Slovenija

'Tradicionalna zakonska zveza ni ogrožena'

Ljubljana, 03. 12. 2009 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./N.D./STA
Komentarji
145

Civilna iniciativa za družino in otrokove pravice vlado poziva, naj ne podpre družinskega zakonika, ministrstvo za delo pa odgovarja, da bo tradicionalna zakonska zveza ostala nedotaknjena.

Otroci danes pri nas že živijo tudi v istospolnih partnerskih skupnostih in prav nikakršnega razloga ni, da ne bi imeli enakih pravic kot vsi drugi. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Po tem ko je civilna inicativa za družino in otrokove pravice na vlado naslovila odprto pismo, v katerem jo poziva, da ne podpre družinskega zakonika in da javnosti predstavi pripombe iz javne razprave, se je odzvalo tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Kot navajajo na ministrstvu, predlog "v ničemer ne zmanjšuje pomena tradicionalnih družinskih oblik". S posameznimi ukrepi, kot sta odprava administrativnih ovir in preprostejši postopek za sklenitev zakonske zveze, po njihovem mnenju poskušajo celo spodbujati tradicionalne družinske oblike in jih narediti privlačnejše tudi za mlade.

Na ministrstvu poudarjajo, da ne želijo ustvarjati ali spodbujati nastajanja novih oblik družin, ampak da le sledijo načelu svobodne izbire posameznika in "družbeni realnosti, v kateri različne oblike družin že obstajajo". Otrok je tisti, ki ustvarja družino, in ključni cilj družinskega zakonika je večja korist in zaščita otrok, so prepričani.

Družina smo mi vsi. Od oblasti bi bilo neodgovorno, če bi sprejela takšen zakonik, ki tako temeljito posega v temeljne vrednote. Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres

Kot pojasnjujejo, bodo o posvojitvah po novem odločala sodišča, ki bodo v vsakem konkretnem primeru tehtala in presojala, kdo je za konkretnega otroka najbolj ustrezen posvojitelj. "Pri tej odločitvi je vedno v ospredju interes otroka," zagotavljajo na ministrstvu.

"Na ministrstvu smo trdno prepričani, da priznanje pravic istospolnih partnerjev pomeni premik v smeri k strpnejši in tolerantnejši družbi kot celoti," so še zapisali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

'Predlog novega zakonika nasprotuje naravi'

Vodja civilne iniciative za družino in otrokove pravice Aleš Primc je za 24ur.com sicer povedal, da so več kot 15.000 podpisov zbrali 'na vse mogoče načine': "Zbirali smo jih v spletni obliki – v obliki internetne peticije, pa tudi po mestih, krajih, vaseh, podjetjih, raznih društvih, skupinah, gibanjih, civilnodružbenih organizacijah ..." Podpisi po njegovih besedah pomenijo nasprotovanje predlogu družinskega zakonika in so namenjeni podpori pravicam otrok.

Aleš Primc, vodja civilne iniciative za družino in otrokove pravice
Aleš Primc, vodja civilne iniciative za družino in otrokove pravice FOTO: POP TV

Po mnenju omenjene iniciative družinska zakonodaja ne izpolnjuje dveh temeljnih pogojev – varovanja koristi otrok in vzpostavljanja pravnega okvira družinskih razmerij, ki bo zagotavljal dolgoročno preživetje družbe. "Otrok ni pravica katerega koli posameznika, ampak je dar, sad ljubezni med možem in ženo. Potrebuje očeta in mater – ima pravico do njiju, kar mu je obenem tudi v največjo korist. Temeljne naloge družine so rojevanje, razvoj in vzgoja otrok. Mož in žena imata za to vse naravne pogoje. Ali jih imajo tudi zveze dveh lezbijk ali dveh homoseksualcev? Ne," so zapisali.

Glavni argument, ki ga predlagatelji zakona navajajo za sprejem novega družinskega zakonika, je odprava diskriminacije istospolnih zvez, menijo. A po mnenju iniciative slednje niso diskriminirane, če nimajo otrok, temveč je taka narava njihove spolne usmerjenosti in njihove zveze. "Otroci v istospolnih zvezah so diskriminirani, ker nimajo enega od staršev, matere ali očeta. Vendar do tega ne prihaja po krivdi zakonodaje, ampak po krivdi enega od staršev ali posvojitelja."

'Neprimerno vedenje in laganje'

V omenjeni iniciativi protestirajo tudi proti izjavam Anje Kopač Mrak, državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, češ da med pripombami niso prejeli "nikakršnih strokovno utemeljenih predlogov" glede nasprotovanja izenačitvi zakonske zveze in istospolnih zvez ter posvojitvi in oddaji otrok v rejništvo istospolnim zvezam. "Gre za neprimerno vedenje, ki bi ga še najlažje označili z besedo laganje," so zapisali, zato od vlade pričakujejo, da bo od omenjenega ministrstva pridobila vseh več kot 240 pripomb in javnosti omogočila vpogled vanje. Če se bo izkazalo, da je Kopač Mrakova okrnila ugled vlade, pričakujejo, da jo bo ta zamenjala.

V naslednjih dneh odločanje o zakoniku

Kot je znano, so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve v ponedeljek napovedali, da bodo ta teden vladi v obravnavo poslali predlog družinskega zakonika, ki so ga dopolnili s predlogi iz javne razprave. Ministrstvo ni umaknilo predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi in je razdelil javnost. Zakonik pa prepovedi telesnega kaznovanja otrok dodaja prepoved psihičnega nasilja.

Družina
Družina FOTO: Reuters

Na Facebooku skupina proti ...

Na Facebooku so ustanovili skupino 'Proti novemu družinskemu zakoniku', v katero se je včlanilo že več kot 5.000 ljudi. "Če bo sprejet novi družinski zakonik, zahtevamo referendum za potrditev njegove legitimitete. Menimo namreč, da homoseksualna skupnost ne more biti enakovredna normalnemu razmerju med moškim in žensko. Še posebej pa nasprotujemo zakoniku zaradi tistega dela, ki homoseksualcem omogoča posvojitev otrok. Otrok za normalen duševni razvoj potrebuje očeta in mater, zato je posvojitev v istospolnih zvezah zanje škodljiva," so zapisali na strani.

In skupina za ...

Prav tako so na omenjenem omrežju ustanovili skupino 'Za vse družine! (Za pravice vseh otrok, za človekove pravice.)', katere pobudnik je aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič. "Družinski zakonik bo, ko bo sprejet, tudi otrokom v istospolnih družinah omogočal enako zaščito in enake pravice kot otrokom v heteroseksualnih družinah. Po sprejetju bodo otroci v gejevskih, lezbičnih in transspolnih družinah končno lahko deležni skrbi in varstva obeh staršev, socialnega in biološkega. Družinski zakonik bo istospolnim parom podelil enake pravice kot raznospolnim, s čimer bo izpolnjena tudi zahteva Ustavnega sodišča, ki je parlamentu naložilo odpravo neustavnosti 22. člena ZRIPS," je zapisano na strani skupine, ki ima 4.913 članov.

Istospolna partnerja iz prestolnice, ki že več kot desetletje živita skupaj in imata idealne pogoje za otroka, pravita, da je pogoj za ljubečo družino in vzgojo otroka predvsem ljubezen med partnerjema.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hilevel
04. 12. 2009 11.03
Ja. Lahko pa damo otroka tudi neznanemu pedofilu. Heteroseksualnemu ocetu.Pa imajo taksni ljudje moznosti za posvojitev. Izobrazeni ljudje ne bi kvasiti takih neumnosti, da enacili pedofilijo s homoseksualnostjo. Najprej se naucite razlikovanja osnovnih pojmov, na takih temeljih pa napisite konstruktivno kritiko. Hvala.
goran_r
04. 12. 2009 09.19
Ravno tako lahko damo otroka v posvojitev znanemu pedofilu... kdo pa ve... mogoče bi pa bil dober starš. Tako pa takšni ljudje nimajo nobenih možnosti za posvojitev ;)
gospakatja
04. 12. 2009 09.14
ma nehajmo s tem naravnim- tudi jedrsko sevanje je naravno, istočasno pa za človeka smrtno, pa mušnice so tudi naravne! v istem trenutku pa je , recimo, sadni jogurt izrazito nenaravna zadeva ( v naravi fermentitano mleko in sadje skupaj ne moreta obstajati , ne da bi se v parih minutah pokvarila!!!!), pa jo miljoni mirno uživajo! res je tudi, da so se vsi odrasli homoseksualci rodili in odrastli v hrteroseksualnih družinah ( z razvojem tehnologije pa to ni več obvezno dejstvo; homoseksualna ženska lahko zanosi tudi brez spolnih odnosov z moškim), pa so postali homoseksualci- torej družina in vzgoja na to nista imeli bog ve kakega vpliva! saj nihče nikogar nikamor ne sili- vsak se odloča v skladu s svojimi nagnjenji in ima neglede na svoje posteljne navade vseeno vse državljanske pravice, ki mu kot državljanu pripadajo. treba se bo navaditi živeti z drugačnimi: s tistimi, ki so drugačne barve, drugačne vere, drugačne spolne usmerjenosti!!
User71754
03. 12. 2009 21.42
@tech CSD in sodišča bodo pri posvojitvah odločala v korist otrok. Če bo ocenjeno, da je za korist otroka bolje, da je posvojen od hetero para (če je že prej živel v taki družini - recimo, da je otrok star 5. let), ker bi šlo za kontinuiteto in bi bilo za otroka manj stresno. Zato bi verjetno v takem primeru sodišče in CSD zavrnilo posvojitev otroka s strani homo para. Bi pa npr. v primeru otroka, ki je živel v homo družini in ostal sirota brez vseh sorodnikov, bil dan v posvojitev homo paru - ker je pač vajen take oblike in bi bil to zanj najmanjši šok. Štekaš? Enako bi npr dali v posvojitev otroka- sirote teti na katero je navezan, pa čeprav je ta lezbijka in v zvezi z žensko - in bi otrok potem v homo družini živel. Ker bi bilo to bolje kot pa ga dati v posvojitev povsem tujemo hetero paru. Vsak primer je različen in edinstven in v vsakem primeru posebej bo odločeno pač tako, da bo za otroka najmanj stresno. DZak samo daje pravico do možnosti vključitve v postopek posvojitve vsem: poročenim ali neporočenim parom, homo ali hetero parom. Posamezniki pa že zdaj lahko posvajajo. O primernosti posvojiteljev pa bodo odločali CSD in sodišča v vsakem primeru posebej. Nobenega avtomatizma tu ni nit vnaprej obljubjene pravice do posvojitve. Le enaka možnost do obravnave pred CSD in sodiščem. Zdaj te možnosti homo par nima. Kot bi npr. rekli, da lahko blond ljudje lahko iščejo svojo pravico na sodišču, temnolasi pa te možnosti nimajo. In ko greš na sodišče, nimaš nobene garancije, da bo sodba v tvojo korist. Enako je s posvojitvijo - imaš le možnost do obravnave, če bi bil dober posvojitelj, ne pa pravico do posvojitve. Govorjenje o pravici do posvojitve je zavajajoče. Kot tudi to, da nek par ni primer za posvojitelja le zato, ker je istospolen. Lahko pa je zaradi česa drugega - npr. neurejenih razmer v zvezi itd. O tem pa bo odločal CSD in sodišče.
User71754
03. 12. 2009 21.30
Ker je človek očitno tam najbolj priznan. Ker Slovenija za drugačne in uspešne pač nikdar ni bila ravno obljubljena dežela. Zato raje ustvarjajo zunaj in tam žanjejo priznanje. Zato človek že polovico svojega življenja - od sredine 70. letih - živi in ustvarja v Parizu.
tech
03. 12. 2009 21.23
@TineB Praviš da si za takle zakon...pol zakaj si napisal "Če je otrok že živel v hetero družini, ga nobeno sodišče dodelilo istospolnemu paru - ker bo 200% CSD podalo mnenje, da to ne bi bilo v korist otroka, ker bi bil to zanj šok." Če je čist normalno da ga istospolni par dobi, zakaj bi bil za njega šok.
zahod.west
03. 12. 2009 21.10
TineB, hvala, ali veš tudi zakaj na wikipediji piše samo v fr in nem?
User71754
03. 12. 2009 21.07
@ zahod Evgen Bavčar je Slovenec živeč v Parizu. 55 let. Fotograf in vizualni umetnik. Slep. Od 11. leta.
Zveerca
03. 12. 2009 21.01
Primic skos nalaga kaj je normalno in kaj ni..pa naj že enkrat definira pojem "normalno"...menim, da je danes normalno use in nič...dejstvo pa je, da si otrok zasluži vse najboljše in da si zasluži ljubečo družino ter starše..bolje 2 očeta/materi, ki dobro skrbita zanj kot pa heterospolna starša, ki ga maltretirata. V prvi vrsti pa naj izpostavim dobro lastnost istospolnih partnerjev pri posvojitvah, ki se je pokazala v ZDA: istospolni partnerji posvojujejo tudi črnčke, hendikepirane, mentalno prizadete otroke, skratka tako ali drugače depriviligirane in marginalizirane otroke, medtem ko heterospolni partnerji o takšnih otrokih niti slišat nočejo. Tako da...jaz sem ZA. Za tolerantnejši in bolj socializiran svet!
ansev88
03. 12. 2009 20.55
Trditev: Otroci istospolnih staršev dodo preveč izpostavljeni psihičnemu in fizičnemu pritisku ostalih nestrpnih otrok, posledično bodo imeli ful zafrustrirano otroštvo. Kontra tej trditvi: Otrok istospolnih družin v današnji družbi še ni, ampak glej ga zlomka, otroci imajo še vedno obilico materijala za zbadanje sovrstnikov. Pa se norčujejo iz revnih, iz drugače govorečih, iz prizadetih, iz vsega kar se pač da. Kakšen komentar imate torej na to? Trditev: "Normalna in naravna družina je sestavljena iz mame, očeta in otork. Kontra: Naravnega je danes čedalje manj. Po tej logiki nepolodna ženska ne bi smela imeti pravice do posvajanja otrok. Pojem normalno si vsak razlaga po svoje, tako da sploh ni na mestu. Pojem družine pa se čedalje bolj širi. Torej je klasična družina v smislu ata, mama in otorci že bolj redka. Vse, prov vse vaše trapaste utemeljitve so torej nesmiselne.
zahod.west
03. 12. 2009 20.17
kdo je egon bavčar?
Tonček Balonček
03. 12. 2009 20.05
zahod.west, to ni nič, Egon Bavčar je celo fotograf!!
zahod.west
03. 12. 2009 19.35
Ne naših otrok!
zahod.west
03. 12. 2009 19.35
upam, da me ne bodo tudi tokrat cenzurirali ali lahko vozi avtobus slepec, so mu tako kratene človekove pravice?
Tonček Balonček
03. 12. 2009 19.35
Meni je tradicionalna zakonska zveza zelo všeč, saj sem usredinjen v to evropsko in krščansko kulturo, kar pomeni, da imam ljubice, žena ljubimce, imava s erada, ohranjava osebnost, ob nedeljah hodiva k maši, otroci obiskujejo verouk in udeležujeva se vseh tečajev za zakonce, sin tudi ministrira, saj hčerka ne sme, tega RKC pač ne dovoli, zakaj, nissem nikoli zverazen nekih utemeljitev v teoloških traktatih, ki pa jih seveda nisem razumel, zaupam v papeževo modrost, bo že res, če on tako reče, saj je navdihnjen od svetega Duha, to je tista tretja oseba, ostanek nekdanjega poganstva, kajti čudno bi bilo, da bi imeli kar samo enega, pa še tri osebe zraven. S tem je počistil šele islam!!!
black2
03. 12. 2009 18.42
-1
kako pa bo otrok razumel istospolno zvezo ko pa bodo njegovi vrstniki imeli očeta in mater in se bo otrok spraševal kje je njegov oče oz. mati?!! strogo NASPROTUJEM da bi istospolni partnerji posvojili otroka; preprosto se gre za DOBRO otroka.
hilevel
03. 12. 2009 18.05
istospolnost je bila od pamtiveka in je tudi v naravi. Sam Bog ve zakaj, a tako je. To ni svobodna izbira - če bi druzba od heteroseksualca zahtevala naj se skonvertira, to prav tako verjetno ne bi bilo mogoče. Naj bo že enkrat ta referendum... sem sicer indiferenten, hočem pa videti še potrdilo, da živim v butalskem svetu (da ne izpostavljam samo slovenije), zato da se ne bom v svojih izjavah 'lagal' o sodobnosti naše civilizacije.
SvetJeZadet
03. 12. 2009 17.47
Zdajle tu vsi pametujemo. Ampak pustimo času čas. Tako bodo naši vnuki samo še govorili o nas, butalcih, kako nismo znali sprejemati ljudi. Tako kot mi zdaj obsojamo suženjstvo in rasno diskriminacijo - vse to je namreč bilo v preteklosti dovoljeno. In če zdaj ta zakon ne bo uspel (upam, da kljub vsemu bo!!!), bo pa takrat, ko nas več ne bo. Med tem časom bodo pa tudi geji in lezbijke imeli otroke. Čas prinese svoje. Na srečo!
SvetJeZadet
03. 12. 2009 17.46
@ goran_r, 03.12.2009, 16:23 in @ goran_r, 03.12.2009, 16:30 Sem komaj zdajle spet pogledala sem in ne bom ponavljala besed uporabnika TineB. Preberi si njegov post (16:49). Pri nobeni posvojitvi se otroka nikomur ne daje na silo!!! Pa ti naj povem edini razlog, zakaj bi otroci istospolnih partnerjev trpeli: zaradi takih, kot si ti, ki ne znate sprejemati ljudi, ki niso po vašem okusu! In prepričana sem, da ima otroke že veliko istospolnih partnerjev.
hilevel
03. 12. 2009 17.33
Primc je dokaz dejstva, da se danes vsak dr** proda, prav tako ima vsak dr** svoje poslusalce in zasledovalce. Nc narobe s tem. Tist spodaj, ki pa tud tako pametno sprasuje, kdo bo otroka vprasal, a bi sel dvema ockoma?! Hmm... kdo je pa tistih 600 slovencev, ki letno napravjo samomor, vprašal, če bi se sploh rodili? In vse tiste, ki so v taki stiski, da čakajo, da bodo lahko enkrat legli k večnemu počitku..in ogromno depresivcev, ki se verjetno, če bi jih kdo vprašal, ne bi odločili za zivljenje na lepi Zemljici. Kdo je pa tebe vprašal, če bi se zelel roditi?! Mislim, da nihce.