Slovenija

23 let od smrti sina njune poti po sodiščih še ni konec

Slovenj Gradec, 18. 05. 2016 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kalvarija zakoncev Šilih se 23 let po smrti sina še ni končala. Šilihova sta prepričana, da je takrat 20-letni Gregor umrl zaradi napake zdravnice, zato sta šla v tožbo. Ustavno sodišče je zadevo vrnilo v ponovno odločanje, ob tem pa je Slovenija že leta 2009 plačala kazen, ker se postopki vlečejo predolgo.

Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha
Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha FOTO: POP TV

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbi mariborskega višjega sodišča iz leta 2014 in okrožnega sodišča v Mariboru iz leta 2013 v delu, ki se nanašata na zavrnitev tožbenega zahtevka zakoncev Franje in Ivana Šilih zoper Splošno bolnišnico Slovenj Gradec zaradi smrti njunega sina Gregorja pred 23 leti. Okrožno sodišče v Mariboru bo moralo o zadevi odločati na novo, ob tem pa zaslišati izvedenca, ki ga v prvem postopku kljub zahtevi zakoncev ni. Pritožbo Šilihovih na zavrnitev tožbenega zahtevka zoper dežurno zdravnico pa je ustavno sodišče zavrnilo. 

Šilihova sta izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo ustavnega sodišča, ob tem pa spomnila, da se njun primer na slovenskih sodiščih "valja že dolgih 23 let".

Umrl zaradi zdravniške napake?

Dvajsetletnega Gregorja Šiliha so 3. maja 1993 pripeljali v slovenjegraško bolnišnico zaradi zaradi znakov alergije. Dežurna zdravnica mu je brez predhodnih preiskav vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in nekaj dni kasneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Njegova starša Franja in Ivan Šilih sta še istega leta zaradi zdravniške malomarnosti ovadila zdravnico, a je bila ovadba zaradi pomanjkanja dokazov zavrnjena.

V sledečih letih sta Šilihova, tudi po tem, ko je za Slovenijo začela veljati evropska konvencija o človekovih pravicah, pravico iskala tako v civilnih kot tudi kazenskih postopkih, vendar sta bila neuspešna. Kazenski postopek je bil zaradi pomanjkanja dokazov zaustavljen 18. oktobra 2000, 25. avgusta 2006 pa je bila zavrnjena tudi civilna tožba proti bolnišnici in zdravnici.

Maja 2001 sta se obrnila še na sodišče v Strasbourgu in tožila Slovenijo zaradi neučinkovitosti pravosodnega sistema pri ugotavljanju odgovornosti za smrt njunega sina. Omenjeno sodišče je leta 2007 presodilo, da je Slovenija v tem primeru kršila drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (pravica do življenja). Dve leti kasneje je še veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu potrdil razsodbo sodišča na nižji stopnji v tem primeru.

Sodišče mora znova odločati o tožbenem zahtevku

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Višjega sodišča in sodbo sodišča prve stopnje v delu, ki se nanaša na zavrnitev tožbenega zahtevka zoper prvo toženo stranko Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in zadevo v tem delu vrnilo sodišču prve stopnje v novo odločanje. Zavrnilo pa je pritožbo Šilihovih na zavrnitev njihovega tožbenega zahtevka zoper dežurno zdravnico.

Šilihova sta v današnjem sporočilu za medije izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo ustavnega sodišča, ob tem pa spomnila, da se njun primer na slovenskih sodiščih "valja že dolgih 23 let".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silva Sedovnik
18. 05. 2016 16.58
+37
Pa ljudje božji...kaj res nimate srca da si upate obsojati starša ki sta izgubila sina???In ki se po vseh teh letih še vedno priti resnici do dna???Kako upate??Niste v njihovi koži in tega si nikar niti predstavljati ne morete...verjemite...tudi vi bi ravnali tako...mojo podporo imate starša Šilih..z vsem srcem..
496344
18. 05. 2016 15.47
-4
Na netu malo pobrskajte med starimi članki in boste presenečeni,da ni vse tako,kot se zdi na prvi pogled
HIPOKRATKA
18. 05. 2016 15.27
+22
Veste kaj mene zanima, zakaj pa ta zdravnica in bolnica ne tožita teh staršev, če so ravnali kot je treba in jim starši očitajo, da so jim ubili sina? Zanimivo, a ne? Si mislim, da bi bilo že zdavnaj vsega konec, če bi svojo malomarnost priznali. Starši pač zahtevajo pravico in resnico.
Žužica
18. 05. 2016 15.27
+12
to se danes še dogaja,ker imajo kupljeno šole,faks..nesposobno do kraja,medecinska sestra več naredi ko ena doktor....namesto da ga ozdravijo,ga usmrtijo...tega prej se ni delalo,to dela sedaj zadnjih 20-25let,če v jugi niso znali ga pozdravit,so ga poslali v tujino,danes ga rajš ubijejo....tako ste hoteli demokracijo lopovsko to danes imamo,žal.
graf
18. 05. 2016 14.20
+10
Samo ugibamo lahko kolk denarja sta v teh dolgih letih zapravila za "scanje proti vetru" ! Dejstvo je da je pravica že zdavnaj umrla , na sodiščih je pa nikoli ni bilo ! Je že dolgo jasno da je Slovenija država brez krivcev , država kjer ni nihče za nič odgovoren ! Ne za zdravniške napake (Radan ni "nič kriv" in je že prost) in ne za pokradene in "izgubljene" milijarde v davčnih oazah ...žal mi je za Šilihova ker ne spoznata da na sodiščih ne bosta nikoli našla pravice !
Blekovihsedem
18. 05. 2016 14.26
+7
Pol pa kje drugje, na drug način. Mogoče bolj pametno in hitreje.
HIPOKRATKA
18. 05. 2016 15.20
+18
Tisti, ki vas zanima koliko denarja sta starša zapravila za borbo s sodstvom in zdravstvom, ju pokličite, pa vam bosta najbrž odgovorila. Pomagajte jima do resnice in pravice. Zagotovo sta s svojim delom naredila veliko tudi za vse vas, za vaše otroke, vnuke. Boriti se s sodstvom in zdravstvom je najhujša bitka, sploh pa v Sloveniji.
ticapas
18. 05. 2016 14.10
+3
novinarji se pripravljate za zdravniško stavko...
Blekovihsedem
18. 05. 2016 14.01
+32
Vsem, ki primera ne poznate. V bolnišnico je bil sprejet zaradi alergije na cvetni prah. 19.5. 1993, umrl v UKC LJUBLJANA, zaradi odmrtja možganov. Vzrok anafilaktični šok, ko je v vsako roko, direkt v žilo dobil dexametazon in synopen. Zdravnica ni prepoznala resnosti primera, drugi zdravniki, ki bi morali biti prisotni, pa so se valjali po pisarnah. Toliko o stanju in posledicah prihoda v bolnišnico Slovenj Gradec. Druga stvar je pravosodni sistem, ki v SLOVENIJI ne deluje, kazenski postopek so pustili po desetih letih zastarati, ker so mislili, ŠILIHI bodo tako odnehali, ampak tu so se zmotili. Sodišče v Strasbourgu je dvakrat presodilo, drugič, pred velikim senatom, da Slovenija nima instituta za odkrivanje zdravniških napak. Na sodiščih prve in druge stopnje sodniki prepisujejo odločbe in se delajo norca, eden se še ni poglobil v primer, kot bi se moral, kajti , če bi to naredil, bi hitro ugotovili za kakšno malomarnost in packarijo je šlo pri smrti Gregorja. Edino USTAVNO SODIŠČE OPRAVI NALOGO, KOT JE TREBA. SRAMOTA SLOVENSKA!!!!!
ena_1
18. 05. 2016 14.07
-9
In Dexamethason in Synopen sta točno to, kar je predpisano, da se v primeru alergije pacientu da. In pripeljan je bil sredi no
Blekovihsedem
18. 05. 2016 14.14
+22
ena 1, napisi še nekaj, da te lahko zgrabim. Pripeljan je bil ob 12, URI DOPOLDNE, oziroma sam je prišel, peš. Če ne bi šel tej belim kvazi dohtarjem, bi še danes živel. Prišlo je do anafilaktičnega šoka ob iniciranju zdravil direkt v žilo. Nobenega problema ne bi bilo, če bi ta kvazi zdravnica in drugi to prepoznali in ukrepali z adrenalinom, pa ga niso imeli. Banda sprenevedajoča.
ena_1
19. 05. 2016 08.59
-2
Ja, Dexamethason in Synopen je dobil ob prihodu, adrenalin pa takoj po reakciji, še pred eno popoldan, kar je tudi v medicinski dokumentaciji, zato so v vseh teh letih tudi tuji izvedenci potrjevali ustrezne postopke.
Ciymbalta
18. 05. 2016 13.32
-29
Ja danes ne boš smel sploh umret, če boš umrl bo vsega zdravnik kriv
relos
18. 05. 2016 13.32
-9
eh...že tolikokrat preglodano....to res ni fer do zdravnice, ki tukaj res ni nič kriva
migo
18. 05. 2016 13.35
-3
Točno to, ampak ljudje, ki tega primera ne poznajo, lažje stisnejo minus in te označijo za brezsrčnega. Zdravnica tukaj ni kriva nič in to, da to traja že 23 let je resnično žalostno.
ena_1
18. 05. 2016 13.30
-7
Postopek je znan in predpisan (ne samo v lokalni bolnici, ampak po vsem razvitem svetu!)- v primeru alergije se brez dodatnih preiskav da zdravilo XX, če ni takojšnje reakcije, se da dodatno še YY, če se zgodi drugačna reakcija, se da zdravilo ZZ. In točno temu je zdravnica sledila. Žal pa nihče ni vedel, da ima sine težave s srcem in če držijo govorice, tudi z drogami..
HIPOKRATKA
18. 05. 2016 13.44
+14
Daj se javi s polnim imenom, in pojdi na policijo povedati, kar tu komentiraš, ker drugače te bo poiskal ta spletni portal in policija. Dovolj je tega blatenja teh ljudi.
migo
18. 05. 2016 13.28
-2
Ta primer je daleč od tega, da bi bilo vse tako črno in belo. Vsak lahko kjerkoli na internetu prebere o tem, da ne gre samo za enostransko krivdo in njegova starša s tem res že konkretno pretiravata. O tem je bilo že ogromno povedanega, prebranega, in podobno. Primer poznam tudi malo od bližje, ker sem iz tistega konca. Zdravnice osebno ne poznam imam pa veliko znancev, ki so imeli opravka z njo in imajo o njej povedati samo dobre stvari, tudi tisti, ki vsakodnevno delajo z njo. Če je res naredila kaj narobe, bi to morali odkriti takrat in jo pač zato ustrezno kaznovati, da ji še 23 let po tem dogodku ne dajo miru je šlo čez vse meje. Praktično je to hujša kazen, kot pa če bi jo dejansko obtožili
Blekovihsedem
18. 05. 2016 14.04
+6
Migo in podobni, predlagam, da se predstavite s polnim imenom in priimkom, da se bo lahko proti vam ukrepalo pred pristojnimi organi. Pojma nimate kaj govorite. Sram vas je lahko.
falcon11
18. 05. 2016 12.31
+18
Ne razumem, kako imajo Italijani do 30 večjih ali manjših zdravniških napak mesečno, pri nas, pa niti ene.
Darko32
18. 05. 2016 12.08
+33
Pravilno, da hočeta izvedeti resnico. Resnice pa nočewjo povedati, ker bi morali nekaj patronov zapreti za rešetke. Tako Zdravniki prirejajo dokumentacijo in tukaj je glavni problem. Sklicevanje sodnikov na pravno državo in zakonitost je milo rečeno laganje ljudem v oči. To, das priredijo kartoteke ni nič novega v SLvoeniji. Teh prierov je toliko, da te glava boli. So primeri, kjer je zdravnik se dogovarjal kako bo priredil kartoteke in potem prikazoval z drugačno diagnozo sočasno pa da bi sebe zaščitil še lagal po vrhu. Navadno se takšni prieri zavlačujejo tako dolgo, da se poiskuša vse prikriti in potem razni izvedenci, k iso za nameček še sodelvci povzročiteljev dajejo izvedeniška mnenja. Poglejmo priere zadnjih kazenskih posotpkov zoper zdravnike in poglejmo ali so ti izvedenci. Odgovor je da. Zato se ne čudim, če imamo prier ŠILIH, NEKREP in druge. To so žrtve korupcije v zdravstvu in kriminala. Razumem, da nekaterih bolezni ni mogoče ozdraviti, vendar naj za vraga povedo ljudem resnico. Ne pa da se hvalijo kako vse ozdravijo in ugotavljamo, da imamo celo 1000 mrtvih zaradi zdravniških napak. Kdor se poglobi v te svinjarije mu gredo lasje p okoncu.
anjaR88
18. 05. 2016 11.54
-4
V ozadju je š emarsikaj drugega, kot le besede v članku. Predvsem je marsikaj izvzeto in konteksta in tudi vseh podatkov o stanju pacienta ob sprejetju ni. Lažje je biti bitko z mlini na veter, kot si priznati resnico. Sina jim nič ne bo obudilo. Po strokovni plati pa dejansko ni bilo kaj narobe...Morda bi dežurna zdravnica res prepustila primer njihovemu družinskemu zdravniku...pa tožarjenja ne bi bilo. Pogreb pa bi se ravno tako zgodil.
Darko32
18. 05. 2016 12.15
+9
Poglej ANJA R88. Čedalje več prierov prihaja na dan, da se je paciente napačno zdravilo in potem je prišlo do zapletov. Posledično so utrpeli invalidnost ali pa pristali MATILDI v objemu. Celo določeni zdravniki se lotevajo zdravljenja tako, da priredijo dokumentacijo ali osebno kartoteko. Če človek tega nebi videl nebi mogel govoriti kako so umazani določeni pri izvajanju svoje službe. Poglejmo priere kazenskih pregonov zoper zdravnike, kateri so povrh še IZVEDENCI. Tudi sam imam izkušnje z zdravnikom, kateri mi ni nudil zdravstvene pomoči ampak me je vprašal ali se lahko userjem. Če se lahko potem si še dober. ŽAl se je kasneje ugotovilo, dosti hujše in seveda več ni nikoli tega rekel. Sam pa sem pred tem zaprosil tuje strokovnjake preko ene ambulante v Kranju in so mi opisali vzroke na več kot 3 straneh. Kasneje pa so se vsi po vrsti sklicevali, da presega njihovo znanje. Toliko o diagnozah in kako se zdravi ljudi pri nas.
božidar dini?
18. 05. 2016 10.32
+28
šilihova vsaka ćast vam
mertseger
18. 05. 2016 10.29
-18
Bolano samo to lahko rečem........