Slovenija

VIDEO: 17-letni Jure izumil poseben ventil za vodo, mesečna poraba manjša za 1200 litrov

Ljubljana, 21. 10. 2014 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
290

"Čemu moramo vso to čisto pitno vodo zavreči zgolj zato, ker je premrzla za tuširanje?" se je letošnjega februarja pod odprtim tušem vprašal 17-letni dijak Jure Miklavčič. Pol leta kasneje je presenetil s svojim izumom, s katerim povprečna družina mesečno porabo vode zmanjša za neverjetnih 1200 litrov.

"Kot vsak navaden dan sem se odpravil pod tuš, odprl vodo in se vprašal, čemu moram čakati, da priteče topla voda. Le kdo se rad tušira z mrzlo vodo? Čemu moramo vso to čisto pitno vodo zavreči zgolj zato, ker je premrzla za tuširanje?" nam je 17-letni Jure Miklavčič, sicer dijak Gimnazije Vič, danes opisal trenutek, ko je pričel razmišljati o svojem izumu. Vse skupaj se je pričelo letošnjega februarja, pol leta kasneje pa je s svojim aktuatorjem oziroma Sistemom varčevanja z vodo (Water saving system) prejel prvo nagrado natečaja TESSI in vabilo na nastop na mednarodnem tekmovanju inovatorjev ENERGY Globe Award.

Jure Miklavčič je izumil prav poseben aktuator, s katerim lahko znatno zmanjšamo porabo vode.
Jure Miklavčič je izumil prav poseben aktuator, s katerim lahko znatno zmanjšamo porabo vode. FOTO: POP TV
Za kaj gre?

Kot nam je pojasnil, se je ob pomoči mentorjev domislil pasivnega preklopnega ventila, ki zmanjšuje dnevno porabo vode v gospodinjstvih za približno 23 odstotkov. To po njegovih besedah pomeni, da bi povprečna slovenska družina mesečno porabo vode zmanjšala za neverjetnih 1200 litrov.

Ventil, ki nam ga je predstavil, je sestavljen iz dotoka vode in dveh odtokov. En odtok vodi v tuš, drugi v zbiralnik vode. Ko voda priteče v notranjost ventila, oblije aktuator, ta pa preusmeri tok glede na njeno temperaturo. "Če si izberemo 35 stopinj Celzija, bo voda vse dokler ne bo segreta do te temperature, odtekala v zbiralnik. Ko bo temperatura dosežena, bo ventil preklopil in zaprl odtok do zbiralnika ter odprl pot v tuš," pojasnjuje mladi inovator. Velika prednost je ta, da ventil za delovanje ne potrebuje elektrike.

Inovator Jure Miklavčič - 5
Inovator Jure Miklavčič - 5 FOTO: POP TV

Investicija bi znašala nekaj čez 100 evrov

Pripravil je tudi informativni izračun, ki je pokazal, da bi se investicija v nakup ventila kmalu povrnila. Kot pravi, bi si lahko posamezniki sistem vzpostavili sami. Zanj bi potrebovali 10 metrov upogljive vodovodne cevi, za kar bi odšteli približno 8 evrov. Za tako imenovan zalogovnik vode bi po njegovi oceni odšteli približno 50 evrov, preklopni ventil z aktuatorjem pa bi nas stal 45 evrov. Če bi sistem v kopalnico namontirali sami, bi zanj zako odšteli 103 evre. "Investicija bi se poplačala v roku dveh let. Če to primerjamo z časom odplačevanja za sisteme s sončnimi celicami, je to zelo hitro," pravi.

Kot pojasnjuje, sicer podobne naprave že obstajajo v avtomobilski industriji, a jih tam uporabljajo na bistveno višjih temperaturah. "Novost je to, da smo našli način, kako aktuator deluje tudi pri nižjih temperaturah," pojasnjuje in dodaja, da so se sami osredotočili na temperaturno območje od 30 pa vse do 60 stopinj Celzija.

Aktuator, ki ga je predstavil danes, ima preklopno funkcijo znotraj ventila za vodo, a uporaben bi bil tudi v drugih napravah. Uporablja se ga lahko naprimer tudi kot pasivni zračnik, pravi. "S pomočjo aktuatorja bi lahko brez dodatnega nadzorovanja in stalnega merjenja ohranjali neko temperaturo v notranjosti neke zgradbe," dodaja. Osrednji del izdelka ima velike potenciale za uporabo tudi na drugih področjih, kot so na primer ogrevalni sistemi, toplotne črpalke, solarni kolektorji in klimatske naprave. Bistvena prednost je pasivnost glede energetske porabe, kar je v današnjem času in bo tudi v prihodnje ena glavnih odlik “zelenih izdelkov”.

Jure je zelo vesel priznanja s strani TESSI, kot pravi pa se je še kako razveselil tudi vabila za udeležbo na natečaju za najuglednejšo okoljsko nagrado Energy Globe Award, ki se bo odvijala naslednje leto. "Oddal sem prijavo in upam, da bo kaj iz tega," pravi. Še pred tem pa se bo udeležil Slovenskega foruma inovacij.

Nagrada TESSI
Nagrada TESSI FOTO: 24ur.com

Kaj je TESSI?

Kratica TESSI pomeni poučevanje trajnosti v Sloveniji in Italiji. Gre za prenos obsežnih znanj slovenskih in italijanskih strokovnjakov srednješolskim profesorjem, ki ta znanja nato v okviru pouka posredujejo mladim. Projekt poleg teoretske strokovnosti stavi tudi na predstavitve primerov dobre prakse, torej uporabe teoretičnih znanj v praksi. Vsebinsko projekt pokriva področja energetske učinkovitosti, učinkovite rabe vode in ravnanja z odpadki. Del projekta je vsakoletni nagradni natečaj za dijake in srednje šole.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
26. 10. 2014 18.59
+1
To je pravi izum a neki pravijo da so to naredili že prej a zakaj niso parentirali sami so krivi in naj se ne hvalijo in na takšen način in z tem se bo dalo privarčevati a kaj ko bo politika na drugi način nas obdavčila to bo pa njihova inovacija pa kaj tega smo navajeni a sami bi si morali znižati plače na leto bi se kar precej poznalo a kaj ko pa imajo goveske želodce a mi pa zajčje to je resnica upam da nebom zbrisan......lp.
flojdi
22. 10. 2014 20.07
+4
. Vsa čast mu. / mam pa jest tud eno mojo Inovacijo. nastalo tik po preselitvi pred pol leta. V prejšnjem stanovanju sta bla tuš in lijak tik pod in zraven bojlerja. vroča voda KUJ. tu pa mam od bojlerja do lijaka meter, do tuša tri, do kuhne pa ene 4 m. in. v tuš kabini mam lambr. spustim vodo u ta lambr ; napolni se ga pa ene pol, preden priteče tapravo topla voda. IN : mam u lambrnu vode za enX zlit u Wc. Drug štos je pa pralni stroj. ( to pa delam že najmanj 15let; odkar je krepnla cev stenskega odtoka iz pralnega stroja.) Vodo od pranja USMERIM u škaf (ki ga uporablam tudi za odnos opranih cun na sušenje). tko mam za ene parx za splaknit Wc. tko u glavnem se mi ne da seštevat litrov vode , ki jih uporabim 2x . vem pa , da mamo TU (še ) vodo ; ravno tako vem, da je mnogokje NIMAJO. bitno : ne razmetavam. / zadovoljstvo je zgolj MOJE.
grozjak
22. 10. 2014 15.50
-2
zapis je precej evforičen in nima nič skupnega z prakso. jaz imam pipo z termo ventilom (že 5 let) in nisem nič privarčeval. vse je relativno, je pa lepo, da mladina dela...
provokatorr
22. 10. 2014 19.55
+4
kommy
22. 10. 2014 15.15
Pohvalno je, da se nekdo zaveda da mečemo vodo stran. Kaj pa kotlički?Pa pranje posode ter cunj...vse to bi se dalo z deževnico in pol-odpadno vodo. Predvsem splakovanje WC-ja je kritično!5L na poteg. To pomeni če greš 3x na dan je to 15L/osebo. Povprečno gospodinjstvo ima pri nas 3 osebe, torej 45L/dan. Kar v enem letu znese:16425L. ;) pa še ta tuš finta zraven, pa imamo kar nekaj vode!
grozjak
22. 10. 2014 15.46
+1
ti varčuj, država pa bo našla drugo dobrino in jo obdavćila 3 kratno!!!!!
Fika Armel
26. 10. 2014 18.45
Ja to imaš 100 krat prav ja drži.........lp.
mastablasta
22. 10. 2014 15.14
-2
ne vem no. jaz ko odprem vročo vodo priteče vroča in nič ne čakam. ja pa res da je v hišah in mgooče tudi v stanovanjoih drugje drugače....
kommy
22. 10. 2014 15.10
+1
Zakon, kaj pa če bi isto reč naredil ,le da daš notri temperaturno vezan upor,ki skrbi za odpiranje ventilov?Verjetno je ceneje ,kot pa aktuator....Je pa res, da samo ugibam :) Kar tako naprej, take rabimo, common sense instead of consumption!
Misija1
22. 10. 2014 18.28
+1
giovanni2
22. 10. 2014 13.39
-9
Torej bo moja poraba negativna s to napravo. Jaz sedaj porabim manj kot 1200 l na mesec!
Nature
22. 10. 2014 14.15
+15
23% ... v povprečju je to 1200l ... če jih uporabiš manj, si sam izračunaj svoj prihranek, če seveda znaš, glede na tvoj komentar. lp
_endrug
22. 10. 2014 13.29
+5
Lepo, spodbujat treba takšne. A primer lepo pokaže, da je potrebno veliko znanja, da ne odkrivaš Amerike. Meni je vodovodar speljal cevi tako, da takoj priteče topla voda. Ni dodatnih črpalk. Verjetno voda stalno kroži. Kako, ne vem. Ni pa majstor dobil nobene nagrade, razen pohvale. Ima pač ogromno znanja. So pa verjetno ocenjevalci na TESSI le teoretiki.
MUNGATUMBA
22. 10. 2014 14.35
-1
Isto smo imeli v bloku, pa smo preko mus črpalke in dodatne cevi-kroži topla - zmanjšali dokot začetne mrzle vode, kajti od glavnega voda do tuša je pri meni cerka 3 m, tu se pa voda hladi in moram počakat do tople.. :-( - drugače pa malemu vsaka čast..!!!
nora_ovca
22. 10. 2014 12.49
+9
take rabmo. Pohvalno poba!
Mauzahecmauzares
22. 10. 2014 12.17
-3
nekatri ste tako nesramno pametni z komentarji davas je treba je... da se boste razmnozeval
tata_mata
22. 10. 2014 12.56
+5
Poglej, ideja je zanimiva, naučil se je delat aktuator za določeno temp. območje. Pokazal je inteligenco in sposobnost priti do rezultata. Vsa čast mu. Jaz takšne stvari delam šele sedaj ko sem veliko starejši. AMPAK, zadeva v praksi res ni uporabna. Upam pa, da je bil nagrajen za izvirnost ideje, ne za uporabnost, ker drugače je z merili nekaj narobe.
californija
22. 10. 2014 11.02
-20
ponovno odkritje tople vode bravo, se podpiratje in nagrajujte nesmisel in neznanje.
jung
22. 10. 2014 10.44
+9
Ideja ima v vsakem primeru tudi drugo težo.Če bi mu tudi vrstniki sledili bi stari objekti oz.podrtije kjer se na žalost preveč mladine zadržuje samevali.
Goky
22. 10. 2014 10.22
+3
Mnogo takih naprav sem imel že čast preizkusit. Nobena pa ni napolnila literske steklenice, če števec ni pokazal 1L.
McLarnovc
22. 10. 2014 10.13
+15
Pohvalno, da fant razmišlja ampak zadeva je neuporabna v praksi. Dokler to delaš v neki delavnici je vse ok, ko pa je treba zadevo dejansko montirati v eno kopalnico in zraven še nek zalogovnik "odpadne" vode se pa stvari zakomplicirajo.
Anda Aba
22. 10. 2014 09.46
+45
Fant ima odlično idejo. Gre pa za prototip, ki omogoča nadaljnje razvijanje ideje. Je pa težko kaj izumit, ker te potem vsaj deset "pametnih" dol tolče, s komentarji, kako je ideja slaba in kolk je bilo že podobnih. Ob taki spodbudi verjetno tudi Leonardo da Vinci in Albert Einstein ne bi nič izumila, če bi se ozirala na komentarje ostalih "pametnih". Tako da ideje je treba spodbujati, ne pa kritizirati kar povprek.
Bojan-F
22. 10. 2014 10.57
+11
Dobra ideja kot izhodisce za daljnje razmisljanje. V praksi se zadeve resujejo z recirkulacijo ali t.i. trace heating. "Prva" topla sanitarna voda pa je rizicna na legionelo. Za sedaj samo recirkulacija omogoca popolni nadzor.
biggbrader
22. 10. 2014 09.03
+7
OK. Pametna zadeva za pomanjkljivo izvedeno centralno ogrevanje oz ogrevanje vode. Če imaš pravilno dimenzionirano ogrevanje in vod od vira tople vode do porabnika ni predolg in če imaš še črpalko za toplo vodo (ki se vklaplja po potrebi), imaš toplo vodo v trenutku na pipi.
pepe007
22. 10. 2014 08.57
+0
Nocoj je padlo toliko vode nad Slovenijo, kot je ta rešitev ne bo v vseh gospodinjstvih privarčevala v 100 letih.
Megaclite
22. 10. 2014 08.50
+4
Saj je ok zadeva. Trenutno popularni krožni vodi ima slabost, ker gre ogromno topolote v nič. Ima pa prednost, da je vedno topla voda. To kar je pa naredil pa ni kaj drugega kot mešalni ventil s termostatom, ki pač odpelje vodo nazaj dokler ne doseže določene temp. Vseeno je potrebno čakati na toplo vodo.
tata_mata
22. 10. 2014 10.16
Kam nazaj odpelje hladno vodo? Krožni vod se pa vklopi (el. ventil) samo takrat ko imaš nastavljeno, da si doma (zjutraj ko vstaneš, zvečer ipd...). Vmes je brez veze da kroži.
tata_mata
22. 10. 2014 08.20
+6
Ideja je zanimiva in izvirna. Pohvalno. Žal pa za vsakodnevno uporabo neuporabna. Smo pač razvajeni. Vse tiste cevi po kopalnici in kaj bom z enormnimi količinami vode 'v sodu'. Eni smo zadevo reševali že med gradnjo: krožni vod tople vode. Ostali bodo tisto vodo pač stran zlivali. Je še vedno najceneje. Ali pa jo imeli v čebrih za WC splahnit. ampak to je že druga zgodba.
kuntakinte1
22. 10. 2014 08.52
-6
Toplotna črpalka ima pumpo, ki takoj da toplo vodo in se avtomatsko vklopi, ko odpreš vodo,...fant boš pač še malo počakal, so te že mal prehiteli
provokatorr
22. 10. 2014 09.03
+2
pingo, ne kvasi bedarij. če je toplotna črpalka 20 metrov od pipe v kopalnici, potem imaš 20 metrov cevi, ki je napolnjena z mrzlo vodo, ki jo izpustiš v odtok. saj bojler tudi da takoj toplo vodo.
modelx
22. 10. 2014 14.34
pingo, če nimaš na dovodu tople vode do vsake pipe povratni/krožni vod, ti nobena črpalka v sekundi ne porine vročo vodo skozi mrzlo in gre toliko vode res v nič. sam sem pred 30 leti bil na tem, ali naj to naredim ali ne, pa sem se odločil za ne. če bomo kdaj prmorani obnavljati vodni sistem, bom to dodal. in še več - ločil bom vode za pitno vodo od sanitarne, pa še deževnico bi rad zbiral (prekopati travnik).... hja, če bi takrat na to mislil, pa ni bilo potrebe, ker so bili stroški investicije večji od prispevkov.....
FIGEC
22. 10. 2014 08.04
+16
To, kako dolgo je pod tušem treba čakati na "delovno temperaturo" vode za tuširanje je odvisno od dolžine cevi od grelca pa do pipe tuša. Na to pretiranega vpliva ravno nimamo. Pri plinskih pretočnih grelcih pa bi taka enota lahko bila integrirana že v konstrukciji v sami peči. Zdaj pa tak: Sam material za izvedbo tega morda že stane 100€, ampak pokopalnici ne moreš imeti kar prosto napeljanih nekih plastičnih cevi, ki po enem letu postanejo temno rjave od kamna. Spodobna armatura v ta namen bi terjala ene 3 do 4 krat višjo ceno, a nas ne bi bilo treba biti sram, ko bi kdo od obiskov uporabil našo kopalnico. Sicer pa idejo o varčevanju vode močno pozdravljam in samo tiho upam, da takim inovativnim ljudem na koncu ne bo treba iti za delom in eksistenco vun iz naše države, da si bodo lahko uredili vsaj koliko toliko normalno življenje. Pijavke so v naši državi z vsakim dnem bolj žejne...