Slovenija

Pahor zadovoljen, Janša svari Slovence

Ljubljana, 21. 09. 2008 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Prvak SDS Janez Janša opozarja, da se Slovenija z zmago SD vrača v čas ideoloških delitev. Najverjetnejši mandatar Borut Pahor o povolilnih koalicijah še ne želi govoriti.

"Za ta uspeh smo trdo garali. Do tega uspeha smo prišli z zmerno politiko, kar je dober obet tudi za način vodenja, če nam bo zaupano po volitvah. Pričakoval sem uspeh stranke, vedno pa sem povedal, da bi bila zmaga pravi podvig," je v izjavi po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev dejal predsednik SD Borut Pahor.

Zmagovalni trojček - Pahor, Kresal, Golobič.
Zmagovalni trojček - Pahor, Kresal, Golobič. FOTO: Damjan Žibert
Odgovornosti, ki jo ta podvig prinaša, se v celoti zavedam. Danes je meni in mojim prijateljem dovoljeno veselje, v prihodnjih dneh pa preudarne odločitve, kako naprej. Borut Pahor

Pahor je dejal, da je stranki na volitvah uspel izjemen podvig, odgovornosti, ki ta prinaša, pa se v celoti zaveda. Poudaril je še, da si želi koalicijo programsko sorodnih strank.

Če bo Pahor uspel dobiti mandat in mu bo uspelo sestaviti vlado, se Pahor, kot pravi, zaveda, da bo moral izpolniti pričakovanja ne samo ljudi, ki so mu zaupali, ampak tudi tistih, ki mu niso. "Oni so ravno tako državljani te države, pred očmi moram imeti interese vseh ljudi," je dejal.

Predsednik SD si želi koalicijo programsko sorodnih strank. "Nihče se ne upira temu, da bi imel širšo politično podporo v državnem zboru," pravi Pahor, a hkrati poudarja, da se pri vprašanju, ali je bolj pomembna politična širina ali pa programska homogenost, bolj nagiba k slednji.

Rokovanje sedanjega in bodočega mandatarja?
Rokovanje sedanjega in bodočega mandatarja? FOTO: Damjan Žibert

Pahor je znova opozoril na težje gospodarske pogoje v prihodnjem mandatu in poudaril, da bo treba tudi v takšnih pogojih izpolniti pričakovanja ljudi, da bodo bolje živeli. "Najboljša socialna politika je razvojna politika," pravi. Glede nalog, ki ga čakajo, pa je, kot pravi, pomirjen, saj ima okrog sebe ljudi, "ki znajo in imajo izkušnje".

Na vprašanje, ali je tak rezultat zmaga SD ali poraz Janeza Janše, je Pahor ocenil, da si je želel, da bi se ljudje izrekli za SD in ne proti obstoječi oblasti. "Mi smo imeli svoje kritike nanjo, tako kot jih bo verjetno imela opozicija, če bomo na oblasti, kritike na nas. A poskušali smo s pozitivnim programom doseči zaupanje ljudi in mislim, da nam je to uspelo," je ocenil Pahor. Če bomo dobili mandat za vodenje vlade, jo bomo vodili v interesu vseh, je še dodal Pahor.

Janša: Slovenijo čaka čas ideoloških delitev

Razočarana ekipa SDS z Janezom Janšo na čelu.
Razočarana ekipa SDS z Janezom Janšo na čelu. FOTO: POP TV
Janša je opozoril, da je stranka SDS zmagala v petih volilnih enotah, SD pa le v treh, tam pa je po njegovem mnenju zmagal z izjemno mobilizacijo na ideološki podlagi.

Predsednik SDS Janez Janša je po preštetju večine glasov povedal, da bo izid med SDS in SD zelo tesen. Po njegovem je glede na sedanji izid in potem, ko bodo prešteti še glasovi iz tujine in glasovi po pošti, zelo verjetno, da bosta stranki po številu mandatov v DZ izenačeni. Glede na to po njegovem o relativnem zmagovalcu še ni mogoče govoriti. Zaradi omenjenega je po Janševih besedah treba najprej počakati, da se preštejejo vsi glasovi, šele potem pa bomo lahko "govorili o relativnem zmagovalcu volitev".

Zelo verjetno je, da bo prišlo do izenačenja mandatov med nami in stranko SD. Tako imenovani trojček leve tranzicije nima absolutne večine, tako kot so najavljali. V vsakem primeru bodo potrebne nekoliko širše koalicije, vendar je potrebno počakati na uradne rezultate, ker razlika med nami je 12 tisoč glasov. 18 tisoč glasovnic je bilo neveljavnih, kar se mi zdi čudno. Zdi se mi, da je to precej več kot na zadnjih volitvah, čeprav gre za isti enostaven sistem glasovanja. V tujino je bilo poslanih od 40 do 50 tisoč glasovnic in še nobena se ni vrnila. Razlika je bistveno manjša od tega, kar je potrebno še prešteti. In tudi če ne bo prišlo do popolnega izenačenja po številu glasov, je zelo verjetno, da bo prišlo do izenačenja števila mandatov v parlamentu, kar prinese vprašanje relativnega zmagovalca in postavi možnost oblikovanja koalicije v čisto drugo luč.

Slednje po oceni predsednika SDS Slovenijo zelo verjetno vrača "v čas ideoloških delitev", pri čemer upa, da se to ne bo zgodilo: "Po teh volitvah smo si želeli oblikovati široko razvojno koalicijo. Za to bi potrebovali zmago z občutno razliko. Te zmage nimamo, zato danes na tej podlagi ne moremo graditi nobenih zavez za prihodnji mandat."

Golobič: Rezultat je zaveza, ne nagrada

V stranki Zares so nad rezultati navdušeni.
V stranki Zares so nad rezultati navdušeni. FOTO: POP TV

“Le najdrznejši so si mislili, da se bomo tako prepričljivo uvrstili v državni zbor,” je ob začetku svojega govora v tiskovnem srediscu dejal predsednik Zares, Gregor Golobič. Poudaril je, da tako dobra uvrstitev stranke, ki je nastala pred dobrim letom ni majhna stvar ter da se v stranki zavedajo, kako težka naloga je to.

Zahvalil se je vsem, ki so tako ali drugače podpirali stranko in za njo glasovali. “Ta rezultat je zaveza in ne nagrada. Je zaveza, da vztrajamo na zaceti poti,” je dejal Golobic in ob tem poudaril, da bodo v stranki tej poti ostali zvesti. “čez štiri leta bomo se močnejši,” je še dejal predsednik tretje najmočnejše stranke po delnih izidih.

Dve zmagi za LDS

Volitve so še enkrat pokazale, da so slovenski volivci kritični in da trezno premislijo o svojih izbirah. Danilo Türk

Predsednica LDS Katarina Kresal je čestitala predsednikoma ostalih dveh strank t.i. levega trojčka ter pri tem poudarila, da verjame, da bo njihova trojka s temi rezultati še močnejša. "Ker so to moje prve volitve, na katerih res aktivno sodelujem, sem prav vesela, da se je končalo, kot se je," je dodala. Kresalova je Pahorju čestitala za "res odločen nastop in odličen rezultat", prav tako tudi Golobiču. "Verjamem, da je naša trojka s temi rezultati še močnejša in da bomo znali izkoristiti in izpeljati vse tiste vsebinske poudarke, ki so nas združili," je dodala. Za LDS so to po njenih besedah zagotovo dosledno vztrajanje na pravni državi, učinkovito gospodarstvo, neodvisni, svobodni mediji ter učinkovita zdravstven in pokojninski sistem.

Kresalova: Verjamem, da bo naša trojka s temi rezultati še močnejša.
Kresalova: Verjamem, da bo naša trojka s temi rezultati še močnejša. FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa se je volivkam in volivcem zahvalila za njihov glas in zagotovila, da bodo z njim odgovorno delali ter da verjame, da jih ne bodo razočarali. Po njenih besedah je LDS v zadnjem letu opravila ogromno delo; stranka je šla "skozi hude čase" in v enem letu so se poenotili, prevetrili, v stranko se je vrnilo začetniško veselje, energija, kar se je poznalo tudi pri njihovi volilni kampanji. LDS je zato po njenem prepričanju dosegla dve zmagi.

Jelinčič: Rezultat SNS je izredno dober

Zmago Jelinčič Plemeniti na volišču
Zmago Jelinčič Plemeniti na volišču FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je glede koalicije z "levim trojčkom" dejal, da ta v koaliciji "ne želi videti nikogar". "To so ljudje, ki so že pred meseci sklenili skupno zavezo, v kateri bodo delali. Zanima pa me, kako se bo to začelo in kako odražalo na Sloveniji. Bojim se, da ne najboljše," ocenjuje Jelinčič, ki je z rezultati SNS zadovoljen.

"Rezultati so dobri in zanimivi glede na to, da je slovensko politično telo polarizirano na eno ali na drugo stran. To ni dobro za državo, dobro pa je, da v parlament niso prišli ne eni ne drugi izdajalci," je dejal Jelinčič.

Z rezultatom SNS je sicer, kot je dejal, zadovoljen, pri tem pa je dodal, da "je treba upoštevati trenutne razmere na slovenskem političnem prostoru, ki niso dobre". "Slednje bodo peljale v čudne zadeve," je še prepričan predsednik SNS.

Po njegovih besedah so v stranki pričakovali boljši rezultat, vendar so "tisti, ki so stranki dali največ podpore, ostali doma in niso šli na volitve". Pri tem Jelinčič navaja mlade.

Bajuk ponudil odstop

Predsednik NSi Andrej Bajuk je zaradi slabega rezultata organom stranke ponudil odstop. Bajuk je po prvih neuradnih rezultatih sicer dejal, da je noč še dolga ter da "pričakujemo tudi, da se bo ta rezultat izboljšal".

Bajuk meni, da je bila kampanja umazana.
Bajuk meni, da je bila kampanja umazana. FOTO: POP TV

Bajuk se je zahvalil vsem, ki so izrazili podporo NSi, ministrom ter poslancem poslanske skupine NSi ter svoji družini. "Sem hvaležen, da sem imel to priložnost, da sem osem let delal na slovenskem političnem prostoru in nekaj dobrega doprinesel za skupno dobro," je dodal predsednik NSi.

Minister za pravosodje in vodja strateško programskega odbora volilnega štaba NSi Lovro Šturm je med vzroki za rezultat stranke navedel to, "da je znotraj NSi prišlo do različnih pogledov na vodenje v stranki in da se je to dogajalo tik pred volitvami". "To nikdar ni dobro," je še ocenil Šturm, ki meni, da morali v tem času strniti vrste.

Evropski poslanec Lojze Peterle je pojasnil, da "ne uživam v dejstvu, da bom prvič pripadal stranki, ki ne bo v parlamentu". Sicer se bo Peterle, kot je zatrdil, še naprej trudil, da NSi ostane v evropskem parlamentu. Za evropskega poslanca so sicer današnji izidi "rezultat nekega pristopa" in to ne zgolj NSi. "Mislim, da je treba razmišljati o celoti rezultata vladne opcije," je dodal. O možnih zamenjavah v vodstvu Nove Slovenije pa je Peterle odgovoril, da "danes nič ne predlagam".

Šrot: Veseli in zadovoljni smo z rezultatom

Predsednik SLS Bojan Šrot je dejal, da so veseli in zadovoljni z rezultatom. Pojasnil je, da so napovedali drugačnega, "ampak v politiki ni nič narobe, če si optimističen". Ocenil je še, da je v Sloveniji prišlo do očitne polarizacije političnega prostora.

Po Šrotovih besedah je v Sloveniji prišlo do očitne polarizacije političnega prostora, "prihodnjemu zmagovalcu iskreno čestitam, čestitam seveda tudi vsem ostalim strankam, ki so dosegle dober rezultat".
Po Šrotovih besedah je v Sloveniji prišlo do očitne polarizacije političnega prostora, "prihodnjemu zmagovalcu iskreno čestitam, čestitam seveda tudi vsem ostalim strankam, ki so dosegle dober rezultat". FOTO: POP TV


"Sicer pa naj povem, da smo veseli in zadovoljni z rezultatom," je poudaril in dodal, da so napovedovali drugačnega, "ampak v politiki ni nič narobe, če si optimističen, zlasti glede na to, da so nas še kakšnih 14 dni nazaj dobesedno pokopavali z javnomnenjskimi anketami, ki so nam kazale tam okrog dva odstotka ali pa tudi manj".

Kot je zatrdil, je vesel, da je SLS skupaj s SMS oblikovala koalicijo. "To se je izkazalo za dobro strateško potezo," je poudaril in dodal, da pričakujejo dobro sodelovanje tudi v prihodnjem štiriletnem mandatu.

Predsednik SMS Darko Krajnc je prav tako poudaril, da je vesel, ker so se odločili za to koalicijo. Ta koalicija po Krajnčevih besedah pomeni premik naprej v slovenski politični kulturi. "Gre za vsebinsko sodelovanje," je zatrdil.

Erjavec: Pahor se bo lahko izkazal na pogajanjih

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bo stranka četrta najmočnejša politična sila v državi.
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bo stranka četrta najmočnejša politična sila v državi. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je po objavi rezultatov vzporednih volitev dejal, da se bo Borut Pahor lahko na pogajanjih izkazal, če je primeren za mandatarja. "Tam bo vidno, kako se pogaja," je dodal Erjavec. Predsednik stranke DeSUS težko napoveduje, katere pozicije v vladi bodo zahtevali. Vsekakor bodo po njegovih besedah pogajanja zelo trda, saj bodo zahtevali ustrezen delež v vladi in državnem zboru. Erjavec računa, da bo levosredinska koalicija imela več posluha za socialne probleme in po njegovo ne bi smelo biti posebnih trenj.

Pomembno je, da se ne delimo na naše in vaše, ampak da se uveljavijo tisti, ki nekaj znajo. Vedno smo govorili, da se ljudje morajo odločiti za alternativo, ne samo glasovati proti Janši. Milan M. Cvikl (SD)

Priznal je, da je bil mandat težak, saj je bil kot minister za obrambo ves čas tarča napadov. "Minister za obrambo se mora znati dobro braniti," je prepričan Erjavec. Dober volilni rezultat je po njegovih besedah posledica trdega dela in vztrajanja pri programu. "Mi smo bili še leta 2004 na pragu parlamenta," nadaljuje Erjavec. Hkrati pa opozarja, da vsi glasovi še niso prešteti in pričakuje še kakšno presenečenje.

Lipa ostala brez poslanskih mest

Predsednik stranke Lipa Sašo Peče je v uradni izjavi povedal, da bodo nadaljevali kot zunajparlamentarna stranka. Zahvalil se je vsem tistim, ki so podprli politiko, ki je odpirala oči. Peče upa, da se bo po današnjih volitvah situacija v državi izboljšala. Poudaril je tudi, da je treba odločitev državljanov v popolnosti spoštovati. Pomembno se mu zdi, da Slovenija naredi korak naprej. Nekdanja poslanka Barbara Žgajner Tavš pa se je zahvalila vsem tistim, ki so živeli za stranko Lipo in se trudili, da izboljšajo stanje državi.

Rop: To je velika zmaga

"Mislim, da je ta zmaga velika zmaga, glede na napovedi pred enim tednom. Zdaj je na SD, še posebej na Borutu Pahorju, da naredi tiste korake, ki se pričakujejo od njega. To pomeni, da se začne resen razmislek o tem, kakšno koalicijo narediti. Verjamem, da bo Pahor sestavil dobro vladno ekipo, ki bo imela večjo podporo, kot trenutna vlada," je poudaril nekdanji premier Anton Rop (SD).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 09. 2008 16.48
A Janša pa, sodeč po podnaslovu, ne združuje kot Čebelar? On svari in opozarja, bravo!
dr.psiho
26. 09. 2008 21.31
čestitke Pahoju in njegovim, čas je bil da se losamo janševcev. zdaj jim lahko podari nekatere čičke ,recimo ministrsva za javne sekrete ali za kanalizacije. če pa teh ministerstev ni naj jih odpre ,saj res znajo drek mešati(še erjavca naj notri potegnejo)
472129
23. 09. 2008 16.10
Ko berem te komentarje mi je jasno samo nekaj. Če imaš pod 90 IQ voliš desnico
Muha137
23. 09. 2008 01.57
Upam, da bo koalicija sklenjena z g. Trotom in njegovo SLS SMS, ki se obrača po vetru in tako ali tako ostaja samo še ta mandat na sceni. Pa naj skupaj zafurajo državo do konca.
Muha137
23. 09. 2008 01.53
Ravno gledam ponovitev 24ur. Zanimivo da na poptv-ju ravno takrat, ko govori kdo, ki se nagiba k desnici \'\'zmanjka zvoka\'\'. Kao.
frajla10
22. 09. 2008 23.44
Pahor se bo tako ali tako kmalu zlomil , ker ne bo zdržal pritiska ljudi....Sej veste da je označen za BARBIKO...
istra1
22. 09. 2008 22.25
Kje ste zdaj tomipasion, exsimnagec in ostali tupoglavci, da vas mama vidi.
Muha137
22. 09. 2008 21.48
@bobi17 Napisal si: \"Nagrada je bila dejansko podeljena za PRETEKLO DELO in sicer za preteklo delo ministra MRAMORJA, Bajuk je pa res v tem času bil minister.\" Bajuk je dobil nagrado za preteklo delo... ja seveda je dobil nagrado za preteklo delo, kaj si pa mislil, da je dobil nagrado \'za prihodnje delo\'? Ja kdo je pa še dobil nagrado za nekaj kar še ni naredil.. lepo te prosim.. In dobil jo je on osebno in ne ministrstvo v splošnem. Pa Pahorjev zaprepadeni izraz? Vsi njegovi strankarski kolegi so ob prvih rezultatih volitev vzklikali in se veselili, Pahor pa kot da ga je nekam prijelo.. Nesposobnež. In njegov srepeč pogled s plakatov.. ? In afera Patria... Zanimivo: v predvolilnem času so tolkli po Erjavcu, tooooliko je bilo za povedati o razvpiti aferi pri kateri naj bil bil glavni KRIVEC in mu je moral Janša pomagat pri reševanju - zdaj ga pa vabijo v (vladajočo) koalicijo... Kaj to pove o ZNAČAJU stranke SD in ostalih \'levičarjev\'? c, c, c... Dvoličneži. Me zanima če bo DeSUS res šel v koalicijo z SD in če bo afera Patria res raziskana. Sem pa ziher, da bo samo eno ali pa drugo. Obe točki se ne bosta zgodili.
POKIMONN
22. 09. 2008 20.47
\"Dragi Slovenci, do zdaj je samo omet odpadal, od zdaj naprej pa se bodo stene podirali. Žalostno je, da več kot pol Slovencem še zmeraj ni pamet zadosti dozorel :( \"
POKIMONN
22. 09. 2008 20.36
vrt007, kaj ti je pa obdavčil, socialno podporo. Meni se zdi, da ti sploh ne delaš, ker če bi delal bi vedel za kaj se gre!!
Emil Kvar
22. 09. 2008 18.13
KLIMA PETEK UPAM DA SE POSLAVLJATE
jureh
22. 09. 2008 17.10
vrt007: - kateri davek si dodatno dobil od Bajuka? - sodiš vse ljudi zgolj po zunanji podobi? Imbecilni komentarji možganskih amputirancev. Se ne bi raje usedel pred MTV Adrio, ker je to edino kar lahko še dojemaš.
vrt007
22. 09. 2008 16.36
el bajucco pravi, da je bila kampanja umazana... hahaha... men se zdi umazan samo on, s svojim debelim zarejenim frisom, ki si ga je dodobra domastil tako, da me je dodatno obdavčil... naj gre zdej reševat argentinsko recesijo, vesel pa bi ga bil tudi kak Morales ali Castro... :P BAJUK GO HOME!
sine30
22. 09. 2008 15.21
gremo nazaj v komunizem juhuhu bandiera rosa , avanti .Moj direktor bo mel sam 2kratno mojo plačo, pa po banane in kofe bomo v avstrijo hodil.
matkop
22. 09. 2008 15.13
upam da nebo afera patria utihnila!!!!!!!!
matkop
22. 09. 2008 15.03
ninolin.......recesija!!!!!!!!!!!!!!!!!
step_by_step
22. 09. 2008 14.56
Janši tud Urška ni pomagala....sračko...
Templjar
22. 09. 2008 14.19
Ne vem kje vidite nekateri, da je JJ podpiral Cerkev? Vse kar se je v to smer zgodilo v času njegovega mandata je bilo neizogibno, ker je zadeva zastavil že Drnovšek... Ker sem podpornik Cerkve bi mi bilo všeč, če bi res kaj naredil, pa ni nič, žal. Pred 4 leti sem ga volil, tokrat pa nič več...grem le 1x na led :) Ne pa vsega slabega takoj povezovati s Cerkvijo...ni tako enostavno.
sunsun123
22. 09. 2008 13.23
ja pa se motiš Ninolin..!!zdaj smo si pa bogi...
rok-CA
22. 09. 2008 12.43
Nikakor se nisem moral upreti... Bolj kot vaša \"strokovna\" mnenja o nastali in predhodni situaciji (da o vedeževalcih sploh ne zgubljam besed), me zanima, kaj imate res toliko časa, da po cele dneve visite na spletni strani 24ur.com in si podajate žogico? Kdo bo kaj naredil in kdo ne bo nič naredil? Vi bi lahko kaj naredili, pa se raje kregate! Bolj kot me pogreje katerakoli slovenska stranka (ali katerikoli politik), me pogrejete vi, dragi sodržavljani! Vse kar se dogaja v politiki je tako ali tako le odraz volje ljudstva in usmerjenosti njihovih (bi reklel naših, a sem v nestrinjanju s potekom volitev oddal neveljavno glasovnico) interesov. Problem t.i. polarizacije, ki pa ni nastala 21.9.2008, je problem ljudstva in ne politike. Ko pride v modo voliti stranko, ki ima največ možnosti \"poraziti\" stranko (ali posameznika, ki stoji za to stranko), ki ti \"ne ustreza\", veš, da je nekaj močno narobe. In to gre v obe smeri! Vi ste tisti, ki ustvarjate prepad in slabašate možnosti konstruktivnega delovanja političnega telesa. Sloveniji gre na slabše zaradi vas, in ne zaradi politikov!