ki izdelujejo opeke, so plačani okoli 80 dolarjev na mesec), majhni prsti so pač najbolj primerni za delo s to rastlino, trdijo starši in lastniki plantaž. Tudi na solinah delajo otroci stari šele pet let – uradna meja, da lahko začnejo delati, je 15 let, ker pa si veliko družin ne more privoščiti, da bi šolali otroke, začnejo nekateri otroci delati že s petimi leti. Zaradi tega se je vlada odločila, da bo pospešeno urejala to problematiko, pripravila je desetletni načrt, kako urediti to področje, na teren pa poslala inšpekcijo, da bi preverili, kaj se dogaja.

Povprečna plača se giblje okoli 170 evrov na mesec (natakarica v lokalu dobi okoli 130 evrov). Hlebec kruha stane okoli enega evra, kilogram riža stane 70 centov. Za liter in pol vode je treba plačati od 60 centov naprej, najemnina enosobnega stanovanja v mestu pa stane okoli 260 evrov.
Povprečna plača se giblje okoli 170 evrov na mesec (natakarica v lokalu dobi okoli 130 evrov). Hlebec kruha stane okoli enega evra, kilogram riža stane 70 centov. Za liter in pol vode je treba plačati od 60 centov naprej, najemnina enosobnega stanovanja v mestu pa stane okoli 260 evrov. FOTO: Branka Resnik

Čeprav se država zaveda težav ter dela na rešitvah, pa je še vedno velika težava pomanjkanje ljudi, denarja in korupcija. "Oddelek proti delu otrok se je zaradi pomanjkanja virov problematiki na terenu približal le okoli glavnega mesta Phnom Penh." Toda Veang Heang, vodja oddelka dodaja, da se trudijo v celi državi: "Imamo oddelke po celi državi, ki nadzirajo, kako napreduje boj proti otroškemu delu." V uradnem poročilu pa so zapisali, da so v 2014 opravili 723 pregledov na terenu, iz nevarnega okolja pa so umaknili 63 otrok. Mnoge nevladne organizacije pa trdijo, da je število otrok, ki delajo v nevarnem okolju, občutno višje ter da se vlada in policija premalo trudita.

Več časa pa država namenja tudi zelo pereči temi izkoriščanja otrok v prostituciji. Vse od leta 2014 imajo v oddelku za boj proti otroški prostituciji zaposlenih 500 oseb, toda korupcija je tu še vedno velika težava: "Sodniki so tisti, ki določijo, ali bo nekdo šel v zapor ali bo samo plačal kazen. Toda zaradi korupcije v sodnem sistemu zelo malo ljudi pristane v zaporu," so zapisali novinarji, ki spremljajo to problematiko.

Angelina Jolie in Hun Sen, kamboški premier
Angelina Jolie in Hun Sen, kamboški premier FOTO: AP
Poleg vladnih in nevladnih organizacij, ki opozarjajo na kršitve v državi, pa so tudi zvezdniki. Najbolj glasna je ameriška igralka Angelina Jolie, ki se je v Kambodžo zaljubila med snemanjem filma Lara Croft. Na deželo pa je ne veže samo ljubezen, ampak tudi posvojeni sin Maddox, ki ga je tam posvojila, ter častno državljanstvo, ki ji ga je pred desetletjem zaradi njenega prispevka kot ambasadorke Združenih narodov izročil kamboški kralj. Angelina se še zdaj aktivno bori za otroke in revne v državi, zdaj pa se je lotila tudi filmskega projekta, ki bo pokazal krvavo zgodovino države. Snema namreč film o otroštvu v času, ko so bili v Kambodži na oblasti rdeči kmeri. Igralka je scenarij napisala skupaj s kamboško pisateljico Loung Ung po knjižni predlogi spominov: "Knjiga Loung Ung me je prizadela v dno duše," je povedala igralka. Pisateljičini spomini so še poglobili njeno razumevanje otrok v vojni, kako jo doživljajo in kako nato shajajo s spomini. "Knjiga mi je tudi pomagala, da sem se še bolj približala ljudem iz Kambodže, domovini mojega sina."

Nevladne organizacije so sicer vesele, da se za državo zavzemajo tudi znana imena, ki širijo problematiko, hkrati pa poudarjajo, da naj turisti in popotniki, ki želijo pomagati, dobro premislijo, kako se bodo tega lotili. Predstavnik Unicefa Richard Bridle je v nekem intervjuju dejal, da so na žalost del težave tudi (turistični) prostovoljci: "Namesto da bi res pomagali, v bistvu ti prostovoljci nevede podpirajo institucije, ki sploh ne bi smele obstajati."

A dežela ni samo tragična preteklost, niso samo polja smrti in taborišča. Kambodža je dežela dolge ponosne zgodovine, ki se počasi postavlja na noge. Z malo pameti jo lahko doživimo kot čudovito deželo, kjer se ljudje končno znova učijo, kako se brez strahu nasmehniti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3