Pravično za vse?

Števec za elektriko je lahko tudi pravičen. Za Nizozemce jih bodo izdelali več kot dva milijona

Ljubljana, 09. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
18

Števec za električno energijo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Tako kot pri drugi elektronski opremi se tudi v števcu nahajajo t.i. konfliktni minerali, ki izhajajo iz območij, kjer divjajo konflikti in kjer delavci v procesu dela umirajo. V želji, da bi bila nabavna veriga bolj odgovorna in transparentna, se v Iskraemecu v zadnjih nekaj letih osredotočajo na izdelavo pravičnega števeca.

Mojca Markizeti, vodja projekta pravičnega števca pri Iskraemecu.
Mojca Markizeti, vodja projekta pravičnega števca pri Iskraemecu. FOTO: Iskraemeco

Števec za elektriko je lahko tudi pravičen. Ja, prav ste prebrali. Ko sem se nekaj časa nazaj udeležila razprave o transparentnosti nabavne verige, sem sprva malce presenečeno prisluhnila Mojci Markizeti, vodji projekta pravičnega števca pri Iskraemecu. Kako je lahko števec pravičen? Vsekakor pa je vzbudila moje zanimanje, zato sem se odločila, da v naši rubriki Pravično za vse? namenimo prostor tudi tej temi.

Iskraemecove pametne števce za električno energijo najdemo v vsakem gospodinjstvu, mi za začetek pojasni Markizetijeva. Njihova življenjska doba je 20 let, kar je v primerjavi z ostalimi elektronski izdelki kar dolgo, saj vemo, da uporabniki hitro menjajo svoje telefone, tablice in ostalo elektroniko. Večina elektronskih prozvodov je torej t.i. hitro zamenljiva dobrina.

Števci so del te elektronske industrije, ki ravno zaradi svoje dinamike in zaradi uporabe številnih materialov pušča velik okoljski in družbeni odtis, pripoveduje Markizetijeva. Ob tem poudarja, da je pomembno, da se podjetja, ki proizvajajo elektronske izdelke, začnejo zavedati svoje odgovornosti, ki sega tudi v nabavno verigo in tako prispevajo k boljšemu jutri.

In vizija Iskraemeca je, da družbeno odgovornost povečajo ravno z razvojem pravičnega števca. "Ker smo industrijsko podjetje, se naša odgovornost ne začne šele pri nas, ampak v naši nabavni verigi. Zato je naš cilj raziskati in uskladiti nabavno verigo v skladu z okoljsko in družbeno odgovornostjo in pri tem upoštevati višje standarde, kot nam jih daje zakonodaja," poudarja vodja projekta pravičnega števca.

Proizvodnja pravičnega števca.
Proizvodnja pravičnega števca. FOTO: Iskraemeco

Temna stran konfliktnih mineralov: umrlo že 5,4 milijona ljudi

A vrnimo se še malo na začetek. Kaj je sploh nepravičnega oziroma problematičnega v elektronski nabavni verigi? Elektronska industrija za izdelavo svojih proizvodov uporablja številne materiale, med njimi so redki materiali in konfliktni minerali, pojasnjuje Markizetijeva. Če najprej pogledamo prvo skupino - na seznam redkih materialov jih je uvrstila Evropska komisija, pomembni pa so za obstoj človeštva in so hkrati redki ter zelo iskani. Trenutno je na seznamu 20 materialov, vendar bo Evropska komisija letos seznam obnovila in najverjetneje dodala nove.

V skupino konfliktnih mineralov spadajo zlato, kositer, tantal in volfram. Kot pripoveduje Markizetijeva, so konfliktni zato, ker je 80 odstotkov svetovnih nahajališč teh mineralov v Demokratični republiki Kongo, kjer divjajo konflikti, ki se financirajo ravno s prodajo teh mineralov. Po pripovedovanju Markizetijeve so nevladne organizacije ocenile, da je več kot 5,4 milijona ljudi umrlo bodisi posredno ali neposredno zaradi pridobivanja konfliktnih mineralov.

Naša sogovornica poudarja, da pri konfliktnih mineralih ne gre za to, da jih ne bi uporabljali, saj so bistvo vsakega elektronska proizvoda. "Pomembno je, da podjetja, ki izdelujejo komponente za elektronske proizvode in podjetja, ki izdelujejo elektronske proizvode preverijo izvor teh mineralov v svoji nabavni verigi in zagotovijo, da z nakupom ne podpirajo konfliktov ter, da so delovni pogoji in plačilo rudarjev ustrezni. Pri zagotavljanju transparentnosti se podjetja lahko povežejo z nevladnimi organizacijami, sledijo usmeritvam OECD in svoje dobavitelje preverjajo sama."

Cilj oziroma princip razvoja t.i. pravičnega števca je, da bodo v prihodnosti lahko kupci izdelkov vedeli, koliko določenih materialov je v izdelku, od kje so, kdo so dobavitelji posameznih delov in celo kakšni so delovni pogoji pri posameznih dobaviteljih v oskrbovalni verigi, pojasnjuje Markizetijeva. Eden od ciljev je tudi, da bi razvili orodje za transparentnost (Transparency Tool), ki bo omogočilo in vizualno prikazalo sledljivost materialov in pogojev dela v celotni oskrbni verigi izdelka.

Enofazni in trofazni števec.
Enofazni in trofazni števec. FOTO: Iskraemeco

Za nizozemski trg bodo izdelali kar 2,6 milijona pravičnih števcev

Strategija in vizija Iskraemeca se je srečala s cilji nizozemskega konzorcija operaterjev za oskrbo z energijo. Markizetijeva pripoveduje, da je Nizozemska pionir v Evropi na področju trajnostnega razvoja in krožne ekonomije. Del prenove njihovega sistema dobave električne energije, pa je postalo tudi podjetje Iskraemeco.

Projekt bo uradno trajal do konca leta 2020. Vanj so vključene kar štiri nizozemske elektrodistribucije, ki z energijo oskrbujejo kar 70 odstotkov nizozemskega trga električne energije. Iskraemeco pa bo v času trajanja projekta za nizozemski trg izdelal kar 2,6 milijona pravičnih števcev. "Ta projekt pametnega merjenja je prvi korak k ustvarjanju pametnega omrežja, ki bo vse uporabnike (odjemalce in proizvajalce) povezalo v omrežje, ki bo spodbujalo trajnostno, ekonomsko in zanesljivo oskrbo z energijo," dodaja Markizetijeva.

Če bo kupec zahteval pravične proizvode, bodo proizvajalci temu sledili

Za konec našo sogovornico še povprašamo, kje je v celotni zgodbi potrošnik? Markizetijeva odgovarja, da so Iskraemecovi končni kupci predvsem elektrodistrubucije v različnih državah. Naloga njihovega podjetja pa je predvsem osveščati operaterje na vseh trgih, kjer so prisotni.

Prepričana je, da se elektrodistrubcije že zavedajo pomembnosti trajnostnega razvoja in o tem tudi že osveščajo končne uporabnike. "Če pa gledamo celotno elektronsko industrijo, je odnos kupca izjemnega pomena. Proizvajalci bodo vedno proizvajali, kar bodo kupci kupovali in če bo kupec zahteval pravične in trajnostne proizvode, se bo to hitro odrazilo pri proizvajalcih," zaključi naša sogovornica.

Kaj se skriva v ozadju? Kliknite na fotografijo in preverite?
Kaj se skriva v ozadju? Kliknite na fotografijo in preverite? FOTO: Iz principa


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clox
09. 06. 2016 16.15
-2
Bojo švicarji pokazali kako FDVjevci to delajo. Oh my, dis gonna be gud!
Abrams
09. 06. 2016 14.35
+1
Moram priznat, da je to spet ena navadna tržna niša, kot eko, pa bio itd. Tokle napis sem videl na kavi v USA pred 5 leti. In morm priznat. SPET SMO ZADEJ. Drugače pa sam marketinška fora !!
ONniON
09. 06. 2016 15.04
+0
ostani v ameriki kaj hodiš v grdo gnilo slovenijo
jesenvoyo
09. 06. 2016 14.21
+4
Pri imenu Iskra nisem najbolj prepričan da se prilega beseda pošteno ?
gregolin
09. 06. 2016 17.51
ROMELS
09. 06. 2016 11.11
+4
Ta novi števci so slabši od prejšnjih, ker se ne da odčitavati tekoče porabe.
retropil
09. 06. 2016 14.57
-3
prav veš kako je s števci, za katere še proizvodnja ni stekla... brihtnež
ni_mi_vse_eno
09. 06. 2016 10.13
+1
Črnci v Kongu se pobijajo med seboj, medtem, ko jim privatnik posoja potiskan papir za dolg in obresti. Ne glede, koliko sovaščanov pobijejo, koliko bogastva nagrebejo, vedno bodo ostali reveži, plačevali za obresti dolga, ki ga nikoli ne bi potrebovali. Živela svobodna trgovina, medtem ko nam privatnik določa obrestne mere.
frang00
09. 06. 2016 10.51
+3
Z povprečnim IQ 72 je težko kar koli drugega doseči tam. Odličen dokumentarec glede njihovih navda, maš na YT "Empire of dust." poglej si.
DeBill
09. 06. 2016 09.11
+4
kakšni so pravični kristali? pa naj si malo pogledajo, v kakšnih razmerah nastajajo ostale komponente, ki jih kupujejo, da o višini plače delavk v slo ne bi. pravičen je tu samo zaslužek za egiptovske lastnike ali kako že
bb5a
09. 06. 2016 08.34
+9
A to da je stvar "pravična" pomen pravzapravprav samo to da je "Dražja"... Država me še vedno lupi na vse možne načine, kje je kle pravičnost?
.jest
09. 06. 2016 08.20
+13
Marketinška finta. Naslednji korak so bio števci.
opazovalec_
09. 06. 2016 08.17
+9
Odlična reklama "Peticija za sprejem beguncev": Vsi razviti jih "kao" sprejemajo!! Tisti, ki financira take oglase naj kar sam skupaj s 24 ur financira begunce, če jih želi imeti!! Ali pričakujete, da bo gostovanje migrantov spet na naših plečih? Tako bi vsak častil, če drugi plačajo!
SEJBOBOL
09. 06. 2016 08.13
+6
Tega kot vi želite ne morete garantirati 100% , vsi so lahko lepi in pridni tisti teden ko izvajate kontrole , vsi so lahko podkupljivi .... Vi delate samo stransko verigo in mečete pesek v oči nam , kako bo vse sveto in zlato . Čez par let se bote spomnli mojih besed ....
SEJBOBOL
09. 06. 2016 08.18
+9
Pa še tole , res je da V Kongu ne plačujejo dovol delovne sile , a prinas je kej strašno drugač? Razlika med revnimi in bogatimi je že takšna , da se je ne da več izmeriti. A je tistih 4leta šole več resnično vrednih 4-100x več mesečnega prihodka?
SEJBOBOL
09. 06. 2016 08.21
+5
Pravica bo ko bo vsak vedel koliko od 1x narejenega ŠTEVCA (1kg materiala) dobi in sorazmerja med njimi (delavec-šef-gospodar) , morajo bit 1-3 max , pri tem pa upoštevat deleže za stroške , ki pri tem nastanejo ....
dr.dare
09. 06. 2016 08.10
+7
S čim dostavljajo te pravične števce? V kakšnih vozilih? hahahaha
dr.dare
09. 06. 2016 08.09
+12
Od kje pa elektriko v podjetju dobijo? Je pravično da Teš onesnažuje okolje na tak način? To so pravični števci potem? hahahahahha