Slovenija

1000 za izpit in še 200 evrov povrh

Ljubljana, 19. 08. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
258

Voznika začetnika, ki ga izpit v povprečju stane okoli 1000 evrov, bo dodatno usposabljanje predvidoma stalo okoli 200 evrov. Če bi varno vožnjo sponzorirala država, bi morala po izračunih opozicijskega podmladka letno odšteti največ 4,5 milijona evrov.

Celoten strošek za opravljen vozniški izpit je povprečno 1000 evrov (simbolična fotografija).
Celoten strošek za opravljen vozniški izpit je povprečno 1000 evrov (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Voznik začetnik je:

- voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta,

- voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit dve leti ali manj,

- voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit za vožnjo vozil katere od kategorij A2, A in B manj kot dve leti, tudi če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Po novem morajo vozniki, ki so uspešno opravili izpitno vožnjo, pred pridobitvijo ''pravega'' vozniškega izpita opraviti dodatno usposabljanje. Predlagatelja, notranje in prometno ministrstvo, trdita, da bodo slovenske ceste zato varnejše, a niso vsi njunega mnenja. Menijo, da gre za zagotovitev dela novi Javni agenciji za varnost prometa in za nepotrebne dodatne stroške za voznike začetnike.

Čeprav vlada še ni določila, koliko bodo morali vozniki začetniki odšteti za udeležbo na enodnevni vadbi varne vožnje z vključeno skupinsko delavnico o varnosti in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa, v Slovenski demokratski mladini (SDM) že govorijo o ''ožemanju izsušenih denarnic''. Opozarjajo, da bodo prizadeti predvsem mladi. ''Začelo se je z subvencijami malic v srednjih šolah, nadaljevalo se je z zakonom o malem delu, sedaj bomo mladi morali plačevati še test odličnosti po pridobitvi vozniškega dovoljenja, katerega opravljanje je že tako ali tako finančno zelo obremenjujoče.'' Vlado Boruta Pahorja pozivajo, naj uvede tečaj varne vožnje z državnim financiranjem. ''Glede na število voznikov bi sprememba državo, na letni ravni, stala med 4 in 4,5 milijona evrov,'' so izračunali.

Voznik začetnik ne more "pasti"

Vlada cene dodatnega usposabljanja še ni določila, v Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pa predvidevajo, da bo dodatno usposabljanje voznika začetnika stalo med 120 in 170 evrov, po ocenah Avtošole Prah pa bo okrog 200 evrov z DDV.

Zopet smo priča uvajanju sprememb, ki imajo dober namen, vendar finančno nepotrebno obremenjujejo državljanke in državljane. SDM

Na vprašanje, kaj bo, če bi voznik začetnik padel na usposabljanju, so v AMZS odgovorili, da gre za dodatno usposabljanje. ''Kandidat namreč že ima izpit, zato mora poslušati teorijo in odvoziti še praktični del. Zatem dobi potrdilo, na podlagi katerega podaljša oziroma pridobi 'pravo' vozniško dovoljenje. Časa, da to opravi, ima dve leti.'' V Avtošoli Prah poudarjajo, da ''ne gre za usposabljanje, kjer bi opravljali izpit, temveč za pridobivanje izkušenj v izjemnih situacijah, ki jih simulirajo naprave na poligonu, kjer je obvezna prisotnost ob vsem predpisanem programu''. Voznik začetnik torej ne more "pasti" pod nobenim pogojem.

"Pri vožnji odličnosti gre dejansko za dodatno opravljene ure vožnje, ki jih bo voznik začetnik opravil po vozniškem izpitu v avtošoli. Predvideno pa je, da se ta del programa po novem zakonu ukine predvidoma januarja 2011. Torej ostane samo dodatno usposabljaje za voznike začetnike. Vožnja odličnosti bo torej samo od 13. avgusta pa do uveljavitve novega zakona, kar je približno štiri mesece," so še dodali v Avtošoli Prah.

V Sloveniji je en poligon, a samo za AMZS

Bodo slovenske ceste zaradi dodatnega usposabljanja varnejše?
Bodo slovenske ceste zaradi dodatnega usposabljanja varnejše? FOTO: Špela Zupan

V AMZS bodo kandidate povabili na šolo varne vožnje na njihov poligon na Vranskem. V Avtošoli Prah bodo do konca leta izvajali usposabljanje v Lang-Lebringu v Avstriji, ki je od Maribora oddaljen 25 kilometrov. Program bodo izvajali tudi na poligonih Ljubečna pri Celju in v parku prometne tehnične kulture Vrbina pri Krškem, ko bosta opremljena v skladu z novimi predpisi.

V Sloveniji je trenutno edini, ki izpolnjuje pogoje, poligon AMZS na Vranskem, ''ki pa ga žal ne dajejo v najem ostalim pooblaščenim organizacijam. Medtem ko v sosednji Avstriji organizacija OMTC, ki je kot AMZS v Sloveniji, daje v najem svoje poligone tudi organizacijam iz Slovenije, Češke, Poljske, Madžarske …'' so pojasnili v Avtošoli Prah.

Povprečno 30 ur vožnje pred izpitom

Primer izračuna stroškov za dijaka (Avtošola Prah):

1. tečaj CPP: 45 evrov

2. ure vožnje: okoli 30 ur krat 18 evrov znaša 540 evrov

3. testna vožnja pred izpitom: 20,5 evra.

V Sloveniji pridobitev vozniškega izpita – s prvo pomočjo, zdravniškim spričevalom, testi, urami vožnje in izpitom – v povprečju stane 1000 evrov.

Ura vožnje v avtošoli AMZS stane 23 evrov. Pri predplačilu je od pol evra do dveh evrov popusta, odvisno od števila ur. Kandidat mora pred izpitno vožnjo imeti vsaj 22 ur vožnje z inštruktorjem, v AMZS pa je povprečje med 30 in 50 ur. V Avtošoli Prah je cena vožnje na uro od 17 do 22 evrov za osebno vozilo, odvisno, ali je kandidat dijak, študent, brezposeln oziroma zaposlen. Popust imajo tudi na paketne cene ur. Njihovi kandidati povprečno opravijo 30 ur vožnje, kar za dijaka ali študenta znese 540 evrov.

Cena testne vožnje pred izpitom je 20,5 evra. Teorija na izpitnem centru je 32 evrov, izpitna vožnja je 15,5 evra (cene so enake povsod v Sloveniji), kandidat pa lahko opravlja teorijo ali vožnjo kjer koli v Sloveniji.

Predlog Zakona o voznikih (prometno ministrstvo, maj 2010)
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej31
20. 09. 2010 10.09
Osebna izkusnja: Najdes najcenejso letalsko karto za USA, naredis tam izpit ki stane okrog $10 in traja 30 minut (pisni in prakticni del, predhodno ucenje ni potrebno), dobis mednarodno voznisko dovoljenje, prides nazaj v SLO, imas 1 leto casa za pridobitev nasega dovoljenja, vmes lahko mirno vozis in pridobis prakso, preden potece 1 leto, uredis na obcini zamenjavo vozniskega, naredis 5 ur voznje, in prakticni izpit (niti pisnega ne zahtevajo), pa imas SLO voznisko, teoreticno za pol ceneje :D
atomic1
31. 08. 2010 16.43
-1
brez veze,kakšno usposabljanje,to ni nič saj se na poligonih ne razvija večja hitrost kot 50kmh,usposobljen pomeni pri 90,100kmh avto obvladat če do česa pride,tako da to brez pomena
kosez
24. 08. 2010 10.33
Torej se s tem posledično odmika zavarovanje mladega voznika pri zavarovalnicah?
Robert Ma
20. 08. 2010 17.26
mislim ta država pa full skrbi za prihodnost mladine najprej premalo študenskih sob potem dijaška prehana pa ukinitev študenskega dela zdaj pa še tole z šoferskim izpitom!!! me zelo zanima koliko procentov kao izkušenih ( mogoče samo po letih ne po prevoženih km) voznikov bi z odličnjostjo opravilo tole varno vožnjo po poligonu??? ker če si delal izpit pred 30 - 40 leti v fičkotu in se ti z avtom pelješ samo vsako sončno nedeljo v avtopralnico ne vem koliko izkušenj imaš v pridobiš velike izkušnje ravnanja v izjemnih situacijah!!
Robert Ma
20. 08. 2010 17.12
ta zakon je neustaven in diskrimatoren do mladih!!! bo treba podati pritožbo!!! kaj pa starejši(65 ) pa vozijo vsi varno??
Krampus
20. 08. 2010 16.42
+1
Precej zanimiva debata. Ne razumem, zakaj je toliko komentatorjev proti. Zaradi cene, zaradi predpisa, zaradi straha ali pa zaradi tega, ker mislijo da znajo. Dodatno usposabljanje na poligonu, ki omogoča ustvarjanje kritičnih situacij je samo dobrodošlo. Dosti voznikov še ni prišlo do kritične situacije z zanašanjem v ovinku, s hitrim izogibanjem oviri, še manj s počeno gumo, itd. Zaradi tega ne ve kako odreagirati v taki situaciji. Avto šole nam dajo osnove, predpise, teorijo in prakso v večinoma varnih situacijah. Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da bi bilo dobro, da bi to usposabljanje moralo biti pred opravljanjem izpita (cena pri vsem tem ni pomembna). Nekje je pač treba začeti, so to mladi vozniki ali generacija nad 60, je spet nepomembo, najboljše bi bilo za vse voznike, s tem, da so starejši vozniki že verjetno prišli do kakšne čudne situcije, jo rešili in s tem pridobili izkušnje ali vsaj strahospoštovanje do hitrosti, ceste, vremena.... Druga stvar je pa kultura na cesti. Če kulture ne bomo starši privzgojili svojim otrokom, nam ne pomga nobena avto šola in noben dodatni tečaj. Ko gledaš na cesti nekoga, ki ti rine v prtljažnik, je to ne samo nespoštovanje predpisov, ampak bolj nestrpnost, ki na cesti prinaša samo večjo nevarnost. Pa tudi če je pred tabo nekdo, ki ne upa, ali pa noče. Pa lep pozdrav nestrpnežem, želim jim, da se me izogibajo, ker vozim točno po predpisih.
POVOJ
20. 08. 2010 14.30
Za vse bi mogli uvesti ta tečaj, tudi za starejše voznike.
partizanein
20. 08. 2010 13.00
alessioo20.08.2010, 11:40 Nism bil na poligonu, kot rečeno to je samo pobiranje denarja. V SLO je pač tako, država te oskub na vsak možn način, če nimaš se jokaš, če maš se pa smejiš in kradeš naprej. Problem je razmišljanje voznikov na slovenskih cestah ne pa poligon... probaj dat žmigavc na LJ obvoznici, da se želiš vklopt na prehitevalni pas... Pa še to, glede mladih voznikov je tut lari fari...
ordeal
20. 08. 2010 12.02
+1
jah pametno bi blo seveda - se naučiš odreagirat v situacijah na katere mogoče ne znaš zdej k maš že izpit... sam fora je 200 € več tut ni tok mal če bi dal za 50 € več ok ni tok panike se potrpi če morš dt že za ceu izpit 1000€... sam lohk pa povem to da mislm da tut če bi to uvedl nebi blo nč bistveno mnj nesreč - tist k je naravnan k temu da dirka na cesti bo dirku tut če bo opravu ta test tko da ...
scipio
20. 08. 2010 11.44
"pijanec2220.08.2010, 02:556 V ZDA te stane dovoljenje manj kot 50 evrov, pa ne vozijo nič slabše kot mi." Dragi moj, ni problem v tem, da oni niso nič slabši vozniki kotmi, problem je v tem, ker smo mi bistveno večji cestni norci od njih. Razen tega imajo na avtocestah imejitev 120 km/h, dolgo časa so je imeli 90 km/h (55 mi/h). Prevozil sem najmanj 20000 km po ameriških in 300.000 km po naših in evropskih cestah in sem si uspel ustvariti vtis o vedenju voznikov tam in pri nas doma. Verjemi mi, slabi smo, agresivni, brezobzirni in nepredvidljivi,sloves, cestne džungle in nevarne država, ki smo si ga pridobili v tujini, je zaslužen. Zato podpiram vse aktivnosti, ki cestno džunglo odpravljajo, še posebej pa tiste, ki jo odpravljajo pri novih, mladih voznikih in najmanj toliko pri kršiteljih predpisov svih uzrasta...
alessioo
20. 08. 2010 11.40
PARTIZANEIN.....KAJ SI ZE BIL NA POLIGONU,DA VES DA NIC NE POMAGA???? PA NE MISLIM BMX PISTO....
partizanein
20. 08. 2010 11.34
Bedarija živa... pa kaj folk vse govori tukaj ne se hecat... 200€ ni tako velik strošek? Če ni tako velik, naj bo zastojn. Poligon ne bo ČISTO NIČ pripomogel varnosti na cestah, res pa je da bo pripomogel državnemu proračunu. Izpit naj bo tako kot v USA, pr 16 in je. Kazni za prekrškarje, pa glede na prihodek, kot imajo v Skandinaviji.
alessioo
20. 08. 2010 11.20
EDINO PRAVILNO,DA SE UVEDE SE DODATNO USPOSABLANJE NA POLIGONU "VARNE VOZNJE".... SAJ SE TAM CLOVEK MARSIKAJ NAUCI... KAKO BO VEDEL NEK ZACETNIK,KATERI JE DELAL IZPIT SREDI POLETJA,BREZ DEZJA,ALI DRUGIH VREMENSKUH NEPRILIK...REAGIRATI IN VOZITI V PRVEM NALIVU,ALI SNEGU???? POTEMM PA IMAS VOZNIKE,KI VOZIJO KOT PO JAJCIH IN PLESEJOP "SAMBO" PO CESTAH... OSEBNO BI DODAL SE K TEMU ZAKONU,DA VSIIII,VSAKIH 10 LET OPRAVLJAMO SOLO VARNE VOZNJE....SAJ NE PREDSTAVLJA 200€ TAKO VELIK STROSEK PROTI RAZBITI PLOCEVINI ALI SMRTI... VECINO VAS SAMO RAZMISLJA O CENI!!!!! KAJ PA CENA ZIVLJENJA???
Degustator
20. 08. 2010 10.53
+1
lušna una v avtu
nVidia
20. 08. 2010 10.45
očitno so novinarji nesposobni.... k cppjem je treba štet še evidenčni karton 15€ zdravstveni pregled 45€ ura vožnje je standardno 20-22€ in ne moreš dat za zgled najcenejšga ponudnika plačilo komisije za glavno vožnjo 15€ pa večina voznikov ma več kot 30 ur da nardi izpit uglavnm izpit pride prbližno 1100-1200€
cupofmarja@email.si
20. 08. 2010 10.34
+1
mislim, da se tukaj ne misli preveč na varnost......v ospredju je kako še bolj ožeti ljudi........
krof_
20. 08. 2010 09.46
square12 20.08.2010, 08:43 1 UČITNO TU GOR POD KOMETARJE PIŠETE SAMO TISTI KI ŠE NIMATE IZPITA AMPAK RESNICA JE PAČ TAKA VOZNIKI ZAČETNIKI OZ. VOZNIKI KI GREJO DELAT IZPIT ZA SPREMLJEVALCA SO ZA MENE NAVADNI SOCIALNI PROBLEM.IN ČIST PRAV JE DA BOJO DVIGNILI MEJO ZA IZPIT IN ŠE TO URA VOŽNJE NI 24 EVROV TO JE ZA MOTOR ZA AVTO JE URA VOŽNJE 16 EVROV. cena je odvisna kje voziš ... npr. v Ljubljani, Kopru ... so ure cenejše ker narediš več ur kot v kakšnem drugem manjšem kraju oz. mestu, tam so ure dražje ... js sem plačala 25€ za uro.
Frane Šajn
20. 08. 2010 09.30
PREDLAGAM DODATNO DVE LETI VOZNJE Z MODELOM "KREMENČKOVI" NA NOŽNI POGON.
DavorPraprotnik
20. 08. 2010 08.45
Alen Urbancic 19.08.2010, 15:42 11 sami neki novi zakoni. obvezno najmanj 20 ur vožnje cena ure vožnje 23 eur cena predavanj 123eur cena zdravniškega 34eur cena prve pomoči 75eur cena prispevka za glavno 15eur cena prispevka za šolsko 15 pol morš pa senkrat plačat šolsko in glavno nevem zakaj ampak usako po 23 eur. tko je zdej po tanovem js sm ga naredu. in zdej bom mogu se za to sranje dajat 200 eur???OOO NEE.. BOM SU PA KR PREK TRIGLAVA K STANE 35EUR.:D LEJGA A TI SI ŽE DELU IZPIT UČINO NE.....
DavorPraprotnik
20. 08. 2010 08.43
UČITNO TU GOR POD KOMETARJE PIŠETE SAMO TISTI KI ŠE NIMATE IZPITA AMPAK RESNICA JE PAČ TAKA VOZNIKI ZAČETNIKI OZ. VOZNIKI KI GREJO DELAT IZPIT ZA SPREMLJEVALCA SO ZA MENE NAVADNI SOCIALNI PROBLEM.IN ČIST PRAV JE DA BOJO DVIGNILI MEJO ZA IZPIT IN ŠE TO URA VOŽNJE NI 24 EVROV TO JE ZA MOTOR ZA AVTO JE URA VOŽNJE 16 EVROV.