Pravično za vse?

Zakaj državi pravična trgovina ni v interesu in kako pomembna je v resnici vloga posameznika?

Ljubljana, 10. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
37

Zadnji mesec in pol vas v rubriki Pravično za vse? opozarjamo, zakaj je pomembno, da kupujemo izdelke iz pravične trgovine. Razkrili smo izkoriščanja na plantažah kave, kakava, bombaža, celo v nasadih pomaranč. Opozorili na temno stran ribiške industrije, pa na to, kako smo postali sužnji tehnoloških gigantov. Tokrat odgovarjamo na vprašanje, je državi sploh v interesu, da spodbuja pravično trgovino in zakaj ne.

Rene Suša je raziskovalec in preučevalec pravične trgovine ter eden od ustanoviteljev Zadruge Buna, ki skrbi za pravično trgovino s kavo v Sloveniji. Povprašali smo ga, kakšna bi morala biti vloga države pri spodbujanju pravične trgovine in dobili precej jasen odgovor, da so problemi globalnega izkoriščanja sistemski, trajni in poglabljajoči se, odgovornost pa je, glede na razmerja moči, predvsem na strani tistih, ki izkoriščevalske prakse podpirajo in razvijajo. To pa so velike korporacije in njihovi politični zavezniki. Kaj pa lahko storimo potrošniki? Na to vprašanje Suša odgovarja: "Potrošniki lahko samo 'blažijo' nastalo stanje in to je že samo po sebi veliko."

Rene Suša: "Mislim, da je v današnjih razmerah potrebno opustiti predstave o tem, da so države nekakšni benevolentni akterji, ki delujejo v dobro vseh."
Rene Suša: "Mislim, da je v današnjih razmerah potrebno opustiti predstave o tem, da so države nekakšni benevolentni akterji, ki delujejo v dobro vseh." FOTO: Zadruga Buna/Polona Avanzo

V pravični trgovini vloga potrošnika, čeprav se nam morda na prvi pogled ne zdi tako, vendarle ni zanemarljiva. Kot pravi Suša, "se na državnem nivoju pravzaprav ne pričakuje, da bi vlada s kakšnimi posebnimi ugodnostmi spodbujala pravično trgovino, ker je pravična trgovina trgovinska dejavnost, kot vsaka druga, čeprav je neprofitne narave, in vključuje na primer tudi veliko število prostovoljcev." 

Suša, ki pravično trgovino preučuje že vrsto let in dobro pozna tudi prakso v drugih državah, pravi, da je pravična trgovina v Sloveniji opredeljena v okviru socialnega podjetništva, kar pa pomeni, da lahko načeloma organizacije, ki se s tem ukvarjajo, kandidirajo na omenjenih razpisih, v praksi pa se to praviloma ne dogaja, ker razpisi zahtevajo ustanovitev novih pravnih subjektov (v primeru nevladnih organizacij), kar je že dovoljšnja organizacijska prepreka. "Sicer pa pravična trgovina - tako v Sloveniji kot tudi marsikje drugod - ne prejema nobenih davčnih olajšav, uvoznih ugodnosti ali česa podobnega. Je trgovina kot vsaka druga," pravi Suša.

"Stališče do vloge države v pravični trgovini in gospodarstvu/trgovini na splošno je odvisno od tega, čemu oziroma komu menimo, da služi država. Čeprav bi morda sicer radi verjeli, da so državne institucije namenjene splošnemu dobremu in varovanju pravic in svoboščin njihovih prebivalcev, je danes vse bolj in bolj očitno, da takšna vloga države, kot garanta nekega splošnega nivoja blaginje in zaščite (v kolikor je sploh kdaj obstajala), razpada," je kritičen Suša.

Kaj bi država lahko naredila, pa ne naredi?

"Pri pravični trgovini bi lahko države največ storile na nivoju oblikovanja politik mednarodne menjave in regulacije mednarodnih trgov (surovin), ki so s svojim delovanjem eden največjih vzrokov, zakaj pravično trgovino danes sploh potrebujemo. Ogromna nesorazmerja moči na mednarodnih trgih, kjer peščica akterjev obvladuje številne (zlasti surovinske) trge, povezana z borznim prekupčevanjem in špekulacijami znatno prispeva k temu, da se razkorak med najbogatejšimi in najrevnejšimi predeli sveta konstantno povečuje. Če bi države v resnici želele kaj spremeniti, bi morale spremeniti pravile igre, ki koristijo predvsem najmočnejšim državam ter največjim korporacijam. To pa se seveda ne bo zgodilo, ker je v nasprotju z interesi obstoječih struktur moči. Kljub krizi 2008/2009, ki jo povzročilo prav špekulativno delovanje finančnih institucij, ni prišlo do nobenih instrumentov, ki bi doprinesli k večjemu nadzoru njihovega delovanja. Prav nasprotno. Na področju trgovinskih politik EU in ZDA (ter Kanada) trenutno sprejemajo zloglasni TTIP, ki bo še bolj omejil pristojnosti posameznih držav, da bi vplivale ne delovanje trgov, ter okrepil moč korporacij," opozarja Suša in dodaja: "Realno gledano države oziroma njihovi voditelji danes nimajo niti interesov, najbrž pa tudi ne več moči, da bi kaj bistvenega spremenile. Moč prevzemajo finančne korporacije in transnacionalna podjetja, ki so pogosto nad zakonodajo posameznih držav, kar je trend, ki se vleče že vsaj 30-40 let in ne kaže nobenih znakov sprememb, prav nasprotno."

Pravična trgovina ostaja v prvi vrsti odgovornost posameznika.
Pravična trgovina ostaja v prvi vrsti odgovornost posameznika. FOTO: Thinkstock

Bomo v Sloveniji dobili pravično mesto?

Kot pravi Rene Suša, državne institucije praviloma niso tiste, ki dajejo kakršnekoli pobude na področju pravične trgovine, se pa včasih predvsem lokalne oblasti odzivajo na pobude svojih prebivalcev. Kot primer dobre prakse, ki se je v tujini že prijela, Suša navaja gibanje FairTrade Towns, ki ima že dolgo tradicijo in ki ima tudi jasno razvite kriterije, po kateri lahko določena občina, mesto ali regija postanejo del gibanja. FairTrade mest je danes že več kot 1800, Ljubljana, ki je letos postala zelena prestolnica Evrope, pa bi lahko postala eno od pravičnih mest.

Po mnenju Snage so za preboj pravičnotrgovinskih izdelkov ključni informiranost in odgovornost potrošnikov, zgledi in vpeljava dobrih praks, morda zaveze oziroma priporočila tudi na državni ravni.

O tem smo povprašali na Mestni občini Ljubljana, kjer nam tega sicer niso mogli zagotoviti, so nam pa na Snagi pojasnili, da načrtujejo odprtje alternativnega nakupovalnega središča, ki bo na enem mestu omogočalo trajnostno potrošniško izkušnjo, saj bo vključevalo prvo slovensko trgovino brez embalaže, izposojevalnico stvari in večnamensko kavarno z izključno lokalnimi ter pravično-trgovinskimi izdelki. Na Snagi poudarjajo, da država potrebuje odgovorne, zahtevne in kritične potrošnike, ki bodo kupovali kakovostne ter pravično narejene izdelke. Po njihovih podatkih povprečnega potrošnika žal ne zanima prav dosti, v kakšnih razmerah so bili narejeni izdelki, ki jih vsakodnevno izbira, temveč večinoma prevlada logika (naj)nižje cene. To velja tudi za tiste, ki imajo dovolj veliko kupno moč, da bi lahko izbirali lokalno, etično in pravično narejene izdelke, pa jih ne, še opozarjajo.

Kaj pa vloga države pri nadzoru nad delovanjem pravične trgovine? Zaenkrat nadzor vršijo neodvisne mednarodne organizacije. Je to dovolj?

Neodvisne mednarodne organizacije so bile ustanovljene prav zato, ker se marsikje ne spoštuje lokalna zakonodaja ter mednarodni standardi na področju varstva pri delu in pravic delavcev. Rene Suša o nadzoru nad pravično trgovino
"Nadzor organizacij za certificiranje je vsekakor boljši kot nadzor naših državnih inštitucij, zato ker slednje tako ali tako nimajo pristojnosti, da vi vršile kakršnikoli nadzor v tretjih državah. So pa vsi proizvajalci, ki so vključeni v pravično trgovino tako ali tako podvrženi zakonodaji svojih matičnih držav in njihovih pristojnih institucij. Mednarodne organizacije so v tem smislu nadgradnja sicer nefunkcionalnih državnih sistemov, zato bi bila predaja nadzora na državni nivo verjetno marsikje dojeta kot korak nazaj in opustitev neodvisne kontrole," pravi Suša.

Vse to daje občutek, da na strani države vendarle ni interesa, da bi nagradila proizvajalce in organizacije, ki so del sistema pravične trgovine. Tudi v pravični trgovini namreč proizvajalec dobi le majhen del denarja, ki ga ozaveščen potrošnik plača za nek izdelek z oznako FairTrade, a krivda ni v posrednikih, ki so del verige, pač pa v dajatvah, ki jih pobere država, pa raznih stroških predelave, pakiranja, prevoza in nato še prodaje.

Zakaj torej država ne bi zmanjšala davkov za tako imenovane pravične izdelke? Ali pa namenila kakšne drugačne olajšave in spodbude?

"Mislim, da je v današnjih razmerah potrebno opustiti predstave o tem, da so države nekakšni benevolentni akterji, ki delujejo v dobro vseh. Mislim, da ne bi bilo težko dokazati, da je politična sfera skoraj popolnoma okupirana s strani parcialnih interesov, ki jih določajo predvsem tisti, ki plačujejo volilne kampanje. Pravzaprav obstaja gora strokovne literature, ki se ukvarja s temi vprašanji, pa tudi zgolj bežen pregled političnega dogajanja doma in v tujini, je sam po sebi zadosten dokaz. Splošno dobro oziroma zaščita izkoriščanih že dolgo ni več (če sploh je kdaj bila) v polju političnega zanimanja," pravi Suša in dodaja, da je potrošnik odgovoren za svoje odločitve, ker na nek način glasuje za posamezne izdelke in poslovne prakse z vsebino svoje denarnice, vendar to ne pomeni, da so odgovornešji oziroma bolj ozaveščeni potrošniki sami po sebi kakršnakoli rešitev problema, saj so problemi globalnega izkoriščanja sistemski, trajni in se poglabljajo.

"Bistvo pravične trgovine je v osnovi v tem, da nakazuje na strukturne probleme globaliziranega gospodarstva in delovanja mednarodnih trgov, ki pa niso rešljivi v okviru obstoječih družbeno-ekonomskih sistemov in politik. O morebitnih (bolj pravičnih) alternativah se bomo verjetno lahko v resnici pogovarjali šele po njihovi avto-destrukciji," svoje razmišljanje zaključuje Suša.

Zakaj je pomembno, da kupujemo izdelke iz pravične trgovine? Kliknite na fotografijo in preberite!
Zakaj je pomembno, da kupujemo izdelke iz pravične trgovine? Kliknite na fotografijo in preberite! FOTO: Iz principa

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
13. 06. 2016 10.46
+2
Ljubljana bi lahko postala eno od pravičnih mest? S Stožicami, za katere izvajalci niso dobili plačila? Ha, ha ...
kolbek460
12. 06. 2016 21.22
+5
Halo .,,,pravice ni in je ni bilo, ker velike ribe male jedo ,,,,,
flojdi
12. 06. 2016 16.26
. men na vse strani visijo interesi drž av. / kupujem, kolikor le zMorem, od najbližjih kmetij ali poznanih mi pridelovalcev
jm52
12. 06. 2016 11.35
Butasto vprašanje,poleg tega pa je vam 24ur pomenbno samo reklamno sporočilo,katerega včasih se ne da preskočiti.Zato vaša sporočila in objave pregledujem le občasno.
aristotel
11. 06. 2016 09.56
+4
Pravična trgovina je možna samo v brezrazredni družbi z zavedanjem vseh,socialno in moralno na vseh ravneh,ker pa je človek v bistvu pohlepen in hoče vedno več je to utopično razmišljanje in praktično človeku na ravni kjer smo sedaj neprestavljivo in nedosegljivo...
crazy but true
10. 06. 2016 13.56
+9
Torej vse to nabijanje glede pravicnosti zarad reklame "zadruge pravicne kave". No vsaj nekdo bo imel profit. Sej on je " pravicen" tko da to ne steje kot kapitalizem, ane?
User1063544
10. 06. 2016 13.17
+9
Če se želite iti pravične trgovine, morajo tudi vse veje oblasti biti pravične.
Tadej Bu?ar
10. 06. 2016 12.30
+3
Ko bo država uvedla UTD, se bo začel fair trade ... ljudje bodo v zameno za nek izdelek ali storitev prisiljeni ponudit neko svojo storitev ... dokler tega ne bo, bodo žal vladale trgovine ... kot vidimo, rastejo kot gobe po dežju :/
MrMack
10. 06. 2016 16.45
+3
mackon08
10. 06. 2016 10.34
+19
Dokler delamo za 600 euro na mesec, me boli za pravično trgovino in pravične cene. Kupujemo to kar si lahko privoščimo. Ti ki so tam izkoriščani pa si naj sami izborijo pravice. Za nas se tudi drugi ne brigajo.
Sam Il
10. 06. 2016 10.50
+4
Lepo povedano, ob vsem ostalem, kar smo povedali ostali.
joze-j
10. 06. 2016 11.50
+5
Enako je nekdo povedal za nas - prejemnike 600€ - , ki prejema 1500€ in so za njegovo okolje mizerija.
Tadej Bu?ar
10. 06. 2016 12.31
-1
Čas je za UTD!! Ljudje pač ne bomo več nakupovali v trgovinah, trgovine bodo propadle in spet bo pravična trgovina!
jesenvoyo
11. 06. 2016 08.53
+2
Če še imamo do neke mere v rokah prosto odločitev ali kupujemo ali ne, seveda tega ni možno izvajati pri plačevanju mesečnih stroškov za stanovanje, elektriko, komunalo, osnovni stroški za preživetje, davke, vse to pa diktira kapital (-izem). V tem smo ujetniki brez pravic odločanja skoraj o ničemer. Zdaj pa naj skrbimo za pravičnost drugih, ko niti za svoje pravice nimamo veliko možnosti, da si jih v tako nepravični in diskriminatorni
alicante123
10. 06. 2016 09.50
+7
V divjem in izkoriščevalskem kapitalizmu, kot ga imamo danes ne obstajajo besede kot so: Pravično in socialno. V kapitalizem je "investirano" ogromno denarja, podkupilo veliko funkcionarjev, organiziralo nekaj žametnih revolucij, žrtvovalo precej vojakov in civilistov, zbombardiralo preveč držav in dostavilo na tisoče ton orožja sprtim frakcijam.
Sam Il
10. 06. 2016 10.10
+6
In del tega kapitala gre tretjerazrednim medijem ala 24 kur. zato so oni zadnji, ki lahko pridigajo o pravični trgovini, ker sami podpirajo le in samo kapital.
Racio
10. 06. 2016 10.24
+1
Bolje da se govori o tem, kot pa da si zatiskamo oči.
Antired
10. 06. 2016 09.31
+1
Pravična trgovina je prosta trgovina, vse ostalo so socialistične bedarije
korintos23
10. 06. 2016 09.59
-1
xmp125
10. 06. 2016 09.27
+18
Pravicna trgovina v celi sloveniji zaposljuje ene pet ljudi, trgovine ki se z njo ukvarjajo so na robu prezivetja, velikokrat brez redno zaposlenih in bi itak crknile, ce ne bi bilo drugega biznisa. Zato nehajte nabijati s to zgodbo, ker ste ze dolgocasni. Pravicne trgovina ne bo izrinila navadne zato, ker pri veliki vecini produktov res veliko vec stane prodati ga (vkljucno s transportom iz kake afriske vukojebine), kot pa njegova sama pridelava, zato na tem, da je cena posrednikov 100x cena pridelave, ni nic tako absurdnega kot hocete prikazati. Seveda je grozno slisati, da nekdo v afriki zasluzi en dolar na dan, ampak ce to pomeni da je med 30% srecnezev, ki zasluzijo vsaj toliko, to malo spremeni zgodbo, a ne? Ker alternativa je, da dobi 0 na dan in strada. A je to *fer*? Da ne omenjamo zalostne, a na zalost neizbezne logike, da otroci v marsikateri od teh drzav pac delajo zato ker je to normalno, tako kot so otroci v sloveniji ze pri 10 letih trdo delali 200 let nazaj, marsikatera od teh drzav pa je v slabsem stanju kot slovenske province v tistem casu. Ce jim to zahodnjaski pravicniki prepovedo, bodo pa delali na druge nacine, recimo v prostituciji, ker starsi jih pac ne bodo gledali brez dela.
kemuri
10. 06. 2016 09.23
+10
Ko bo pravična hrana imela pravične cene, bomo kupovali tudi le to, dokler pa ima kot pravična hrana cene za bogate elite, pa jo tržite tam na kakšnem Forumu 21 .
graf
10. 06. 2016 08.52
+13
Moje osebno mnenje je da je tole trkanje na vest potrošnikom povsem brezveze ! Seveda podpiram pravično trgovino , sam že veliko let kupujem izdelke iz karitejevega masla prek Fair trgovine ! Ampak ...najprej je država tista ki bi bi morala sprejet regulativo in filtrirati tiste izdelke ki smejo na trg ! Ker pa vsi vemo da je država hobotnica z brezštevilnimi lovkami ki jo nekak tako kot multinacionalke zanima samo zaslužek in nič drugega kot zaslužek se dogajajo anomalije od katerih bogatijo vsi ...samo pridelovalci ne ! Svet nikoli ni bil pravičen , izkoriščanje imamo precej bližje kot v Afriki ! Izkoriščanje bo trajalo vse dokler bodo izkoriščani samo trpeli in nič storili da bi se karkoli spremenilo ...
graf
10. 06. 2016 09.07
+4
Pred kratkim gledal prispevek o obiranju pomaranč kjer so v državah kjer jih gojijo sprejeli nova pravila glede starosti obiralcev ! Tako da ; samo države kjer se to dogaja lahko spremenijo pravila kdo bo dobil koliko, končni potrošnik nima nobene moči da bi v tej smeri karkoli spremenil ...vsaj vse do takrat ne ko bo na policah pri vsakem izdelku na voljo tut tak iz pravične trgovine ...
srebrnibreg
10. 06. 2016 08.48
+14
Pravična trgovina...Torej jaz naj sedaj grem v trgovini raziskovat kdo in kako je obiral pomaranče. Jaz naj grem raziskovat kdo in kako je na Kitajskem naredil kakšen izdelek. Vsi ti uvozniki vedo kdo in kako kje dela pa vseeno tam kupujejo blago in ga tudi k nam naprej prodajajo. Samo, da čim več zaslužijo. Pač kapitalizem kateri ne pozna nič drugo kot kapital.
NotMe
10. 06. 2016 08.38
+25
In zakaj bi NAŠA država kaj spodbujala, nižala davke!? Nižji davki pomenijo MANJ za ceste, zdravstvo, šolstvo pri NAS. Razliko bodo, verjemite, pospravili v žep pravični trgovci! Mogoče ne takoj, v roku leta, dveh pa se bodo cene malo po malo zvišale in požrle razliko. Zakaj naj bi MI reševali probleme? Smo mi krivi za populacijski boom, ki je ustvaril pritisk na ceno delovne sile? Smo mi krivi za skorumpirane vlade? Težite s temi članki non stop in ste me res pripeljali do tega, da hladno rečem, da ME NE BRIGA, če je mojo majco naredil 10 letni otrok in če je pri nabiranju zrn za mojo kavo nekdo ostal brez prstov. Ker je osnovna rešitev zelo enostavna, omejevanje rojstev, potem pa še vse ostalo (in veliko ostalega bo prišlo samo od sebe z manjšo populacijo). Kaj me briga, ker jaz kalkuliram, enega ali dva otroka in računam, kako bi jima omogočila dostojno otroštvo, šolanje in vse kar paše zraven, medtem pa nekdo štepa otroke kot zajec in obrača žalostne oči v kamero, Svet pomagaj mi nafotrat mojih 9 otrok!
murinar
10. 06. 2016 08.45
+7
Tu je problem a spet je vmes neuki narod in mus. vera ,katera nalaga čimveč potomstva in z tem več vernikov in širjenje le te.
Sam Il
10. 06. 2016 08.33
+34
24 kur vi ste tazadnji, ki lahko komu na dušo pihate. Dokler podpirate resničnostne šove, ki samo poneumljajo. nadalje: vsakič, ko kaka "zvezdnica" malo pomiga z ritjo, skočite. Vi boste pridigali? Niti novinarske etike se ne držite. Še več: zavajate in lažete. In VI boste pridigali?
Abrams
10. 06. 2016 08.25
+8
To je resnično ozko gledanje na svet. Ves ta denar, ki se "zbira" pri posamezniku je v večini primerov vrnjen v obtok preko nakupov storitev in blaga. Če ne bi bili premožni, potem ne bi hodili na počitnice v poceni kraje. In denar se spet ne bi pretakal tja IN SPET BI JAMRALI O PRAVIČNOSTI. Živimo v skupnosti, ki se imenuje ZEMLJA. Razlike so in bodo. Tudi mati narava ni dala vsem enakih možnosti. Zgodovinsko dejstvo pa je, da narodi, ki so imeli slabše naravne danosti, so se bolj razvili.
Sam Il
10. 06. 2016 08.35
+5
Bi se kar strinjal. 24 kur brezglavo podpira kapital, potem bi pa oni nam pamet solili. Ja, pa ja!
butalistan
10. 06. 2016 08.12
+7
to je ena sam lari fari! Pravična trgovina??????? Bull Shit!
Tempus Fugit
10. 06. 2016 08.09
+23
Vsak lahko prispeva kaj za pravičnost in tudi najmanjše dejanje šteje - kupujte predvsem domače izdelke (tudi če so malo dražji), ne kupujte izdelkov podjetij, ki so znani kot izkoriščevalci....Predvsem pa ne kupujte zaradi kupovanja. Dvoje čevljev in dvoje čistih hlač povsem zadostuje za normalno življenje....
Sam Il
10. 06. 2016 08.37
+9
Se strinjam. Tudi sam podpiram slovenske izdelke (koliko jih je še). Ne razumem folka, ki bi ves denar nesel v tujino, obenem pa jamral, kako doma vse crkuje.
NotMe
10. 06. 2016 08.40
+4
In potem bomo brali članek, da smo spet nepravični, ker ne kupujemo made in Bangladesh in so zato ostali brez dela otroci, ki se zdaj prodajajo po 10 centov za kos kruha.