Pravično za vse?

Tu nastajajo naša oblačila: od nekaj tisoč tovarn jih je le peščica zares varnih

Ljubljana, 01. 05. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
118

1134 ljudi je umrlo v tragediji pred tremi leti, zaradi katere so tekstilni delavci v Bangladešu – kar pet milijonov jih je – dočakali boljše pogoje dela. A cena za to je bila prevelika. To je tudi cena, ki so jo izkoriščani delavci plačali, da lahko mi kopičimo poceni oblačila, korporacije pa kujejo dobičke.

Pred tremi leti je svet obnemel ob razsežnosti tragedije, ki se je odvila na obrobju Dake, prestolnice Bangladeša. Konstrukcija osemnadstropne stavbe, v kateri je delovalo kar pet tekstilnih tovarn, je popustila, stavba se je porušila in pod seboj pokopala več tisoč delavk in delavcev. 1134 se jih ni nikoli vrnilo domov, podatkov o tem, koliko jih je ostalo brez rok ali nog in s tako globokimi duševnimi ranami, da niso več sposobni za delo, ni. Gre za ljudi, ki so s svojo mesečno plačo preživljali družine. Družine, ki so nenadoma ostale brez vira zaslužka, ki jih je tragedija z roba pahnila v samo brezno revščine.

Kar nekaj tednov smo takrat spremljali iskanje morebitnih preživelih pod ruševinami. Redke vesele novice so zasenčili srh zbujajoči podatki o številu žrtev: 100, 200, 500, 1000 ... 1134. Ob vsem tem pa nova in nova razkritja, zakaj se je tragedija zgodila. Stavba bi morala po načrtih imeti pet nadstropij manj, tovarn in strojev, ki so povzročali tresljaje, zaradi katerih so se zidovi vdali, niso predvideli. Jasno je bilo, da se bo vse skupaj prej ali slej sesedlo. Dan pred tragedijo so odgovorni že vedeli, da gre zgolj za vprašanje ur, morda dni, a so delavce vseeno prisilili, da so prišli v tovarno. Zadnjič.

Vzrokov za tragedijo je bilo veliko, pa vendarle samo dva: korupcija in izkoriščanje. In tudi nam, potrošnikom, ki po nizkih (ali pa tudi ne) cenah kupujemo izdelke iz te in tisočih podobnih tovarn, je moralo postati jasno, da tragedija ne zadeva samo Bangladeša, ampak vse nas. V Rani Plazi – tako se je stavba imenovala – so namreč šivali tudi za evropski trg.

Ali res potrebujemo vse in to takoj? 

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Thinkstock
Proizvajalci oblačil so po tragediji oblikovali sklad, v katerega so se stekala sredstva za poplačilo žrtev in njihovih družin. Konec lanskega leta so še zadnji od 5000 upravičencev dobili odškodnino. Skupaj 30 milijonov dolarjev.
Odločitev, da pošljejo delavce za stroje, čeprav so vedeli za nevarnost, so upravitelji tovarn upravičevali s kratkimi dobavnimi roki. To so zahteve naročnikov, ki le odražajo pričakovanja kupcev. Čas od prve predstavitve kolekcije do dostave oblačil na trgovske police je vse krajši, kupci želijo to, kar vidijo, tudi takoj imeti. Uveljavil se je izraz hitra moda. Po drugi strani se veča povpraševanje po poceni oblačilih, kupujemo jih več in zato jih morajo več izdelati. V norenju za več in bolj hitro so na varnostne ukrepe v številnih tovarnah preprosto pozabili. Pozabili pa so tudi na delavske pravice in človekove pravice nasploh. Spomnimo samo na otroško delo in mizerne plače, ki ne zagotavljajo preživetja. Rana Plaza ni bila edina in tudi Bangladeš še zdaleč ni edina država, kjer se to dogaja. Je pa bila kaplja čez rob. 

Klikni na sliko.
Klikni na sliko. FOTO: Iz principa

Trije sporazumi

Ogorčenje javnosti je bilo tolikšno, da si ponudniki oblačil niso več mogli zatiskati oči, prav tako ne vlada. Rezultat je bil podpis kar treh različnih sporazumov, ki pa jih družijo skupni cilj: poskrbeti za varnost v tekstilnih tovarnah po Bangladešu ter delavcem zagotoviti poštene pogoje dela in pošteno plačilo.
 

Sporazum o varnosti tovarn v Bangladešu

Podpis so prispevali predstavniki kar 200 tekstilnih korporacij, nevladnih organizacij, ki si prizadevajo za boljše delovne razmere, in sindikatov. Ponudniki oblačil so se zavezali, da bodo še pet let naročali v Bangladešu ter da bo vsak prispeval pol milijona dolarjev letno, za izboljšanje varnosti v tovarnah, kjer zdaj izvajajo letne preglede.

Zavezništvo za varnost delavcev v Bangladešu

Podpisalo ga je 28 predvsem ameriških ponudnikov oblačil, ki k sporazumu niso želeli pristopiti. Vsak naj bi v sklad za izboljševanje pogojev dela prispeval milijon dolarjev na leto. Zavezništvo bo v veljavi ostalo pet let in za razliko od sporazuma ni pravno zavezujoče.

Načrt za izboljšanje pogojev dela v tekstilni industriji v Bangladešu

Glavna podpisnika tretjega sporazuma, katerega cilj je izboljšati tako varnost kot delovne pogoje v tekstilnih tovarnah, sta Bangladeš in ILO. Z njim so zagotovili 25 milijonov dolarjev, še 15 milijonov so prispevale Nizozemska, Velika Britanija in Kanada. Potekel bo čez pol leta.

V treh letih so v okviru vseh treh iniciativ varnostno pregledali 3632 tovarn, je v decembra objavljenem poročilu zapisal ILO. 39 so jih popolnoma, 42 pa deloma zaprli. Ob več tisoč tekstilnih tovarnah, kolikor jih je v državi, se morda to niti ne zdi veliko število, a kaj, ko tudi ostale še zdaleč niso varne.

Podatki, ki so jih ta mesec objavili v okviru Sporazuma o varnosti tovarn v Bangladešu, so manj optimistični. Pregledali so jih 1660 in odkrili blizu 85 tisoč pomanjkljivosti. Samo v sedmih so odpravili vse, 57 jih je blizu cilja, v ostalih pa del ali niso začeli ali pa močno zaostajajo za določenim rokom.

Inšpektor v tekstilni tovarni. V okviru treh iniciativ so izučili 200 novih inšpektorjev, ki preverjajo varnost v tovarnah. Skupaj jih zdaj v Bangladešu deluje nekaj manj kot 300.
Inšpektor v tekstilni tovarni. V okviru treh iniciativ so izučili 200 novih inšpektorjev, ki preverjajo varnost v tovarnah. Skupaj jih zdaj v Bangladešu deluje nekaj manj kot 300. FOTO: ILO

Od 3425 tovarn le osem varnih

Še najbolj pa je stanje bangladeške tekstilne industrije razgalilo poročilo Stern Centra, ki deluje znotraj univerze v New Yorku. Objavili so ga decembra lani. Pregledali so 3425 tovarn in pri vseh odkrili resne pomanjkljivosti. Samo osem jih je te pomanjkljivosti potem odpravilo, tako da so jih lahko razglasili za varne.

Minimalna mesečna plača v Bangladešu: 1500 tak oziroma 17 evrov

Minimalna plača v oblačilni industriji: 5300 tak oziroma 60 evrov

Minimalna plača, ki zagotavlja dostojno življenje: 5000 tak oziroma 57 evrov

Minimalno plačo določajo vsakih pet let, zadnjič so jo konec leta 2013. Zaradi protestov in mednarodnih pritiskov, ki so sledili tragediji v Rani Plazi, so jo v oblačilni industriji močno povišali.
Izkazalo se je tudi, da v Bangladešu niti ne vedo, koliko tekstilnih tovarn imajo in koliko delavcev zaposlujejo. Uradno število je približno 4800, raziskovalki Stern Centra, ki sta delali na terenu, sta jih našteli kar 7000. Po podatkih ILO bangladeška tekstilna industrija zaposluje štiri milijone ljudi, po podatkih Stern Centra jih je milijon več. Številne registrirane tekstilne tovarne v Bangladešu imajo namreč še podizvajalce, ki uradno sploh ne obstajajo. In tam so razmere še slabše, plače nižje, pravice zaposlenih pa še bolj teptane. Kot so zapisali pri Stern Centru, morajo ponavadi delati več za manj denarja, s tem pa lastniki še znižujejo ceno izdelkom in konkurirajo uradnim tovarnam, ki so, sploh po tragediji v Rani Plazi, zavezana skrbeti za osnovne varnostne ukrepe in izplačevati vsaj minimalno plačo.

Ta se je konec leta 2013 občutno dvignila. Zaslužkov v panogi zato skoraj ni več, številni proizvajalci beležijo izgubo in spet so na udaru delavci. Po eni strani nad njimi ves čas visi grožnja odpuščanja, po drugi strani želijo lastniki tovarn izpad dohodkov pokriti z višjo produktivnostjo. Delavce, ki že tako delajo tudi po sedem dni na teden in veliko več kot osem ur na dan, zato silijo, da delajo še več. Korporacije pa medtem zavezam navkljub proizvodnjo po tihem selijo drugam.

Zakaj bojkot ne deluje

Prvi odziv potrošnikov v Evropi in Severni Ameriki po tragediji je bil poziv k bojkotu znamk, ki so jih izdelovali v Rani Plazi. A kaj bi s tem dosegli? Podobnih tovarn, kjer delavci za mizerne plače delajo po cele dneve, je v Bangladešu več tisoč. Bi nehali kupovati izdelke vseh? Državi in njenim revnim prebivalcem bi s tem naredili več škode kot koristi. Tukaj namreč 'treščimo' v paradoks: industrija, ki iz delavcev iztiska vse in še več, ki jih izkorišča za mizerno plačilo, je vendarle 'odgovorna' tudi za izboljšanje življenjskega standarda milijonov ljudi.

Čas je, da se seznanimo z nekaj podatki o Bangladešu. Po določenih ekonomskih kazalcih bi ga lahko uvrstili med uspešne države. BDP v zadnjih desetletjih narašča za 6,5 odstotka na leto in je danes kar 27-krat višji, kot je bil pred 40 leti. Leta 2013, ko se je tragedija zgodila, so izvozili za 27 milijard dolarjev dobrin, od tega je bilo 80 odstotkov oblačil in dodatkov!

Tekstilna industrija v Bangladešu - 2
Tekstilna industrija v Bangladešu - 2 FOTO: AP
Tekstilne tovarne so v Bangladešu v zadnjih treh desetletjih rasle kot gobe po dežju. V 80. letih jih je bilo približno 50, v njih je delalo par tisoč ljudi. Danes jih je več tisoč in zaposlujejo milijone. Bangladeš je drugi največji izvoznik že narejenih oblačil za Kitajsko, leta 2006 je bil šesti.

Leta 2000 je skoraj polovica prebivalstva živela pod pragom revščine, deset let kasneje slaba tretjina. Številni so se s podeželja preselili v mesta in si delo poiskali prav v tekstilnih tovarnah. Zaslužek je morda boren, a za njihove družine to vendarle pomeni eno plačo več in korak več na poti iz bede. Ženske, ki jih prej na trgu delovne sile skoraj ni bilo, so postale iskane delavke. Po podatkih Svetovne organizacije za delo (ILO) danes predstavljajo od 80 do 85 odstotkov vseh zaposlenih v tekstilnih tovarnah. S tem se je spremenila tudi njihova družbena vloga, postale so bolj vidne in bolj slišne. Bangladeš je danes med najuspešnejšimi državami na svetu, ko gre za zmanjševanje razlik med spoloma.

A še vedno so ženske v podrejenem položaju in prav to naj bi bil razlog, da jih lastniki tako radi najemajo. "Ženske lahko prisiliš, da plešejo, tako kot ti hočeš, moških ni mogoče izkoriščati na tak način. Lastnikom ni mar, če za kaj prosimo, zahteve moških pa morajo vzeti resno. Zato moških pač ne zaposlujejo," je za kampanjo Labour behind label (Delo za etiketo), ki si prizadeva za pravice zaposlenih v tekstilni industriji po vsem svetu povedala neimenovana delavka iz Bangladeša. 

Podatek, za katerim se skriva resnica o izkoriščanju

Tekstilna industrija globalno na leto obrne kar tri milijarde dolarjev! Denarja za pošteno plačilo je torej več kot dovolj ...
Tekstilna industrija globalno na leto obrne kar tri milijarde dolarjev! Denarja za pošteno plačilo je torej več kot dovolj ... FOTO: AP
Tekstilne tovarne so v Bangladešu v zadnjih treh desetletjih rasle kot gobe po dežju. V 80. letih jih je bilo približno 50, v njih je delalo par tisoč ljudi. Danes jih je več tisoč in zaposlujejo milijone. Bangladeš je drugi največji izvoznik že narejenih oblačil za Kitajsko, leta 2006 je bil šesti.

Za skokovito rastjo se skriva grda resnica. Bangladeš je korporacije privabljal z izjemno nizko ceno dela, ki so jo lahko vzdrževali le z izkoriščanjem delavcev. Neplačane nadure, delo sedem dni na teden v prenatrpanih in slabo zgrajenih prostorih ... vse to je bila njihova realnost. Po tragediji v Rani Plazi se je vendarle marsikaj spremenilo na bolje, čeprav je pot do cilja še dolga.

Zdaj pa imajo bangladeški delavci nove skrbi. Skrbi jih, kako bo, ko se bodo zaveze, ki so jih sprejele korporacije, iztekle. Leta 2013 so podpisale, da bodo še pet let naročale oblačila v Bangladešu. Kaj pa potem? V Bangladeš so se preselile, ko so kitajski delavci dosegli višje plače in boljše pogoje, zaradi katerih se je cena dela dvignila. Bodo zdaj šle naprej? 

V začaranem krogu smo, hitrih rešitev ni. A treba je vedeti: če mi kupimo oblačila po smešno nizki ceni, ponudniki pa imajo še vedno dobiček, to pomeni, da nekje nekdo plača. Oziroma ne plača. Za nalepko "Izdelano v Bangladešu" ali pa "v Kambodži, na Šrilanki, na Kitajskem ..." se skriva več, kot samo informacija o kraju izdelave.

Klikni na sliko in izvedel/a boš še več.
Klikni na sliko in izvedel/a boš še več. FOTO: Iz principa

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OriGinal Nuttah
01. 05. 2016 20.45
+9
Sršen
01. 05. 2016 20.40
+17
In vsi vodilni,nekako tako kot v Sloveniji za zapravljene firme odgovarjajo za povzročeno škodo oz.katastrfo???????MOČNO DVOMIM!!!!!!!
Balki30
01. 05. 2016 19.07
+5
Več prebivalcev ma ko rusija.....pa stokrat manjši....neverjetno...pa to.
crazy but true
02. 05. 2016 10.39
+2
zihr smo "zlobni kapitalisti" krivi da imajo tolk otrok...
srebrnibreg
01. 05. 2016 18.07
+17
Vse to vedo kapitalisti po svetu kateri kupujejo in preprodajajo tam izdelano blago v takšnih razmerah. V njihovih državah pa ni niti minimalne šanse, da bi delavci smeli delati v takšnih pogojih. Glavno jim je, da na račun takšnega dela služijo milijone, če bi bili pošteni ne bi kupovali tam izdelanih izdelkov.
Tomaz1980
01. 05. 2016 18.01
+30
Malo je takih firm, ki so poštene. Tako malo, da so skrite nam navadnim smrtnikom!! Porkaš.. teli mi bodo pamet solil kaj smem in kaj ne oblečt, potem pa še vegetarijanci kaj smem in kaj ne smem vase vržt!!! Če sem PLAČAL bom tudi imel, nosil, jedel... Zgrabite že to kačo za glavo ne za rep drugič povem... Nabijte carine na izdelke iz tretjega sveta, ne vem, prepovejte uvoz... saj ste pametni...? Ste naredili šolo??? Sploh??? Zakaj SMO VEDNO MI potrošniki krivi?? DREAM ON PLEASEEEEEE!!!!!!!!!!!!
Tomaz1980
01. 05. 2016 17.44
+29
Ok, ok ok... Imam en predlog Proplus.... ukinite VSE reklame (ponudba-povpraševanje) in svet bo takoj lepši, ker ne bomo več kupovali izdelkov, zardi katerih so ljudje umirali in še vedno umirajo (Nutela, Mars, Twix oreščki, HM obleke itd, itn) Boste? Če ste že podpisali ta vaš sporazum s tisto spletno stranjo... Bodite fer! Ajdpol!!!
mvlm1
01. 05. 2016 17.25
+8
Ne verjamem, da znane firme več plačajo delavcem. Ne , njim več ostane. Pa več jim ostane za marketing.
janezpodre
01. 05. 2016 17.12
+7
Tale članek so financirali zvodniki - će žensle ne bodo mele dela v fabrki, jih bo kakšn miljon več v prostituciji, in cena temu "delu" bo padla.
nikhrast
01. 05. 2016 16.53
+11
Problem so države same, saj je isto v Sloveniji, inšpektorji ne upravljajo svoje delo, sodišča niso efektivna, še država sama ne plačuje prispevkov... Tako nekatere večje kompanije uvajajo svoj "fair trade", kot Starbucks na primer. Pa zakaj bi se moral Apple, pa Reebok... boriti za pravice delavcev po sveto, države same pa ignorirajo te probleme. Če se stavba sesuje, to je problem države same, inšpektorjev...
periot22
01. 05. 2016 15.11
+8
Napišie raje članek koliko ljudi po svetu trpi zaradi tajkunov in koliko jih umre!!!!!!!!!!!!!!
periot22
01. 05. 2016 15.10
+52
Slovensko gospodarstvo ste uničili zdaj pa tle pametujete,sploh nevem kaj bi s tem člankom radi dosegli,da hodimo nagi? oblačila kupimo v trgovini,jih pošteno plačamo ,in konec besed,to je vse!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Raje bi kupovali slovenska oblačila ampak jih ni ali pa niso dosegljiva za delavski žep!!!!!!!!!!!!!
crazy but true
02. 05. 2016 10.43
+0
levicarji se grejo ene ideologije, ki v praksi zlo klavrno delujejo. Kot odgovor pa imajo - se vec iste ideologije. Manipulacije, manipulacije. Medtem pa slovenski delavci in brezposelni...
CyChick8
01. 05. 2016 15.03
+21
Zakaj se točno ne napiše kere firme so varne? Potem bi mogoče kdo premislil o nakupu.
valjhunsinkajtimara
01. 05. 2016 13.09
+34
Če v Bangladešu ne cenijo svojih ljudi in se ti tudi ne znajo zorganizirat in uredit svojih pravic, to ni moj problem in me njihovo suženjsko delo ne moti. To je namreč NJIHOV problem. Vsaka družba mora poskrbeti zase. Tole FDVejvsko reševanje tujcev, medtem ko nam večina upokojencev živi pod mejo revščine, je idiotizeem in žalitev Slovencev.
0100011110111
01. 05. 2016 13.35
+1
tako egocentrično razmišljanje ne pelje nikamor, samo še v večjo razklanost ljudi. da te ne moti suženjstvo (pa če je to suženjstvo tvojega naroda ali katerega drugega nima veze, saj si ne izberemo sami kje se bomo rodili ane? lahko bi bil ti zdaj na njihovem mestu) je nekaj najbolj groznega kar lahko človek sploh reče. njihov problem je nastal ravno zaradi osebkov, ki razmišljajo podobno kot ti tukaj na zahodu, tako da hočeš nočeš, tudi ti si tukaj posredni krivec za tak sistem.
valjhunsinkajtimara
01. 05. 2016 13.56
-1
Nehaj z temi megalomanski idejami, da si vpoklican, povabljen ali imaš sploh to pravico delati kaj namesto Bangladeščev. In mi nismo na njihovem mestu, ker smo se uprli in skrbimo za svojo družbo. To pa je nekaj kar oni tam ne počno un zato so tam kjer so. To so res naivne in nesramne ideje; reševati druge namesto njih samih. To kar ti trosiš okoli je kompulzivna motnja, kjer tako imenovani humanisti tekmujete med seboj kdo je bolj kriv za dejanja tujcev nad tujci.
slovenc79
01. 05. 2016 22.21
-3
valjhun, cunje ki jih imaš ta trenutek na sebi so verjetno izdelali te reveži. blebetaš o samostojnih družbah, očitno se ti o globalnem trgu niti sanja ne. sam si sešij cunje, potem pa blebetaj kaj je tvoj problem in kaj ne.
kraljicavesolja
01. 05. 2016 12.06
+8
A še niste dojel, da če hočte vi uživat, mora en trpet. NO, sej počas boste.
MaršNapolje
01. 05. 2016 12.10
+2
Nevem kako uživaš z oblekami ampak ok...
Vapo
01. 05. 2016 14.14
+6
Kaj ti ni jasno?!? Glavnina ljudi 95% im 95% več oblek, kot pa jih dejansko potrebuje, se pravi, da jih kupujejo
crazy but true
02. 05. 2016 10.46
+1
gospodarstvo ni igra nicelnega sestevka. Samo, sej itak nimas pojma kaj to je, mar ne? "Mi slabi, oni dobri!"
I G N O R A N T
01. 05. 2016 12.05
+9
Vsak sistem je od hudica.Zmeraj se najdejo neki kvazi voditelji, dusebrizniki .....prodajalci sanj...
hotchilipoper
01. 05. 2016 12.00
+11
Kaj hočejo povedat,da pri nas z izkoriščanjem še ni tako hudo
Racio
01. 05. 2016 12.36
-2
Ne moreš primerjat Slovenijo z Bangladešom...
proofreader
01. 05. 2016 13.07
+1
Točno tako. Pri nas ni služb, tako da ni težav z neplačevanjem.
MaršNapolje
01. 05. 2016 11.52
+11
Tista "hitra moda" 850 majc pa 400 hlač ja... Sam to zamenamo zato k je tak krš da ne zdrži več k par mescou ne pa zato ker bi imeli slučajno preveč denarja oz. bi bli neki modni freeki...
slovenc79
01. 05. 2016 22.23
+4
zdrži tudi par let, če znaš stvar ceniti in skrbeti zanjo. sam taka potrošniška družba kot je zahodna o tem ne razmišlja.
MaršNapolje
02. 05. 2016 10.55
Nevem no meni majice nikoli ne zdržijo več kot eno sezono... Od rednega pranja se barva kar spere dol svoje pa doda tudi sonce... Da o kakšnih supergah ne govorim ker sem zunaj v vseh vremenskih razmerah mi prav tako več kot 1 leto ne zdržijo pa ne kupujem superg za 20€ tiste ne zdržijo niti pol leta...
Drink Beer and Smile
02. 05. 2016 13.53
Tako hitro, kot dobim zdrsane hlače pri jajcih, še ni bilo v zgodovini poceni kawbojk. Z nizko ceno pride nizka kvaliteta, kakor koli obrneš...
zurc
01. 05. 2016 11.49
+4
vsak ima lahko skoraj vse kar si poželi,tako je to pri nas v sloveniji kjer imamo svobodo(vsaj kolikor toliko)ampak nastane en problem ,človek nima znanja volje do dela in nima iznajdlivosti ,zato ne moreš imeti nič.Kaj ti pomeni če znaš nekaj narediti pa ne znaš tega prodati,ta izdelek je vreden nič .zato pa tukaj nastopijo iznajdljivi in pametni ljudje ki znajo dobro z jezikom in glavo, vedo komu to prodat in biu bi bedak če nebi hotel od tega provizije ,tako se delajo bogataši,to je začetek.Potrošnik pa enako če hočeš eno stvar imeti ,dej se malo znajdi pa pojdi direkt do proizvajalca pa boš ta izdelek dobu po bistveno nižji ceni pa bo tudi proizvajalec zadovoljen ker bo še zmeraj dobu več kakor če je umes posrednik .ampak ne lažje je it v posrednikovo trgovino in se jezit kako on izkorišča proizvaljca in kupca ,ker ni nič delal ampaak samo provizijo pobral
korintos23
01. 05. 2016 11.49
-3
Komunizem je hudič!!!
proofreader
01. 05. 2016 12.00
+6
Racio
01. 05. 2016 12.38
+4
Hoh ta je pa močna... Kapitalizem je kvečjemu za 1% ljudi.
proofreader
01. 05. 2016 11.29
+42
Cele dneve vrtite reklame za ta izkoriščevalska podjetja. Sam povem.