Slovenija

170.000 ljudi v Sloveniji poje

Ljubljana, 31. 05. 2016 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
2

Uradni podatki za Slovenijo so, da poje kar 64.000 Slovencev, ki so vključeni v kar 3800 zborov pri nas. Evropska zborovska zveza pa je naredila popis za Slovenijo in prišla do podatka, da pri nas poje kar 170.000 ljudi.

Skoraj ga ni več kraja v Sloveniji, kjer ne bi imeli vsaj enega pevskega zbora. Bili smo v majhni garsonjeri sredi Ljubljane, kjer ima vsako sredo vaje Šaleški študentski oktet iz Velenja. Zasloveli so z malce drugačnimi pesmimi, ki smo jih vajeni pri klasičnih oktetih – predvsem so zelo zabavni in domiselni na nastopih. Posneli so zanimiv videospot, kjer so povedali vse, kar Velenjčane moti v mestu. Odziv je bil fenomenalen.

V Sloveniji imamo 1100 šolskih pevskih zborov.
V Sloveniji imamo 1100 šolskih pevskih zborov. FOTO: Thinkstock

Obiskali smo tudi zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, ki vodi tri zbore. Zbor Sv. Nikolaja Litija je z leti postal tako vrhunski – konstantno pobira prve nagrade na najtežjih zborovskih tekmovanjih - da pevci prav želijo biti del zbora in se v Litijo vozijo tudi iz bolj oddaljenih krajev. Zborovodkinja je bila že večkrat na tekmovanjih nagrajena kot najboljša dirigentka. In to, kar počne tudi z Dekliškim zborom Sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, marsikkoga pusti odprtih ust. Koncerti obeh zborov so nabiti do zadnjega kotička. Fojkar Zupančičeva ugotavlja, da se dijaki, ki pojejo, bolje učijo, imajo večjo osebno disciplino. Zaradi trdega dela na vajah.

Pogledali smo tudi šolske zbore, 1100 jih imamo v Sloveniji. Na OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani zborovodkinja Polona Guček Skrbinek poučuje okoli 140 otrok, kar je tretjina vseh učencev na šoli. Petje imajo izredno razvito in kot ugotavlja, ima petje zelo pozitiven vpliv na celotno samopodobo, učenci urijo spomin, pravilno izgovorjavo. Vibracije, ki nastajajo pri petju, pomenijo neko terapijo za telo. S čimer se strinja tudi glasbena terapevtka Monika Wiese, ki je v Nemčiji vključena v mednarodni projekt Pojoče bolnišnice. V sedmih letih se je v projekt vključilo 60 certificiranih bolnišnic po Nemčiji, Avstriji, Švici, Angliji, kar pomeni, da enkrat na teden omogočajo petje v bolnišnici. Zdravniki so zdaj že ugotovili, da petje ugodno deluje pri demenci, pri bolnikih s kroničnimi težavami pri dihanju, pri bolnikih z rakom krepi imunski sistem. Ko pojemo, se v naših možganih sprosti cel koktajl hormonov sreče, sprostijo se tudi snovi, ki pomagajo pri tem, da čutimo manj bolečine, nekateri celo zatrjujejo, da tisti, ki pojejo, dlje živijo.

Ugotavljali bomo tudi, kako pevci s petjem izboljšajo kakovost svojega življenja. V zborih se namreč vzpostavljajo posebne socialne interakcije, ki bi jih morali bolje izkoristiti.

Strokovnjaki pa dokazujejo, da lahko vsakega človeka naučijo peti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
01. 06. 2016 16.09
+2
Veliko jih poje še več pa tenko piska.Ne pojte mi žalostnih pesmi...