Slovenija

50 evrov za čebeljo družino

Ljubljana, 31. 07. 2008 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čebelarji, ki so jih prizadeli nedavni pomori čebel, se lahko nadejajo finančne pomoči, in sicer v skupni višini 50.000 evrov.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v petek objavilo javni razpis za 1,45 milijona evrov nepovratne pomoči za prašičjerejce in čebelarje. Namenjena sta podpori kmetijskim gospodarstvom zaradi slabšanja ekonomskih razmer v dejavnosti prašičjereje, predvsem zaradi povišanja cen žitaric, in nenadnih pomorov čebel.

Za pridobitev pomoči v čebelarstvu je moralo imeti kmetijsko gospodarstvo na dan škodnega dogodka čebelnjake registrirane v Centralnem registru čebelnjakov.
Za pridobitev pomoči v čebelarstvu je moralo imeti kmetijsko gospodarstvo na dan škodnega dogodka čebelnjake registrirane v Centralnem registru čebelnjakov. FOTO: POP TV
Vlagatelj lahko uveljavlja podporo zaradi nenadnega pomora čebeljih družin v obdobju od 1. aprila do 31. julija letos največ do števila, ki je bilo v registru javljeno kot zadnje pred škodnim dogodkom.

Pomoč čebelarjem znaša skupno do 50.000 evrov oz. 50 evrov za vsako čebeljo družino, ki jo je imel vlagatelj na dan škodnega dogodka evidentirano v zapisniku Nacionalnega veterinarskega inštituta oz. jih ima čebelar registriranih v Centralnem registru čebelnjakov.

Za podporo ohranitve plemenske črede v prašičjereji je namenjenih do 1,4 milijona evrov oz. 208 evrov na glavo velike živine plemenskih prašičev, kot jih je imelo kmetijsko gospodarstvo na dan 1. marca letos, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil generalni direktor direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branko Ravnik. Kot je povedal, bodo sredstva črpana iz proračuna iz naslova nepredvidljivih dogodkov v kmetijstvu.

Razpisana sredstva bodo dodeljena upravičencu kot pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki skupno v treh letih ne smejo presegati več kot 7500 evrov na kmetijsko gospodarstvo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

___
20. 04. 2009 15.58
"pajtlerblanka01.08.2008, 08:25 z čebelami se ukvarjajo tud taki ki nimajo koščka zemlje,otpeljejo čebele na pašo,in to nekoga zelo moti," Tebe ne bi motilo če bi ti en butl na sosednjem balkonu spuščal na tisoče insektov da ne bi upala niti okna več v miru odpreti?
Buena Vita
01. 08. 2008 08.25
MIHEJ81 NI VSE TAKO ,KOT NAPIŠEJO NOVINARJI z čebelami se ukvarjajo tud taki ki nimajo koščka zemlje,otpeljejo čebele na pašo,in to nekoga zelo moti,kaj se gremo potem biti sodniki,pravim ne,nimamo nobene pravice o tem odločat,nismo v to problematiko vpleteni,ne pomagamo,lahko pa kot določena kasta novinarjev začnemo hujskat,komu bo koristilo,nikomur,škodo pa lahko naredimo,mimogrede
preprostež
31. 07. 2008 20.55
In kako naj čebelarji okrevajo s tem drobižem? 50 evrov za panj, ki je prinašal denar?