95 odstotkov volivcev je samostojni in neodvisni Sloveniji reklo DA

Pred 22 leti se je za samostojno in neodvisno državo izreklo okoli 95 odstotkov udeležencev plebiscita, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mineva 22 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, volivci pa so odgovarjali na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država.

Plebiscita se je udeležilo okoli 93,2 odstotka volivcev. Okoli 95 odstotkov udeležencev je podprlo samostojno in neodvisno Slovenijo, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Rezultate so objavili 26. decembra in zato danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Slovenska zastava

(Foto: Miro Majcen)

Osrednja državna proslava je bila že v soboto. Premier Janez Janša je v govoru na državni proslavi dejal, da Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše. "Zato je seveda naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase in tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti in ne samo na papirju," je dejal premier.

Podpredsednica DZ Romana Tomc pa je v soboto na slavnostni seji DZ ob državnem prazniku dejala, da je bila enotna odločitev o samostojnosti izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti. V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1203
Slovenska vstaja 29.okt 27.12.2012 15:38:55
če bi veseli, da nam bo vladala Janšistična mafija bi bili 95% proti
 
Tonček Balonček 27.12.2012 10:33:02
"Dragi Slovenci, odkrito vam povem, niso še tisti pravi hudi časi, prišli bodo hudi časi...toliko revežev, toliko bogatašev, slovenska zemlja ne bo imela, kot jih bo imela tedaj. Ogromno tovarn bo propadlo, koliko vas bo brez kruha?"
"Tako daleč je prišlo pri nas, tako daleč je šla ta lažna demokracija: eni bogatijo, da ne vejo kam z denarjem, drugi pa so taki reveži, da niti za kruh nimajo."
Ivan Kramberger, mesec dni pred njegovo smrtjo 1992

Kramberger je bil vizionar in je že takrat slutil, kakšni so nameni komunistov v neodvsini državi Sloveniji! Upajmo, d abo AJnši ta proces uspelo zaostaviti, skupaj s Petričem, Viranto in Pahorjem mu bo zagotovo uspelo! Slaba banka, holding in še kaj so zagotovilo!
demokracija 27.12.2012 12:41:10
ha ha ha tonček ti pa si humorist_ tragik
Ira Sanctus 27.12.2012 22:17:58
... v kateri burleski si pa prebral zadnji del:
"Upajmo da bo Ajnši ta proces uspelo zaustaviti..."
Saj je ta buk se lj naredil največ škode.
Preberi si blog "Mikestone", pa ti bo jasno.
 
kiki1978 27.12.2012 10:32:47
sloveniji ni prihodnosti...zal mi je da je tako..vse bi lahko imeli..slovenija je zdaj kot neka njiva kjer ne posejes nic,a hoces ogromen pridelek..ja iz kje pa naj pride..izsusili ste to lepo drzavico do kosti...folku se pocasi trga v glavi,a to ni dovolj..ko bo folku zacel pokat film-e takrat bo mogoce kaj..in ne vidim ure da pride do tega..lep pozdrav in vesele praznike
MICLA 27.12.2012 08:40:53
pa nam je žal ker smo v 22 letih revni kot cerkvena miš ,usvai saj so pokradli celo slovenijo naš nesposobni sodni sistem ne deluje kradejo z lopovi vred vse je podkupljeno do danes za te lopove še ni bilo končnega sodnega epiloga samo nekaj kurjih tatov so obsodili tistim ki pa so kaj dokazali pa so itak dobili pogojne pa še tam so se pritožili. poglejmo kaj delajo župani posebno janković niti na sodišče ga ne pokličejo ali njegova sinova danes naredite plibiscit boste po videli kako smo enotni ,enotni bodo samo lopovi sodišča ,kriminalisti in vsa policija HVALA ZA TAKO SKROMPIRANO DRŽAVO.
 
Tonček Balonček 27.12.2012 08:39:10
Združita ans lahko le Peterle in JAnša!
demokracija 27.12.2012 12:42:44
V prvi JJ vladavini je zunanji dolg Slovenije zrasel iz 25 na 40 milijard
 
mark50 27.12.2012 00:06:23
Kar nekam trobijo o enotnosti . Danes sem že jerovška poslušal pri požarju in je tudi bulaznil da nas LE ENOTNOST lahko popelje naprej. HALOOOO ! VRNITE POKRADENO pa bomo šli naprej. NOBENE BESEDE o tem da je slovenija v tem stanju ZARADI POHLEPA IN KRAJE TISOČLETJA ! Ne pa zaradi delitve na leve in desne. To je kost narodu za glodanje. Ko so kazali na leve ( recimo desnica) češ držite lopove so SAMI OROPALI DRŽAVO. Najprej demos , nato pa 1.vlada JJ in sedaj bo dokončala še 2.vlada JJ ! seveda so levi tudi kradli da nebo pomote. Le malo majn očitno . Desnica s pomočjo vatikana pa je zajemala z veliko žlico in vse spremenila v SISTEM.
Pa nobeden ne PROBLEMATIZIRA. Kot da so se vsi sprijaznili z tem in da pač je blo kar je blo, zdaj pa bomo složno šli naprej v NOVE ČASE ! Mislim da bo narod KMALU zadeve postavil na svoje mesto. Prvo kar bi morali zahtevat na protestih je da zločini ( kar ropanje države in državljanov vsekakor je ) ne bodo ZASTARALI NIKOLI ! Če so hrvetje lahko tak zakon sprejeli bi ga morali HITRO še mi. In seveda poiskati kje je vsaj del denarja, Tudi če ga dobimo 10 % nazaj , ga bo precej in to bo dobro za HIGIJENO nove DRUŽBE ki bi MORALA ZRASTI na valovih PROTESTOV !
Tonček Balonček 27.12.2012 08:27:48
Enotni bomo šele. ko bo Janša izginil na smetišče politične zgodovine!
prpa24 26.12.2012 23:40:24
Vsi so pričakovali, da bo po padcu SZ in Juge zavladala vsesplošna demokratizacija in rast blaginje. 

Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Izkazalo se je, da so zahodne države državo blaginje vzdrževale zato, da so preprečevale radikalizacijo delavskega razreda v smeri idej socializma. Država blaginje je bila namreč koncipirana kot propagandno orodje, kot odgovor v smislu: glejte, kako smo boljši od tistih, ki se sklicujejo na socializem. 

Samostojnost smo oddali veliki Evropi za hlapca. Enotnost pa se meri med razklanostjo in razdelitvijo na posameznika. Politiki s proslavami zganjajo demagogijo z moralo,.. a odgovarjajo le Evropi, velekapitalu in cerkvi, odgovornost za ljudi, Slovenijo je pozabljena. Obstoja le še bitka za položaj med elito, ki omogoča krajo, življenje na račun raje, davkov,.. Borci pa morajo nastopati na proslavah!

In po 22 letih dokazov si demagog na mestu prvega ministranta dovoli govoriti o državi blaginje, o družbi, v kateri se bo razvila zavest, o sožitju, medsebojnem razumevanju in zaupanju. Ljudi na ulicah pa zmerja z zombiji,.. In javna televizija objavlja urnik maš za domovino. Prosim vas. Za vso to situacijo je v veliki meri kriv prvi med enakimi, ki je potreben temeljitega psihiatričnega pregleda. V takem stanju nikakor ne bi smel voditi države.
mark50 27.12.2012 00:10:10
Lepo si povedal.podpišem. Zombiji se mu bodo za zobe spravili. In zombiji se množimo malo hitreje kot pričakuje JJ !
tepee 26.12.2012 23:30:34
hočemo Krambergerja.......
YONSON 26.12.2012 23:43:27
crazy Czech Republic
Ira Sanctus 26.12.2012 23:08:08
Zek, Zek, Zek... zakaj se prepiraš z neznanimi ljudmi, ki so imeli lepšo mladost kot ti?
A je mogoče prisotna foušijica???
Vsak ima svoj pogled na zgodovino in se mi zdi, da ni lepo jamrat kako je bilo včasih. Ja bilo je hudo in tudi sedaj je vedno hujše. Še posebno, ko gre iz dobrega na slabo... pa tehnika in FB... a bi ne bilo lepše in boljše, če bi namesto pisanja teh vrstic sedli v kakšno klet in popili liter ali pa dva in eno zapeli... ???
zek 26.12.2012 23:20:50
Se sploh ne prepiram imam polno rit vsega -- SAMO RAZMIŠLJAM REALNO --- Naj mladi vedo da se v Jugi nista cedila med in mleko kot bi radi nekateri zavedli mlade
YONSON 26.12.2012 23:21:31
Nerabiš kakšnono klet ........ pojdi v armijo s lužit 15 mesecev vojaškega roka z presrano uniformo ,srbsko govorico USTAJ OSTAV USTAJ OSTAV pa ob 5 ih 3 Km vežbe vski dan . Maredao pa dobiš še le po 6ih mesecih
Tonček Balonček 27.12.2012 08:29:15
Zdaj imajo v Afganistanu italjansko komando v angleščini in se nažirajo z makaroni ter polento! Velik napredek! Je pa res, d akasirajo dobro! Verjetno pa ers spijo do kakšnih 9 dopolne!
srebrnibreg 27.12.2012 13:34:59
Mladi naj tudi vedo, da je bilo takrat dosti lepše kot je sedaj. Lahko so se brezskrbno izšolali in lahko so brez težav dobili delo. Za delo so tudi dobili pošteno plačilo, nihče ni upal storiti neplačevanja za pokojnino, za plačo si bseeno lahko nekaj dobil...
Ja, za lenuhe in lopove pa takrat res ni bilo lepo.
YONSON 26.12.2012 22:40:20
.Koliko let še ?

V slovarju tujk piše pod "lustracija" to da gre za rimsko slovesno religiozno očiščevanje ali pregled zemljiške knjige ali politična čistka. Recimo, da za vas ustreza tretja varianta. Beseda izhaja iz lat. besede "lustrum", ki predstavlja očiščevalne obrede. Torej želja je po očiščenju starih političnih struktur. Nisem najbrž edini, ki bi se s tem strinjal, ampak lepo vas prosim, čitajte zgodovino. Čitajte in berite! Kaj boste v tej zgodovini prebrali ? Kdo vse je bil vladar na teh tleh ? Rimljani, bila je Karantanija, pa malo so bili Iliri, Kelti, pa Napoleon, pa Hitler, potem komunisti (alias udbovci)... itd. Kdo je sedaj ? Ali smo sedaj mogoče mi šefi in gospodarji na svojem ? Odgovor je na žalost ne. Osebno se nisem udeležil volitev, ker pač nikogar nimam volit, po drugi strani je pa demokracija tako ali tako prevara. Še enkrat, gre za oblast manjšine nad večino. Interese preko udbomafije , komunajzerjv speckahle in še bi se našlo. Genocid v Sloveniji se je pa začel že leta 45. Mnogo pobitih Slovencev, mnogo izseljenih, mnogo uvoza č efurj -ev, itd. Sam osebno ne čutim nobene pripadnosti do tega naroda in do tega jezika.

Boste pomagali do tega cilja, ki bo zagotovil pravi preporod ali boste še naprej jedikovali kako vse vodi NATO, VATIKAN in kaj vem še kdo
Ira Sanctus 26.12.2012 23:13:13
Yonson a imaš probleme z č ef urji? A to niso ljudje? ...ali pa si ti popoln... če ti je tako hudo v Sloveniji in nimaš pripadnosti slovenskim koreninam: welcome to Canada, Australija, Argentina... svet je velik, zato ne najedaj nas zavednih Slovencev z svojimi frustracijami.
YONSON 26.12.2012 23:28:03
Tisti ki nočejo sprejeti domačih Slovenskih vrednot, naj zapustijo Slovenijo. Osnovno, če ljudje ne želijo biti Slovenci in ne želijo sprejeti Slovenskih kulture, lahko le odidejo. Če balkanci se ne strinjajo, če jim življenje v Sloveniji ne ustreza, imajo na razpolago svobodo odločitev, da našo državo zapustijo
Več komentarjev