Pravično za vse?

Smo vas spodbudili k bolj premišljenim nakupom?

Ljubljana, 13. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
6

Z rubriko Pravično za vse? smo želeli vas bralce, ki ste tudi potrošniki, informirati o ozadju vsakodnevnih nakupov in vas spodbuditi, da postanete bolj zahtevni potrošniki. Nabralo se je kar 27 člankov. Zdaj lahko na enem mestu preberete, kaj smo objavili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ljudje, ki šivajo naša oblačila
    04:15
    Iz SVETA: Ljudje, ki šivajo naša oblačila
  • Iz SVETA: Arne Hodalič o izkoriščanju
    04:10
    Iz SVETA: Arne Hodalič o izkoriščanju
  • Iz SVETA: Beda pridelovalcev bombaža
    04:51
    Iz SVETA: Beda pridelovalcev bombaža
  • Iz SVETA: Čas, da Ljubljana postane pravična prestolnica
    02:12
    Iz SVETA: Čas, da Ljubljana postane pravična prestolnica
  • Iz SVETA: Pijemo jo za užitek, a praviloma ne pomislimo, kako je do nas prišla
    03:53
    Iz SVETA: Pijemo jo za užitek, a praviloma ne pomislimo, kako je do nas prišla

Včeraj, na svetovni dan boja proti otroškemu delu, smo v naši rubriki Pravično za vse? objavili zadnji članek. Vse od začetka maja smo vam v številnih člankih predstavili celotno pot, ki jo različni izdelki, ki jih najdemo na policah nakupovalnih centrov prepotujejo, preden se znajdejo v naši košarici. Ideja za rubriko se je rodila v agenciji Iz principa, nam pa sta jo predstavili Tanja Rudolf Čenčič in Simona Kepic iz omenjene agencije in predlagali sodelovanje.

Odločili smo se, da bomo vsebinsko obdelali sedem kategorij izdelkov - oblačila in bombaž, čokolada, kava, riž, pomarančni sok, elektronske naprave in zamrznjena morska hrana. Prvotno je bil cilj, da objavimo dva članka na teden, a s časom so se rojevale nove ideje in predlogi in tako da smo objavljali tudi po štiri ali pet člankov v enem tednu. V šestih tednih se je tako nabralo kar lepo število objav, in sicer kar 27. Naša želja je bila, da vas bralce, ki ste tudi potrošniki, informiramo o ozadju vsakodnevnih nakupov in vas spodbudimo, da postanete bolj zahtevni potrošniki.

Ker gre za vsebinsko bogat nabor, smo se odločili, da vam v tem članku strnjeno podamo objavljene vsebine. 

Rubrika je nastala v sodelovanju z agencijo Iz principa. Kliknite na fotografijo in preberite več o projektu Resnica.
Rubrika je nastala v sodelovanju z agencijo Iz principa. Kliknite na fotografijo in preberite več o projektu Resnica. FOTO: Iz principa

Ste se kdaj vprašali, kdo plača nizko ceno oblačil, ki jih kupujete?

Modna industrija je druga najdonosnejša industrijska panoga na svetu, takoj za naftno. A večina tekstilnih tovarn, ki danes proizvajajo naša oblačila, se nahaja v jugovzhodni Aziji, kjer delavci in delavke delajo v nečloveških razmerah. V tragediji, ki se je zgodila tri leta nazaj na obrobju Dake, prestolnice Bangladeša je umrlo 1134 ljudi. So se od takrat pogoji dela za tekstilne delavce izboljšali?

Več si preberite na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/tekstilna-industrija.html.

O temni strani tekstilne industrije smo se pogovarjali tudi s fotografoma Arnejem Hodaličem in Meto Krese, ki sta bedo tekstilnih delavcev videla na lastne oči. Hodalič iskreno priznava, da ne vidi rešitve: http://www.24ur.com/novice/slovenija/arne-hodalic-ljudje-smo-anonimnezi-s-forumov-in-donaldi-trumpi.html.

"Ne smemo reči, da se nič ne da narediti ... Že to, da 300 delavk dela v boljših pogojih, je ogromna sprememba," pa meni Kresetova. Več na: http://www.24ur.com/ne-bojkotirajte-nasih-izdelkov-to-nas-bo-unicilo-in-nam-vzelo-se-to-kar-imamo.html.

Vsebine, ki smo jih objavljali, so vzbudile zanimanje uredništva Sveta na Kanalu A. Zato so se odločili, da v oddaji objavijo nekaj prispevkov. Poglejte priložene videe!

Če si ogledate oblačila, ki jih imate na sebi, je ogromna verjetnost, da so izdelana predvsem iz bombaža. Bombaž ostaja ena glavnih surovin oblačilne industrije, čeprav se ta vse bolj zateka k sintetičnim materialom, zaradi česar so cene bombaža v zadnjih desetletjih padle, beda pridelovalcev pa se je še povečala. Okoli 99 odstotkov pridelovalcev bombaža živi v državah v razvoju: http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/bombaz.html.

Vedno bolj se zavedamo pomena zdrave hrane, ne pa pomena zdravih oblačil, meni ustvarjalka blagovne znamke RE.DO Petra Doljak. Alternativ današnjemu načinu potrošnje je kar nekaj. Zbrali smo jih v članku: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/kupujemo-zdravo-hrano-ne-razmisljamo-pa-o-zdravi-obleki-ceprav-je-koza-nas-najvecji-organ.html.

Zanimiv je tudi izziv, ki si ga je postavila Katjuša Šavc. Eno leto ni kupovala oblačil. Komu bi tovrsten izziv svetovala? Svojo izkušnjo je delila z nami: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/katjusa-si-je-postavila-izziv-eno-leto-si-ne-bom-kupila-nobenega-oblacila.html.

Živa Lopatič je vodja pravične trgovine 3 Muhe.
Živa Lopatič je vodja pravične trgovine 3 Muhe. FOTO: Aljoša Kravanja

Seveda smo se tudi spraševali, kako prepoznamo izdelke, ki so narejeni po načelih pravične trgovine: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/flo-fair-ecocert-rainforrest-alliance-utz-kako-prepoznamo-pravicne-izdelke.html.

Na svetu že skoraj 50 let deluje alternativni način trgovanja, ki dokazuje, da lahko izmenjava dobrin poteka tudi brez izkoriščanja. Slovenija se je temu načinu pridružila pred 12 leti, ko smo v Ljubljani dobili trgovino 3 Muhe. Pogovarjali smo se z njeno vodjo Živo Lopatič: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/bo-ljubljana-prvo-pravicnotrgovinsko-mesto-v-sloveniji.html.

Kava, čokolada, pomarančni sok, riž ...

Večina od nas si ne predstavlja dneva brez skodelice kave. O poreklu kave, ki jo vsak dan uživamo, pa vemo le malo, je prepričan Tine Čokl, velik ljubitelj in poznavalec te opojne tekočine, pražar in lastnik lokala Čokl na Krekovem trgu v starem jedru Ljubljane, ki svojim gostom dnevno ponuja pravično kavo. Kaj nam je še povedal o tej omamni črni tekočini? http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/na-borzi-se-kava-navzame-vonja-po-denarju.html.

Na borzi se kava navzame vonja po denarju, meni Tine Čokl.
Na borzi se kava navzame vonja po denarju, meni Tine Čokl. FOTO: Aljoša Kravanja

Svojo temno stran ima tudi ena najbolj priljubljenih sladic na svetu - čokolada. Ob užitkih, ki jih doživljamo ob sladkanju, pa verjetno nikoli ne razmišljamo o grenkobah sodobne industrije tega izdelka, katerega glavne značilnosti so siromašenje pridelovalcev kakava, izkoriščanje delavcev, otroško delo in negativni vplivi na okolje z uporabo pesticidov. Več na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/zagotovo-ne-bi-kupili-jabolk-pri-sosedu-ce-bi-vedeli-da-tepe-ali-izkorisca-otroke.html.

V naši nakupovalni košarici se pogosto znajdeta tudi riž in pomarančni sok. Riž je tisti, ki zagotavlja preživetje več milijonom ljudi. Je pa tudi poljščina, pri pridelavi katere se uporabljajo izjemno sporne prakse - od izkoriščanja ljudi do uničevanja okolja: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/riz.html.

V letu 2013 je povprečni evropski potrošnik popil 11 litrov pomarančnega soka, od katerega je bilo 80 odstotkov uvoženega iz Brazilije. Delavci pomaranče obirajo cele dneve. Da zaslužijo 10 evrov, jih morajo nabrati vsaj tono in pol, a denar kaj brž porabijo za drago nastanitev pri delodajalcu. Pričevanja ljudi, ki so si upali spregovoriti o razmerah, v katerih delajo, so grozljiva, vključujejo smrtne nezgode in zastrupitve. Njihove zgodbe lahko preberete na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/sok.html.

Zakaj je pomembno, da kupujemo lokalno, ekološko in pravično pridelano hrano?

Spodbujali smo tudi h kupovanju lokalno, ekološko in pravično pridelane hrane, s čimer podpremo slovenskega kmeta, mu zagotovimo pravično plačilo ter uživamo kakovostnejša živila. Več na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/clovek-je-kar-je-bomo-torej-dovolili-da-je-cena-pomembnejsa-od-kakovosti-in-hranljivosti-hrane.html.

O pomembnosti samooskrbe so se letos veliko naučili mariborski študentje, ki živijo v tamkajšnjih študentskih domovih. Ker gre za spodbuden projekt, ki veliko govori predvsem o našem zavedanju do lastnega obstoja in do skrbi za naše okolje, smo mu naši rubriki namenili nekaj prostora. Več na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/foto-ko-studentje-poprimejo-za-lopate-ali-ucna-ura-o-samooskrbi-in-za-zivljenje.html.

Alternativ današnjemu načinu potrošnje je kar nekaj.
Alternativ današnjemu načinu potrošnje je kar nekaj. FOTO: Reuters

Pisali smo tudi o temni strani ribiške industrije. Tajska je velik izvoznik zamrznjenih rakcev. Za to okusno hrano pa se skrivajo suženjske razmere, v katerih delajo delavci, ki jih velikokrat tudi ugrabijo. Klinite na: http://www.24ur.com/novice/slovenija/ko-boste-prebrali-tole-mogoce-nikoli-vec-ne-boste-jedli-tajskih-rakcev.html.

Afriške in azijske migrante ilegalno izkoriščajo za poceni delovno silo na irskih ribiških plovilih z vlečnimi mrežami, ki delajo v nekaterih najbolj priljubljenih turističnih pristaniščih v državi. Več na: http://www.24ur.com/novice/slovenija/delavec-na-ribiski-ladji-pokonci-smo-bili-tudi-po-dva-dni-skupaj-skoraj-brez-spanca.html.

Smo sužnji tehnoloških gigantov, ki jih ljubimo

Če imate v lasti elektronsko napravo, je verjetnost, da je kakšen del ali kar cela naprava nastala v pogojih izkoriščanja, velika. Tehnološki sektor naj bi bil tisti, ki narekuje trende novodobnega delavskega suženjstva po vsem svetu. Kliknite na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/tehnologija.html.

Kot primer dobre prakse v elektronski panogi je projekt, ki so se ga lotili v Iskraemecu. V želji, da bi bila nabavna veriga bolj odgovorna in transparentna, se v Iskraemecu v zadnjih nekaj letih osredotočajo na izdelavo pravičnega števeca. Za nizozemski trg bodo do leta 2020 izdelali kar 2,6 milijona pravičnih števcev. Kliknite na: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/stevec-za-elektriko-je-lahko-tudi-pravicen-za-nizozemce-jih-bodo-izdelali-vec-kot-dva-milijona.html.

Svoje misli je po obisku Kambodže strnila tudi naša novinarka Branka Resnik. Njen komentar si preberite na tem naslovu: http://www.24ur.com/novice/pravicno-za-vse/komentar-kambodza-dezela-ki-se-se-vedno-isce.html.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3