Pravično za vse?

Otroci delajo, letala banane (in njih) škropijo s fungicidi. Skozi kožo pa na dan absorbirajo za 50 cigaret nikotina

Ljubljana, 12. 06. 2016 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
106

Po svetu je še vedno vsaj 168 milijonov otroških delavcev. Tudi v državah, ki imajo gospodarsko rast. A strokovnjaki opozarjajo - otroško delo je mogoče izkoreniniti šele, ko imajo ljudje za osnovne dobrine, izobraževanje pa je široko dostopno.

12. junij je svetovni dan boja proti otroškemu delu. Čeprav se na načelni ravni večina strinja, da otroško delo v dobro delujočem in dobro reguliranem tržnem gospodarstvu nima kaj početi, je v praksi močno prisotno v dobavni verigi.

Generalni direktor organizacije ILO Guy Ryder opozarja, da je po svetu 168 milijonov otroških delavcev, starih od 5 do 14 let. Po nekaterih drugih ocenah jih je 250 milijonov. Od tega jih 85 milijonov opravlja nevarno delo.

Čeprav številni v zahodnem svetu menijo, da to ni naš problem, saj se večina otroškega dela opravi v državah v razvoju, pa ti otroci delajo prav v panogah, ki izdelke dobavljajo nam. Od kmetijskih izdelkov, predvsem kakav, dela v rudnikih kobalta, ki je prisoten v elektronskih napravah, do oblačilne industrije in turizma.

Unicef ocenjuje, da bo leta 2020 po svetu še vedno približno 100 milijonov otroških delavcev.

Otroško delo - 2
Otroško delo - 2 FOTO:

Nižja stopnja revščine ne izkorenini otroškega dela

Čeprav številke Svetovne banke kažejo, da se število najrevnejših Zemljanov, tistih, ki živijo z manj kot 1,25 dolarja na dan, že leta vztrajno zmanjšuje, pa to otroškega dela žal ni izkoreninilo. Z vprašanjem, zakaj ne, sta se v prispevku za Economic Inquiry ukvarjala raziskovalca Jayanta Sarkar in Dipanwita Sarkar.

Kot navaja poročilo Svetovne banke, je število najrevnejših v državah v razvoju iz okoli polovice prebivalstva leta 1981 do leta 2010 padlo na 21 odstotkov. In to kljub temu da se je v istem času populacija na teh območjih povečala za več kot 50 odstotkov.

Avtorja raziskave pa menita, da otroško delo tako trdovratno vztraja zaradi razlik v dostopnosti izobraževanja, ki ostajajo. V državah v razvoju namreč dostop do šole večinoma ostaja privilegij bogatejših. "Tudi brezplačen šolski sistem je za številne družine še vedno predrag, saj je treba pokriti stroške prevoza, šolskih potrebščin, oblačil, družine pa se tudi težko odpovedo skromnemu prihodku, ki ga v blagajno gospodinjstva prispeva otrok, ki dela. Starši zato pogosto raje kot v šolo "investirajo" v to, da bo otrok zdrav in telesno pripravljen, da bo lahko čim prej opravljal delo nekvalificiranega delavca," razlaga Sarkar.

Da se boljša ekonomska slika družine ali države odrazi v manj otroškega dela, morajo prihodki preseči določeno raven – šele ko je dovolj za ustrezno hrano, zdravje, higienske pripomočke, bivanje in vodo, je mogoče govoriti o prelomnici, kjer lahko ljudje sploh razmišljajo o izobraževanju – ne več o golem preživetju, še pravi strokovnjak.

Otroško delo - 3
Otroško delo - 3 FOTO:

Prepoved otroškega dela brez drugih ukrepov bi vodila v še večjo bedo

Sarkar zato tudi meni, da bi bila sama prepoved otroškega dela škodljiva in bi imela uničujoče posledice za nekatere družine. Odpravljanje otroškega dela namreč ni vezano na en sam ukrep, ampak na vrsto ukrepov, poudarja in navaja primer dobre prakse: "V Veliki Britaniji so v preteklosti otroško delo uspešno izkoreninili s kombinacijo dostopnega šolstva in strogo zakonodajo, ki je prepovedovala otroško delo."

Kot pravi, obstaja močna korelacija med priložnostmi in otroškim delom. Gospodarska rast je lahko še tako velika, a če priložnosti ni več in niso bolj enakovredne za vse sloje prebivalstva, bo otroško delo ostalo resen problem.

Velika podjetja so proti otroškemu delu. V teoriji

Medtem ko je izkoreninjanje otroškega dela predvsem naloga držav, kjer se to dogaja, se vendarle ne sme prezreti vloge in krivde velikih podjetij, ki tam za svoje produkte kupujejo poceni surovine ali pa ti otroci delajo v obratih njihovih podizvajalcev.

Na udaru kritikov zaradi povezav z otroškim delom so se do zdaj znašli že skoraj vsi giganti, med njimi prehrambni velikan Nestle in tehnološka giganta Apple in Samsung. Takoj ko se znajdejo na neslavnih lestvicah, v teh podjetjih pravijo, da imajo ničelno toleranco do otroškega dela.

A eno zadnjih poročil je ugotovilo, da recimo v primeru tehnoloških gigantov nobeno podjetje zares ne preverja, ali so v rudnikih kobalta delali otroci.

"Živimo v času, ko je mogoče slediti pravzaprav čemur koli. Pa naj verjamemo, da ta velika podjetja tega ne morejo početi, ko gre za njihovo dobavno verigo?" je kritičen Mark Dummertt iz Amnesty Internationala. Med pogostejšimi izgovori podjetij je ta, da gre za panoge, v katerih je tekmovalnost velika, pretirana transparentnost pa bi pomenila lažji dostop do podatkov za konkurenco.

A poznavalci področja v večini menijo, da velika podjetja svoje verige ne preverjajo, ker se jim to enostavno izplača – cenejše kot so surovine, več končnega dobička je njihovega.

Otroško delo - 1
Otroško delo - 1 FOTO:

In kaj lahko v boju proti otroškemu delu stori potrošnik?

Svoj del odgovornosti nosimo tudi potrošniki. Podjetja so  uspešna toliko, kolikor njihove izdelke kupujemo in podpiramo njihovo poslovno filozofijo. Potrošnik je tako lahko etičen potrošnik, ki mu je mar za izvor izdelka in vprašanje, kako je ta izdelek nastal – so pri tem trpeli ljudje, okolje, morda živali.

Medtem ko zna biti brskanje za poslovnimi politikami podjetij zamudno, poleg tega pa je pogosto še zavajajoče, je nekoliko lažje slediti oznakam. Pri najbolj problematičnih izdelkih, kot je na primer čokolada, se lahko tako potrošnik odloči za izdelke iz sistema pravične trgovine, ki zagotavlja, da v procesu pridelave in izdelave ni bilo izkoriščanja ljudi in okolja. V pomoč so potrošniku lahko tudi aplikacije, s pomočjo katerih lahko preveri, v kako etičnih pogojih so nastali izdelki, ki jih želi kupiti.

Spodbujanje podjetij k bolj etičnemu poslovanju je že prineslo nekaj rezultatov, zato podpisovanje peticij, spletnih pozivov ni nujno stran vržen čas. Prav tako pa se lahko potrošnik pogosto odloči, da namesto uvoženega izdelka, ki je nastajal v neznanih pogojih, poseže po lokalnem proizvodu – namesto po uvoženih bananah po domačih jabolkih. 

Kliknite na fotografijo in preverite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki se dnevno znajdejo v vaši nakupovalno košarici.
Kliknite na fotografijo in preverite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki se dnevno znajdejo v vaši nakupovalno košarici. FOTO: Iz principa


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
13. 08. 2016 11.39
Tako vojne, pa otroško delo, pa neplačila za izvršeno delo in in in, zato ker smo sami tako HOTELI. Namesto da izvolimo POŠTENJAKA IZ SVOJE OKOLICE, izvolimo tistega ki nam ga novinarji servirajo kot zlata vreden, je običajno čisto nasprotje. Da prav nam je ker smo BUTALCI !!!
ni_mi_vse_eno
13. 06. 2016 10.56
+1
Pravični bankirji so za pravično trgovino. Mi posojamo celemu svetu potiskan papir za dolg in obresti. Zato smo pa zadolžili vse države sveta. Plačaj obresti svojega dolga s pobiranjem davkov. :)
moscito
13. 06. 2016 08.46
+2
Na žalost živimo v takšnem svetu, ki nikoli ni bil prvičen in nikoli nebo. Kaj bi se zgodilo, če bi vsi nehali kupovati njihove izdelke. Ti ljudje bi bili še bolj revni. Glede pravične trgovine, pa mi vse skupaj smrdi po novih lobijih, ki te reveže iz tretjega sveta iskoriščajo za svoje lastno bogatenje. Spomnim se 100 g čokolade, ki sem jo kupila v Mercatorju in je bila presneto draga. Ni problem, kupim, vendar naj ti pravičniki naredijo kalkulacijo, koliko v bistvu dobijo pridelovalci. Najverjetneje kakšen cent več.
ONniON
13. 06. 2016 08.57
+1
pa saj obstajajo pravične države in to so tiste ki imajo nizko stopnjo tveganja revščine , vplivne in močne sindikate
Jožajoža
12. 06. 2016 21.10
-6
slovenski otroci pa stradajo, ker imajo starše lenuhe.
moscito
13. 06. 2016 08.39
+3
flojdi
12. 06. 2016 20.21
-3
. prav je , da se otroci naUčijo DELAT. / kar pa se jim dogaja, pa se dogaja tudi njihovim staršem : pljunek od Pošteno Zasluženega
flojdi
12. 06. 2016 20.24
+1
. če bi delali starši, bi tudi oni bili pošpricani" s X neki fun"...mar ne , oz a niso
0523
12. 06. 2016 20.55
+7
Razmere so res nemogoče. Znajo pa delati za razliko od naših scrkljančkov.
StarWars
12. 06. 2016 20.18
+22
In zakaj EU ne prepove kupovanja teh izdelkov? Zakaj se spravljajo na potrošnike, ki smo zadnji člen v verigi? Naj se spravijo na industrijo, ki take surovine kupuje! Meni to pomeni vrhunec hinavščine. Potrošnik več kot pošteno plača vse kar kupi. In kdo potem služi na ta račun???
ni_mi_vse_eno
13. 06. 2016 10.54
Vedno bankir služi z obrestmi. Zato smo pa zadolžili vse države.
ONniON
12. 06. 2016 18.52
+2
najnižji delež revščine v evropski uniji ima češka, slovenija se ne uvršča več me nižje deleže, prav vam je slovenci !!!! davke je treba nabit
LLLEPI
12. 06. 2016 17.55
+14
en otrok mora delat 109 let vse dni v letu da zasluzi toliko kolikor zasluzi posten politik v Bruslju ki sprejema taksne zakone in ureditev ,ki omogocajo suzenstvo
LLLEPI
12. 06. 2016 17.57
+2
V ENEM MESECU 40 000 POTEM SO PA SE TU RAZNI DODATKI IN PRIVILEGIJI
OriGinal Nuttah
12. 06. 2016 17.03
-11
boli me..glavn da mam ajphona bwahahA..pa ce ga fetus nardi
LLLEPI
12. 06. 2016 14.32
+17
Tudi nasi politiki skrbijo za nase prihodne generacije z najemanjem vedno novih dolgov.Da bo veliko otrok in delavcev delalo se naprej zgol za prezivetje ali pa se za to ne
Apostol1
12. 06. 2016 14.11
+21
Ko pogledaš spisek držav kjer je tega največ ,žalostno pomisliš da se tem državam približujemo in oddaljujemo od držav ,ki bi nam morale biti vzgled in v tem primeru je to lahko tudi pokojna Jugoslavija.
zvizi
12. 06. 2016 13.30
+44
Z prstom kažejo na druge države, v lastni državi pa vam izpred nosa kradejo pravico do vode...Tudi vašim in našim otrokom !!
LLLEPI
12. 06. 2016 14.33
+7
Tako pac deluje demokracija politiki oziroma tajkuni lahko zakonito vse pokradejo delavec bo pa to placeval se naslednja desetletja
zvizi
12. 06. 2016 13.28
+12
Vse našteto pa iz dneva v dan konzumiramo...Kakšna dvoličnost !
valjhunsinkajtimara
12. 06. 2016 13.29
-3
Če si Rogovec ne.... oni jedo samo fair trade.
OriGinal Nuttah
12. 06. 2016 17.01
DAEMONIUM
12. 06. 2016 13.18
+48
Kako vas NI SRAM 24 ur?? 50.000 slovenskih otrok je na robu lakote, to so uradni podatki, ki ne vedo kaj bodo imeli za kosilo, večerjo. V intervjuju na SLO1 je eden izmed teh otrok rekel, da gre rad v šolo zato, da lahko enkrat na dan obeduje. To je rekel slovenski otrok v Sloveniji ne v Indiji! A vam je nerodno pisati o resnici o lačnih slovenskih otrocih, medtem ko vaši gospodarji prigoljufajo po 40.000 eur pa to kaznivo dejanje goljufije povezane s kaznivim dejanje zlorabe uradnega položaja, vaš vrhovni gospodar Cerar poimenuje "neljubi dogodek"? Ali pa vam je nerodno pisati o lačnih slovenskih otrocih ko se vaši pokrovitelji tajkunski menegerji v DUTB, ki so enkrat že pokradli to državo z Jazbecom na čelu, sedaj pregovarjajo kakšne bodo plače bodo na DUTB in nadzornih svetih, ali bodo te plače 30.000 eur na mesec ali bi bile raje 20.000 eur na mesec pa potem še mesečna nagrada v višini 15/ 20.000 eur na mesec?? Saj se res človek ne more odločiti a bi raje 30.000 na mesec ali 20.000 plus nagrada, samo kaj pa če nagrade ne dobiš...?? No o tem pišite o lačnih slovenskih otrocih in o teh tipih, ki se delajo norca iz cele Slovenije, in že čisto zmešan slovenski narod prepričujejo kako vsi lepo živimo v kapitalizmu resnica pa je da so oni v kapitalizmu in velika večina naroda na slabšem kot v komunizmu vključno s pol miliona penzionistov in pol miliona delavcev na minimalcu, pomeni da najmanj pol slovencev živi slabše kot pred 25 leti. A smo zato hoteli svojo državo da bomo čez 25 let slabše živeli???? O tem pišite, to ljudi zanima in to ni populizem kot vaši gospodarji pravijo ampak to je realnost življenja danes, tukaj med nami! In ko ne bo več lačnih slovenskih otrok se spustite naprej pa ne rabite tako daleč do banan, dovolj bo BiH, Kosovo, Makedonija...kjer vlada popolnoma do pike enaka mafija kot v Sloveniji Saj so za nas vsi otroci enaki tako ti z bananami kot uni iz Makedonije, na prvem mestu pa so naši, moji in vaši, slovenski otroci in zabijte si že enkrat to v glavo, prvo naš človek (prvo je bog sebi brado ustvaril) pa potem tujec potreben pomoči. A ni to najbolj logična stvar na svetu ali vam zaradi migrantske politike, ki jo vsiljujejo vaši gospodarji slovenskemu narodu, tudi ta logika ne paše?!
valjhunsinkajtimara
12. 06. 2016 13.23
+13
FDV indoktrinacijabele krivde. Zaničuješ lastne, da bi dal tujcem.
DAEMONIUM
12. 06. 2016 13.26
+8
?? Mar misliš da se to res učijo ali kaj?? To "logika" naj bi imeli nemci zaradi 2. svetovne vojne ampak naši?? A zato ker smo belci, jaz in ti, v ameriki imeli za sužnje črnce, morajo biti danes v Sloveniji lačni naši slovenski otroci?
Apostol1
12. 06. 2016 14.08
+4
DAEMONIUM imaš prav ,prav pa je tudi da se piše kaj se dogaja v svetu ,ker z informacijsko tehnologijo je postal svet zelo majhen in ne bi bilo prav da o tem nič ne vemo kot tudi ni prav da se premalo opozarja in piše o revščini v Sloveniji++++
LLLEPI
12. 06. 2016 14.40
+4
Dameonium resnicno toda zalostno.Vendar so danes Slovenci srecni da se delijo na leve in desne ceprav jih to pelje v bedo in lakoto
LLLEPI
12. 06. 2016 12.30
+15
In kaj je to novega v kapitalizmu in demokraciji so delavci otroci itd potrosni materjal.5% populacije ima v rokah ves svetovni kapital ostali pa delamo za prezivetje.Nasi politiki nas pa prepricujejo da smo svobodni in da zivimo v demokraciji in pravnih drzavah.
sinaya
12. 06. 2016 13.11
+5
LLLEPI
12. 06. 2016 13.15
+0
V demokraticni pravni drzavi Sloveniji clanici eu in natu pa veilko delavcev dela je delalo in bo se delalo par mesecev brez vsakega placila predno je slo gre in bo se slo podjetje v stecaj.Nato pa se stecajni upravitelji za svoje likvidacije prejemajo bagatelo.
bgko
12. 06. 2016 12.16
Prišparajo za skoraj 3 pakle na dan!
macro
12. 06. 2016 12.14
+3
Resnica ni tako sladka, mi vam pa jo ponujamo zavito v celofan. komentiranje onemogočeno, delovni čas: policijska ura, oziroma dokler ne dobimo drugih navodil saj z svojo glavo ne razmišljamo.
Skunk Works
12. 06. 2016 12.14
-9
Ko bo pri nas ztale leva smer do konca zavozila državo, bodo morda tudi pri nas prisiljeni delati otroci,..če bodo le imeli priložnost......to je značilnost revnih in zaostalih držav kamor nas vodi leva politika z nostalgijo po socializmu in ne bogatih in razvitih...
medo90
12. 06. 2016 12.19
+6
Pri nas so že lačni otroci. Žalostno je to, ki nekateri starši imajo službe in ne morejo zagotoviti dostojnega življenja. Javni sektor seveda levi pa štrajka in si viša plače.
kraljicavesolja
12. 06. 2016 12.20
+3
BOgatih in razvitih na čigav račun, to mene zanima.
Racio
12. 06. 2016 12.29
+6
Skunk Works
12. 06. 2016 12.30
-1
Vašo "pravično" socialistično opcijo je svet že dodobra preiskusil v dvajsetem stoletju in jo zabrisal na smetišče zgodovine....več 100 M ljudi je pahnila v revščino in bedo...kar igrajte se še, sedanji upogojenci že občutejo sadove , namesto penzion bodo lahko rekli baračion....
Skunk Works
12. 06. 2016 12.32
-2
RAcio, nikjer v svetu je ni, lahko je samo bilj ali manj nepravična družbena zreditev. Če je kdo v dvomih, kje je kaj, pa naj pogleda kam se ljudje preseljujejo.....v socialistične utopije in raje sigurno ne....
Skunk Works
12. 06. 2016 12.33
+4
a je pravičnost v Sloveniji, da se priviligiran JS gre nekaj, tisti ki pa primarni denar resnično zaslužijo v real sktorju, pa v povprečju delajo vsaj trikrat več za manjše povprečne plače.....a to pa je pravično?
srebrnibreg
12. 06. 2016 14.01
+7
Kdo pa izkorišča te otroke? Levi socialisti ali desni kapitalisti?
LLLEPI
12. 06. 2016 14.44
+2
ONniON
12. 06. 2016 11.47
+1
najnižji delež revščine v evropski uniji po podatkih europskega statističnega urada ima češka , slovenija nič več med boljšimi in nižjimi, vsako leto je slabše, smo pa bili !
yaks
12. 06. 2016 13.27
+3
ONniON
12. 06. 2016 11.40
+10
korporacije so največja grožnja planeta, amen
Racio
12. 06. 2016 12.35
+4
Pravne osebe nas držijo za jajca. One ne rabijo vode in hrane za preživetje, ne rabijo zdravstvene oskrbe, niti čistega okolja, pa vendar imajo pred sodnikom iste pravice kot fizične osebe. Narobe svet... Poglejte si dokumentarec The Corporation, kjer lepo razloži zgodovino in nastanek pravnih oseb oziroma korporacij. Toplo priporočam.