Slovenija

'Sova izjemno neskrbno ravnala z davkoplačevalskim denarjem'

Ljubljana, 17. 09. 2009 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Zaradi nepravilnosti v Sovi v času Iztoka Podbregarja je bilo vloženih 11 ovadb,'' je izdal predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak. Ocenjuje, da je bil proračun oškodovan ''za zelo velike vsote''.

Iztok Podbregar
Iztok Podbregar FOTO: POP TV

Po zaprti seji komisij za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in za nadzor javnih financ je predsednik slednje Andrej Vizjak dejal, da je bilo deset kazenskih ovadb vloženih proti znanim storilcem, ena pa proti za zdaj še neznanemu. Na komisiji sta se s svojimi aktivnostmi seznanila policija in tožilstvo, po Vizjakovih bedah pa gre za znatno oškodovanje državnega premoženja. ''Pri nepravilnostih je šlo za izjemno neskrbno ravnanje z denarjem davkoplačevalcev. Gre za različne primere, od razpolaganja s tako imenovanim črnim fondom do nakupov določenih daril.''

Natančnejših podatkov o nepravilnostih ni izdal, ''saj gre za zaupna gradiva''. Potrdil pa je, da gre za številne nepravilnosti finančne narave. Dodal je, da sta komisiji sprejeli tudi sklep, da pristojne službe preučijo možnosti, da bi gradiva postala dostopna javnosti. Meni namreč, da je prav, da javnost tudi na tem primeru izve podrobnosti, da se kaj podobnega ne bi ponovilo. Ker komisiji čakata na odgovor pristojnih služb o morebitnem umiku stopnje tajnosti iz gradiv, po Vizjakovih besedah seja še ni končana.

'Sova na nek način sanirana'

Sicer pa sta se komisiji seznanili tudi s porevizijskim poročilom glede Sove. Ocenil je, da so praktično vse nepravilnosti zadovoljivo odpravljene: "Sova je na nek način sanirana." Komisija za nadzor javnih financ poročilo računskega sodišča sicer obravnavala že februarja letos. Po Vizjakovih besedah so bile določene nepravilnosti odpravljene že v času revizije, nekaj pa naknadno – potem ko je računsko sodišče Sovi naložilo popravljalne ukrepe. "Vsi ti ukrepi so bili s strani Sove zadovoljivo sanirani."

Računsko sodišče je revizijo v Sovi izvedlo, potem ko so se v javnosti pojavili podatki o ''črnem fondu'', iz katerega naj bi bila plačana tudi letalska vozovnica za zdravilca bivšega predsednika države, pokojnega Janeza Drnovška. Pri pregledu je odkrilo številne nepravilnosti – na področjih plač in zaposlovanja, javnih naročil in naročil zaupne narave, finančnega poslovanja, namenskosti porabe, računovodskega evidentiranja in z njim povezanega sistema notranjih kontrol ter arhiviranja dokumentacije. Prav tako je med drugim potrdilo tudi večino nepravilnosti poslovanja Sove, o katerih so poročali mediji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maximus35
17. 09. 2009 16.47
tipično za te idiote
Tonček Balonček
17. 09. 2009 16.19
Banda komunistična, spet gre za zaroto!