Slovenija

Štiri leta po nasilni smrti mlade mame bolečina ne pojenja

Potok, 20. 02. 2024 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Nemogoče je ostati hladen, težko je že bilo speljati teren do konca, tudi za novinarja z dolgo kilometrino. 31 let bi imela danes Romana Muhič, če ji tiste pustne nedelje 33 let star partner in oče njenega drugega otroka, tedaj triletne deklice, ne bi vzel življenja.

Pokojna Romana Muhič
Pokojna Romana Muhič FOTO:

S tem je zazevala nedoumljivo velika praznina, ki tudi štiri leta po tragediji ni prav nič manjša. Romana je imela iz prejšnje zveze še sina, v času zločina je bil star šest let, začel je obiskovati osnovno šolo. Otroka so po njeni smrti razdvojili. Sin je odšel živet k svojemu očetu, hčerko je pod okrilje svoje družine in otrok vzela pokojničina sestra. Edino stičišče, edina vez, ki jo imajo s pokojno mamo Romano, je hiša. Hiša, v kateri je na tako krut način in povsem nepričakovano izgubila življenje. 

Lep sončen dan nas je pričakal v naselju Potok v občini Straža na Dolenjskem, ki je znan po lesenem mostu čez reko Krko. A sončni žarki niso prav nič omilili srečanja s sicer prijetno gospo, mamo pokojne Romane, ki si ta dan ni nadela ličil. Z razlogom.

"To je prostor, na katerega je bila Romana prinesena iz hiše. In to je prostor, mimo katerega se vsak dan sprehodim," je Liljana Muhič povedala že s solzami v očeh.  Ko sem jo prosila, naj mi opiše, kako so potekali dogodki tisti dan, ko je opisovala, kako je komajda prispela na igrišče v Novem mestu z malima vnukoma, že je zazvonil njen telefon, so solze začele neustavljivo teči po njenih licih. "Prosila me je, naj otroka odpeljem iz hiše, želela se je pogovoriti s partnerjem, da je konec. Izvedela je namreč, da jo ponovno vara, in odločila se je temu narediti konec," je s težavo izrekla Muhičeva. Začutila sem stisko mame, ki razmišlja, kaj bi bilo, če bi ostala doma, zakaj ni ostala doma. A tega, kar je sledilo, ni mogel predvideti ne glede na težave nihče. Nihče si ne more predstavljati, da lahko kdor koli, kaj šele partner, tako krvoločno obračuna s svojo partnerko, in to celo takšen, ki ima z njo otroka. 

Liljana Muhič, mama pokojne Romane
Liljana Muhič, mama pokojne Romane FOTO: Sara Volčič

Za oddajo Svet na Kanalu A, kot boste danes videli, je Liljana Muhič pokazala svoj dom in s tem tudi prizorišče zločina. Pokazala je prostor, kjer je njeno hčerko 33-letnik najprej zabodel v hrbet. Romana mu ni uspela pobegniti, sledilo je še veliko vbodov in ran, obležala je v kopalnici, ki je tik pred vhodnimi vrati. "Po letu dni sem se vrnila domov, bilo je zelo težko, podoživljaš vse, kar se je zgodilo, predstavljaš si scenarije, boriš se s čustvi," je dodala.  A vrnitev v hišo, v kateri je mlada družina načrtovala prihodnost, prinaša tudi nekaj dobrega. "So prišli tudi dnevi in trenutki, ko sem jo v hiši začutila. To so bili res tisti občutki, ki ti dajo radost, bolje se počutiš," je prvič z nekoliko vedrejšim izrazom med dolgim in težkim pogovorom povedala 57-letna Liljana Muhič.

Hiša in prizorišče zločina
Hiša in prizorišče zločina FOTO: Sara Volčič

13 let zapora je dobil Borut Turk;  da je šlo za uboj, je naposled sklenilo sodišče. Družina še ni vložila zahteve za odškodnino, s tem vprašanjem se sploh še niso začeli ukvarjati. Bolečina, praznina in nemoč so še tako zelo velike, da sleherni dan brez Romane pomeni  svojevrsten izziv. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja