Slovenija
Oglas

5 vzrokov za odpoved motorja v avtu

Ljubljana, 21. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsi imamo kakšnega znanca, ki živi nezdravo in se na to požvižga. Z užitkom prakticira vse mogoče nezdrave navade, a se mu to nikjer ne pozna. Pije, kadi, uživa mastno hrano, se ne giblje in se zraven pridno posmehuje vsem ostalim, ki živimo po zdravih smernicah. A takih 'srečnežev', ki so videti imuni na vse, je malo. In nihče pri zdravi pameti vam ne bo svetoval, da jih posnemajte.

 

Motor, srce vašega vozila

Vzdrževanje je enostavno potrebno, povsod. Če mogoče pri ljudeh še obstaja kakšna (lahkomiselna) izjema, pa pri stvareh ne. Te se brez vzdrževanja zagotovo pokvarijo. Dober primer je avto, kjer izogibanje servisiranju zelo hitro plačate. Še zlasti če zanemarjate motor, to srce vozila, katerega operacija stane nekaj tisočakov. Zato se težavam raje izognite - spoznajte 5 vzrokov za odpoved motorja in poskrbite za svoje vozilo.

Servis Maxx - 1
Servis Maxx - 1 FOTO: Servis Maxx
1. Odlašanje z menjavo olja in nepravilna izbira

Olje motorju omogoča življenje in če ga ne menjate redno, to vozilu resno škodi. Poleg menjave odluženega olja je pomembno tudi, da izberete pravi tip. Za veliko novejših vozil so danes predpisana sintetična olja, ki zagotavljajo največjo učinkovitost in izrabo goriva. A ker so malce dražja (nekaj evrov na liter), jih mnogi vozniki ne uporabljajo, kar lahko pripelje do okvar motorja.

Servis Maxx - 5
Servis Maxx - 5 FOTO: Servis Maxx
2. Neopaženo odtekanje olja

Olje morate nenehno spremljati in preverjati morebitno odtekanje, še zlasti oljne madeže pod vozilom. Če motor ostane brez zadostne količine olja, njegovi deli niso primerno namazani, kar povzroči obrabo in odpoved motorja. Še posebej bodite pozorni na počasno puščanje, ki je manj opazno, povzroči pa lahko okvare nosilca motorja, puš vzmetenja in komponent krmiljenja.

NE SPREGLEJTE: Mesec servisnih ugodnosti v Service MAXXu

Servis Maxx - 2
Servis Maxx - 2 FOTO: Servis Maxx
3. Prezrta lučka za olje

Do odpovedi motorja lahko pride tudi, če ignorirate prižgano lučko za olje. Lučka zasveti zaradi pomanjkanja olja, morda pa je treba tudi zamenjati katalizator ali senzor za kisik. V vsakem primeru avto čim prej pripeljite na servisni pregled.

Servis Maxx - 4
Servis Maxx - 4 FOTO: Servis Maxx
4. Prehladen odnos do hladilnega sistema

Hladilno tekočino je pametno menjati vsaka 3 leta ali na 20.000 prevoženih kilometrov. Večina voznikov (in nekateri servisi) z zamenjavo čaka, dokler hladilna tekočina dokončno ne izgubi kakovosti – to pa skrajša življenjsko dobo delov motorja, s katerimi je tekočina povezana. Pregrevanje motorja je znak, da je v avtu primanjkuje hladilne tekočine, povzročita pa ga lahko tudi blokada hladilnega sistema ali odpoved električnega ventilatorja. Avta, ki se pregreva, nikoli ne vozite, saj tvegate uničenje motorja!

Servis Maxx - 3
Servis Maxx - 3 FOTO: Servis Maxx

5. Voda lahko zalije motor

Motor se lahko pokvari tudi zaradi vožnje skozi stoječo vodo ali težko deževje, če voda zalije zračni filter, ki motorju dovaja zrak. Ko voda zalije zračne cevi, se batnice lahko zvijejo. Pri navadnem deževju za kaj takega ni nevarnosti, pazljivost pa je potrebna, če vozite skozi pravo povodenj.

Z vzdrževanjem vozila lahko učinkovito ublažite omenjene vzroke težav in se jih v celoti izognete. Če niste prepričani, v kakšni formi je vaš avto, se oglasite na brezplačnem preventivnem pregledu v 30 točkah, na katerega vabi servisna mreža Service MAXX. S pregledom poskrbite za varnost, obenem pa lahko sodelujete v veliki nagradni igri za atraktiven avto Kia pro_cee'd. Če pregled pokaže, da vaš avto potrebuje menjavo tekočin, jih lahko pri Service MAXXu z akcijskimi servisnim kuponom zamenjate 10 % ceneje, prav tako pa ugodneje poskrbite za morebitno popravilo motorja.

Naročnik oglasa je Service Maxx.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni