Slovenija

FOTO in VIDEO: Stavkalo 30.000 delavcev v 120 podjetjih

Ljubljana, 13. 11. 2009 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Skoraj 30.000 delavcev v več kot 120 podjetjih, večinoma članov sindikata kovinske in elektroindustrije, je sodelovalo v opozorilni stavki.

Splošna opozorilna stavka je potekala v nekaterih večjih podjetjih panoge, kot so Gorenje, Kovinoplastika, Eti, Mariborska livarna Maribor, Cimos, Liv Postojna, Iskra TELA, ADK in drugih. Medtem ko v nekaterih podjetjih, med drugim v livarnah in železarnah, zaradi narave dela in nesorazmerne škode, ki bi nastala, strojev niso ustavili.

Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) Slovenije je z udeležbo na splošni opozorilni stavki zadovoljen. Po podatkih sindikata se je stavke udeležilo več kot 120 podjetij in skoraj 30.000 zaposlenih. Nasprotno pa na GZS menijo, da t.i. "referendum SKEI" ni uspel, saj se je stavke udeležilo manj kot tretjina vseh zaposlenih v panogah.

SKEI je s stavko od delodajalcev v kovinski, elektronski in elektroindustriji ter v industriji kovinskih materialov in livarn zahteval dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto. Stavka je bila izvedena, ker tudi zadnji krog pogajanj z delodajalci, ki se je sklenil v četrtek, ni prinesel dogovora.

V stavki je po podatkih SKEI sodelovalo več kot 50 odstotkov podjetij, kjer imajo organizirane sindikalne podružnice in več kot 70 odstotkov članstva. Stavki so se pridružili tudi člani drugih sindikatov in nečlani, povsod pa je po navedbah predsednice SKEI Lidije Jerkič zaznati podporo, ki jo izkazujejo tudi z zbiranjem podpisov za trajajočo stavko, ki je naslednji sindikalni korak, in podporo zahtevam protestnega shoda, napovedanega za 28. november.

Predsednica SKEI ocenjuje, da je udeležba v stavki "glede na vse napore delodajalcev, vložene v preprečevanje stavke v tem tednu" odlična in da številčnost podpore potrjuje pravilnost zahtev SKEI za višje plače v kolektivnih pogodbah dejavnosti.

Kje niso in kje so stavkali?

Stavka v Litostroju
Stavka v Litostroju FOTO: Dare Čekeliš

V nekaterih podjetjih pa delavci niso stavkali zato, ker so z delodajalci že dosegli dogovore, ki so blizu stavkovnih zahtev. "To so podjetja, ki so predčasno popustila in videla, da se da," pravi Jerkičeva. Delavci tako med drugim niso stavkali v podjetjih Talum, Kolektor, Domel, Arcont in še nekaterih. Prav tako niso stavkali v nekaterih podjetjih, kjer imajo uveden 36-urni delovni teden in so imeli prosti dan.

Na mariborskem območju z okolico je po podatkih sekretarja sindikata SKEI za Podravje Branka Medika stavkalo več kot polovica od 70 podjetij, v katerih ima sindikat svoje podružnice in 6000 članov. Za stavko se niso odločili v ormoški Carreri Optyl. Prav tako niso stavkali v Tovarni vozil Maribor, kjer so po besedah sekretarja SKEI Tam Zvonka Slane stavkali tri dni že v minulem tednu, ob izpolnitvi zahtev s strani vodstva pa so se zavezali, da ne bodo stavkali iz drugih razlogov.

Stavke tudi ni bilo v Montavarju, kjer je vodstvo delavcem grozilo z odpuščanjem in drugimi ukrepi. V Impolu se niso odločili za celodnevno stavko. Svoje zahteve so v dogovoru z vodstvom podjetja dosegli že pred časom, vseeno pa so podprli sindikalne aktivnosti z zbiranjem podpisov. Na ptujskem območju so stavkali v Agisu, ki v šestih podjetjih zaposluje okoli 180 ljudi.

V Gorenju so proizvodnjo ustavili ob 6. uri, stavkalo je okoli 4000 delavcev. Proizvodnjo so ustavili tudi v celjskem podjetju Emo posoda, kjer je zaposlenih okrog 140 delavcev. Prav tako se je stavki pridružilo okoli 750 delavcev Alposa iz Šentjurja, ki pa delajo na različnih lokacijah. Proizvodnjo je ustavilo tudi 500 delavcev podjetja Štore Steel, stavki pa se je pridružilo tudi okrog 285 delavcev štorske družbe Valji group ter 470 delavcev v žalskem Novemu. Delavci zreškega Uniorja v stavki niso sodelovali, saj so se z upravo družbe dogovorili za ustrezne plače.

Na območju severne Primorske se je opozorilni stavki SKEI pridružilo okoli 1300 zaposlenih v Iskri Avtoelektriki. S stavko so začeli ob 7. uri, na delovnih mestih pa sta skupaj stavkali dopoldanska kot popoldanska izmena. Stavki se je pridružil tudi manjši del zaposlenih v Hidrii Rotomatika in Hidrii AET.

Koroška podjetja so splošno opozorilno stavko podprla, pridružila pa so se ji različno. Kot je povedal sekretar koroške območne organizacije SKEI Jože Kolar, so se dogovorili za ustavitev proizvodnje med 13. in 15. uro ter med 22. in 23. uro v 13 podjetjih, zaradi zahtev delovnega procesa pa dela niso prekinjali v podjetjih Metal Ravne, TAB Mežica in MPI.

Stavkali tudi niso v jeseniškem Acroniju, kjer so po besedah predstavnika sindikata SKEI Marjana Žurmana z upravo v četrtek dosegli dogovor, da je najnižja plača zaposlenega v Acroniju 600 evrov neto. Stavkovne zahteve SKEI so podprli tudi v kranjskem podjetju Iskratel, kjer pa zaposleni dela niso prekinili.

Težave pri stavkanju

stakovna straža
stakovna straža FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje glede morebitnih pritiskov delodajalcev na zaspolene, ki stavkajo, je Jerkičeva odgovorila, da v podjetju Elrad v Gornji Radgoni nadrejeni stavkajočim niso dovolili vstopa v prostore. O tem naj bi bil obveščen tudi inšpektor za delo. Vodstvo podjetja pa pravi, da Jerkičeve izjave ne ustrezajo dejanskemu stanju in da s sindikatom konstruktivno sodelujejo že vsa leta. Opozarjajo, da so se še pred stavko sestali s predstavniki sindikata ter jim ponudili, da se lahko stavka izvaja v garderobah. Ponudili so jim tudi topel obrok. "Pojasnjeno je bilo, da se stavka zaradi posebnega režima elektrostatične zaščite, ki velja na področju celotne proizvodnje, ne more izvajati v teh prostorih. Drugega ustreznega prostora podjetje nima (jedilnica je namreč oddana v najem in z njo podjetje ne razpolaga). Vsi prisotni so podane argumente sprejeli,“ poudarja vodstvo podjetja Elrad. Zatrjujejo tudi, da prijava na delovni inšpektorat ni bila podana.

V podjetju Kladivar naj bi delodajalci po njenih besedah že v četrtek zaposlenim za petek odredili dopust, v podjetju Iskra TELE pa naj bi morebitnim stavkajočimi v primeru današnje stavke odredili sobotno delo.

V Hidrii delavce spraševali, ali bodo stavkali

V podjetju Hidria smo preverili anonimno sporočilo, da naj bi v dnevih pred stavko nadrejeni svoje podrejene spraševali, ali nameravajo sodelovati v stavki. Predstavnica za odnose z javnostmi Helena Pregelj Tušar nam je odgovorila, da je to res. "Vodstva Hidriinih družb so v tem tednu res vprašala zaposlene, ali bodo na današnji dan delali, zaradi načrtovanja proizvodnega procesa," je zapisala v odgovoru. Pri tem je tudi dodala, da zanika navedbe nekaterih medijev, da naj bi zaposlenim, ki bodo stavkali kakor koli grozili. Zanikala je tudi, da naj bi stavkajočim za današnji dan odrejali dopust. Ob tem so tudi navedbe, da naj bi zaposlenim prepovedali stike z novinarji, označili za neresnične.

Stavke ne podpirajo vsi

Našemu uredništvu pa se je oglasil eden izmed zaposlenih v podjetju Litostroj Power, ki je želel zaradi svoje varnosti ostati anonimen. Povedal nam je, da so lani vsi sindikati razen enega podpisali novo kolektivno pogodbo, na podlagi katere so minimalne plače v podjetju pod 600 evrov. Sprašuje se, zakaj sindikati že takrat niso vztrajali pri boljšem izhodišču za delavce. Pri tem pojasnjuje, da se je v začetku leta zamenjalo vodstvo podjetja. Sindikati so z novim vodstvom podjetja načeli tudi temo plač, vodstvo pa je v odgovoru nekoliko v posmehu dejalo, da v imenu zaposlenih tako slabe kolektivne pogodbe ne bi nikoli podpisalo. Sam zato stavke ne podpira. "Dokler bo podjetje izplačevalo plače redno v mesecu (minimum 570 evrov neto brez nadur in dodatkov), ko bo plačevalo zakonsko višino nadur, ne odpuščalo delavcev, se ne šlo mobinga na delavce, do tedaj jaz ne podpiram stavke v Litostroj Power," je povedal zaposleni v podjetju, ki sicer ni član nobenega sindikata.

GZS: Škoda zaradi stavke je velika

stavka
stavka FOTO: Dare Čekeliš

Škoda zaradi stavke bo nedvomno velika v podjetjih, kjer je stavka potekala, je dejal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, ki meni, da od stavke ne delavci ne delodajalci ne bodo imeli nič. Po njegovi oceni bi bilo povišanje plač za podjetja z nizko dodano vrednostjo, likvidnostnimi težavami in pomanjkanjem naročil "samomorilsko dejanje". Podjetja sicer škodo še ocenjujejo.

Na GZS ocenjujejo, da v SKEI Slovenije pretiravajo glede obsega stavkovnega vala. "V pretiravanjih o obsegu stavkovnega vala vidimo poskus sindikata SKEI za svojo lastno promocijo, za katero je pripravljen žrtvovati tudi številna delovna mesta," so sporočili z GZS, kjer so ob tem izrazili zaskrbljenost, ker so, kot navajajo, v posameznih podjetjih člani SKEI fizično šikanirali tiste delavce, ki so hoteli delati.

Na GZS pozivajo k razumu in socialnemu dialogu, saj po njihovem praksa izsiljevanja s stavko ali bojkotiranje dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta pomeni oddaljevanje od rešitve problema nizkih plač in premajhne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole meni, da je za delodajalce najpomembnejše, da se stavka s petkom zaključi in da predstavniki sindikata in delodajalcev nadaljujejo s pogajanji in poiščejo rešitve ter uskladijo možnosti, da bi čim prej prišli do nove minimalne plače. To je po Smoletovih besedah pogoj za lažje pogajanje o ostalih vprašanjih.

Na stavko se je odzval tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, ki upa, da se bodo o teh vprašanjih pogovarjali na ravni države. "O pravicah do ustreznih plač smo se tudi mi želeli pogovarjati v okviru novega socialnega pakta in še zmeraj upamo, da se bomo lahko o teh vprašanjih generalno pogovarjali na ravni države," je pojasnil minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lentus1
15. 11. 2009 15.06
Končno ena konkretna zahteva sindikata! Že je bil skrajni čas, da se nekaj naredi, saj so razmere nevzdržne. Upam, da bo stavka uspela, če ne pa gremo naprej!
matejjug
14. 11. 2009 21.26
Kot kaže so zahteve sindikatov prenizke, ker će lahko z minimalnim dvigom v določenih podjetjih dosežejo, da ne stoji vsa Slovenija, potem nekaj ne štima. Minimalen - dostojen zaslužek človeka, ki dela min. 8 ur je 1000 eur za najnižje možno plačano delo, ki barabinske kapitaliste in lažnive politike držimo na oblasti. Draga GOSPODA: Če ne bi imeli delavcev, kot smo v Sloveniji, bi se vi " MALO MORGEN" tako repenčili, kot se. Sicer pa ; Saj bo tudi SLOVENSKI podložniški mentaliteti kmalu prekipelo.
galiot
14. 11. 2009 15.11
Delodajalci pravijo,da imajo naročila,da je delo vezano na roke in glej ga zlomka nimajo za delavske plače,ampak samo za miloščino.Naj delajo sami,da se ne bi preveč v stroške metali.Kajti če je delavec predrag in njihovo delo ni vračunano v ceno izdelka,ampak samo njihov dobiček naj vse skupaj zaprejo in ne nam trobit o kriza,recesiji to so samo izrazi z katerimi zavajajo narod.
Tonček Balonček
14. 11. 2009 14.15
Kak dan so zamudili, d abi se z minuto molka spominjali an največjega proletarca, Tomaža Humarja! R.I.P.!
dzver
14. 11. 2009 12.24
Počasi se začenjajo stavke in še jih bo. Višje plače ne miloščina. Podjetjea , ki nimajo za normalne plače naj se zaprejo!
papermaker
14. 11. 2009 09.18
Treba je zamenjat vsa vodstva sindikatov ker se tu vidi,da jih je strah za svoje stolčke saj se je v gorenju videlo,da gre tudi brez njih
anjerd
14. 11. 2009 08.21
Delavci so nasedli nesposobnemu vodstvu sindikata, ki se briga samo za svoje položaje. Vemo, da je naša delovna sila predraga glede na vshodne države in balkan, kamor se tiho in počasi seli proizvodnja- TO je dejanski problem sindikatov in države , zato naj skupaj naredijo strategijo, kako ustvariti delovna mesta z večjo dodano vrednostjo. Zakon o Pomurju sigurno ne bo prinesel uspeha, če mislijo ustvariti delovna mesta, ki bodo za vlagatelje predraga. Le kdo bo zgradil tovarno, kjer bodo delavci z osnovnošolsko izobrazbo zahtevali visoke plače? Če bo že kdo prišel z delom v Pomurje, bo sigurno zato, da bo na račun poceni delovne sile ustvarjal dobiček. Pri kapitalizmu ima glavno vlogo matematika, to je čim večji dobiček. Konkretnih rešitev sindikat nima, saj so ponekod njihovi predstavniki z nedokončano osnovno šolo in ne vidijo dva metra pred sabo. Z takimi ni težko manipulirati. Če podjetja prekinejo z ukrepom čakanja na delo, bo se vsul plaz brezposelnih, ki jim sindikat prav nič ne bo mogel pomagati, sekirali se bodo le zato, ker bo manj pobrane članarine za njihove ne tako male plače.
Leandra
14. 11. 2009 07.37
In koga predstavlja ta gnida od delavskih žuljev nažrta baraba iz gospodarske samooklicane od delavcev nepriznane neželjene osovražene, samooklicane..samoimenovane goispodarske zbornice.. To je svinjska farma..prašičev in parazitov..
Leandra
14. 11. 2009 07.32
Brez revolucije in dokler se država ne poruši do temeljev rešitve ne bo.. In potem..Jovo na novo..
NemeJ
13. 11. 2009 22.38
Gospod Hribar-Milić zna sam preračunat kolk bi blo brezposelnih če bi se plače delavcem dvignale.A še zna kaj druga.Mislim da ne.Bi ga pa vprašal zakaj se niso plače dvignale ko je bila v Sloveniji gospodarska rast največja. Dokler dolg nam bojo taki vladal ne bomo daleč pršl zapomnite si ker gledajo samo na svojo rit.Kaj pa ko si vi gospod Milič dvignete plačo in ostali vaši kompanjoni takrat tudi računate kol ji bo viška.Misim da ne.
provideus
13. 11. 2009 22.02
HRIBAR-MILIČA PA NIČVREDNEDA DUŠKOTA SEMOLIČA SPRAVTE NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE--PREVEČ DNARJA POŽRETA ZA SVOJE NE-DELO!!!!
provideus
13. 11. 2009 21.53
Samo to: SEMOLIČ SPET NEKAJ MUTI,SE POGAJA Z DELODAJALCI-POKASIRA DNARCE,KI MU SLEDNJI DAJO V KUVERTO! SRANJE OD SRANJA-DELODAJALCI SO KOT NEKAKŠNI BOGOVI-USTRAHUJEJO,-ČEPRAV SI POSLEDIČNO IŠČEJO OBLIŽE,KI PA SO NAMENJENI MIČKENIM RANCAM! VSAK SINDIKAT NEKAJ DOSEŽE-SAMO NAJŠTEVILNEJŠI-DELAVSKI---NIČ-ZERO-NADA-NUL!!!!!
maraton62
13. 11. 2009 21.11
nobody-zaradi takih kot si ti, je danes tako. Ti si tipičen primer ritoliznika.
Jure Uršnik
13. 11. 2009 20.39
treba bo skei pred vrata postavit in sami delavci pred delodajalca stopit!skei nič ne naredi v dobro delavca!
titovka
13. 11. 2009 20.14
ja, pravice na tem svetu ni bilo niti bo! ampak če se prav spomnim, smo to želeli.dovolj smo imeli brezplačnega zdravstva, šolstva, rednih in dokaj dobro plačanih služb, delavskih stanovanj, počitniških kapacitet..itn...itn...hoteli smo kapitalizem pod vsako ceno.naši kapitalistični menedžerji so nam izpolnili želje in ga nam dali ter rekli:SAMI STE TO HOTELI IMETI...SEDAJ TO BLAGOSTANJE DRAGO PLAČUJEMO, KAJTI V KAPITALIZMU NI NIČ ZASTONJ. naš socialistični sistem v jugi je bil dober, samo trebalo ga je uničiti in spriditi v svojo korist...in to je našim osamosvojiteljem uspelo-tudi to sedaj razumem ...zakaj ne?ja kako bi pa preživeli gospodje, ki živijo na veliki nogi in nagrabijo si po več deset tisoč evrov na mesec za svoje razkošje in odpustke---- TI SO NEDOTAKLJIVI!!a ljudstvo je pač bilo navajeno, da molči s sklonjeno glavo in hrbtenico rintat za 400 e, kar je celo premalo za enega kapitalističnega gospoda, ki jih porabi za eno samo večerjo...a delavec mora s tim preživiti sebe in družino!!!!
jokl234
13. 11. 2009 20.01
@ 6-5 tako se govori enodnevna opozorilna stavka? Kr neki Revolucija, udarit po mizi kot se zagre. Ljudje se mormo zbudit, številčnost je naše edino orožje proti kapitalu...
nash.fido
13. 11. 2009 20.00
nobodys Dejstvo je, da ima industrija ki naveč prinese k izvozu najnižje plače. To pa seveda ne sme biti. Zato podpiram to, da se ne bi več varčevalo na tistih, ki največ doprinesejo.
nobodys
13. 11. 2009 19.54
stavka je v sramoto SKEI in njihovim organizatorjem še več bomo izgubili , stavkali so sami lenuhi, ki so prišli na stavko iz bolniška pa luftarji in ostal gnoj po firmah....
extreem69
13. 11. 2009 19.49
….stavka je popolnoma upravičena,vendar nekaj let prepozna...vsekakor pa upam,da jim uspe,ker mi gre že na kozlanje, ko poslušam razna trobila,ki „ustrahujejo“realni sektor kako bo prišlo do finančnega kolapsa.Ko je pa potrebno zvišat plače komu v javnem sektorju pa „no problem“...bomo malo „zašpilal“ pred mediji kako na „hard“ smo se pogajali...pa je..(čeprav že vsi vedo,da je „bitka“dobljena)Sramota ,kako se ustrahuje,izkorišča domačo delovno silo,kako se nas primerja z gospodarsko uspešnimi državami ter kritizira produktivnost domače del.sile (večina pa pri nas še dela na strojih,ki so produkt 2 svet.vojne, itd...),pogoltnost teh držav pri davkih pa je bistveno manjša kot pa pri nas,da ne govorim o pogoltnosti vodilnih v razl.podjetjih... ...še nekaj za konec: “Spoštovani delavci, prosim vas, da se vprašate, kaj se zgodi s tovarno, ko gre šef na dopust? Kaj se zgodi s tovarno, ko ni šefa? Vam bom povedal - NIČ!  Tovarna še vedno deluje in delavci še vedno garajo. Sedaj se pa vprašajte, kaj bi se zgodilo, če bi vsi delavci v tej tovarni šli hkrati na dopust? Tovarna bi se ustavila! Kdo je torej tovarna? VI!”
6-5
13. 11. 2009 19.43
So tudi enostavnejše metode. Hoditi štirinajst dni na Šiht in nič delati. Bi to uspelo? Poskusiti skupaj potegniti. Bomo videli kdo bo potem odjenjal. Led ali pomlad?