Slovenija

7 sestavin poloma: Juncker Bratuškovo gledal skozi rožnata očala, ker je potreboval žensko, ona se je premalo učila

Bruselj/Ljubljana, 10. 10. 2014 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Alenka Bratušek je bila na zaslišanju pred odbori "spektakularno slaba", ocenjujejo v Bruslju. A si bo svoj del krivde za polomijo moral pripisati tudi Jean-Claude Juncker. Potegnil je nekaj neposrečenih potez, najbrž največja napaka pa je bilo precenjevanje Bratuškove.

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Twitter/Natasha Bertaud
Neslavna kandidatura Alenke Bratušek za evropsko komisarko je Sloveniji prinesla toliko objav v evropskih medijih kot bi si jih najbrž prislužili le še, če bi se pri nas zgodilo kaj zares izrednega. Predstava, ki je njej odnesla komisarsko mesto, komisiji predhodnika Jean-Clauda Junckerja pa grozi, da bo morala na položaju ostati kakšen dan dlje, ker bi se lahko glasovanje o Junckerjevi ekipi prestavilo, še vedno buri duhove.

Med tistimi, ki so se lotili analize razlogov, zakaj je Alenka Bratušek končala med imeni kot so na primer Rumiana Želeva, Rocco Buttiglione in Ingrida Udre, katerih komisarska kariera se je v preteklosti prav tako končala že na zaslišanjih, je tudi eden najvplivnejših bruseljskih časnikov European Voice. Tudi v zadnjem zapisu so pričakovano kritični. Soavtor tokratnega članka Dave Keating Bratuškovi ni prizanašal že med samim zaslišanjem, ko je na spletu sproti komentiral njen nastop.

Pri EV njen bruseljski polom pripisujejo naslednjim sedmim faktorjem …

1. Katastrofalno zaslišanje

Razsodba odborov ENVI in ITRE o Bratuškovi v prvi vrsti temelji na njenem ponedeljkovem zaslišanju. Nekdanja slovenska premierka je bila tam „spektakularno slaba“, piše komentator. „Ob uvodnem nagovoru v angleščini je dajala vtis kot da fonetično pravilno izgovarja besede, ki jih ne razume. Za odgovarjanje na vprašanja poslancev je preklopila na slovenščino, a to k prepričljivosti ni dodalo skoraj nič. Vedno znova se je opravičevala, da se ponavlja in jasno dajala vtis, da najpomembnejše teme, ki bi jo naj obvladala – energetske unije – ne obvlada. Drugo polovico triurnega zaslišanja je bilo mučno spremljati, saj je klonila pod pritiskom, kar je bilo jasno vidno. Proti koncu je bil pred vsakim odgovorom slišen globok vzdih,“ so zapisali in dodali, da je Bratuškova po koncu predstavitve in potem ko je bila med sklepno besedo že na robu solz, odhitela iz dvorane, predvidena tiskovna konferenca pa je odpadla.

2. Bratuškova ni naredila domače naloge

Kot drugi razlog pri EV navajajo jedro težav Bratuškove – osnovna naloga komisarskih kandidatov je, da se na zaslišanje pripravijo. Bratuškova se očitno ni, ali pa se je slabo. „Komisarskim kandidatom so na voljo trenerji iz vrst osebja komisije in osebne ekipe. Medtem ko so se drugi kandidati pripravili dovolj, da so vedeli vsaj osnovne težave svojih področij in začrtane rešitve, pri Bratuškovi tega ni bilo. Krožijo govorice, da je zavrnila trenerje komisije in ni prebrala pripravljenega gradiva. Za razliko od drugih kandidatov septembra ni šla v Strasbourg in skušala navezati pristnega stika z evropskimi poslanci še pred zaslišanjem,“ pišejo v časniku, kjer kot napačno potezo razlagajo tudi odločitev Bratuškove, da njeno bruseljsko pisarno vodi vodja njenega ljubljanskega kabineta Jernej Pavlič: „Manjkajo mu evropske izkušnje in poznavanje evropskih razmer, da bi jo lahko ustrezno pripravil,“ menijo.

3. Junckerjeva odločitev, da jo predlaga za podpredsednico komisije

Evropski poslanci bi pomanjkljivosti Bratuškove veliko lažje prenašali, če bi bila nominirana „le“ za komisarko, menijo pri European Voiceu. Toda Jean-Claude Juncker jo je predlagal za podpredsednico Evropske komisije, s tem pa so prišla toliko večja pričakovanja. Biti podpredsednik namreč ni zgolj stvar prestiža ali nekoliko višje plače. Podpredsednik komisije je pooblaščen za nadzor skupine komisarjev, podpredsedniki komisije imajo resničen vpliv. Čevlji so bili zato veliki, Bratuškova pa jih ni zapolnila, ocenjujejo.

4. Juncker je na resor Bratuškove naložil dodatno breme

Še dodatna pričakovanja je Juncker na Bratuškovo naložil z nekaj drugimi nespretnimi potezami. Dodelitev okoljskega resorja malteškemu kandidatu je bila za marsikoga skoraj provokacija, saj gre za državo, ki se sooča s številnimi okoljskimi izzivi in to ne prav uspešno. Zelene pa je razjezil še z Miguelom Ariasom Canetejem, Špancem, ki goji ljubezen do naftne industrije, bdel pa naj bi nad podnebnimi spremembami. Zato je postalo toliko bolj pomembno, kdo bo bdel nad energetsko unijo in mu bo Canete pravzaprav podrejen. Večina je torej na tem mestu zato še toliko bolj videla močno osebo, potencialni čevlji Bratuškove pa so postali še večji.

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Reuters

5. Juncker si ni zagotovil dovolj žensk

Ko so države začele z nominacijami kandidatov in je začel Juncker preštevati moške in ženske, je hitro postalo jasno, da je slednjih veliko premalo. Na drugi strani pa so mu evropski poslanci žugali, da njegove ekipe ne bodo podprli, če v njej ne bo vsaj devet žensk, kolikor jih je bilo v komisiji, ki se poslavlja. Spolna uravnoteženost Junckerjeve komisije je postala stvar javne debate. Pri EV ocenjujejo, da se je na tej točki začela Junckerjeva pretirana promocija Bratuškove. Naenkrat je obelodanil, da ženske čakajo pomembne funkcije v komisiji. Očitno pa se je uštel, ko je tehtal težo kandidatk. Eno je dati podpredsedniško mesto kandidatki tipa Kristalina Georgieva, ki vstopa v svoj drugi komisarski mandat, je nekdanja podpredsednica Svetovne banke, med evropskimi poslanci pa uživa zaupanje in spoštovanje, drugo pa politični novinki Bratuškovi, ki se je ob tem tudi ni bila pripravljena hitro in učinkovito učiti. Ko je 10. septembra predstavil svoje komisarje, je Juncker dejal, da je Bratuškovo za podpredsednico imenoval, ker je nekdanja premierka in iz vrst liberalcev. Pomanjkanje ženskih kandidatk ga je namreč stisnilo v kot, njegova končna odločitev je bila slaba, so jasni v analizi European Voicea.

6. Juncker je podcenjeval volilni poraz Bratuškove in način njenega imenovanja

Stranka Bratuškove je na predčasnih parlamentarnih volitvah zbrala zgolj toliko, da je bilo dovolj za vstop v parlament, Miro Cerar pa je bil več kot prepričljiv zmagovalec. Za evropskega komisarja je imel svojega kandidata, a ga – ker formalno v času izbire kandidata ni imel v rokah nobene moči – ni nihče poslušal. Izbor kandidata je bil nato velika zmeda, za katero še zdaj ni povsem jasno, kako se je odvijala. Juncker se je te dogodke očitno (napačno) odločil ignorirati, ocenjujejo.

7. Nad Bratuškova je šla tudi protikorupcijska komisija, Juncker še kar nič

In beseda (morebitna) korupcija v Bruslju ni znak dodane vrednosti. Bratuškova se je izogibala uradni pošti KPK tako dolgo, da se je zaslišanje zgodilo, preden bi morala odgovarjati na očitke, pišejo. Bratuškova je sicer nato med zaslišanjem dejala, da KPK ni našla kršitev. S KPK pa so dan pred glasovanjem v Evropskem parlamentu sporočili, da so pravzaprav ugotovili navskrižje interesov.

Pri časniku zaključujejo z mislijo, da je Juncker vsekakor precenjeval talente Alenke Bratušek, ob analizi svojega sestavljanja komisije si bo zato moral priznati tudi več lastnih napak.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
12. 10. 2014 09.05
+4
Naj vas še enkat spomnim, Slovenija ni dolžna s svojimi tako malo prebivalci skrbeti za kvoto žensk , ki bodo službovale v Bruslju.....da smo si na jasnem !!!
krankenhaus
12. 10. 2014 07.57
-2
hudo se nam piše, če še v Bruslju sedijo nesposobneži. Junker je hotel met ob sebi feš deklino...
123Brnica
12. 10. 2014 07.21
+3
Alenka Bratušek je zelo naklonjena narodno osvobodilni vojni in velika nasprotnica narodnih izdajalcev. Je pravi domoljub. Zato je povsem razumljivo, da so narodni izdajalci proti njej uprizorili pravo vojno. Bratuškovi osebno je s tem bila napravljena škoda, toda za Slovenijo je bilo pa vse skupaj koristno. Narodni izdajalci so se čisto razgalili in postalo nam je jasno, kdo ruši Slovenijo. Lažje se jim bomo uprli. Seveda Fajonova ni narodni izdajalec, je pa oseba, ki jo poriva Pahor in misli, da je zato vredna več od ostalih. Erjavec pa si itak domišlja, kako visoko kotira, pri tem se pa ne zaveda, da je večino glasov za DESUS pridobila Mateja Kožuh Novak preko zveze društev upokojencev.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
12. 10. 2014 07.26
+3
ti pa si revček si slabši od bele garde!!vse tist kar delajo oni ti delaš enako se pravi si še slabši!! kar se alenke tiče je nesposobna alio je leva dasena sredinska zgornja spodna je nesposobna
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
12. 10. 2014 07.11
+2
kle je sam ena sestavina in to je alenka bratušek neizvoljena mandatarka samoklicana komisarka
zajebant2
11. 10. 2014 22.43
+6
ona se ni nikoli učila in se tudi nebo do zdaj so jo porivali naprej sedaj se je pa to končalo
cool1
12. 10. 2014 09.08
+1
.....žal je dobila za nagrado fajn službo v kabinetu g. Junckerja...!!
FIGEC
11. 10. 2014 22.11
+2
Junec bi moral navesti kak tehten razlog, zakaj bi morala komisarka biti ravno ženska. To je enako, kot če bi jaz na vso silo hotel, da mi generalko na Suzuki Banditu naredi baba. Ali pa položi elektriko v novi 10 sobni hiši. Kar ni mogoče in smiselno pač ni! Junec pa naj že počasi odgovarja za svoje butalske zahteve, navsezadnje tudi on zapravlja naše davčne denarce...
PošteniSlovenec
11. 10. 2014 20.56
+6
Res se je nedostojno in neprimerno naslajati ob fijasku Alenke Bratušek saj je gospa vendar tipična prava slovenka ki zna, zmore in se ugura čeprav v resnici ne zna, ne zmore in se ne bi smela vsiljevati.
kapljač1
11. 10. 2014 18.38
-1
Dejmo enkrat zavedno razčistit tisto o levakih in komunistih, drugače mislečih. Predvsem tisto, Tako se je nekoč v medijih izrazil vaš kardinal Rode; da je vernim Slovencem ideje potrebno "ubijat v glave", da bodo manj otožni . Pa vam zato nič ni prav jasno!
kapljač1
11. 10. 2014 19.44
+0
Najprej me zanima kaj to pomeni; "drugače misleči"- poznamo misleče , bolj ali manj misleče in nemisleče- "Drugače misleči" lej mi ne potegne . Ok lahk da se motim , da bi v državo prišli pa že marsovci pa nisem še nikjer zasledil, ki bi lahko mislili drugače kot ljudje že mislijo.
kapljač1
11. 10. 2014 21.49
+2
"Aha nimate jajac". Eh! Ste kot taki mali sitni "cvileči vandali", ki bi bili zgolj sposobni prevračat koše in kante za smeti . Zato ker se ti ne morejo branit. Se vam kdo postavi po robu in veste da ima "udov zadost da vas še "pretepe", pa vam "dol padejo še jajčniki". Mizernost pa že ni odlika.
LLxx
11. 10. 2014 17.16
+16
Rad bi čestital Bratuškovi. Dobre tri ure govort, pa nič povedat, to ni lahko.
korintos22
11. 10. 2014 17.18
-7
Je rekla v zapor in so ga zaprli! Kake tri ure. Hahahaha
LLxx
11. 10. 2014 17.19
+4
korintos povej Kako je uspelo zaslišanje Alenke Bratušek na lestvici od nič do Martine Valenčič?
Stratocccaster
11. 10. 2014 20.35
+6
Zdaj vsaj vidite, kakšni možganski trusti zapirajo politične nasprotnike v Sloveniji ...
korintos22
11. 10. 2014 17.09
-1
Krucifiks kak je sreda blizu, Alenka kaj si jim naredila?
Stratocccaster
11. 10. 2014 20.37
+3
ESČP vam bo uprizoril podobno zgodbo, kot je bilo zaslišanje AB v Bruslju...
kajak1
11. 10. 2014 16.22
+10
ta portal je tako rdec,da so mi izbrisali komentar,ko sem predlagal da je BRATUSEK za v Haag ne v BRUSELJ
RožleX
11. 10. 2014 16.57
+3
korintos22
11. 10. 2014 17.07
-4
FIGEC
11. 10. 2014 22.17
kajak1, meni so z zbrisanimi komentarji zabasali e-pošto, zato se ne sekiraj. Ne vedo točno kaj delajo, še manj pa, kaj ji čaka na koncu!
Jasnovidec Cosmos
11. 10. 2014 15.53
+5
Skorumpiranega in podkupljivega Junckerja je treba ravno tako vreči iz EU.Saj se pa že na začetku vidi kdo bi naj vodil eu.
korintos22
11. 10. 2014 17.10
-5
Čudno da SDS-ovci nimajo nobenega komisarja pa tak pošteni?!?
Stratocccaster
11. 10. 2014 20.39
+3
SDS ovci so zelo uspešno predsedovali EU, če si morda pozabil ...
Ecaf Koob
11. 10. 2014 14.19
+2
Bo pa zato Violeta poskrbela da se bo Junkerju in EK totalno zrolalo. Take mamo če so skoraj 70 let na oblasti komunisti. Evivo komunizmo ela liberta.
korintos22
11. 10. 2014 17.10
-4
Transformerji
11. 10. 2014 13.57
+6
... ona pa se je premalo učila ..... VSI tisti, ki so v politiko stopili s poklicno ali srednjo izobrazbo, čez neka let pa postali magistri ali doktorji, lepo vas prosim???? Nazive imajo zaradi denarja in položajev, ne pa zaradi pameti!
FIGEC
11. 10. 2014 22.22
Tudi Iztok Podbregar je v nekem trenutku pred imenom nenadoma začel nositi predpono dr. Le kako uspe nekaterim, da direkt s poklicne šole "začnejo dr.kati..."
dule100
11. 10. 2014 13.46
+2
Ko se star čok vname je hudir !
volek
11. 10. 2014 13.43
+8
Ja kaj se bo pa učila? Lahko se uči po 30 ur na dan pa ne bo nič kapirala.
korintos22
11. 10. 2014 17.08
+1
Pri Junckerju za 10.000 evrov na mesec? Hahahaha
Jasnovidec Cosmos
11. 10. 2014 22.08
Potem bi morala med nogami imeti zlato luknjo,da bi si zaslužila toliko plače.
kapljač1
11. 10. 2014 12.41
-3
Če niso krivi česa marsovci ali čarovnice so pa komunisti. Bojmo se neumnosti, govori že ljudski rek. Desni , predvsem Janšini, se z neumnostjo še pa hvalijo!!!!
fenix47
11. 10. 2014 12.55
+9
ne serji klanfe.....ne obtožuj ljudi, da so janšisti samo zato, ko napiše dejstva, ki jih ti ne vidiš...ni čudno, da tile tr...oobvaladujejo vse živo.....tud ti pripravi denarnico, neboš ušel njihovi igri........al si to priznal ali ne, pač dejstvo je tako in si nemoremo pomagati . Aja povej, če bi si tako arogantno samovšečnost lahko privoščili desni......Ne pozabi, da levi niso bili za osamosvojitev ( razen nekaj izjem......ampak ne mislit da stric iz ozadja, ta je bil šele proti in ta je ta dr....)..........
kapljač1
11. 10. 2014 12.58
-4
he, he Mi nič ni treba več reči , je dovolj da bralec poskuša razvozljat tvoj način komunikacije.. ( Samo lajanje v luno) .Kot da ste evolucijsko sto let za opicami.. in janšini se s tem še hvalite..
LLxx
11. 10. 2014 13.01
+6
kapljač1 .....odgovor Alenke Bratušek na vprašanje poslanke na zaslišanju za EU komisarko kako si predstavlja delo podpredsednice Evropske komisije: Sama bom koordinirala in usmerjala delo več komisarjev z enim samim CILJEM, da združimo naloge, da združimo CILJE s posameznih področij v enotno smer v enoten CILJ., aa Kar pa se tiče aa CILJEV, odgovornosti za doseganje CILJEV aa pa jaz mislim da je bolj pomembno kot to kdo bo za te CILJE odgovoren, da si zastavimo ambiciozne CILJE in jih vsi skupej aaa vsi skupej stremimo za temi CILJI da se jih aaa doseže
kapljač1
11. 10. 2014 13.05
-1
xgxx drži se izgovorjenega , če me že repliciraš Ti pa kot Tanko, Grims , Irglova vse drugo o čemer se trenutno ne pogovarjamo. (Zberi se malo..govora je o komunistih )
LLxx
11. 10. 2014 13.07
+7
kjapljač komuniste imaš v murglah, hočem ti samo povedati kakšno sramoto je naredila lažna magistra ne samo sloveniji obče ampak tudi tebi in meni
kapljač1
11. 10. 2014 13.10
-2
če ne bi blo komunistov bi janšini bili tiho. Tako kot sem dejal No se vsaj ne bi šli politike, ker to prepucavanje ni dovolj da bi špilali fuzbal . Še tam potrebuje igralec več pameti.
dule100
11. 10. 2014 13.48
+4
kapljač1, S čim se pa ti še pa hvališ ? S slovenščino se ne moreš !
kapljač1
11. 10. 2014 13.56
-2
"Moj brat ma pa večjega luleka kot ga ima tvoja sestra" dule100. Ko zmanjka vsebine, si desni začnete gledat pa luleke in potem sam še na njih visite, kot desetletni pobčki. Odrastite že!!! In tudi slina je zgolj prebavna tekočina ni namenjena temu da tolk pljuvate okol sebe.
kapljač1
11. 10. 2014 14.03
-2
In spet bodo za stanje v državi krivi komunisti in murgle. Za takšno politiko je dovolj, janšini desni, da imate društvo, planinsko zvezo ali konjeniški klub. Naprimer. Ne vem čemu vas direto plačevati iz davkoplačevalskega denarja. Veš kolk stanete državo in ljudi. Daleč Predragi ste glede na ponujeno, če prevedem. Problemi so namreč povsem drugod . Janša niti ni vedel, da imamo v državi svetovno recesijo, vedel pa je da imamo komuniste in murgle. Lej nismo vsi za vse, se eni vsaj ne bi šli politike.
Stratocccaster
11. 10. 2014 15.04
+4
Očitno jih levaki še niste dobili dovolj po nosu ....Le rinite naprej z glavo skozi zid in take zgodbe, kot je Alenkina, se bodo še ponavljale ...
kajak1
11. 10. 2014 16.26
+2
Saj so na dnevnem redu,sam mediji jih takoj potaflajo,ker so v levih rokah
kapljač1
11. 10. 2014 17.35
-2
Take in podobne zgodbe se nam pojavljajo od trenutka dalje ko ste se začeli deliti na leve in desne. Za časa socializma se niso delili , pa je že zato ljudem šlo dobro. Razdeljen in skregan folk je pogrutavščina desnih .Sovraštvo in sebe oklicanja kot drugače misleči. Drugi so pa levi Se bo počasi janša na zidu ornk sam sebe "razmazal", pol bo pa mir.
kapljač1
11. 10. 2014 17.53
-1
Janša je skočil v hrbet komunistom, ki so mu "dajali zize". " Kačo so redili na svojih prsih". Janša je skočil v hrbet Petrletu, ki ga je spravil v prvo vlado, da bi podprl Drnovška.. Pa je skočil v hrbet Pučniku, ki mu je dal možnost da se včlani v stranko , da bi sebe okronal. Pa je skočil v hrbet državi in državljanom , ki so mu stali ob strani , da bi se lažje cerkvi prodal. Zgolj Da bi preživel politično. Državljani skočijo pa sebi v hrbet, ker so slepi kot kure. Krivi so pa levi in po vsej verjetnosti komunisti! Nekdo drug pa mora bit kriv nesposobnim ( Bojmo s neumnosti govori že ljudski rek. Desni se z neumnostjo pa še hvalijo. Folk zamenjat pa ne moreš . Socializm se je držal ljudskega reka in je dal prednost pameti, sožitju , časti , ponosu . No vsemu temu kar danes ni , zato je takratna država tudi bila uspešna)
kapljač1
11. 10. 2014 18.34
-2
Dejmo enkrat zavedno razčistit tisto o levakih in komunistih, drugače mislečih. Predvsem tisto, Tako se je nekoč v medijih izrazil vaš kardinal Rode; da je vernim Slovencem ideje potrebno "ubijat v glave", da bodo manj otožni . Pa vam zato nič ni prav jasno!
fenix47
11. 10. 2014 11.03
+5
ja, to pa je sicer značilno za komuniste, ki so itak nastavljeni iz murgelj.....pa si to priznali ali ne ....še posebno mode......iz 24 kur......
kapljač1
11. 10. 2014 12.34
-4
Če niso krivi česa marsovci ali čarovnice so pa komunisti. Desni nas dnevno zavajajo in lažejo sej pa sami nočejo da vemo kje so pravi problemi. Bojmo se neumnosti govori že ljudski rek, desni se z neumnostjo še pa hvalijo. Ti so pravi fenomen. In vedno ko izgovorijo besedo komunisti vemo, da pojma nimajo.. in da zgolj trobijo, da niso čisto tiho..
kapljač1
11. 10. 2014 12.38
-3
Da ni blo kdaj komunistov, bi desni bili "gluhonemi", ja ne bi imeli kaj povedat, "Tesla na Nikolovo pika si". Še dober da majo tolk sape.. da lahk vsaj "vegitirajo".
Stratocccaster
11. 10. 2014 11.02
+7
Izbor Bratuškove je bila vezana trgovina, le da ona dogovora ni izpeljala do konca in Juncker ji po katastrofalnem nastopu ni mogel več pomagati.
24Ppkur
11. 10. 2014 10.44
+10
Najbolj ironično je, da za svoj polom krivi vse druge, razen same sebe ....