95 odstotkov volivcev je samostojni in neodvisni Sloveniji reklo DA

Pred 22 leti se je za samostojno in neodvisno državo izreklo okoli 95 odstotkov udeležencev plebiscita, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mineva 22 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, volivci pa so odgovarjali na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država.

Plebiscita se je udeležilo okoli 93,2 odstotka volivcev. Okoli 95 odstotkov udeležencev je podprlo samostojno in neodvisno Slovenijo, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Rezultate so objavili 26. decembra in zato danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Slovenska zastava

(Foto: Miro Majcen)

Osrednja državna proslava je bila že v soboto. Premier Janez Janša je v govoru na državni proslavi dejal, da Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše. "Zato je seveda naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase in tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti in ne samo na papirju," je dejal premier.

Podpredsednica DZ Romana Tomc pa je v soboto na slavnostni seji DZ ob državnem prazniku dejala, da je bila enotna odločitev o samostojnosti izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti. V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1202
290ktober 27.12.2012 15:38:55
če bi veseli, da nam bo vladala Janšistična mafija bi bili 95% proti
Več komentarjev