Slovenija

Savinjčanka Valentina v ZDA pri 22-ih 'legenda': Amerika ti da občutek, da je vse mogoče

LJubljana, 18. 12. 2014 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Miha Kranjc
Komentarji
87

Slovenija z mladimi talenti ravna preveč mačehovsko. Namesto, da bi naredili vse, da bi jim omogočili razvoj in jih zadržali doma, jih počasi odganjamo v tujino. Svoj talent je v ZDA izpopolnila mlada odbojkarica Valentina Založnik, ki je z uspehi pri 22 letih postala prava legenda.

Komaj 22-letna Valentina Založnik je dosegla več, kot bi si morda lahko zaželela v tej svoji starosti. Je ena najboljših slovenskih odbojkaric, ki se zadnja štiri leta šola na univerzi v ameriškem San Franciscu (USF). Za pogovor smo jo ujeli med kratkimi počitnicami v Sloveniji, na intervju pa je z veseljem pristala. Takoj je bilo jasno, da je zelo odprta in prijazna oseba. Sama pravi, da so je prav prijaznosti naučili v ZDA.

Življenje v San Francisku je tujcem prijazno, pravi Valentina. Na vprašanje, kakšne so študentske zabave, se je zgolj nasmehnila in dodala: "Kot v filmih."
Življenje v San Francisku je tujcem prijazno, pravi Valentina. Na vprašanje, kakšne so študentske zabave, se je zgolj nasmehnila in dodala: "Kot v filmih." FOTO: 24ur.com
Ponudbo za študij na univerzi v San Franciscu je dobila pred štirimi leti. Kot pravi, so ji elektronsko sporočilo poslali trenerji na univerzi, ki so iskali nove mlade upe. Po končani gimnaziji v Celju, ko je nastopala za slovensko mladinsko reprezentanco, se je odločila, da sprejme vabilo in odleti v ZDA, kjer jo čaka le še zaključni semester študija marketinga. Z igranjem univerzitetne odbojke je zaključila, ob slovesu pa so se eni najboljših odbojkaric na USF poklonili z videoprispevkom, ki ni poklon le Val, kot jo kličeje soigralke, pač pa tudi deželi, od koder prihaja.

Poglejte videoprispevek o legendi Valentini Založnik, ki so ga pripravili na univerzi v San Francisku. Valentina je poskrbela za dobro promocijo Slovenije.

 

V ZDA fizični treningi, v Sloveniji bolj taktični

Dolgonoga Valentina, ki v višino meri kar 191 centimetrov, je doma iz Ljubnega ob Savinji. Je odlična odbojkarica, ki pri komaj 22 letih niza številne uspehe in rekorde. Poleti se je priključila slovenski odbojkarski reprezentanci, kjer je pokazala, da so se vsi naporni treningi in priprave v ZDA zelo dobro obrestovali. Kot pripoveduje, je ameriški pristop k treningu odbojke nekoliko drugačen od slovenskega. V ZDA veliko bolj delajo na moči in vzdržljivosti. Tam je trening bolj fizičen, v Sloveniji pa taktičen. Treningi so veliko bolj tehnično zahtevni, dekleta pa trenirajo približno 3 ure in pol na dan, uro in pol pa preživijo še v fitnesu.

Valentina v San Franciscu študira marketing. Nad študijem je navdušena, še posebej, ker je imela to možnost, da je študij združila s svojim najljubšim opravilom – odbojko. Ves čas ji ob strani stojita starša. Njen oče je odbojkarski trener, prav tako je odbojko igrala njena mati. V bistvu, niti ni imela neke izbire, saj, kot pravi, je že kot zelo majhna deklica hodila na odbojkarske tekme in spremljala odbojko.

Z Valentino smo se sprehodili po okrašeni Ljubljani, z njo pa se je pogovarjal tudi novinar 24UR Miha Kranjc, ki pripravlja prispevek na temo mladih slovenskih talentov, ki uspejo v tujini. Vabljeni k ogledu v oddaji 24UR, nocoj ob 19. uri.
Z Valentino smo se sprehodili po okrašeni Ljubljani, z njo pa se je pogovarjal tudi novinar 24UR Miha Kranjc, ki pripravlja prispevek na temo mladih slovenskih talentov, ki uspejo v tujini. Vabljeni k ogledu v oddaji 24UR, nocoj ob 19. uri. FOTO: 24ur.com

Pravi, da je bila odločitev, da gre študirati v ZDA, ena najboljših, ki jih je sprejela. Prav tako študij v ZDA priporoča vsem, ki imajo enako možnost. "Izkoristite jo. Vrnete se lahko vedno," pravi simpatična sogovornica. "Ko sem se odločala, sem si rekla, da se bom vrnila po enem letu, če mi ne bo všeč. Dobila sem priložnost, da grem tja, zdaj pa jo bom izkoristila. Ponudili so mi štipendijo, plačali študij, praktično vse imaš pokrito," pripoveduje Valentina.

"V ZDA so športniki zelo čaščeni. Na fakulteti se točno ve, kdo je športnik in kdo ne, študij pa je prilagojen športnikom, ki lahko ob študiju normalno trenirajo. To je tudi eden od razlogov, da sem šla v ZDA. V Sloveniji je zelo težko uskladiti faks in šport," pravi Založnikova in dodaja, da je trdo garala, saj je v dvorani preživela tudi po pet ur na dan.

Valentina v dresu Univerze v San Franciscu.
Valentina v dresu Univerze v San Franciscu. FOTO: YouTube

Bi vam uspelo, to kar vam je uspelo v ZDA, uspeti tudi v Sloveniji? Če bi se res zelo potrudila, bi morda uspela tudi v Sloveniji uskladiti šport in študij, a bi bilo težko, težje kot v ZDA.

Veliko njenih prijateljic je šlo v tujino, ker v domovini niso imele dovolj možnosti, zato so izkoristile boljšo ponudbo iz tujine. Na vprašanje, ali zna Slovenija prepoznati talente in jim omogočiti, da se razvijejo in uspejo, Valentina odgovarja, da je to lažje za tiste, ki so iz pravega okolja. "Težje je za tiste, ki so iz manjšega mesta, kot sem jaz."

Kaj si želi v prihodnosti? Kot pravi, je v prvem planu po koncu študija vrnitev v Slovenijo, nato pa seveda igranje odbojke profesionalno. Razmišlja o karieri v tujini, kjer bi igrala za kakšen italijanski, francoski ali nemški klub. Pravi, da so dobri zaslužki za odbojkarice v Turčiji, a si življenja tam ne predstavlja.

Glede tega, ali vidi svojo prihodnost na domačih tleh, Valentina ni preveč optimistična. Kako naj bi bila, če pa država nima pravega odnosa do mladih talentov. "Za razliko od Slovenije, ti Amerika da občutek, da je vse možno."

Valentini je bila odbojka položena v zibeljko, saj odbojko igrajo njeni starši, pa tudi strici in tete.
Valentini je bila odbojka položena v zibeljko, saj odbojko igrajo njeni starši, pa tudi strici in tete. FOTO: 24ur.com

Valentina, ki je z igranjem univerzitetne odbojke v ZDA zaključila, pravi, da je med študijem in igranjem v Ameriki ogromno napredovala. Veliko znanja o taktiki (tudi zahvaljujoč njenemu očetu) je že imela, s treningi v San Franciscu pa je ogromno pridobila še na fizični moči.

Ne kličejo je zaman Valentina legenda

Postavila je tudi lepo število rekordov. "Prišla sem do tisoče točke, kar je doslej uspelo le desetim osebam na naši univerzi. Prav tako sem uvrščena med top deset igralkami, tako po točkah kot blokih. Trikrat zapored sem bila izbrana za najboljšo igralko v konferenci, kar se še ni zgodilo v zgodovini naše univerze."

Ves čas ima podporo svojih staršev. Oče, Vinko Založnik, je spremljal prav vse njene tekme, saj so jih prenašali na spletu. Tekme so bile sredi noči, kar pa ga ni odvrnilo, da si ne bi podrobno ogledal vseh njenih potez na igrišču. Zjutraj si je vzel čas za komentar in ji svetoval, kaj naj še izboljša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar01
05. 03. 2018 19.36
go Valentiina go
Bojan-F
19. 12. 2014 12.17
Za mlajse generacije ...
Bojan-F
19. 12. 2014 12.21
+1
... ameriski sistem organizacije zvez, tekmovanj in predvsem selekcioniranja smo v Sloveniji uvedli ze davnega leta 1976 ... se danes bi bili tujek v Evropi.
Bojan-F
19. 12. 2014 12.25
... zamisel o organizacija vrhunskega sporta (predvsem iger) na osi Maribor-Celje-Ljubljana-Jesenice ... je edina dobra stvar, pri kateri je bil udelezen g. Zver Milan ... je edina dobra stvar, ki jo je kao zagovarjala Vlada Jansa I
PIKAPOLONICA1994
19. 12. 2014 06.21
+0
Proameriški portal pač ima svoje "prispevke", ki pri normalnem človeku vzbujajo pomisleke glede resnosti avtorja takega in podbnih člankov.
slayer2
19. 12. 2014 06.47
+1
--------------------------------------------
Bojan-F
19. 12. 2014 12.09
+1
Matic_z
19. 12. 2014 01.18
+8
Dejmo no v Ameriki je odbojka na nuli...Nimajo enega kluba ki bi se lahko pomeril z evropskimi klubi v 1. ligi!!!!!!!!!!!!!!.....
Prototip
18. 12. 2014 22.18
+7
Amerika ti da občutek, da je vse mogoče ?? zato sploh ne rabiš hodit v Ameriko,,tak občutek dobiš tut pri nas ,sploh kar se tiče splošnega stanja v državi,,
pikipoki111
18. 12. 2014 21.35
+2
LaFemme
18. 12. 2014 20.57
+1
Bravo! Je pa hecno slišat američane, kako izgovarjajo njen priimek. Zeloužnik :)
pravi pekmez
18. 12. 2014 20.27
+4
.....bla,bla,bla....v ameriki je itak vse mogoče....če bi bla pa 30cm nižja bi se ji pa verjetn vse zdel nemogoče....maš al nimaš predispozicije in talent in to je to.....ostalo je bla,bla,bla.....
romeno
18. 12. 2014 19.55
+21
Ste eni smešni. Legenda je na tej univerzi, za katero je igrala. In po pogledanem videu zasluženo. Bravo. Sem že enkrat napisal pa bom še enkrat. Če bi imeli takšne funkcionarje in politike kot imamo športnike bi bili res lahko druga Švica.
bebo3
18. 12. 2014 19.29
-34
pri 22-ih ne moreš biti legenda, imaš pač 5 minut slave, jutri ne bo noben več vedel za tebe. pa naj se neha afnati, pri teh letih je še otrok.
soniksk
18. 12. 2014 19.28
-12
V zda je lažje uspet, ker imajo boljše trenerje kot pri nas. Je pa po drugi strani tam veliko večja konkurenca kot pri nas. Še Jordan ni bil legenda pri 22 letih tako da ta članek je napihnjen. Novinarska raca.
Strelja?ko
18. 12. 2014 18.27
-16
tam je naguftarija, vse tak puno, da ne iz mesta ne priješ vn peš nit podnevih lol... ne hvala, nit iluminat ročild pa kšn bilderberg me ne podpkupta z vsem kar majo... da bi tja šel... lol se vidi že po tv da je vse bljak...
Ka pa mislis
18. 12. 2014 18.25
+33
Srecno. Sledi sanjam.
Bojan-F
18. 12. 2014 18.24
+11
"Slovenija ravna z mladimi talenti macehovsko"" je mantra, ki se lepo poda prikazovalcem kao katastroficnega stanja v Sloveniji ...
Bojan-F
18. 12. 2014 18.24
... kaj je moja zanimiva evidenstna in 100% dokazljiva domneva ...
Bojan-F
18. 12. 2014 18.36
-1
... mantro podpirajo kreditojemalci iz let 2006-2008 in Desni sektor ... ti isti kreditojemalci so po definiciji Desnega sektorja prepoznavni kot tajkuni ... razumi ce mores!
Sentis
18. 12. 2014 18.03
+21
Vsaj ena pozitivna novica na tem portalu. Srečno!
LeonidasPapadopoulos
18. 12. 2014 18.47
Sentis
19. 12. 2014 07.38
Ne gledam te oddaje, sem imel priložnost videti kako pristranski znajo biti. To zame niso novinarji...
Trollka
18. 12. 2014 17.50
+52
Čestitke ji. Ji privoščim. V ZDA imamo Kopitarja in Dragiča, tam sta superzvezdnika in ju dobesedno nosijo po rokah, pri nas se pa športnike pljuva, namesto da bi bli ponosni, da slovenci igrajo v najboljših profesionalnih ligah po svetu. Razumi to, če hočeš.
Puppupapa
19. 12. 2014 07.47
+2
glih to, da se tok poveličuje te ljudi je narobe. k čemu pa pripomorejo? k ustvarjanju lažne pripadnosti in odvračanju ljudi od realnosti?
CastrumFF
18. 12. 2014 17.43
+7
739.000 Slovencev je lani prosilo za humanitarno pomoc! Toliko o slo uspehih....
fiftgear
18. 12. 2014 18.27
+7
kakšne veze ima to s športom??? pol od tistih je lenuhov, ki sem jim ne ljubi delati
SonyGirl
18. 12. 2014 17.40
+27
Sem ful vesela za njo! Naj ji bo dano biti brez poškodb!
Bullschevik
18. 12. 2014 17.28
+15
Kaj boste spet povedali levaki o amero sistemu........če drugo ne,da imajo verjetno slabe sindikate, da takole izkoriščajo študente, namesto da bi jim dali bone za hrano in napotnice za delo.
kraljicavesolja
18. 12. 2014 17.29
-15
Spel se še ti v Ameriko, aja, nimaš pogojev.
Ka pa mislis
18. 12. 2014 18.25
-5
Spet jih rusi premagajo v vseh sportih ki niso temeljeni na moci.
?ole Skopušnik
18. 12. 2014 17.26
+6
Novinarji, se vam ne zdi, da malce pretiravate. Če bi bili sposobni novinarji, bi že zdavnaj dobili povabilo v Ameriko. No, tako se bere vaš članek. :))