Slovenija

25 let po osamosvojitvi se mnogim kolca po stari državi. Pa je bilo res bolje?

Ljubljana, 23. 06. 2016 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsaj po mnenju nekaterih je bilo včasih bolje. Šefi so bili bolj prijazni, imeli smo več denarja, iz službe smo hodili bolj zgodaj. To dandanes slišimo pogosto, čeprav vemo, da ni čisto res. Temu pravimo nostalgija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
24. 06. 2016 21.32
+6
Za lopove sigurno ni bilo bolje. V toti demokraciji pa se lopovi dobro znajdejo.Že 20 let kradejo, ker jim neumno ljudstvo vedno podari volitve.
DonDonDan
24. 06. 2016 20.53
+4
Tako staro Jugo kot novo Slovenijo je uničila samozvana elita, odnosno "avantgarda" lopovskega razreda !!!!!!!!!
DonDonDan
24. 06. 2016 20.52
-6
Juga je kot kuga, ki smo jo nekako preživeli, eni pa še to ne !!!!
FoglofffTunekkk
24. 06. 2016 18.25
+10
Tovariš Kučan vam je lepo povedal: "Dolžni smo protestirati proti izgubi zgodovinskega spomina."... In zakaj ste klero-desničarji izgubili spomin?...Zakaj si JJ izgubil spomin?
korintos23
24. 06. 2016 19.00
+10
Tunek, pri preobrazbi so to izgubili, zvečer še komunisti zjutraj pa že pri rani maši!
FoglofffTunekkk
24. 06. 2016 18.19
+5
Nocoj se bo na uradni proslavi igrala slovenska himna...Žive naj fsi narodi... Jutri se bo na mitingu resnice tudi igrala himna...zamolčana pesem... Moja domovina.
Skunk Works
24. 06. 2016 17.32
-6
Kaj pa je za proslavlajat? "dobre stare čase", ki to niso bili....Morda izgubljeno startno prednost pred Višegrajskimi državami, ki nas sedaj vse po vrsti prehitevajo, pa je to šele njihov štart?.......Morda več kot pol nižji standard od avstrijskega, ker nas je general Maister postavil na napačno stran zgodovine?........morda obup svežih novih upokojencev, ko dobijo izračune pokojnin?, ....ali pa pamet slovenskih volilcev, ki je zavozila tisočletno priložnost ter sanje Slovencev......morda migracije zaradi navedenega več deset tisoč slovencev, najproduktivnejših državljanov, najvitalnejšo kri naroda.......Hvala vam slovenski volilci, za vašo usmeritev naprej v balkansko preteklost, jutri hvala bogu dan lahko preživim delovno........
Skunk Works
24. 06. 2016 16.55
-7
kdo pogreša Jugo?
MilanKu?anPlavi
24. 06. 2016 16.25
-10
Če je bilo tako lepo, zakaj so ljudje bili proti SFRJ ? Tudi danes SFRJ hvalijo samo potomci KPJ očetov.
Uporabnik113189
24. 06. 2016 16.38
+9
Proti SFRJ smo postali tisti trenutek, ko so srbi začeli sanjati o kralju, obliki vladavine enotne države z en državljan en glas ( brez republik) ,kot v stari Jugoslaviji, začeli ukinjati z ustavo določene pravice republik in avtonomnih pokrajin, kar je eksplodiralo kot nacionalno vprašanje, potem spremenilo še v versko med pravoslavci in muslimani. Miloševič je bil odločno na poti Srboslavije, še skupna jedra, da bi vsi govorili srbohrvaščino si je omislil.. Tudžman pa je izkoristil priložnost vojne za osvajanje ozemlja in plenjenje,genocid, širitev ustaških sanj o veliki hrvaški, kar traja še danes, samo nekateri so preveč neumni da bi jim to prišlo v zavest. Zato so mnogi umrli zapeljani v zločin proti lastnemu bratu, zaradi visokih žrtev pa ne bodo svojega zločina nikoli priznali..
korintos23
24. 06. 2016 19.01
+2
Plavi, ko smo se mi odločali o samostojni Sloveniji si ti še bil rjavi, v pleničkah!
siva_kucma
24. 06. 2016 19.20
-4
FoglofffTunekkk
24. 06. 2016 15.56
+9
Milan Kučan: \"Miren razhod. Za to smo si prizadevali. Z današnjega vidika bi morda bilo treba ta prizadevanja še okrepiti in zanje poiskati več zaveznikov.\"... Točno tako...a JJ je hotel totalno vojno... Ne v parlamentu ne zunaj njega danes ni videti, kdo bi hotel sodelovati s SDS, dokler jo vodi Janša. Čim dlje bo stranka fstrajala pri svojem predsedniku, tem bolj se bo bližal njen konec! Zapustili so jo že in zapuščajo jo vidni in pomebni člani SDS: Ban Brejc, Celec, Čuš, Hvalica, Jambrek, Jordan, Likovič, Mate, Pepelnak + 20, Pukšič, Pojbič, Ramšak, Rupel, Rupar, Turk, Virant, Zamernik... Zapuščajo ga njegove dosedanje zaveznice, stranke-sateliti Nsi na čelu z Novakovo in SLS na čelu z Zidanškom !!!... Živela svobodna Slovenija !!!
MilanKu?anPlavi
24. 06. 2016 16.23
-4
Vaše sanje bodo umrle z vami. Saj to veste.
ONniON
24. 06. 2016 14.29
+9
pod pragom revščine še nikoli po osamosvojitvi ni živelo toliko prebivalstva kot danes, življenje se tudi draži, lepo nam je ane
Transformerji
24. 06. 2016 13.36
-5
Razlika je taka; zadnja leta pred osamosvojitvijo smo imeli polne žepe ničvrednih dinarjev, ni bilo pa ne kave, pa praškov, pa sadja (banane, ananas si lahko gledal samo na slikah, tako kot naši starši v mladosti), hodili smo v Italijo in Avstrijo in ob vrnitvi prenašali poniževanje jugo-carinikov ..... Sedaj lahko kupiš, kar si poželiš, samo denarja je premalo za vse.
prašek
24. 06. 2016 14.06
+14
Z "ničvrednimi" dinarji sem imel doma vedno kavo, banane, in sadje vseh vrst ! Moji otroci so imeli vedno vsega ! In nikoli, ampak res nikoli, se nisem prepiral z cariniki. Vedno sem pokazal vse, kar sem nesel preko in samo enkrat plačal carino ! Je pač bilo tako, da kakor si se ti obnašal do njih, tako so se oni do tebe !
prašek
24. 06. 2016 14.10
+12
Sicer pa imamo zdaj v Sloveniji vsega, vrste so pa pred RK in Karitasom !
DAEMONIUM
24. 06. 2016 14.41
+7
Sedaj pa ti neoliberalistična carinska banda, ko naročiš kaj po pošti iz tretje države do 22 eur in lahko uvoziš v državo brez dodatnega plačila DDV in carine, zakasira 4 eur zato ker so ti na dom poslali obvestilo koliko te stvari stanejo-čeprav je stvarem priložen račun prodajalca hkrati pa v tem njihovem bytastem obvestilu piše, da jim priložiš račune (od kod ti računi od neke stvari kupljene preko neta pa le bytasta carina ve). In ko jim pošlješ internetno stran kjer si to nabavil, ti ta banda zaračuna 4 eur kao za nekakšno opravljeno poizvedovanje. In te 4 eure je prav toliko kot bi dejansko plačal DDV na 20 eur. No to pa je ober banda nad bandami IN DA BOG DA TA TA GNILA DRŽAVA ČIMPREJ CRKNILA, ČE BI ŽE VČERAJ BI BILO PREPOZNO, VOLUHARJI ZAJEDALSKI!!!!
Uporabnik113189
24. 06. 2016 11.21
+11
Ti članki so namenjeni zavajanju ljudi, saj se primerja neprimerljivo..Podobno bi lahko vprašali kdaj je bilo bolje, takrat ko smo uporabljali IBM superračunalnike, ki so napolnili celo sobo ali danes, ko imamo tablico enakih ali večjih zmogljivosti.. Potekel je čas, tehnika se je razvila, izboljšala po Moorovem zakonu tako pač je. Svet se razvija iz ure v uro, pri tem ima sistem, kapitalizem, socializem kaj malo vloge..Ima pa vpliv blokada s strani velesile nad "neubogljivimi komunisti" , plenjenje elit v družbi, "pravna" država z odvetniki, kjer je pojem pravice pristal na zakonitosti ali nezakonitosti.. Torej, če primerjamo kako je bilo za časa Tita, potem moramo primerjati njegovo konkurenco, na primer kako smo živeli mi in kako so živeli takrat naši sosedi. Italijani in Avstrijci so krasno živeli na račun naših nakupov v tujini in vozile so se kolone tja. Čez mejo je bilo stotine trgovin, ki so danes izhlapele. Njihov standard pa je bil prav tako slab ali dober kot naš. Tudi mi nismo slabo živeli, kljub temu da je bila pravna država na trhlih temeljih, pa na ulicah ni bilo nekega kriminala, droge in mafije za vzorec, bili smo bolj prijazni drug do drugega, manj egoistični, imeli nekaj časa tudi sebe. Danes so ekstremi veliko hujši, mnogi zelo trpijo.
KladivoSi
24. 06. 2016 09.00
+21
Dejte no vse dokler je Tito živel vam/nam nič ni manjkalo,brez skrbi iz mesca v mesec. Turbo kapitalisti tega nikol ne boste priznali. Danes je presrečno zasebno gospodarstvo in Ju ,ki še vedno uživa ugodje bivšega sistema. Delavci ,kmetje,penzionist,in nova klasa demokracije(brezposelni) pa danes trdo delajo ali težko životarijo za manj denarja,manj pravic,in z več duševne stiske. Te ponudbe in polne police so provokacija za reveža,ki nima za vsakdanji kruh in streho nad glavo. Ker ni dela, in ker preprost in marljiv človek nima pravic.
tona Iteb
24. 06. 2016 09.12
+12
-16
Odlični članki o Jugi, ker je treba mladim nalit kozarec čistega vina glede na to da jih njihovi starši pogosto zavajajo z neresnicami - bodisi namerno - bodisi zaradi demence. Predlagam da se naslednjič obdela še siva ekonomija v Jugi ki je predstavljala 90% vse ekonomije. Kako so vi kradli v službah in delali na črno (z materialom iz služb). Pa to kako se je vedno govorilo glasno povsem nekaj drugega kot se je šepetalo. In zakaj so bilo obrtniki vsi bogati (uradno pa reveži). Zakaj je bilo tako pomembno končat faks - da človeku več ni bilo treba delat. itd.
abigail
24. 06. 2016 08.54
+11
Navajaš stvari, ki veljajo in obstajajo še danes - še v hujših oblikah. Imena sistemov se menjajo, mentaliteta ostaja enaka. So pa obstajale v bivši državi boljše vrednote in navadni ljudje so imeli zagotovljen boljši socialni sistem, boljšo zdravstveno oskrbo, brezdomcev in klošarjev skoraj ni bilo. Seveda so brezvestneži to pogosto tudi izkoriščali, vendar pa danes glede tega obstaja še hujši kaos. Čisto drugače je, če se ljudem vceplja zavest o tem, da nekoč mora biti boljše zaradi razvoja k večji enakosti, kot pa če prevlada narcisoidna zavest o tem, da je posamezniku dovoljeno vse, kar si upa in da je zato pač sposobnejši. Vsekakor nima nobenega smisla težiti nazaj in pretirano idealizirati preteklost, saj so poslabšanju razmer v današnji družbi prispevale številne težave, ki jih prinaša globalizacija sveta in svetovnega sistema, kar se ne da rešiti z enostavnimi političnimi akcijami. Manjka pa vsekakor vrednotni sistem, ki bi ljudi usmerjal v boljše, prevelike so razlike v razporeditvi materialnih dobrin, zaradi popolnoma razrušenega socialno-zdravstvenega sistema se je povečal tudi občutek negotovosti in ljudje smo se prisiljeni podrejati suženjskim razmeram na delovnih mestih ali pa uporabljati neustrezne (patološke, narcisoidne...) metode, da bi se jih rešili.
abigail
24. 06. 2016 09.05
+12
Negativne stvari, ki jih navajaš, so razrušile bivši sistem in prevladujejo v tem sistemu.Vse se je končalo in začelo na novo s privatizacijo - z legaliziranim sistemom kraje. Navadnim ljudem so pokradli še tisto malo skupnega, kar jim je preostalo in vzbujalo upanje v enakost in boljši jutri.
abigail
24. 06. 2016 09.22
+14
Jugonostalgija je očiten znak, da je nekaj zelooo hudooo narobe z današnjim načinom življenja in ekonomije. Kdor pa misli, da nas bodo rešili bilderbergovci in sekte happy, se pa krepko moti...
deathbite
24. 06. 2016 10.53
+10
Napiši še, kaj je ta država(politiki) storila za državljane! Pa ne nabijaj z nemškimi avti in mobiji, računalniki, ker ti niso relevantni za boljše življenje posameznika.
Natalia1981
24. 06. 2016 08.04
+3
90ta so bila najboljsa leta
fižol?ek5
23. 06. 2016 21.59
+62
Vsak dan ena in ista tema, samo naslov malo spremenite. En dan je govora, o starih jugotih, kako so bili super in ne vem kaj, drug dan o kupovanju kave, in drugih stvareh, ki so se tihotapile čez Jugoslovansko mejo, potem ene trije članki kako se je živelo včasih in kakšne plače so bile. Dej novinar zresni se in začni opravljati svoje delo, ne pa da vsako leto, vsak mesec, vsak dan drkaš eno in isto.
nik500
24. 06. 2016 10.46
+0
ArkaMast
23. 06. 2016 21.58
+55
Vsekakor je bilo kaj slabše. Tudi mobitelov ni bilo, ker jih takrat še niso pogruntali. Kaj pa če človek več pričakovat od povojne države komunizma. Lahko bi bilo mnogo huje. To pa tudi nekaj velja. Namreč, kaj se dogaja sedaj. Pa se ne bi bilo treba. Pa kako bi bilo, če bi zmagala Nemčija. Nacizem.Za to mislim da je bilo kar vredu. In naj ne opravičujejo sedanjega plenjenja z iskanjem dlake v jajcu prejšnjega sistema. "Kave ni bilo 20 vrst" ?!
rde?kar
23. 06. 2016 21.58
-54
Najbolj se kolca komunistom so se za jajca v Kumrovec vlačili.
korintos23
23. 06. 2016 21.59
+29
korintos23
23. 06. 2016 21.57
+40
Da ni Janše in Bavčarja bi vi še sedaj imeli jugo penzije 85% ne pa Slovenske 46% od vplačane osnove, Juga je bila cintor za lopove!
Skunk Works
23. 06. 2016 21.56
+1
"Najbolje" v sloveniji je v JS, socialistične delovne obveznosti, produktivnost, efektivnost, organizacija in odgovornost, a skoraj zahodni kapitalistični standard......ni čudno, da niso za spremembe, a v nedogled tako ne bo šlo..... zastonj kosila na tem planetu ni.....
korintos23
23. 06. 2016 21.59
+9
deathbite
24. 06. 2016 10.51
+0
Predmenstrualni sindrom? Nekam dolgo že traja!