Slovenija

FOTO in VIDEO: Vrhunec ne bo odstopil, Slodej pa je prepričan, da bodo sledile ovadbe

Ljubljana, 03. 04. 2014 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./M.R./STA
Komentarji
480

Nacionalni preiskovalni urad preiskuje sume korupcije v zdravstvu. Osumljen je tudi direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, preiskujejo pa tudi družbo Medicoengeneering. UKC naj bi bil oškodovan za 448.000 evrov. Vrhunec pravi, da zaradi preiskav ne bo odstopil.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je danes opravil osem hišnih preiskav, ki so povezane z domnevno korupcijo v zdravstvu. Za čas prieskav so pridržali pet osumljencev, med njimi pa je tudi direktor ljubljanskega UKC Simon Vrhunec. Preiskovali so tudi družbo Medicoengineering in direktorico tega podjetja Tanjo Frantar Zabret, ki je bila prav tako pridržana, ko pa so bile preiskave končane, so vseh pet osumljenih tudi izpustili.

Pri preiskavah, ki jih usmerja ljubljansko okrožno državno tožilstvo, je sodelovalo 30 preiskovalcev NPU, pomoč pa so jim nudili ljubljanski kriminalisti.

Po besedah Roberta Slodeja z NPU kriminalisti preiskujejo prirejanje javnega naročila za servisiranje medicinske opreme, povzročena materialna škoda je ocenjena na 448.000 evrov. Preiskovalci sumijo, da je gospodarska družba javnemu zavodu poslala listine, na podlagi katerih je bilo pripravljeno javno naročilo, je danes pojasnil Slodej. Višina naročila je enaka znesku domnevnega oškodovanja ljubljanskega kliničnega centra.

Obstajajo utemeljeni sumi, da je predlagana vrednost nastala ravno na podlagi tega dokumenta. Vrednost tega naročila ni realna tržna vrednost. Predlagana vrednost javnega naročila je bila nato tudi uporabljena kot pogodbena vrednost med zdravstvenim zavodom gospodarsko družbo, medtem ko predhodno niso opravili nobene raziskave tržišča in niso pridobili nobenih konkurenčnih cen, pravi Slodej.

Robert Slodej je zvečer za oddajo Epilog izrazil prepričanje, da bodo v NPU glede današnjih preiskav spisali kazenske ovadbe in jih predali tožilstvu.

Dodal je, da je ista gospodarska družba v preteklosti v istem zdravstvenem zavodu opravljala isto storitev po bistveno nižji ceni. Bistveno pa odstopa tudi vrednost pogodbe v primerjavi s pogodbami za identično dejavnost, ki jih ima omenjena gospodarska družba sklenjene z drugimi zavodi.

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi lastne zaznave pred štirimi oz. petimi meseci. Preiskujejo tudi, ali se je kdo od preiskovanih tudi osebno finančno okoristil.

Po Slodejevih besedah so v preiskavi poleg odgovorne osebe zdravstvenega zavoda še odgovorna oseba komercialnega sektorja in odgovorna oseba za pripravo in izvajanje naročil tega zdravstvenega zavoda. Slodej je že zgodaj popoldne povedal, da pridržanih ne nameravajo privesti pred preiskovalnega sodnika. Zato so pridržanje odpravili, ko so za to prenehali veljati zakonski razlogi.

Sicer naj bi bili poleg že omenjenih dveh neuradno pridržani še soprog direktorice Medicongeneeringa Igor Zabret, pomočnik generalnega direktorja za komercialne zadeve v UKC Ljubljana Bojan Uran in vodja tega razpisa Karmen Tršelič.

Današnje operativne aktivnosti so del zbiranja obvestil o sumih kaznivih dejanjih v zdravstvu s strani delovne skupine  za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo.

Operacija
Operacija FOTO: Thinkstock

Notranji minister Gregor Virant je danes poudaril, da gre za hišne preiskave, ki se niso zgodile z danes na jutri. Za NPU in policijo je namreč preiskovanje korupcije v zdravstvu po njegovih besedah visoka prioriteta že dolgo časa. "To, kar se danes dogaja, je plod dlje časa trajajočega dela," je še povedal minister.

K sporni pogodbi kasneje sklenili aneks

Sporna pogodba, ki jo preiskovalci preiskujejo med UKC Ljubljana in Medicoengineering, in je bila sklenjena za dobo treh let, je sprva znašala 770.733,78 evra z DDV. Kasneje pa je bil k tej pogodbi podpisan aneks, ki je znesek pogodbe precej znižal.

Do sklenitve aneksa je družba za vzdrževanje 41 miz od UKC prejemala skoraj 21.500 evrov mesečno. Zdaj bo UKC Medico Inženiringu plačal le, če se bo miza pokvarila. Ura serviserja bo stala 55 evrov. Razlika bo sicer tudi v tem, da stara pogodba vključuje rezervne dele, v novi jih ni. UKC jih bo plačeval sproti, po ceniku.

Medicoengeneering in UKC sta se srečala že tudi na sodišču. Leta 2011 sta se na Okrožnem sodišču v Ljubljani poravnala glede posla nabave operacijskih miz. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, dogovorjeno pa je bilo, da bo Medicoengineering znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Afera operacijske mize se je začela leta 2002, ko so v UKC Ljubljana od predhodnika Medicoengineeringa, podjetja Aico-Med, za 1,1 milijarde tolarjev (okoli štiri milijone evrov) brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet, pri čemer naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev.

Vrhunec pravi, da ne bo odstopil

Vrhunec je za oddajo Epilog povedal, da zaradi teh preiskav ne namerava odstopiti s položaja. Pojasnjuje, da se preiskave lahko človeku zgodijo zaradi različnih razlogov. Hkrati je dodal, da je razpis trajal 42 dni, objavljen pa je bil v uradnem listu in tudi v evropskem uradnem listu. Na vprašanje, ali je bil razpis prirejen za Medicoengeneering pa neposredno ni odgovoril, dejal je le, da se je na razpis prijavilo le to podjetje.

Vrhunec je dejal, da ni osumljen, ker bi se z omenjeno pogodbo osebno okoristil, hkrati pa je dodal, da je preiskava potekala korektno, tako do njega, kot tudi njegove družine.

Pred preiskavami spremenili pogodbo

Iz UKC Ljubljana so danes zvečer potrdili, da so preiskovalci res opravili preiskave pri v.d. generalnega direktorja UKC in še dveh uslužbencih kliničnega centra. Dodajajo, da gre za preiskavo pri sklenitvi pogodbe o vzdrževanju operacijskih miz s podjetjem Medicoengeenering.

Kamlu po tem, ko je bila pogodba podpisana, so o tem spornem poslu mediji obsežno poročali. Med drugim tudi o tem, da imata UKC Maribor in splošna bolnišnica Celje za podobne storitve sklenjene pogodbe s precej nižjimi zneski. Ko so pogodbe primerjali, so ugotovili, da je v pogodbi UKC Ljubljana zajetih precej več obveznosti izvajalca.

Vrhunec je odredil tudi izredno interno revizije prejšnje pogodbe, ki pa bo zaključena v prihodnjih dveh tednih, sporočajo danes iz UKC Ljubljana. Poleg tega pa so v marcu z Medicoengeneeringu podpisali že prej omenjeni aneks.

Sporne reklame že umaknili

Duhove pa že nekaj časa buri tudi povezava Medicoengeneeringa in Vrhunca. Ko so pred časom za generalnega direktorja UKC Ljubljana ponovno izbrali Vrhunca, je to precej razjezilo predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina, ki je vladi požugal, da bo potrditev mandata pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji.

"Nekdo, ki snema reklame za razvpito podjetje Medicoengineering, ne bi smel niti pomisliti, da bo direktor najvišje zdravstvene strokovne institucije v Sloveniji," je takrat dejal Kuštrin.

V odzivu pa se je UKC dotaknil tudi te reklame. Sporočili so, da je bila Vrhunčeva izjava posneta ob zaključku obnove Kliničnega oddelka za hematologijo, ki jo je vodilo ministrstvo za zdravje in je projekt tudi financiralo. Vrhunec za svojo izjavo ni dobil plačila, trdijo v UKC in dodajajo, da je Medicoengeneering na zahtevo kliničnega centra to reklamo takoj umaknil s svoje spletne strani.

Zdravstvo - vir nepravilnosti?

Današnje preiskave so sicer le nov paket v okviru obsežnih kriminalističnih preiskav v zdravstvu, s katerimi so kriminalisti začeli konec lanskega leta zaradi suma kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril.

Takrat so med drugim pridržali več zdravnikov, med njimi štiri vodje oddelkov, dva kirurga ter nekaj  vodij lekarn in dobaviteljev zdravstvene opreme. Sumili so, da so javne finance oškodovali za več kot milijon evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WAUKA
04. 04. 2014 11.58
+0
Ja kdo pa je še odstopil v tej državi od tako bogatih jasli za nič dela in nič odgovornosti; pa če mu tudi luknjo v koleno izvrtajo. Zahteva referendum za priključitev k Avstriji , prej ne bo miru v Kleropostkomunizmustanu.
moare
04. 04. 2014 10.06
+6
Sramota! Vse to so zakuhali zdravniki, ki imajo Hipokratovo zaprisego. Ne vem, če ta zaprisega ne vsebuje tudi pohlepa po denarju in korupcije.
mulc113
04. 04. 2014 09.51
+3
Želim si gledati več takih ljudi, ki upajo pred kamero tako suvereno zagovarjati svojo nedolžnost.
mami 55
04. 04. 2014 09.47
+1
če jih ne bi pravočasno obvesti, da pospravjo obremenilne dokazebodo, bi jih taglavn "lobist" zemljarič na gobec !!!
25letluzerjev
04. 04. 2014 09.37
+3
Milijoni manjkajo, vse pa je transparentno in zakonito. Vrhunec pa pričakuje nagrado, sedaj , ko je bilo odkrito kriminalno dejanje, je hitro znižal ceno. Sedaj pa -BRAVO MI. Za bruhat.
obiskovalecsmetisca
04. 04. 2014 09.26
+5
Silvester Šurla @SilvesterSurla Leta 2003 sem v Magu razkril afero operacijske mize. Psi so lajali, karavana je šla dalje. Šele 11 let za tem hišne preiskave. Bantustan SLO
MICLA
04. 04. 2014 08.28
+3
to je smo mlatenje prazne slame,teli kriminalisti samo preiskujejo in jih nekaj zaprejo za en dan,kao da delajo nato jih izpustijo ,to je pa tudi vse samo stroški so pa ogromni.koliko ovadb in hišnih preiskav je bilo že v enem letu epiloga pa nobenega,po tej logiki kriminalistov sploh ne rabimo, sajsamo nam mečejo pesek v oči ,kot da nevem kako garajo.
BMWmunja
04. 04. 2014 08.20
Kaj ne bo odstopil? Vsi tako pravijo, potem, ko se nenadoma domislijo kakega pametnega, a za lase privlečenega izgovora, pa odstopijo vsi. De ja vu. In da ne pozabim..., adminu hvala za vso nepregledno množico izbrisanih komentarjev iz samo njemu znanih razlogov. Odpuščam, saj ne ve, kaj dela. Kaj te vem, kaj hudega se mu je v življenju zgodilo. Ne maram pa, da mi sere po elektronski pošti. Ali se to dogaja še komu drugemu? To je enostavno nadlegovanje...!
Cogo
04. 04. 2014 08.15
+1
Zakaj bi pa odstopil? Saj ima čisto vest! Bolj ko si pokvarjen večje svinjarije delaš lahko s čisto vestjo.
asteliks
04. 04. 2014 08.13
+1
Kdo pri nas pa še odstopi. Ne levi ne desni. VSI NEDOTAKLJIVI.
VSEZNALECno1
04. 04. 2014 08.02
+1
Koliko preiskav in nic efekta, ukc, jankovic, bancniki z malo preiskavami in celo nic obsodbami.....Dezela nedokoncanih zadev smo ocitno....
Timy15
04. 04. 2014 07.43
+14
Kakor v drugih državah bi tudi pri nas morali stvari pripeljati do zaslužene obsodbe in ne da se javnosti malo pokaže neko delo policije in tu se potem vse konča.S tem delajo samo nepotrebne stroške.Če bi ti protipravno pridobljeni začeli tudi vračati,bi bil denarja povsod dovolj.
dule100
04. 04. 2014 07.38
+0
Zakaj bi pa odstopil, saj je vendar ta levi !
general,,,****
04. 04. 2014 07.24
+0
V soboto zjutri letim v cabo...pa brez fovsije aja vi pa lahk greste za savo hehe
general,,,****
04. 04. 2014 07.27
+0
Pol pa nazaj v malibu pa cez dva dni letim v slo.pac sm.povabljen na poroko sm prica in grem predcasno v slo.drgac bi bil.v malibuju se do junija pa brez fovsije hehe
qwertzuio9
04. 04. 2014 07.14
+2
JA NEVEDNOST JE BLAŽENOST so vprašali cxgaLa odkod 120kg težak kos železa, ja otroci so prinesli domov, kaj pa ono vedo kaj je 120kg, on prime pa nese .......... vsaka podobnost z gornjim je zgolj slučaj!!!
hotchilipoper
04. 04. 2014 06.56
+18
Od korita se je pač težko poslovit
Berdem
04. 04. 2014 07.07
+3
Z zobmi se ga drži in ne ve, da bo imel kmet koline
cifur
04. 04. 2014 06.56
+9
sami lopovi v zdravstvu v gospodarstvu ........................................BANANISTAN
Angela Franko
04. 04. 2014 06.46
+17
Nevem kako si upa vsem v obraz lagati ne odstopit NAGNAT BI GA MORALI in to takoj naj ti ljudje ne besedičijo več vse je že noro vse se lahko naredi tudi spomeniki selahko postavijo in nič se ne zgodi !!!!
slophi
04. 04. 2014 06.29
+6
Praktično bi bilo nemogoče, da šef glavne zdravstvene ustanove ne bi bil upleten, a komllet zdravstvo ena sama korupcija.
hrast66
04. 04. 2014 01.45
+16
Zakkaj ne bo odstopil ? Vsi vodilni nočejo odstopiti s Pahorje na čelu ? Drži se jih zelo slab sloves. Po odstopu jm ne bi zaupali niti striženja žive meje. To čutijo!!!