Slovenija

62 milijonov za predsedovanje

Brdo pri Kranju, 07. 12. 2007 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

23 slovenskih podjetij bo Sloveniji pomagalo z izdelki, storitvami, donacijami in popusti.

Pri predsedovanju Slovenije EU bodo pomagala tudi podjetja.
Pri predsedovanju Slovenije EU bodo pomagala tudi podjetja. FOTO: Reuters

Pri predsedovanju Slovenije Evropski uniji bodo slovenski vladi pomagala tudi podjetja, ki so se odzvala na javno vabilo k partnerstvu v predsedovanju. 23 slovenskih podjetij bo pri izvedbi predsedovanja sodelovalo s svojimi izdelki in storitvami, z donacijami in popusti. Skupna ocenjena vrednost njihovih prispevkov pa je najmanj pol milijona evrov, je povedal minister za finance Andrej Bajuk.

Reklamni panoji in logotip v zameno

Kot je pojasnil finančni minister, je predvideni proračun za slovensko predsedovanje EU 62 milijonov evrov. Stroški pa bi bili verjetno še višji, če vladi na pomoč ne bi priskočila slovenska podjetja, ki bodo predsedstvu pomagala s svojimi izdelki in storitvami, to pa jim bo v zameno zagotovilo promocijo v informativnih gradivih predsedovanja in na označevalnih sistemih, kot so panoji v kongresnem centru na Brdu, na lokacijah srečanj ter v palači Sveta EU Justus Lipsius v Bruslju. Poleg tega bodo lahko uporabili logotip predsedovanja na svojih izdelkih.

'Predsedovanje – vseslovenski projekt'

Najprej smo naredili seznam blaga in storitev, ki bi jih potrebovali. Potem pa smo iskali katera so podjetja v Sloveniji, ki lahko kaj takega priskrbijo. /.../ Sicer pa nobeno podjetje ni izključeno in kdor koli hoče sodelovati, smo ga veseli. Finančni minister Bajuk

Predsedovanje Slovenije Svetu EU je vseslovenski projekt in glede na dober odziv podjetniškega sektorja, ga takšnega vidijo tudi kot podjetja, je zadovoljen v.d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar. Kot meni, bo to naredilo pozitiven vtis tudi na visoke tuje goste, ki bodo v informativnih gradivih zaznali širšo podporo projektu predsedovanja.

Bajuk je pojasnil, da je vlada slovenska podjetja povabila in prosila z njihovo sodelovanje in partnerstvo v šestmesečnem obdobju predsedovanja, podobno kot so to napravile tudi druge države, ko so predsedovale uniji. Na razpis, ki je bil v dnevnem časopisju objavljen 7. oktobra lani se je odzvalo 23 podjetij, ki so s sekretariatom za predsedovanje v preteklih mesecih opredelila partnerski odnos in podpisala pogodbe. To so večinoma večja podjetja, ki ponujajo storitve in izdelke, ki so za predsedovanje potrebna, od prevoza, prehrambenih izdelkov, pijače, telekomunikacij in elektronike do storitev kot je zavarovalništvo.

Podjetja ACH, Adria Airways, Aerodrom Ljubljana, Droga Kolinska, Fructal, Gorenje, Hoja, Istenič, Kompas, Lenovo, Microsoft, Mura, Pečjak, Petrol, Radeče papir, Radenska, Steklarna Rogaška, Telekom Slovenije, Skupina TOM, VPK in Skupina Žito bodo sponzorsko pomagala s svojimi izdelki in storitvami ter v zameno uporabljala promocijo, ki jo nudi predsedovanje. Mobitel in Zavarovalnica Triglav pa bosta svoje storitve zagotovila v obliki donacije in v zameno ne pričakujeta promocije.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

almira.bozic@guest.arnes.si
18. 12. 2007 21.31
Predsedovanje EU! Prizadevanja v pozitivni smeri. Realnost? Manj kot dva milijona, inflacija najvišja v EU valuti 5,7%, želimo in pričakujemo članstva v vseh mogočin svetovnih institucijah,ki jih bomo tudi drago plačali, dominirati želimo na balkanski politiki, še Sudan nam ne da miru, naši politiki letijo po vseh koncih sveta, hlače damo dol provincialnemu politiku glede Knežjega kamna, doma izvajamo ankete ali bo zmagal Janša ali tajkuni itd. Nismo Nizozemska ali Švica. Megalomanstvo in kompleks manjvrednosti sta si zelo blizu. Ali mi lahko kdo pove, kje lahko v sečoveljski dolini prestopim državno mejo, oz. Šengensko? G. Rupel in g. Janša, na to vprašanje bodo odgovorili zanamci. Se spominjata "Mamula go home?" Dajta tudi vidva to uporabiti, oz. g. Rupel se na Primorsko ne bo mogel vrniti, saj jo ukinja. Primorec!
DarthRevan
07. 12. 2007 20.54
Ko bi, če bi...I don't deal in "what if".
kriss714@amis.net
07. 12. 2007 20.51
Tko maže, taj i vozi. Saj na koncu bomo itak vse plačali ljudje, bodisi kot davke ali pa kot višje cene. Oblastujoča kasta se bo pa lahko pol leta preseravala tako, da bi jim še maršal ali pa bokasa bila fouš.
manjakranjc@hotmail.com
07. 12. 2007 20.37
POP tv, zakaj ste izdali informacijo, saj veste da bo šlo veliko denarja v lastne žepe desničarjev, namreč pod Pahorjem in Ropom oz. levičarji bi isti znesek šel izključno na račun predsedovanja in tu ni nobenega dvoma .haha ;)