Samostojni 20 let

Med srditim spopadom prevladala človečnost

Prevalje, 28. 06. 2011 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič
Komentarji
8

Na Holmcu se je zgodila ena največjih bitk slovenske vojne, v času streljanja pa so med obema stranema švigali reševalci. Dvajset let pozneje sta se srečala policist in reševalec, ki mu je s pogumnim ravnanjem rešil življenje.

Vojna za Slovenijo - Holmec
Vojna za Slovenijo - Holmec FOTO: POP TV

Reševalcem, ki so se 28. junija 1991 zbirali pred postajo, se ni niti sanjalo, kaj vse bodo preživeli, pripoveduje medicinska sestra Katarina Praznik. "Zjutraj, ko sem prišla v službo, si nisem mislila, da se bom znašla na Holmcu oziroma da bo tako resno, da bo sploh do vojne prišlo," pove Praznikova.

Vojaški vidik dogodkov na Holmcu je le eden od številnih. Obe strani sta dopuščali, da so reševali ranjene in mrtve. Tako teritorialne obrambe in milice kot Jugoslovanske ljudske armade.

Ludvik Kordež, direktor reševalne službe Koroška 1991, razloži, da so se dogovorili s poveljujočimi, da prekinejo bojno delovanje, da lahko reševalci nepoškodovano pridejo do ranjencev.

Priprav na vojno – tudi vaj uporabe plinskih mask – so se lotili v slovenjgraški bolnišnici, pove tedanji direktor Drago Plešivčnik, še danes hvaležen ekipi. Mnogi so se namreč v službo prebijali preko barikad. "Prepovedali smo tudi odhajanje domov. Po končani službi so morali vsi ostati na delovnem mestu," je dejal Plešivčnik.

Reševalna vozila so začela polniti bolnišnice, ko so se boji razvneli. Miličnik Milan Širnik pojasni, kako je ob njem padel že drugi soborec: "Ni se mu dalo pomagati, ker je bilo streljanje tako silovito in njegove strelne rane tako močne, da je po nekaj minutah umrl."

S kolegom je ostal ujet pod ognjem ostrostrelca, ko je pripeljal nov reševalec. Rekel jima je, da naj, ko bo sam ranjenca dal v vozilo, tečeta ob vozilu do mejnega prehoda.

Ta reševalec je bil Stanko Zagernik. "To je bila tudi najina rešitev, da nisva obležala pod streli,“ je povedal Širnik.

Medicinska sestra Katarina Praznik se je pripeljala na pomoč na karavlo. "Pod tistimi tovornjaki sta ležala dva vojaka in merila v naju. To so bili trenutki, da ne znam povedati, in nikoli ne bom pozabila,“ pripoveduje. A ko sta pobrala ranjenca, so se kar naenkrat tudi ostali nekako hoteli stisniti v reševalno vozilo, ker jih je bilo strah, da jih bo kdo ustrelil, se spominja Praznikova.

Tudi general Andirja Rašeta potrdi, da pri tem ni bilo zločinov, kot je trdila Neva Predan Miklavčič. "Podtaknili so te trditve gospe Miklavčič. In to mojo trditev je potrdil tudi poveljnik čete, ki je bil na Holmcu,“ pravi Rašeta.

Medtem so se v bolnišnici ob prvih mrtvih razmere zaostrovale. Ranjence obeh strani so morali ločiti in poražence postaviti pod stražo. "Podoficir je izpadel. Ko se je že prebujal iz narkoze, je zahteval pištolo, da bo streljal,“ razlaga Plešivčnik. A po spominih direktorja Plešivčnika so nasprotniki ob zračnem alarmu postali prijatelji in skupaj odšli v zaklonišče. "Teritorialci, miličniki in vojaki so drug drugemu pomagali, da so prišli do kleti," pravi Plešivčnik.

In to ni edina zgodbe humanosti sredi obračuna na Koroškem. Miličnik Širnik in reševalec Zagernikom, ki mu je rešil življenje, sta se z našo pomočjo prvič po dvajsetih letih v teh dneh le srečala. Ob tem sta obujala spomine ne le na boje, ampak predvsem na humanost, na katero smo tudi dvajset let pozneje lahko ponosni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
29. 06. 2011 05.05
Tako hude bitke so bile,da ima Slovenija kar 39 generalov,ki so več ali manj trgovci in kelnarji.Vsi živijo na raćun proračuna.Če bi bil jaz general in to oni pravi se z temi sploh nebi pogovarjal. Da o visokih činih,ki so bili pridobljeni na tak ali podoben način sploh ne govorim.Vse to za deset dni...hudih borb in spopadov in neverjetnih strateških veličin,ki so jih dotični ustvarili.Toliko generalov nima cela Evropa.
bnam 2707
29. 06. 2011 04.59
extradeluxe 28.06.2011, 22:05 3 Žal mnogi med nami mislite, da gospodarstvo lahko dolgoročno funkcionira tudi na neproduktiven način. V Yugi so bile službe zato redne, varne, zdravstvo ipd, ker se je država, da pokrije primankljaje v nedogled zadolževala v pufe. Bi se reklo da jugoslovija ni delovala ekonomsko avtonomno. Po domače: več smo porabili, kot pridelali. Tak sistem ni mogel delovati v nedogled. Zato, danes govoriti, da je bilo zaradi sigurnih služb lepo v Yugi pomeni govoriti neumnosti. Jugoslovanski zunanji dolg je bil manjši kot je slovenski.Pa še nekaj.treba je ločiti obdobje do leta 79 in od tu dalje.
extradeluxe
28. 06. 2011 22.10
danes nam vsem pritike dela gospodarstvo, trg. Trg pa smo mi. Sami sebi delamo pritiske. V yugi si bil srečen če si čez pol leta dobil bilokakšne barve jugeca, danes hočeš imeti takoj jutri določen model, določene opreme in barve. Za ta pritisk ni kriva vlada, Pahor, Obama, temveč si ga ustvarjamo sami. Poleg tega pa je tu še par tajkunčkov, vsak si pobere par miliončkov v svoj žep in spet zadeva ne funkcionira. Rešitve torej ni v nobenem znanem sistemu, ker ti so očitno vsi propadli.
extradeluxe
28. 06. 2011 22.05
Žal mnogi med nami mislite, da gospodarstvo lahko dolgoročno funkcionira tudi na neproduktiven način. V Yugi so bile službe zato redne, varne, zdravstvo ipd, ker se je država, da pokrije primankljaje v nedogled zadolževala v pufe. Bi se reklo da jugoslovija ni delovala ekonomsko avtonomno. Po domače: več smo porabili, kot pridelali. Tak sistem ni mogel delovati v nedogled. Zato, danes govoriti, da je bilo zaradi sigurnih služb lepo v Yugi pomeni govoriti neumnosti.
rissp
28. 06. 2011 21.34
Sožalje svojcem vseh padlih , tako TO kot nabornikov JLA. Vsaka čast in pohvala za pogum ljudstva, ki se je upalo upreti veliko močnejšemu nasprotniku. Žal pa ne morem trditi da živimo bolje kot smo takrat. Večina nas živi slabše. Res je več "zahodnih" izdelkov na policah trgovin, nimamo pa več socijalne varnosti (redna služba, zdravstvo,itd.) Žalostno je to, da so nekateri na račun herojskega ljudstva, ki se je upalo upreti vojski, okoristili in so sedaj prav ti izkoripčevalci naši vodje... Upam da bo prišel dan ko se bomo spet uprli izkoriščevalcem, pa če tudi so tokrat izkoriščevalci iz istega naroda...
Igor Sagernik 1
28. 06. 2011 21.09
Vse lepo in prav zakaj pa nihče gasilcev ne omenja saj so prav tako nesli glave na prodaj, ko so morali gasit mejni prehod????????????? Tedaj je bitka še potekala.
Imam veliki
28. 06. 2011 20.47
saj je vse lepo in prav.. in lepo, da je Slovenija samostojna in "suverena".. atele prispevki pod logotipom samostojni20let.. se mi zdi nekakšno umetno prisiljevanje v patriotizem in ljubezen do domovine.. najprej naj pošlihtajo državo, da bo imel narod biti na kaj ponosen..lp
komarec
28. 06. 2011 20.33
Kam ste skrili prispevek o Dragu Kosmaču? So šli morda komu v nos komentarji?