Slovenija

2 leti po tragediji: Slovenci se balonom še vedno izogibamo, kdo je bil kriv pa še ni jasno

Ljubljana, 23. 08. 2014 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minevata dve leti od tragične balonarske nesreče na Ljubljanskem barju. Prvi izsledki preiskave, ki jo vodijo v službi za preiskovanje letalskih nesreč, so pokazali, da je tragediji botroval splet okoliščin, tudi vremenskih, saj je balon pred nesrečo zajel močan nevihtni piš.

Balonarska nesreča
Balonarska nesreča FOTO: Damjan Žibert

Minevata natanko dve leti od tragične nesreče toplozračnega balona na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi. Postopek ugotavljanja okoliščin nesreče še ni končan, tudi zato pravosodni organi še niso končali s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nesrečo. Se je pa po njej bistveno zaostril nadzor nad ponudniki komercialnih poletov.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta predlani nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Prvi izsledki preiskave, ki jo vodijo v službi za preiskovanje letalskih nesreč, so pokazali, da je tragediji botroval splet okoliščin, tudi vremenskih, saj je balon pred nesrečo zajel močan nevihtni piš. Končno poročilo o nesreči naj bi služba predvidoma objavila septembra.

Tragedija je razkrila precejšnjo zmedo na področju opravljanja komercialnih poletov. Agencija za civilno letalstvo je komercialne balonarje najprej za nekaj časa prizemljila, nato pa znatno zaostrila predpise za komercialne polete z baloni in povečala nadzor nad njimi.

Registriranih ponudnikov poletov je manj, manj pa je tudi interesa za komercialno letenje z balonom. Zlasti med domačini je po ugotovitvah balonarjev spomin na tragedijo še vedno živ, medtem ko tuji turisti še vedno radi letijo.

Pristojni organi še ugotavljajo odgovornost pilota Mira Kolenca. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo marca letos, 13. maja pa je bil Kolenc tudi zaslišan pred preiskovalno sodnico. Julija je sodišče izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave, a ta še ni pravnomočen, saj se je Kolenc na sklep pritožil. Tožilstvo pilota preganja zaradi povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti, za kar mu grozi kazen do osmih let zapora.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
23. 08. 2014 10.12
+15
Pristojni še ugotavljajo odgovornost pilota. V dveh letih niso še nic ugotovili...a v 8ih pa bodo?!
genius2013
23. 08. 2014 10.39
+11
če nebi vlekli preiskave, bi ostali brez dela..za največja letala na svetu običajno ne potrebujejo več kod 2 leti pa morajo sestaviti na milijone delčkov..koliko sestavnih delov ima balon in koliko časa traja da preučiš vremensko sliko tistega dne in zračunaš težo košare?...
Ramzess
23. 08. 2014 09.34
+0
"Tragedija je razkrila precejšnjo zmedo na področju opravljanja komercialnih poletov. Agencija za civilno letalstvo je komercialne balonarje najprej za nekaj časa prizemljila, nato pa znatno zaostrila predpise za komercialne polete z baloni in povečala nadzor nad njimi." Zmeda ja, ko je agencija lokalno nesrečo izrabila v lastne interese in kdo ve za kaj še, v mnogo večjem obsegu in ustavila vse polete balonov.
Daheeec
23. 08. 2014 09.29
+14
.....Samo pohlep je lahko glede na vremensko napoved spravil tisti dan balone v zrak.....
KungFuPanda
23. 08. 2014 09.58
+6
Jaz pa mislim, da je tu tudi druga plat zgodbe. Pomisli na to, da imaš več kot dvajset ljudi, ki se dobijo na zbirnem mestu za polet. In razmišljaš o odpovedi leta, ljudje pa se pričnejo pritoževati, da so se pripeljali iz cele slovenije in tako dalje... če bi odpovedal let, bi bilo splošno nezadovoljstvo in pritoževanje. Pogledaš na napoved in se takrat še ne zdi tako slaba. In greš. Potem pa se stvari obrnejo na slabše. Taka naključja se lahko zgodijo. Vsak od nas sprejme včasih kako slabo odločitev, glede na podatke, ki jih imamo. Samo odločitve večine nas ne stanejo življenj. Tudi strokovnjaki in izkušeni ljudje so se že kdaj slabo odločili.
falcon11
23. 08. 2014 10.20
+11
Bu.Da, Govoril sem o vremenu, kot dejavniku za vpliv na letalske nesreče. Če sem spet malo general po bitki bi rekel, da so boljše vse pritožbe in negodovanja, kakor pa to kar se je zgodilo. In popolnoma jasno mi je, da ta pilot balona v prihodnje ne bi imel več strank, če bi tisto jutro vse skupaj odpovedal. V takih primerih, ko je bilo znano, da prihaja fronta in je kompleksna organizacija poleta je bolje dan prej odpovedati vse skupaj in negodovanja bi bilo v takem primeru veliko manj. Še posebno zato, ker je polet z balonom v veliki meri odvisen od vremena oziroma vetra kot dejavnika.
Daheeec
23. 08. 2014 11.09
+4
Bu,Da, a je po tvojem naključje tudi to, da PILOT NI IMEL VELJAVNE LICENCE?
falcon11
23. 08. 2014 09.21
+4
Vedno mi gredo lasje pokonci, ko slišim, da je za letalsko nesrečo krivo slabo vreme. Narava je pač narava in se jo še vedno ne da krotiti. Zelo redki so primeri letalskih nesreč, kjer pilot zares ni mogel predvideti nenadnih sprememb v finalnem priletu. In še v tem primeru je velikokrat obveščen od kolegov, ki so pristali pred njim ali pa s stolpa. Piloti so pod velikim pritiskom s strani delodajalca, da morajo pristati na odrejeno letališče, kajti v nasprotnem nastanejo veliki stroški za kompanijo. Avtonomijo kapitana da se lahko sam odloči za alternacijo nihče več ne spoštuje, sočasno pa nastopi lastni izziv kapitana v smislu "če je pristal kolega pred menoj bom tudi sam" in možne posledice takih odločitev so nepredvidljive. Torej, vreme v tem primeru je imelo usoden vpliv na posledice nesreče, vendar je bila že pred tem narejena ključna napaka pilota, pri napačni oceni vremenske situacije, na osnovi katere je sploh šel v zrak. Vem, po bitki smo lahko vsi generali, pa vendar je vreme faktor na osnovi katerega se ljudje odločamo ali bomo nekaj naredili ali ne.
Ramzess
23. 08. 2014 09.33
+0
KungFuPanda
23. 08. 2014 10.00
+3
Falcon, ti govoris o letalskih poletih, tu gre za balinarski polet. Veliko bolj občutljiva stvar na vetrove. In ne moreš krmilit drugače, kot da menjavaš plasti zraka, ki pihajo v različne smeri.
Klavdij Volk
23. 08. 2014 08.42
+19
KO NAŠI POLITIKI NAREDIJO VELIKE,VELIKE NAPAKE NOBEDEN NE ODGOVARJA,PA JIM JE TO DOKAZANO..
hotchilipoper
23. 08. 2014 08.42
+7
Če imaš zveze,ne boš nikoli kriv
mikeTHEbike
23. 08. 2014 08.34
-1
A vedno mora biti kdo kriv???? Usoda pac!
Trapist
23. 08. 2014 08.15
+17
Za kar pristojne službe potrebujejo leta in leta, lahko povprečen pilot ugotovi v hipu. Ugotovitev je sledeča. Če bi bilo področje civilnega letalstva pri nas zgledno urejeno in bi uprava ter ministrstvo delovala tako kot to terjajo (ironično) že napisani zakoni, pravilniki in uredbe, do takih nesreč verjetno sploh ne bi prišlo. To velja tako za predpisane a neobstoječe A-teste opreme, kot za ustrezno usposobljene a manjkajoče inšpektorje. Nekatera področja so nenormalno zbirokratizirana, spet druga popoln teksas, ker vsem po malem ustreza, da je stanje kaotično. Iz preiskanih nesreč se bodoči in obstoječi piloti bore malo naučijo, saj implementacija v izobraževalne procese ne obstaja. Zakaj je prišlo do tragične balonarske nesreče, ni posebno težko ugotoviti. Napovedan prihod hladne fronte in letenje (ne le z balonom) pač ne sodita v kategorijo racionalnega in varnega. Zakaj se tako okleva z izdajo poročila o nesreči, pa ima verjetno razloge v težkih posledicah za vse udeležene in vpletenostjo zavarovalnic, sodišč ter nenazadnje neustreznem ravnanju služb, ki letalstvo urejajo in so zanj odgovorne. Slednje se je izrazilo tudi v prepovedi letenja nekaterim komercialnim vejam aviacije, po tej nesreči. Prepoved je običajno rešitev v skrajni sili in nakazuje na hude pomanjkljivosti v samem ustroju in delovanju omenjenih služb.
Daheeec
23. 08. 2014 09.31
+4
Vabis
23. 08. 2014 08.02
+24
Kaj dela pristojna služba za preizkovanje nesreč,da polni dve leti preizkuje nesrečo navadnega balona? Vse kar je ostalo od balona je v krogu 30 metrov.... Povsod v normalnih državah,strmoglavljeno letalo potegnejo iz morja(seveda če je padlo v morje),ga košček po košček sestavijo,pregledajo in ugotovijo vzrok,če je seveda bil na letalu....in za to potrebujejo 2-3 leta...
Sputnik
23. 08. 2014 08.24
+12
se ti zdi da je slovenija normalna država?? zdej veš zakaj se rabi tako dolgo.
Trapist
23. 08. 2014 08.30
+1
Vabis; preiskava in zaključno poročilo nesreče ni mačji kašelj. Zahtevata obilico podatkov (od pridobitve vremenskih, o opremi, izjav prič, pa do zdravstvenega kartona pilota,...). Tako poročilo je potem podlaga tudi za sodne postopke in izplačila zavarovalnin. Teh stvari ti na Discoveryju ali NG-ju običajno ne povedo. Letalska nesreča pač ni primerljiva s cestno, saj tudi pilot ni zmožen biti vsak šofer avtomobila. Je pa res, da je analizo nesreče moč pospešiti in vzroke ter zaključke objaviti tudi prej kot v dveh letih. Samo interes mora bit.
Vabis
23. 08. 2014 08.45
+11
In v Sloveniji je interes,da postopek čim dlje traja,da imajo ti "uradniki" zagarantirano službo(ne delo!)...