Samostojni 20 let

Skupaj z vami smo zapisali zgodovino

Ljubljana, 08. 07. 2011 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kako smo pred 20 leti živeli? Kam smo hodili na dopust? Kako so vojni časi vplivali na naš vsakdan? In predvsem, kako ste vojno za Slovenijo doživljali vi? Na 24ur.com smo iskali odgovore in našli zanimive zgodbe naših bralcev.

V zgornjem videu si lahko ogledate posnetke iz vojnih dni, ki jih je poslal naš bralec Kristijan Lah.

Serijo prispevkov na temo slovenske osamosvojitve in vojne za Slovenijo zaključujemo z zgodbo policista, pred 20 leti še miličnika, Igorja.

Igor pripoveduje, da so imeli tistega leta 1991 v okviru priprav na osamosvojitev tudi miličniki svoje naloge. Bolj ko se je bližal 25. junij, bolj je bilo napeto. "Takratna milica je bila odlično pripravljena na osamosvojitev in vsak miličnik je vedel, da nosi veliko odgovornost do naše republike in za to je bil pripravljen dati tudi svoje življenje," pripoveduje Igor.

Igor je bil eden od tistih, ki so dneve vojne preživeli na barikadah. "Na barikadah, kjer sem bil jaz, smo bili samo miličniki,“ pravi.  Bili so oboroženi, imeli so neprebojne jopiče in čelade. "Za vedno si bom zapomnil vse te ljudi, sosede, ki so stanovali v bližini teh barikad. Kako so nam nosili hrano in čaj, nas spodbujali … Res dober občutek,“ dodaja Igor.

Po koncu izmene je Igor hodil domov oziroma k tašči, kjer ga je čakala noseča žena. Domov je prihajal okoli osmih zjutraj. V času, ko so se oglašali letalski alarmi, se je zgodilo tudi, da jih je prespal.

Prvi dan vojne, 27. 6. 1991
Prvi dan vojne, 27. 6. 1991 FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Med vojno se je zgodilo veliko zanimivih stvari, med njimi so tudi anekdote, ki privabijo nasmešek na obraz. Igor se tako spominja, da se je starejši miličnik ustrelil s pištolo v "zadnjo plat". "Enostavno je imel za pasom pištolo in se mu je sprožila,“ se spominja Igor in dodaja, da se pištola verjetno ni sprožila sama, ampak se je miličnik "že kaj moral dotikati okoli pasu". Kakšnih drugih, bolj resnih nesreč z orožjem niso imeli.

Se pa Igor spominja tudi tistih boj tragičnih dogodkov. Tako je v vojni umrl njegov mladi kolega, eden izmed njegovih sošolcev pa je bil ranjen in od takrat je invalid.

Igor se spominja tudi zanimivega prizora, na katerega sta naletela z ženo, ko sta bila med vojno na poti domov na Barje. "Na Barju sva na levi strani v smeri Iga opazila helikopter, ki je bil na tleh. Zapeljala sva s ceste in ustavila avtomobil. Ljudje, ki so bili tam, so nama povedali, da je bil ta helikopter sestreljen pred nekaj urami. Videli smo, kako se je helikopter lepo pogrezal v Barje," pripoveduje.

Pravi, da se je šele po tem, ko je spremljal vojno na Hrvaškem in BiH zavedel, da bi lahko takrat, ko so se oglasili alarmi, letala JLA z vso silo napadla tudi naše kraje. "Moram reči, da smo imeli 'blazno' srečo," pravi Igor, ki meni, da je glavno zaslugo, da smo jo dokaj dobro odnesli imel Janez Drnovšek.

Novico o prekinitvi ognja oziroma koncu vojne je Igor dočakal na kontrolni točki v Ljubljani. "S sodelavci smo bili zelo veseli," pravi. Po vojni so se razmere začele počasi vračati v normalo in tako tudi delo miličnikov, Igor pa je v povojnem obdobju dočakal tudi rojstvo svojega prvega otroka.

Pripadniki TO in civilisti, 3. 7. 1991, Slovenske gorice.
Pripadniki TO in civilisti, 3. 7. 1991, Slovenske gorice. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zgodbe, ki smo jih ustvarjali skupaj z vami

Igorjeva zgodba je le ena od mnogih, ki so se oblikovale v vojnih dneh. Vsak, ki je vojno za Slovenijo doživel, ima svoje spomine in nekateri bralci so se odločili, da jih delijo z nami.

Tako denimo miličnik Tomislav Kosančič, ki je z nami delil zgodbo o postavljanju barikad na dan, ko je Slovenija razglasila samostojnost.

Pa major Goran Vidrih, ki je razkril, s kakšnimi težavami so se soočali vojaki, ki so bili zadolženi za dvig slovenske zastave na proslavi ob razglasitvi samostojnosti.

Naše bralke so delile z nami bolj osebno doživljanje vojnih dni. Jožica je denimo dejala, da bodo vojni dnevi za vedno ostali v njenem spominu, Majda je takrat iz JLA reševala svojega sina, Lidija je spomnila, da je vojna nekatere prikrajšala tudi za tiste malenkosti, ki se nam zdijo samoumevne in nepomembne, Vesna in Suzana pa sta s svojim pripovedovanjem predstavili izkušnje žensk, ki so ravno v času osamosvojitve rodile otroka.

Je pa osamosvojitev služila tudi kot navdih. Tako je mlada oblikovalka Nika Torkar ob prazniku ustvarila posebni slovenski obleki.

Ostale prispevke, ki smo jih v dnevih ob osamosvojitvi pripravili novinarji 24ur.com, si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Utrinek iz obdobja, ko se je Slovenija borila za samostojnost: Pripadnica policijskih enot in pripadnik enot TO, 30. 6. 1991, Ljubljana.
Utrinek iz obdobja, ko se je Slovenija borila za samostojnost: Pripadnica policijskih enot in pripadnik enot TO, 30. 6. 1991, Ljubljana. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pustolovc
29. 09. 2020 08.27
Revolucija še ni končana. Dokler bodo vladali kriminalci, ki se jim vdinja sodstvo, delo še ni opravljeno.
skysel
10. 07. 2011 17.52
+1
na prvi sliki je pa na sredin fredi miler SS :)))
Tonček Balonček
10. 07. 2011 17.06
+1
Ja, rezultati te "epopeje" so resnično porazni, razen za "osvoboditelje" seveda! Največji absurd je v tem, da je popolnoma izvisel največji jinak, najbolj zaslužen stratek, taktikj in še kaj, Janez Janša. Vsi so obogateli, s eomastili in imajo račune ter papirje daleč zunaj Slovenije, tu le še kupujeo in prodajajo podjetja, kot en Monopoli se gredo. Naš Janez pa še vedno dela za 3.000 EUR palče, pol jo porabi za kredite, ostalo pa za odvetnike, saj je vpleten v najmanj deset sodnih postopkov, kot obtoženec, kot priča, ali pa kot starnka v odškodninskih tožbah, saj ga stalno žalijo. Po mojem bo nekaj dobil nazaj, sploh če bo navajal realno škodop zaradi žalitev (inkontinenca, impotenca, oslablejn libido, manjši ugled...). Da je z ugeldom nekaj narobe, kažejo že ankete, med petnajsterico najpopularnejših ne prodre! Pomagajmo mu in povrnimo mu samozaupanje v teh trenutkih, ko ga zapuščajo tudi najožji sodelavci!
Pohorc51
10. 07. 2011 16.38
+1
Vsi imate po svoji razlagi prav. Od vsega me naj bolj boli TAJKUNIZACIJA. Edina rešitev, zaseči ukradeno premoženje. To je sprava, ki jo moramo takoj doseči. Mi veterani smo zgubili zaupanje v pravni sistem. žal se leto 1991 več nebo ponovilo, da bi razmislili v kaj se spuščamo.Sem v pokoju, kaj mi pomaga ,če preživljam 30 letne otroke z izobrazbo brez kruha. Vse sem vložil v njih ,da bi na stara leta živel. preživljal jih bom do smrti. VETERAN " Štajerska "
unja1.m
10. 07. 2011 14.54
+1
na sliki lepa brena in sean connery
Tonček Balonček
10. 07. 2011 08.22
+1
Mene pri tem ropanju družbenega premoženja (žal?) ni bilo zraven. Za razliko od večine roparjev mene ni bilo zraven nito ko so se ti partijski kadri udinjali prejšnji oblasti, vlekli štipendije, dobivali dobre službe in pisali traktate o izgradnji socializma. Ali pa so se varno spravili v kak inštitut, ustvarjali doktorate, vlekli plačo ter prežali na kakšno priložnost zase, kot ujede in zveri to počnejo v naravi.
Tonček Balonček
10. 07. 2011 06.35
+1
Edini, ki imajo razlog za slavje in veselje te svobode so tajkuni in tisti "podjetniki", ki na veliko poslujejo z državo, svetujejo itd., kar v prejšnjem režimu ne bi bilo možno. Jasno je, da so državljani, predvsem pa delavci, v teh dvajsetih letih izgubili veliko pravic, ki so nam bile pod komunisti same po sebi umevne, imajo pa jih seveda tudi v vseh razvituh zahodnih družbah. Kje v Evropi je še možno, da ti delodajalec ne plačuje prispevkov ali mesece ne izpčlačuje plače, država bi pa to mirno gledala.
Jimi1
10. 07. 2011 00.13
+1
Žal nam je bila država ukradena in se je v 20 letih popolnoma POVAMPIRILA napram narodu, ki jo je izboril eliti v korist in zlorabo !
Tonček Balonček
09. 07. 2011 23.50
+1
Imam že Okope, Premike in še enkaj te tendenčne literature, dobil sem jo v knjižnicah, kjer so v tistih zabojih, brezplačno. A bodo te lovske zgodbice, ki set jih objavljali tudi izšle v kakšni knjigi? Komaj čakam!
Northwest
09. 07. 2011 18.39
+1
Tudi jaz imam zelo zelo slabe izkusnje,in nikoli vec nebi poprijel za orozje in stopil v bran tej drzavi.
Ka pa mislis
09. 07. 2011 17.10
ostalih 900 tisoč bo pa preživljalo iz dneva v dan.
Slovenec1A
09. 07. 2011 16.28
cronos09.07.2011, 15:492 če bi takrat vedel za kaj se "borimo" da po 20 letih pol slovencev ne more na "morje " bi dobro premislil! Samo milijon sto tisoč jih bo šlo letos na HR ...
titovka
09. 07. 2011 15.56
pa kaj bi komentirala, če ne smem po resnic napiati!!!!!
cronos
09. 07. 2011 15.49
če bi takrat vedel za kaj se "borimo" da po 20 letih pol slovencev ne more na "morje " bi dobro premislil!
Gorazst
09. 07. 2011 12.00
Kaj pa na 1:24 Avstrijski Saab Draken leta? Ali so Avstrijci tako blizu meje leteli?