Samostojni 20 let

Veterani opozorili na anomalije

Ljubljana, 21. 06. 2011 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko stvari, za katere smo se zavzemali pred 20 leti, se ni uresničilo. Nihče namreč ni pričakoval, da bo v državi prišlo do takšnih anomalij, kot jih vidimo danes, je na slovesnosti ob 20. obletnici osamosvojitve dejal Emerik Peterka.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana in Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana sta v Ljubljani pripravila slovesnost ob 20. obletnici osamosvojitve. Ob tem sta predsednika obeh organizacij opozorila na anomalije, ki so se pojavile v družbi, a tudi na to, da je Slovenija v zadnjih letih dosegla pomembne dosežke.

Slovesnosti se je udeležil tudi prvi predsednik države Milan Kučan.
Slovesnosti se je udeležil tudi prvi predsednik države Milan Kučan. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik policijskega veteranskega društva Emerik Peterka je tako ocenil, da se veliko od tistega, kar so pričakovali in za kar so se zavzemali pred 20 leti, ni uresničilo. Nihče namreč ni pričakoval, da bo v državi prišlo do takšnih anomalij, kot jih vidimo danes – "divje privatizacije, plenjenja družbenega premoženja, razpada sistema socialne države in razpada sistema vrednot, ki smo jih gojili nekoč".

Politične in gospodarske elite morajo zato po besedah Peterke dojeti, "da je to nesprejemljivo in da je temu treba narediti konec". "Hočemo, da odgovorno upravljajo z državo v korist celotne skupnosti. Da spoštujejo državo in njene institucije ter tudi zakonite pravice veteranov, ki bi jih radi nekateri v zadnjem obdobju kar ukinili," je dejal. Ob tem je tudi priznal, da je Slovenija v zadnjih 20 letih dosegla nekatere pomembne dosežke.

Srečanje veteranov
Srečanje veteranov FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik ljubljanskega območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dušan Presetnik pa je spomnil, da smo pred 20 leti "vzeli usodo v svoje roke in postali država". S tem pa smo po njegovih besedah prevzeli tudi odgovornost zanjo, zato je izrazil upanje, da bomo to odgovornost znali tudi upravičiti. "In to kljub temu da se velikokrat zdi, da se iz zgodovine nismo veliko naučili in da le ponavljamo stare napake," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaz Skof
25. 06. 2011 09.39
to je bila jugoslovanska kriza,kraja,lopovšina ,takuni
Tonček Balonček
22. 06. 2011 12.06
Ta Peterka je gotovo levak! Kako pa je bivši uslužbenec SZDL in ZSMS, ovaduh UDBE in skrajni levičar, ki ga je zaradi levega ekstremizma še Partija izključila iz svojih vrst, dobil službo v prvem demokratično izvoljenem parlamenu oziroma je postal republiški sekretar za ljudsko obrambo? Res škoda, d ani bil sprejet zakon o lustraciji! Seveda bi bilo to iluzorno, saj bi s tem sami sebi odžagali vejo!
Novorazodetje
22. 06. 2011 08.55
Kaj vse se je zgodilo narobe v Sloveniji - premalo prostora je, da b vse našteli. Ena od hujših napak slovenske vlade je ta, da so pripadniki JLA, ki so ostali v Sloveniji dobili službo v takratni Teritorialni obrambi, pa čeprav so bili v službi JLA vse do odhoda JLA iz Slovenije. In kar je še bolj hudo je to, da imajo vsi status veterana vojne za Slovenijo in enake pravice kot borci Teritorialne obrambe, ki so se borili proti JLA. To je nerazumno dejanje in se ne bi zgodilo nikjer na Balkanu - edino v Sloveniji se lahko.
Alojz Železnik 1
22. 06. 2011 02.55
"divje privatizacije, plenjenja družbenega premoženja, razpada sistema socialne države in razpada sistema vrednot, ki smo jih gojili nekoč". Me zanima, ali je to rekel tudi gospodu Kučanu?