Pravično za vse?

Orangutane žive zažgejo, Leonardu DiCapriu grozijo z izgonom, ker javno 'čivka': temna plat sestavine 'vsega' - od sladoleda do šmink

Ljubljana, 06. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
51

Palmino olje najdemo v številnih izdelkih – od sladoleda do šminke. Donosi pri pridelavi so veliki, a ob velikem povpraševanju in pomanjkanju zadržkov pridelovalcev, ko gre za uničevanje okolja, pridelava palminega olja za seboj pušča grozljivo opustošenje.

Palmovo olje
Palmovo olje FOTO: Thinkstock
Palmino olje je ena najbolj uporabljanih surovin v prehrambeni in kozmetični industriji. Najdemo ga v številnih izdelkih – od sladoleda do šminke.

Razlogov za priljubljenost palminovega olja je več. Na eni strani so za industrijo vabljive njegove lastnosti. Palmino olje ohranja lastnosti tudi pri segrevanju na visoke temperature, zaradi kremne teksture in odsotnosti vonja je uporabno za peko in pripravo slaščic, ker vsebuje naravne konzervanse, podaljša uporabnost izdelka na trgovinski polici. Po drugi strani pa je od vseh olj najcenejše za pridelavo, saj so donosi visoki. Po podatkih rspo.org je za isto količino palminega olja potrebne pol manj zemlje kot za pridelavo katere druge poljščine, ki se jo lahko uporabi za pridelavo olja.

Krčenje gozda
Krčenje gozda FOTO: Thinkstock

Veliki donosi, a vseeno veliko opustošenje

A kljub temu je okoljski vpliv na nekaterih območjih tako velik, da znanstveniki in aktivisti že leta opozarjajo, da je treba  proizvodnjo palminega olja zajeziti ali pa se začeti posluževati drugačnih praks pridelave in predelave, če ne želimo nepopravljivo škodovati planetu.

Največji problem je sekanje gozdnih površin, praviloma kar pragozda, ki se ga človeška roka doslej še ni dotaknila, v njem pa bivajo ogrožene vrste živali in je ključnega pomena za globalni ekosistem. Prav tako niso tako redki primeri, ko so velika izvozna podjetja ugotovila, da je kakšno področje ugodno za nove nasade in s področja precej na silo pregnalo lokalne prebivalce.

Kršenje pravic delavcev, zaposlovanje otroških delavcev in izkoriščanje kmetov prav tako ni redek pojav, čeprav uradni podatki sicer kažejo, da širjenje plantaž načeloma pomaga lokalni ekonomiji.

Poraba tovrstnega olja je velika. Največji porabniki so v Indiji, na Kitajskem, v Indoneziji, v Evropi in ZDA. Po podatkih rspo.org recimo povprečen Francoz na leto porabi 2 kilograma palminega olja.

Vir: 24ur.com/canva.com/Thinkstock
Vir: 24ur.com/canva.com/Thinkstock FOTO:

Rešitev ni v bojkotu

Da bi ga enostavno nehali uporabljati ali zamenjali s kakšno alternativo, sicer ni ravno praktična rešitev.

Da bi ga nadomestili a sončničnim, sojinim ali repičnim oljem bi namreč potrebovali še več površin za pridelavo – tudi do desetkrat več. To bi pomenilo še več uničevanja gozda.

Od pridelave palminega olja živi veliko ljudi, ki bi brez te panoge zapadli v revščino. V Indoneziji in Maleziji pridelava tega olja daje kruh 4,5 milijona ljudem. Prav tako pa zamenjava palminega olja za določene izdelke ni mogoča, saj ima edinstvene lastnosti in bi se brez njega kakovost določenih izdelkov poslabšala.

Vir: indexmundi.com/24ur.com/canva.com/Thinkstock
Vir: indexmundi.com/24ur.com/canva.com/Thinkstock FOTO:

Popolno opustošenje ni edini možni način pridelave

Zaradi številnih okoljskih in družbenih posledic intenzivne pridelave palminega olja je v zadnjih letih vse več pridelovalcev, ki so se zavezali trajnostni, pravični pridelavi, ki zagotavlja preživetje okolja in ljudi. Stanovska organizacija RSPO je leta 2008 predstavila seznam standardov, ki jih morajo izpolnjevati pridelovalci, če želijo pridobiti trajnostni certifikat.

Eden najpomembnejših je, da plantaž ne postavljajo na zemljo, za katero so pravkar posekali gozd. Organizacija namreč ocenjuje, da je po svetu na voljo do 700 milijonov hektarjev zapuščenih zemljišč, ki so primerna za nasade oljnih palm. Dodatno krčenje gozdov torej ni potrebno. S tem se ohranja življenjsko okolje živali in se v manjši meri ogroža njihovo življenje. Prav tako pa se ti proizvajalci zavežejo k spoštovanju standardov, ki ščitijo kmete in delavce ter bolj pravično razporejajo dobiček na način, ko ta omogoča tudi modernizacijo verige.

Palmovo olje
Palmovo olje FOTO: POP TV

Trajnostni samo na papirju ali tudi v praksi

Tudi trajnostna pridelava pa ima svoje težave. Če se ozaveščeni potrošniki radi zanašajo na oznake, je s preiskavo sam RSPO ugotovil, da so med njihovimi proizvajalci tudi goljufi. Guardian je tako pred časom poročal o primeru malezijskega giganta med proizvajalci palminega olja – IOI.

Poročilo o poslovanju družbe, dolgo kar 400 strani, je razkrilo, da se je veliko podjetje, ki obljublja etično poslovanje, posluževalo nasilnega odvzemanja zemlje, izkoriščanja delavcev in teptanja človekovih pravic.

Ker to ni edino podjetje, za katero se je izkazalo, da vizije, ki jo obljublja na papirju, ne živi v praksi, se je na udaru znašel tudi RSPO, kjer pa pravijo, da proti kršiteljem ukrepajo, so pa s prstom pokazali na lokalne oblasti, ki bi naj preverjale izpolnjevanje zavez, a tega ne počnejo.

Vir: Thinkstock/24ur.com/canva.com
Vir: Thinkstock/24ur.com/canva.com FOTO:

Indonezijska vlada sovraži kritike, "preganja" tudi Harrisona Forda in Leonarda DiCapria

Veliko težavo na poti do bolj trajnostne pridelave palminega olja predstavljajo lokalne oblasti, ki se trajnostni pridelavi pogosto upirajo zaradi velikih proizvajalcev in kupcev, ki jim v želji po dobičku za okolje ni prav veliko mar, njihov edini cilj je zaslužek. Tako tudi ne marajo glasnih kritikov.

In med njimi so tudi zvezdniki, ki jim prisluhnejo velike množice. Igralcu Leonardu DiCapriu so aprila v Indoneziji  zagrozili z deportacijo in prepovedjo vstopa v državo, potem ko je svojim 36 milijonom sledilcem na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju, zagreto sporočal, kaj si misli o neusmiljeni industriji palmovega olja, ki uničuje okolje in pobija živali.

Leonardo DiCaprio z enim od rešenih orangutanov.
Leonardo DiCaprio z enim od rešenih orangutanov. FOTO: Twitter

"Podpiramo njegovo skrb za naš ekosistem, a ga bomo uvrstili na črno listo, če bo ljudi vznemirjal s svojimi izjavami," je takrat dejal predstavnik pristojnega indonezijskega ministrstva. Med objavami, ki so očitno "vznemirile" vlado, je bila fotografija igralca in orangutana s pripisom, da tem edinstvenim živalim zaradi krčenja gozdov grozi izumrtje.

Ko je na podobne težave leta 2013 opozarjal njegov igralski kolega Harrison Ford, ki je v Indoneziji snemal epizodo dokumentarca o klimatskih spremembah, si je prav tako prislužil grožnjo z deportacijo in opazko, da s svojimi vprašanji "nadleguje ustanove".

Statistika sicer bolj kot o tem, da gre za nadlegovanje, podpira stališče, da gre za žalostna dejstva. Po podatkih strani Palm Oil Investigation je v Indoneziji 10 odstotkov vsega svetovnega deževnega pragozda, v zadnjem desetletju pa so ga zaradi palm posekali več kot tretjino. Oljne palme namreč uspevajo v tropskih pogojih, kjer je veliko padavin in visoka zračna vlažnost.

Zažiganje živih orangutanov

Palm Oil Investigations pa poroča še o grozljivi praksi "obračunavanja" z nesrečnimi orangutani. Ker jih pridelovalci vidijo predvsem kot škodljivce svojemu pridelku, jih neusmiljeno iztrebljajo. Za pobijanje pa naj bi uporabljali celo način, po katerem jih polijejo z bencinom in žive zažgejo. V Centru za zaščito orangutanov pa pravijo, da lovci, če naletijo na samico z mladičem, samico ubijejo, mladiča pa prodajo na črnem trgu.

Giganti še naprej posegajo palmovem olju brez trajnostnih certifikatov

Težava so tudi veliki prehrambeni in kozmetični giganti, ki jim je prav malo mar za trajnostno pridelavo. Da bi na tem področju kaj premaknili, je skupina znanstvenikov objavila kar seznam največjih kupcev palminega olja brez trajnostnega certifikata.

Presenečenj pravzaprav ni bilo – vse velike blagovne znamke, ki jih najdemo tudi na naših trgovskih policah ali imajo podružnice svojih restavracij tudi pri nas, kupujejo palmino olje intenzivne pridelave ali uporabljajo le nekaj odstotkov palminega olja iz trajnostne pridelave.

Akcija se je delno izkazala za uspešno, nekaj velikih podjetij je povečalo delež trajnostnega palminega olja ali se zavezalo k temu, da ga bodo začeli uporabljati, a dejstvo je, da je pri veliki svetovni porabi to vseeno še vedno le kapljica v morje.

Vir: Thinkstock/24ur.com/canva.com
Vir: Thinkstock/24ur.com/canva.com FOTO:

Se stvari morda vendarle premikajo?

In kaj lahko stori ozaveščen potrošnik? Palminovem olju intenzivne pridelave se je težko povsem izogniti, je pa mogoče na trgovinskih policah najti izdelke, ki vsebujejo olje trajnostne pridelave. Prav tako se je nekaterim izdelkom velikih proizvajalcev mogoče izogniti in tako korporacije z bojkotom prisiliti k spremembam. Nekatere korporacije v strahu pred izgubo kupcev, reagirajo tudi na podpise spletnih peticij.

Dobra novica pa je, da je tudi indonezijska vlada vseeno naredila majhen korak naprej za zaščito okolja. Indonezijsko vrhovno sodišče je pritrdilo sodbi, ki je naložila 25 milijonsko kazen družbam, ki so poteptale vse okoljske zakone, prav tako so sprožili obsežno preiskavo požarov, ki bi naj bili povezani s pohlepnimi podjetji.

Palmovo olje
Palmovo olje FOTO: Thinkstock

Vas zanima, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov? Kliknite na fotografijo in preberite!
Vas zanima, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov? Kliknite na fotografijo in preberite! FOTO: Iz principa

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc79
06. 06. 2016 21.30
+16
zahod je kriv za večino tega, zaradi vseh potrošnikov. vzhodu pa se propagira kapitalizem, zaradi česar počnejo take stvari samo za dobiček. vsakemu ki ima 10 milijonov evrov premoženja bi bilo potrebno vzet, kar je nad to vsoto, ker s tem nima kaj počet, niti zaslužil si jih ni, en človek pač nikakor ne more toliko zaslužit brez kriminala.
Barakudek
06. 06. 2016 21.12
+19
Svet uničujejo pred našimi očmi pa se niti ne zavedamo in zato niti ne trzne
Ov3r9000
07. 06. 2016 16.54
+6
Bolj natančno bi bilo uničujemo. "Uničujejo" spet depersonalizira krivdo.
bojer
06. 06. 2016 21.04
+9
So zadeve, ki jih nikakor ne morem ne razumeti in ne sprejeti.
Ciymbalta
06. 06. 2016 20.05
+23
žive žažgejo madona da je človek pokvarjen saj prej ali sledi bo vsakemu enkrat prišlo vse domov
scipio
06. 06. 2016 18.38
+12
Zjutraj se namesto s Palmoliva ali Fa stuširaj z Zlatorog sivorumeno žajfo in potem pridi sem blogat o palmovem olju in uničevanju planeta
Ov3r9000
06. 06. 2016 17.22
+5
Niste vedeli da je moč v Nutelli zaznati okus po uničenju?
alicante123
06. 06. 2016 13.27
-19
"Okoljevarstvenik" DiCaprio je za vikend paket v Monaku naš planet "olajšal" za najmanj 11000 litrov letalskega goriva, kar znaša približno 80000 litrov vode, ki je bila potrebna za predelavo nafte v gorivo, da o najetju superjahte s 16000 konjskimi močmi ne govorimo, ta šele hrusta gorivo kot za stavo. Dvoličneži brez primere. Kaj bo Indonezija ali katerakoli država počela s svojimi gozdovi in živalmi je to njihova stvar.
User468584
06. 06. 2016 16.21
-4
User468584
06. 06. 2016 16.23
+8
+za DiCapria, na gozdove je pa potrebno malo paziti. Maji so ravno zaradi tega propadli, ker so izsekali gozdove, posledično je nastala suša, itd.....
Crillin
06. 06. 2016 18.14
+6
Za Maje sicer dvomim se je pa to zgodilo na Velikonočnih otokih
mpk2
06. 06. 2016 20.48
+0
@alicante Koliko pa greenpeacove ladije porabijo goriva?
123098
06. 06. 2016 20.58
+3
Maji so propadli zato, ker so jih iztrebili evropejci z Vatikanom na čelu
forumer
06. 06. 2016 21.43
+2
alicante, kaj si pa ti naredil za skupno korist v zadnjem letu? se pravi če si svoj denar zaslužil ga ne smeš porabiti če ni vse eko zeleno? Njegovo ime je blagovna znamka, in samo omemba njega doprinese veliko korist. se slovenceljni vsaj zavedajo kako se stvarem streže.
FC Chelsea2
06. 06. 2016 13.08
+7
in potem imamo vreme karšnga imamo in se potem čudimo zakaj je takšno in glih v teh državah, ki najbolj uničujejo ekosistem imajo ful težav z vremenom to bi se moralo končati sam se ne bo nikoli kajti denar je vladar sveta
jesenvoyo
06. 06. 2016 10.59
+34
Lahko bi nam vsem šlo dobro, če ne bi bilo vodilo vsega velika in nenasitna požrešnost. Tako je enim milijon ton kruha premalo, drugi ga pa sploh nimajo redno.
relos
06. 06. 2016 11.24
+18
v osnovi je žal že naš, običajen vakodnevni življenjski slog zelo "požrešen" in netrajnosten, a mi ga tako sploh ne dojemamo...dokler je tako živela Evropa in ZDA, je še šlo, sedaj pa ta način hočejo še vsi ostali (Kitajci ipd), pa se zadeva pospešeno sesuva
SkokecPokec
06. 06. 2016 10.39
-19
the kop
06. 06. 2016 09.49
-20
in na koncu se pokaže da so ti hoolyvodski zvezdniki ki tako branijo naravo največji porabniki izdelkov ki so narejeni iz tega olja!
kominterna
06. 06. 2016 10.14
+13
bigbooss
06. 06. 2016 10.36
-4
the kop
06. 06. 2016 11.37
-2
samo pogled dicapria! tako se zavzema za varovanje okolja, na koncu pa prileti z privat letalpm!
forumer
06. 06. 2016 21.44
+0
ha, on vsaj kaj naredi. denar je pošteno zaslužil, zakaj pa ne? če nebi bilo njegovega imena v naslovnici, bi kliknil? pomoje ne. si pa sedaj zaradi njega bolj izobražen in pameten tukaj na forumu. vse ima svoj namen.
vera21
06. 06. 2016 09.08
+31
Človeštvo ves čas špekulira, da bi postalo bogatejše (borze, itd.) – osredotočeni smo na to, da postanemo bogati. Spustili smo se v globine materialnosti, kar je zdaj za nadaljevanje našega obstoja in obstoja sveta nevarno. Maitreja to imenuje slepo sledenje tržnim silam. Pravi, da imajo tržne sile svojo vlogo, toda slepo sledenje tržnim silam vodi le v uničenje. Tržne sile imenuje »sile zla« – ker imajo kot neločljivi del vgrajen razkol, ločenost, neenakopravnost – ti pa koristijo bogatim in peščici ljudi na račun mnogih. Spoznati moramo, občutek enosti človeštva; brezpogojno nujnost medsebojne delitve svetovnih virov; končanje vojn in terorizma kot načina reševanja mednarodnih problemov ...
Racio
06. 06. 2016 09.22
+20
Denar ukint, pa bomo rešili 95% problemov.
Megaclite
06. 06. 2016 09.04
-8
Pa pravijo vegani, da je prihodnost v pridelavi rastlinskih izdelkov? Hm...!?
Swimmer90
06. 06. 2016 10.20
+16
Vegani ne jejo in uporabljajo izdelkov ki vsebujejo palmovo olje zaradi zgoraj naštetih razlogov kako pridelava le-tega škoduje planetu
relos
06. 06. 2016 09.03
+32
Narava nima šans! Zmagal je "intelegentni" človek in pri 8 milijardah ljudi (plus ena nova vsakih nekaj let) in njihovimi potrebami "imeti vse" se lahko druge (nekoristne) živalske in rastlinske vrste poslovijo.
morbid_source
06. 06. 2016 10.45
+11
in glih to je problem....ker bomo planet tolko uničil, da niti za nas ne bo možnost preživetja....sam eni se tega ne zavedajo
jesenvoyo
06. 06. 2016 10.56
+13
Slej ko prej bo narava poskrbela za odstranitev nekoristne človeške vrste.
MiGo85
06. 06. 2016 08.58
+41
pasci ki pobijajo živali...njega bi zažgal ne pa boge živali nič krive...tudi če ne bi blo tega olja bi glih tako preživeli vsi
crazy but true
06. 06. 2016 09.01
-28
in seveda je vse res kar napisejo na 24ur..
TheGrayMask
06. 06. 2016 08.50
+51
Kaki butalci namesto, da bi objavili imena proizvajalcev oz. znamk vi bojavte imena surovin. Kaj naj sedaj ne jem čokolade okoli hodim nag in v smeti vržem telefon, ki ima napako ?
crazy but true
06. 06. 2016 09.01
-9
ne, samo krivega se moras pocutit, potem pa olajsat to krivdo s tem da (financno) podpres "borce za pravice"..
crazy but true
06. 06. 2016 08.50
-9
lol.. vi na 24ur niste cist normalni, ane? :)
Racio
06. 06. 2016 09.24
+6
TheGrayMask
06. 06. 2016 08.48
+23
Enkrat sm videl kdo vlada Indoneziji lep dokumentarc. Mafija in množični morilci.
crazy but true
06. 06. 2016 09.02
-7
valjhunsinkajtimara
06. 06. 2016 08.34
-18
Moj instinkt, kar se tiče okoljevarstvenikov in aktivističnih študentov, je da jih je treba vržt v morje in pustit tam..... a kar se palminovega olja tiče: to res ni za jest!
ni_mi_vse_eno
06. 06. 2016 08.24
+10
"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice