Slovenija

'Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi'

Ljubljana, 02. 09. 2013 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Šole so znova odprle vrata. Prav poseben ponedeljek je bil za 20.368 otrok, ki so prvič sedli v šolske klopi. "Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi,'' jim sporoča predsednik Pahor.

Po končanih počitnicah je v šolske klopi danes sedlo 163.914 osnovnošolcev in 77.283 dijakov. Prvič je šolski prag prestopilo 20.368 prvošolcev, na katere so na poti v šolo še posebej pazili policisti, redarji in prostovoljci, pa tudi nekateri znani športniki.

PREBERITE ŠE: Da bo pot v šolo varna!

Učenkam in učencem, učiteljicam in učiteljem ter staršem želimo kar se da lep in prijeten prvi šolski dan. Naj bo tako skozi vse leto. Vlada RS

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je obiskal Srednjo in poklicno strokovno šolo Bežigrad ter v Domu krajanov v Šenčurju še učence tamkajšnje osnovne šole, je ob začetku novega šolskega leta v poslanici učencem in dijakom ter učiteljem in ravnateljem med drugim zaželel prijeten in nepozaben prvi šolski dan, ki bo zlasti poseben za prvošolce.

"Spočiti in polni pričakovanj znova ali prvič sedate v šolske klopi ter se podajate novim znanjem naproti," je zapisal minister v poslanici. Učiteljem je zagotovil, da si bo tudi v prihodnje prizadeval, da bo delo, ki ga opravljajo, spoštovano, razumljeno in ustrezno vrednoteno.

Predsednik republike Borut Pahor je vsem, ki sedajo v šolske klopi, povedal, da se bodo v šoli dobro počutili, se imeli lepo in se zabavali, našli bodo nove prijatelje in se morda celo zaljubili. "Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi. Šola je točno to, kar potrebujete za to," je še sporočil Pahor.

Učilnica
Učilnica FOTO: Thinkstock

Premierka Alenka Bratušek se je mudila v Osnovni šoli Žalec. Kot je dejala, je tudi sama obiskovala to šolo, po njeni oceni pa je bila ta šola nekoč ena lepših šol v državi. Poudarila je, da se vedno, ko pride v Žalec, kjer je odraščala, počuti dobro. Ob začetku novega šolskega leta je učencem dejala, da ni vedno lepo in lahko, kljub temu pa je absolutno vredno truda. Po besedah premierke je v šoli vedno nekaj novega in lepega, gre za začetek poti, ki otroke pelje do njihovih sanj.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je spomnil, da bo za veliko otrok to tudi prvi šolski dan, zato je izredno pomembno, da je ta korak varen. Za varnost otrok je treba skrbeti tako kot za lastno varnost, je poudaril Omerzel.

Omerzel se je v družbi v. d. direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova odpravil v novomeško OŠ Grm. V svojih nagovorih sta šolarje pozvala, naj bodo previdni v prometu in naj odrasle opozarjajo na napake, ki jih ti storijo kot vozniki ali pešci. Minister Omerzel je po srečanju s šolarji povedal, da je prvi šolski dan, ko so otroci še počitniško razigrani, s stališča prometne varnosti posebej pomemben. Hkrati je poudaril, da se morajo odrasli zavedati, da so tudi v primeru prometne varnosti otrokom za zgled.

Virant: Šola je nekaj lepega

Notranji minister Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in vrhunski športnik, zaposlen v policiji, Mitja Petkovšek pa so obiskali OŠ Dob.

Prvošolkam in prvošolcem je minister zaželel lep prvi šolski dan, veliko veselja pri pouku in v šoli. Šola je nekaj lepega, v šoli se otroci veliko naučijo, če se veliko naučijo, veliko znajo in tisti, ki veliko zna, je velik frajer. Poleg tega pa se v šoli lahko počne še sto zanimivih stvari v različnih krožkih, otroci spoznavajo prijatelje, kar pomeni, da je šola nekaj zelo lepega, je dejal minister.

Pot v šolo bo varna, če bodo na varnost najprej pazili starši šolarjev. Če bodo na poti v šolo v vozilih sami pripeti z varnostnimi pasovi in bodo poskrbeli, da bodo na svojih sedežih privezani tudi otroci, bo to tudi naložba v prihodnost, pa je dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger. Tiste otroke, ki v šolo prihajajo peš, pa je posebej opozoril, naj se na prehodu za pešce vedno, tudi ko imajo prednost, prepričajo, da so res vsa vozila ustavila.

Šolarje je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Šolarje je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Miro Majcen

Ljubljanski župan Zoran Janković je prvi šolski dan preživel v družbi otrok nekaterih ljubljanskih osnovnih šol. Ob robu obiskov je pojasnil, da je današnji dan nekaj posebnega za vse. Župan si želi, da bi se otroci dobro razumeli in se učili, voznike pa je znova pozval, naj bodo na cesti pozorni zlasti na prvošolčke.

Nekateri bodo morali v nadomestne prostore

Učenci Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, ki je pogorela pred tremi meseci, so danes k pouku odšli v nadomestne prostore, in sicer v krajevni skupnosti, tamkajšnjem župnišču, gasilskem domu in v ohranjenem delu šole, je povedala ravnateljica Sonja Veber.

Ob tem je dodala, da se obnova po požaru poškodovane šolske stavbe še ni začela. Tako bo 265 učencev pouk obiskovalo na nadomestnih lokacijah do nadaljnjega oziroma vsaj do februarja, ko naj bi bila končana obnova poškodovanega dela šole.

OŠ Stara Cerkev še ne obnavljajo.
OŠ Stara Cerkev še ne obnavljajo. FOTO: Bralka Sandra

Zaradi začetka obnove in energetske sanacije 40 let stare šole so tudi učenci OŠ Trbovlje v ponedeljek pouk začeli v nadomestnih prostorih. Pouk za prvošolce bo potekal v Domu Svobode, za drugošolce v OŠ Ivana Cankarja, za tretješolce v prostorih Elektra Trbovlje, za četrtošolce v Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, za petošolce in šestošolce v podružnični šoli Alojza Hohkrauta, za druge pa v prostorih Strojne tovarne Trbovlje.

Pouk na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, ki je prav tako tako pogorela in jo obnavljajo, bo potekal v prostorih Ljudske univerze in v nekaj prostorih gimnazije. Obnova šole poteka pospešeno, zdaj je šola pod streho, obnova pa naj bi bila končana 20. novembra.

Kakšne novosti prinaša novo šolsko leto?

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

V lanskem šolskem letu je bilo nacionalno preverjanje znanja obvezno le za učence devetega razreda, medtem ko so učenci 6. razredov preverjanje lahko opravljali ali pa ne. DZ je maja lani sprejel zakon za uravnoteženje javnih financ, po katerem je nacionalno preverjanje znanja obvezno tudi za učence 6. razredov.

V letošnjem šolskem letu se za učence tretjih razredov osnovne šole začenja številčno ocenjevanje. Do zdaj do imeli od uvedbe devetletke v tretjem razredu opisno ocenjevanje, a je bilo to z novelo zakona o osnovni šoli leta 2011 spremenjeno. Mnogi so se namreč pritoževali, da opisno ocenjevanje staršem ne daje prave informacije o tem, kako uspešen je njihov otrok.

Spreminja se tudi poimenovanje vzgojnih predmetov, ki bodo po novem brez oznake "vzgojni" in bodo odslej navedeni kot šport, likovna umetnost, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura ter etika.

Največja novost za srednje šole pa je, da se v srednje šole, ki bodo to želele, kot tuji jezik uvaja kitajščina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
03. 09. 2013 06.34
+1
Ne me basat in kdo to pravi, predsednik države in kaj je naredil takrat ko je bil predsednik vlade pa čeprav je toliko šolan to si naj pa odgovori vsak sam in vam bo vse jasno? To je obžalovanja vredno kar je izrekel predsednik Pahor in tudi zaradi njega smo tam kjer smo, ker je s toliko izobrazbe nesposoben karkoli spremeniti na bolje za navadnega državljana.
Error24
02. 09. 2013 22.34
+9
Hahaha. Pri nas priimki več veljajo od izobrazbe.
IlluminatiAllSeeingEye
02. 09. 2013 21.45
+15
povjte jim raj resnico da v Sloveniji nimajo prihodnosti
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
02. 09. 2013 22.06
+4
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
02. 09. 2013 21.44
+3
'Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi' .TO JE RES AMPAK TO NE VELJA ZA SLOVENIJO TAKO DA MLADIM KO KONCAJO SREDNJO SOLO PRIPOROCAM SRCNO DELO V TUJINI.CE BOSTE DELALI V SLOVENIJI NE BOSTE SPOSTOVANI NITI MALO IN NEBOSTE VREDNI NIC KER JE TO DRZAVA ZA LOPOVE .CE BOSTE LOPOF PA BOSTE V SLOVENIJI IMELI VSE .DRAGI MOJI TO LAHKO GOVORIJO TAKSNI PAHORJI KI SO SE OKORISTLI NA RACUN NARODA IN NE Z POSTENIM DELOM.MLADI MOJI SEDAJ ZE ITAK VESTE PO 22 LETIH DA JE TO RES CE POGLEDATE VASE STARSE KAKO MORAJO GARATI ZA VSAKI CENT.LEP POZDRAV 24 UR LEPO PROSIM CE CLANEK OSTANE KER PAHOR LAZE
Darko Oblak
03. 09. 2013 06.29
+1
Bravo!! Saj sicer je to žalostno, a resnično. Naši otroci bodo zaradi naše- starševske togosti, ali bolje rečeno neodločnosti, postali hlapci raznim Jankom iz viča, Boratom in ostalim - evropskim veleposestnikom. Med drugim smo krivi, da smo pustili, barabam, da so uničili. Sedaj pa ravno oni pravijo, da potrbujejo pridne in izobražene ljudi, ki bodo popravljali in delali za njihove napake. Zraven, pa boodo vlekli krasne pokojnine za propad, ki so ga v vseh teh letih opravili......... UBOGI OTROCI!!!!!!!!!!!!!
johanca123
02. 09. 2013 19.33
+4
KDO JE DOVOLIL jANKOVIČU DA SE DRUŽI Z NAŠIMI PAMŽI?
Miha Ne?emar
02. 09. 2013 19.31
+5
Iz te izjave se jasno vidi , koliko stika ima naš predsednik države z realnostjo. NIČ!!! Nikoli mu ni bilo zares iskati službe. In nikoli mu ni bil treba poslušati samozadostnih direktorjev, ki se v življenju ničesar ne bojijo bolj, kot delavcev, ki bi vedeli več, kot oni sami. Današnji razgovori za zaposlitev so na žalost bolj podobni iskanju razlogov, zakaj človeka nebi zaposlili, kot tistega, kar človek res zna. Ampak naš predsednik države ne bo nikoli drugačen. Ker mu enostavno nikoli ni bilo treba živeti od tistega, kar res zna! Beda
AlternativeFacts
02. 09. 2013 19.30
+5
'Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi'.....@ahahahaha kere pravljice....Pol pravte da tista "Uč' se da ti ne bo treba delat"..več ne velja?
x eror
02. 09. 2013 19.27
+4
gimnazici v fabrike, frizerke v pisarne, inžinirji v tujino, revni nižji sloj pa trgovska ,ekonomska,gostisnska,lesarska... pa na koncu ugotoviš da te to spoh ne veseli za kaj se šolaš pa tudi službe izobrazbiprimerne ne dobiš!!
x eror
02. 09. 2013 19.30
+5
pa tud ni zdravo več kot 5 let delat v enem podjetju.. čemu šola? kako korist imam zaj od trubarja pa prešerna,levstika če pa službe ne izkušenj nimam
Bu?ko Štru?ko
02. 09. 2013 19.24
+8
a res? danes že s tehniško diplomo ne prideš več nikamor, ker je trg prenasičen z brezposelnimi in so firme tako izbirčne da sploh ne prideš do šihta. Hvala lepa slovenistan... pa to...
pika61
02. 09. 2013 19.20
kaj ti pomeni žola če nimaš boira na pravem mestu
Gaja Bobek
02. 09. 2013 19.00
+3
in če boste pametni, boste šli v pravo stranko in mogoče še celo dobili službo, a ne, barbiken
Zverina56
02. 09. 2013 18.45
+3
hahaha...po naši podobi :D da bi se pa to kdaj zgodilo pa mislim da bi bil kar konec sveta :D ker politiki, samo teptajo po malih ljudeh in jim uničujejo še tako mali kanček upanja, ki ga imajo....tko da spet: NE FANTAZIREJ BRATUŠKOVA, SKIPI SE!!!
24vohomurckov
02. 09. 2013 17.57
+9
...več boste znali,laže se boste zaposlili v tujini.....tukaj delovnih mest za izobražence NI,ker jih zasedajo nesposobni in neizobraženi strankarsko kadrovani!!!
pkorosec
02. 09. 2013 18.51
+2
tudi za to so poskrbeli, da bi te odvrnili od zaposlitve v tujini s dvojno obdavcitvijo. Vemo pa, da je slovenska splosna davcna olajsava ena najnizjih v evropi, procent obdavcitve pa enak najrazvitejsim.
razocarani
02. 09. 2013 16.35
+11
v kaksno solo pa je hodil tale PAHOR da take klamfa .kaj ti pomaga sola se pa nimas dela ..
Gaja Bobek
02. 09. 2013 19.01
+3
hodil je po strankah levodesnogordol to je recept edini
Sputnik
02. 09. 2013 15.33
+10
Več boste znali, bolj boste to prihodnost lahko oblikovali po svoji podobi politiki očitno niso hodili v šolo ali pa samo niso nikoli imeli prijateljev razen srečko ki je že po defaultu prijatelj
razocarani
02. 09. 2013 16.36
+2
so so ampah samo hodili in nic naucili .to je tezava te lopovske politike ..in tale bednik pahorjev bi se lahko malo umaknil iz juvanosti da ne dela sramote nam drzavljanom a ga ni sram
razocarani
02. 09. 2013 16.39
+1
kaj pa zna se tale pahor razen afne guncat---a se je tega naucu v soli---
MaVra55
02. 09. 2013 15.02
+9
To je pa res vzpodbudno za to deželo. Namreč, Alenka Bratušek, Gregor Virant in Zoran Janković so šli ponovno v osnovno šolo. Bravo!
razocarani
02. 09. 2013 16.37
+4
tem ne pomaga nobena sola --samo dolgoletni zapor bi jim se malo koristil ---
Nejc Novak 1
02. 09. 2013 14.44
+14
hahah 70% znanja je nekoristnega v roku 2 let se ga večinoma pozabi DOKAZANO :)
klldmoll
02. 09. 2013 14.39
+11
Borči, ne laži sedaj še otrokom ! ... povej raje po resnici, kako se postane precednik v BANANAREPUBLIKI !! .........
odpisan2x
02. 09. 2013 14.33
+3
ne boste,vedno se bo kdo našel,ki vam bo pamet prodajal,če ne drug davkarija
Transformerji
02. 09. 2013 14.30
+5
Več boste znali, bolj boste to prihodnost oblikovali po svoji podobi -s tisto podobo, ki jo nudi naša politika, bomo vzgojili lopove, kriminalce, koruptivne državljane in egoiste. Moramo zamenjati vzornike, pa naj bodo ti tisti na vrhu ali starši!
razocarani
02. 09. 2013 16.39
+2