Samostojni 20 let

Za las smo se izognili množičnemu letalskemu napadu

Ljubljana, 30. 06. 2011 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič
Komentarji
217

30. junija 1991 so oboroženi vojaški reaktivci že bili nad Slovenijo, ko so tik pred napadom obrnili. Med vsesplošno paniko bi morali diverzanti zajeti celoten slovenski državni vrh, pravi general Andrija Rašeta.

General Andrija Rašeta
General Andrija Rašeta FOTO: POP TV

50 polno oboroženih letal je bilo nad Slovenijo tik pred tem, da spustijo smrtonosni tovor, trdi tedanji namestnik poveljnik zagrebškega poveljstva general Andrija Rašeta. ''Zvezni sekretar za obrambo je 30. junija ukazal, da se dvigne letalstvo in izvede močan napad na Slovenijo,'' pravi Rašeta. Sirene, ki so se oglasile povsod po Sloveniji, so ljudi pognale v zaklonišča.

Cilj napada je bila Ljubljana, srce mlade države. Med možnimi cilji Rašeta našteje ''republiški izvršni svet,'' ''pošto in televizijo''. Med splošnim preplahom bi morali diverzanti ujeti osem vodilnih mož v Sloveniji. ''Pripravili smo enote, posneli vsakogar, vsaki osebi smo neprekinjeno sledili,'' pravi Rašeta. Naloga diverzantov je bila zajeti Janeza Janšo, Igorja Bavčarja, Franceta Bučarja, Milana Kučana in Janeza Slaparja. Na vprašanje, ali misli, da bi jih ujeli, Rašeta odgovarja ''absolutno, prav za to smo pripeljali enote od drugod''.

Glavni štab vojske
Glavni štab vojske FOTO: POP TV
V kleteh Cankarjevega doma se je celotno vojno skrivalo vodstvo mlade države. Ali kot ponosno pove njegov večni direktor Mitja Rotovnik: ''Dobesedno infrastrukturno je bila ta hiša srce odpora, srce osamosvajanja.''

Slovenskemu vodstvu so bile v kleteh Cankarjevega doma po besedah Rotovnika na voljo ''komunikacije, sanitarije in internet'', direktor pa njihovo namestitev opisuje kot hostelsko sobo v ''bolj vojaških pogojih''.

Da so pričakovali vse možne diverzantske napade, potrdi tudi tehnični direktor Cankarjevega doma Sašo Kranjc. ''Dal sem zavariti vsa železna vrata,'' pravi. Ta vrata so zavarjena še danes. ''Ko so začeli po ulicah voziti tanki, smo v treh urah garderobe preklopili v vojno stanje,'' pravi Kranjc.

Če v današnji garderobi zavrtimo čas nazaj, si le težko predstavljamo, da se je državni vrh v klet prebijal skupaj z navadnimi državljan 6<i. V kleteh Cankarjevega doma se je namreč med alarmi stiskala tudi množica Ljubljančanov. Največji problem je bil po besedah Krajnca ''spraviti jih ven'' po alarmu, da se ni kdo izgubil, kar je bilo na srečo najhuje, kar se jim je lahko pripetilo.

Ljubljančani pred zakloniščem med zračnim napadom.
Ljubljančani pred zakloniščem med zračnim napadom. FOTO: POP TV

Vojska je bila namreč pripravljena ne samo nadaljevati nasilje, temveč ga tudi stopnjevati. A Beograd je sprejel politično odločitev, da se letalstvo obrne. ''Zvezni sekretar je ukazal, kar se sicer ne dela, da se letalstvo obrne in da ne napade ciljev,'' pravi Rašeta, ki preklic napada, med katerim bi morali diverzanti tudi zajeti slovenski politični vrh še danes vidi kot usodno napako vojne. ''Mi smo to plačali, kot smo plačali vse, ker smo verjeli vse, kar se dogovorimo s Kučanom,'' pravi.

Pogajanja in klici iz tujine sta verjetno glavna razloga, da Slovenija ni postala poligon letalstva – in da so ostali protiletalski topovi na ljubljanskem gradu le nemi spomin – še dvajset let pozneje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delboske
01. 07. 2011 14.26
Tudi EU ni tisto sranje od Juge, še zdaleč ne. Imajo pa probleme tisti, ki jim je sistem v Jugi opral možgane in jih naredil za hlapce sistema. Prav je, da smo se borili in bi se še enkrat, če bo potrebno. Poraženci nam seveda ne bodo nikoli odpustili in bodo resnico sprevračali, da bodo porez lažje preboleli. Tako je bilo večkrat v zgodovini božjega naroda...
roque_allegro
01. 07. 2011 13.51
+1
Vi tapametni, ko pravte, da niso odšli z veseljem. Mel so nas za brate, in morala v sami JLA je bila na podnu, ker so vedl, da se streljajo proti, svojim tako imenovanim bratom. Gledal ste video posnetke, ko so spraševali vojake JLA, nobeden ni verjeu, to kar so govorili uni ku*ci palci, tam v Beogradu. In tko se je končalo bratstvo. Prešli smo iz ene skrajnosti v drugo, in spet smo tam samo d ni jugoslavija je EU. Slovenci smo pač podložniki, kolikor nas še je. Itak je zdej že 3/4 šiptarjev, bosancev in ciganov. Najrajš bi šou do borcev iz leta 1991 in jim reku, brezveze ste se boril. Škoda je blo vašga truda in krvi.
okhasan
01. 07. 2011 13.09
+1
Slovenija imela srečo....če bi izpeljali to kar so želeli .... rezultat -kamena doba.
delboske
01. 07. 2011 12.47
-1
Če, ako, možda...mitovi in legende...pač tolažba za poražence Ve se kdo je zmagal in kdo propušil (Rašeta na pogajanjih z Bogatajem) Če vam je lažje si svoj ponos lahko krepite z domišljijo in naoihovanjem ampak dejstva bodo odtala. JLA je morala odiditi in to ne ravno z veseljem.
gardist
01. 07. 2011 12.44
+0
HAHAHA...V KLETI SO IMELI VSE, TUDI INTERNET !!! malo pomislite kaj pišete....halo !! prvi IP je bil v letu 91, oktobra, reg. na Inštitutu Josef Stefan....med inštitutom in NIKHEF.... DR. Alkalaj in jaz se samo smejiva vašim informacijam...
Princ Teme
01. 07. 2011 12.37
+1
Itak ne bi bilo škode če bi vset teh "ta glavnih" 100 metrov pod zeljo zasuli,brez njih bi boljše živeli.
bekson74
01. 07. 2011 12.36
to je dokaz, kak vpliv ima zahod na vse kar leze in gre
Gr@bnv@ler
01. 07. 2011 12.22
.......a pilatesi?
srpko
01. 07. 2011 12.11
Ma kakšna reaktivna letala. Naši ta glavni so se dobro skrili - 100 kilometrov pod zemljo.
Tonček Balonček
01. 07. 2011 12.01
ja seveda, tako je povsod po svetu! Zakaj jih pa ne bi prejemali? A so komu dokazali kakšen zločin? So koha postavili perd sodišče? A kar izbrisali naj bi jih, kot tiste, ki se niso dovolj elpo obnašali pred šalterji!?
mk13
01. 07. 2011 12.01
+1
ja Slovenija je mela pomoje več sreče kot pa pameti politikov.... oni so že bli na varnem sam mi nismo bli.... pa ko slišmo kako je Slovenija razbila JNA se folk spoloh ne zaveda kako bi nas lahko oni z lahkoto pokopal in za 100 let vrgl nazaj v čas.....
Jokerr
01. 07. 2011 11.45
Dobr ljudje, to je blo pred 20imi leti, vi boste pa obravnaval to še naprednih 40 let. Kar je blo je blo.
KungFuPanda
01. 07. 2011 11.40
Dejte ljudje, no... zgleda imamo ogromno pogumnih herojev za računalniki. Če bi bila vojna sedaj bi vsi tudi pred pilatusom bežali. Tudi zastarela bomba eksplodira in ubije človeka. Pa tudi če bombe ne bi mogle narediti večje škode kot previte nekateri (s čimer se sicer ne strinjam), verjetno ne bi samo z letali leteli nad Slovenijo in bombardirali, ampak bi prej ali slej tudi pošteno napadli. Spomnim se, kako so se slišali boji v Karlovcu, ki je manj kot 100 km oddaljen od nas. Ponoči so se videli bliski in se je slišalo grmenje (od eksplozij, ne nevihte). Verjemite mi, ne bi radi tega videli pri nas.
antonino
01. 07. 2011 11.27
naj pa vam bo jasno, da bi toliko oborožitve, kot jo je imela jna, pustilo ogromno razdejanja in človeških žrtev v sloveniji, če se nebi pravočasno ustavilo - tu pa nekaterim ne gre jemati zaslug za njihov uspeh - samo potrebno bi bilo nagraditi prave
antonino
01. 07. 2011 11.25
malo zlo namerno - ampak ko preberem zgornji seznam predvidenih za zajetje, mi je kar žal, da vsaj enega izmed njih niso - ali pa še kaj več.
Marjan Najram
01. 07. 2011 11.23
nightstalker, ti pa deliš minuse kar vsem po vrsti, pa kar v članku. Očitno si mnenja, da si vseved. Kaj naj bi po tvoje bila provokacija in laž - da Kučan ni bil proti osamosvojitvi in za konfederacijo? Očitno nočeš sprejeti dejstev, ki že leta bodejo v oči in jih ne bo nikoli, nikoli mogoče izbrisat... Preveč si pameten, drugi tukajle pa so loleki...
theta
01. 07. 2011 11.13
In takim JLA primerkom pol Slovenija še pokojnine plača...
Marjan Najram
01. 07. 2011 11.10
kukizaver, res je kar si napisal. JNA je mogoče imela res zastarelo opremo, ampak za zradirat Ljubljano povsem dobro, aviacija je bila dobra za tisti čas, Slovenija pa brez protiletalske obrambe. Nikakor pa si ne more lastit Kučan zaslug, da Ljubljane niso podrli, če pa se ve, da je bil najbolj zagrizen za to, da Jugoslavija ostane v konfederaciji z Jugoslavijo.
setac
01. 07. 2011 10.53
NightStalker 01.07.2011, 10:28 >>>Slabo poznaš bivšo JLA, sicer je bilo res, da je bila večina nabornikov polovično izurjena in nemotivirana, so pa obstajale posebne enote, ki so bile vrhunsko izurjene in z najmodernejšim orožjem.. Nikoli se niso imenovale specialne. -63 pdb jna Nis -172 do jna Pancevo -82 cpd jna Pula>>>< Bil bi presenečen, kakšen mit je spleten vsaj okoli prve omenjene in kakšna je bila realnost. Zračna pešadija. Daleč od tega, kar si predstavljaš. verjamem enako tudi za drugi dve.
Princ Teme
01. 07. 2011 10.29
Mejdunej ste vsi pametni,kaj kdo naredil....ko bil napad pa se po luknjah skrivali. Hvala bogu da se vse dobro izteklo ,da narod ni nastradal.