Slovenija

Analitiki: Hrvatom lahko zagrenimo življenje. Erjavec po izgubi arbitra: DeSUS zadovoljen, da so upokojenci dobili regres

Ljubljana, 05. 08. 2015 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenija obžaluje odstop novega slovenskega arbitra v arbitraži s Hrvaško Ronnyja Abrahama, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Medtem ko v SDS menijo, da je Abraham Sloveniji povzročil dodatno škodo, analitiki menijo, da hujšega ne bo, da pa bi morala Slovenija zaostriti svoje poteze.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Primer Abraham
    03:29
    Iz SVETA: Primer Abraham
  • Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
    01:24
    Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
  • Iz 24UR: Odzivi na dogajanje okoli Piranskega zaliva
    00:51
    Iz 24UR: Odzivi na dogajanje okoli Piranskega zaliva
  • Iz 24UR: Slovenska politika zdaj neenotna
    01:10
    Iz 24UR: Slovenska politika zdaj neenotna
  • Iz 24UR: Odstop zaradi diplomatskih pritiskov?
    01:21
    Iz 24UR: Odstop zaradi diplomatskih pritiskov?
  • Iz 24UR: Odzivi s Hrvaške
    01:15
    Iz 24UR: Odzivi s Hrvaške

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen
Zunanji minister Karl Erjavec izgube arbitra še ni komentiral, dejal je, da bo "izjavo dal Cerarjev kabinat". Nato pa so ga novinarji 24UR vprašali, če lahko komentira zadevo kot predsednik DeSUSa. Na to pa je - pozor - odgovoril: "DeSUS je zadovoljen, da so vsi upokojenci s pokojnino do 750 evrov prejeli regres."
"Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže," so poudarili v kabinetu premierja Mira Cerarja v prvem odzivu na današnje sporočilo arbitražnega sodišča, da se je predsednik Meddržavnega sodišča Ronny Abraham, ki ga je Slovenija za arbitra imenovala prejšnji torek, v ponedeljek umaknil.

"Upamo, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija bo v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra," so še zapisali v kratkem sporočilu za javnost.

Odstop Abrahama obžalujejo tudi na zunanjem ministrstvu.  Hkrati so sporočili, da je Slovenija danes tudi po diplomatski poti zavrnila predlog Hrvaške o enostranskem odstopu od arbitražnega sporazuma.

Kot poudarjajo na MZZ, so bili o odstopu Abrahama obveščeni danes, in dodajajo, da razlogov za njegov odstop, razen tistih, ki so navedeni v današnjem sporočilu arbitražnega sodišča, ne poznajo.

Abraham je v odstopnem pismu zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, da bi to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da bi se s tem proces normalno nadaljeval.

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da ne more več sodelovati v procesu arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar arbitražnega sodišča.

Sodišče je zdaj v skladu z arbitražnim sporazumom Slovenijo pozvalo, naj v 15 dneh imenuje Abrahamovega naslednika, ki je bil za arbitra imenovan po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere.

Spet je na potezi vlada

Iz opozicijske NSi so sporočili, da odstop Abrahama predstavlja dodatne težave, ki so se začele z nezakonitim prisluškovanjem slovenskima predstavnikoma v primeru sojenja arbitražnega sodišča v Haagu o poteku slovensko-hrvaške meje in objavo teh prisluhov v hrvaških medijih.
Njihov poslanec Jožef Horvat, ki je hkrati tudi predsednik Odbora za zunanjo politiko  bo zato že jutri ponovno zahteval sklic zaprte nujne seje, na katero bo povabil tako predsednika vlade Mira Cerarja kot zunanjega ministra Karla Erjavca.

V SDS so se na Abrahamov odstop odzvali z več zapisi na Twitterju, kjer so na strankinem profilu spomnili na Erjavčevo izjavo, v kateri je imenovanje Abrahama označil za veliko zmago slovenske diplomacije.

Izjavo so v SDS pospremili s komentarjem: "Kratko je trajala."  Predsednik SDS Janez Janša pa je v enem od svojih objav na Twitterju premierju Cerarju - potem ko po njegovem vlada "ostaja brez partnerja v arbitraži, arbitra, ima pa Telekom" - sporočil: "Čas je za odhod. Skrajni čas." SDS-ov Miro Petek pa je na Twitterju zapisal, da nam je Abraham naredil še dodatno škodo, in še vprašal, kje so zdaj s komentarji vsi tisti, ki so ga te dni kovali v zvezde.

V ZaAB pravijo, da jih vlada pred imenovanjem arbitra ni seznanila s to odločitvijo in pri njej niso sodelovali. "Tudi zdaj je v rokah vlade, da reši nastali položaj in čim prej predlaga novega sodnika," je dejala predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

V vladni SD pa pravijo, da odločitev Abrahama spoštujejo. Da pa so tudi prepričani, da se zavezi obeh držav o Arbitražnem sporazumu ni mogoče enostransko odreči, zato pričakujejo, da bo nov arbitražni sodnik imenovan ter da bo arbitražno sodišče zaključilo svoje delo.

'Odstop Abrahama brez hujših posledic'

Analitik Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede meni, da odstop Abrahama ne bo imel usodnih posledic za delovanje arbitražnega sodišča.

"Sodnik Abraham je po mojem mnenju računal na to, da se bodo države obnašale odraslo, da se bo ena od držav, ki je pripeljala zadevo skoraj do vrelišča, ustavila pri svojih ukrepih. Ukrepi, ki jih je Hrvaška sprejela prejšnjo sredo in nato v četrtek, so šli v povsem obratno smer in mislim, da je enostavno ugotovil, da se 'te igre ne gre več'," meni Udovič in dodaja, da pač vsak sodnik lahko presoja po svoji vesti.

Odstop Abrahama po njegovem mnenju sicer ne bo prinesel nobenih "kataklizmičnih posledic". "Gotovo pa to pomeni še dodaten zaostanek v izrekanju sodbe oziroma v zaključku celotnega arbitražnega procesa," meni Udovič, a tudi dodaja, da bi bilo morda še bolje, da bi razsodba prišla po hrvaških parlamentarnih volitvah.

Po njegovem mnenju odstop Abrahama tudi ne pomeni nič posebnega za ostale člane arbitražnega sodišča. "Ostali trije sodniki, vsaj kolikor vemo, zaenkrat ostajajo, zdaj pa je čas, da Slovenija in Hrvaška imenujeta svoja nova arbitra in da sodišče nadaljuje delo."

"Za Hrvaško sicer vemo, da ga ne bo imenovala, torej ga bo v njenem imenu imenoval predsednik arbitražnega sodišča. V Sloveniji pa je vprašanje, kako se bodo verjetno odločile politične stranke po pogovoru s predsednikom vlade. Predvidevam, da bo predsednik vlade sklical posvet parlamentarnih strank in na podlagi tega se bodo odločili, kako naprej. Formalno bi sicer vlada lahko sama sprejela odločitev, a to ne bi bilo politično modro," je povedal.

Pred Slovenijo sta sicer dve možnosti - da imenuje svojega arbitra ali da prepusti imenovanje sodišču. Vprašanje tudi je, kaj bo Sloveniji svetovala njena odvetniška ekipa. "Osebno sicer menim, da bi bilo za Slovenijo najbolje, da tudi ona prepusti imenovanje arbitražnemu sodišču," je dodal.

Zagotovo pa odstop Abrahama po mnenju Udoviča ne pomeni nobenega udarca arbitražnemu sporazumu. "Menim, da je arbitražni sporazum veljaven in da Hrvaška na podlagi tega, kar so navedli v noti, ne more izstopiti, četudi se sklicuje na 60. člen dunajske konvencije o pogodbenem pravu," je dejal in menil, da bo zdaj sledila dolgotrajna bitka, ali arbitražni sporazum velja oz. ali bo odločitev arbitražnega sodišča legitimna in legalna.

Na koncu bo o tem verjetno znova razsojal nekdo tretji, po njegovem mnenju najverjetneje Meddržavno sodišče v Haagu. Abraham, ki je predsednik tega sodišča, pa s tem, ko je bil del arbitražnega procesa, pri razsojanju najverjetneje ne bo mogel odločati in se bo moral izločiti, je še razmišljal Udovič.

Opozoril je tudi na "medijsko vojno", ki zadnje tri tedne zelo intenzivno razgreva čustva na obeh straneh in je po njegovem mnenju problematična. "Četudi bi se sprejela kaka odločitev na politični ali pa na mednarodni ravni, bi jo bilo zelo težko uresničiti, če bodo glave zelo razgrete," je dejal.

Marko Pavliha
Marko Pavliha FOTO: Dare Čekeliš

Hrvatom lahko zagrenimo življenje ...

V luči pozivov, da bi Slovenija morala blokirati vstop Hrvaške v schengensko območje, je Udovič komentiral tudi zamisli, da bi zaradi hrvaškega odstopa od arbitražnega sporazuma morala Slovenija pod vprašaj postaviti tudi pristopno pogodbo Hrvaške z EU, ki jo je Slovenija ratificirala na podlagi arbitražnega sporazuma.

"Sicer nisem pravnik, a kot so me opozorili pravniški kolegi, ima Slovenija kot država, ki je ratificirala hrvaško pogodbo, tudi možnost, da jo razveljavi. Če je to mogoče, potem za Slovenijo pomeni, da Hrvaška od te točke ni več članica EU," je dejal.

"Slovenija sicer ne more vreči Hrvaške iz EU, lahko pa bi, če bi se za to odločila, povzročila cel kup nevšečnosti tako Hrvaški kot EU. Slovenski minister bi na primer lahko na zasedanju Sveta EU zahteval odstranitev hrvaškega kolega s seje, ker da Hrvaška ni članica EU. To bi potem lahko ponavljali na vseh svetih, delovnih skupinah in podobno. Verjetnost, da bi se to zgodilo, je sicer zelo majhna, vendarle formalno obstaja," je še dodal Udovič.

Profesor pomorskega prava Marko Pavliha pa ocenjuje, da se zdaj vrtimo v začaranem krogu, ker politiki v preteklih letih niso upoštevali opozoril, da so v podpisanem sporazumu tudi pasti. Prav tako niso reagirali na to, da je da je Hrvaška že takoj po ratifikaciji sporazuma ta sporazum kršila in da bi lahko že pred leti zahtevali izločitev hrvaškega arbitra.

"To kaže na našo nesamozavestno notranjo in zunanjo politiko. Zdaj imamo zadnjo priložnost, saj se mi zdi, da se tudi mednarodna javnost obrača nam v prid. Vidijo, kako neverodostojna partnerica je Hrvaška. Slovenija namreč ni edina država, s katero nima rešenih sporov," je opozoril.

Kot je še dejal za MMC, rešitev vidi v grožnji z blokado vstopa Hrvaške v schengensko območje, kar bi spodbudilo dogovor za pogajalsko mizo - ali dokončanje arbitraže ali pa obuditev sporazuma Drnovšek-Račan.

Tudi besedilo arbitražnega sporazuma namreč sodišču omogoča, da državama pomaga iskati prijateljsko rešitev. "Če bomo zdaj to zamudili, ne vem, kaj nam sploh še preostane - da verjetno vse skupaj zamrznemo za nedoločen čas." Rešitev situacije je namreč predvsem politična, pravno se lahko le malo kaj stori, je še dejal.

Pavliha še meni, da bi moral biti naš naslednji arbiter zagotovo Slovenec: "Če sem zelo konkreten, verjetno ni možnosti, da bi s takega mesta odstopil na primer Ernest Petrič."

V Bruslju še naprej spremljajo dogajanje

Dogajanje na relaciji Ljubljana - Zagreb še naprej pozorno spremlja tudi Evropska komisija, pravi tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva. Nakazala je še, da stališča komisije ostajajo nespremenjena.

Kot je sporočila Andreeva, je Evropska komisija vzela na znanje odločitev Abrahama, ki ga je prejšnji teden za arbitra imenovala Slovenija. Prav tako so vzeli na znanje zadnjo izmenjavo stališč med premierjema obeh držav, Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem.

"Evropska komisija podpira in vzpodbuja dialog med obema stranema, da bi našli skupno rešitev," je še zapisala Andreeva, hkrati pa dodala, da se je Evropska komisija v zvezi z arbitražo med Slovenijo in Hrvaško intenzivno oglašala predvsem prejšnji teden.

Tedaj je Evropska komisija podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča, za katerega v Bruslju ne vidijo prave alternative, glede hrvaške odločitve o odstopu od arbitražnega sodišča pa je izrazila obžalovanje, a hkrati tudi "spoštovanje demokratične odločitve Hrvaške". Prav tako je Evropska komisija izrazila pripravljenost posredovanja med državama v podporo arbitraži.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1982)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
07. 08. 2015 09.54
+0
Te zadnje Ustaške pesmi in ikonografija ob proslavi obletnice "Oluje" mi dajo misliti. Čas je, da se začnemo pripravljati na najbolj črne scenarije tam spodaj. Kot sem ze večkrat napisal je bio povabilo NDH v zvezo NATO naša največja varnostna VELEIZDAJA.... Kdo nas bo poslej z garancijo varnosti ščitil pred 3x močnejšo krvoločno sosedo ?
wolfterier
07. 08. 2015 10.05
+1
Izdajalca sta Sekolec in Drenikova,to je jasno...Sekoleca je predlagal Tirk,tudi to je jasno...torej...
Jimi1
07. 08. 2015 09.44
-1
Hmmm, pri vsemu se kot kaže premalo zavedamo zgodovinskih dejstev, da je NDH bila okupator na območju Slovenije tja preko Brežic in Mokric. Da je v Jesenovcu med 2ww končalo življenje preko 4000 Slovencev, požgane Metlike ob vdoru črnih Učiteljev preko meje, takratnih pobojev civilistov na našo stran.... Volk kože ne menja, "odlične sosede" imamo. ... Veleizdaja je, da se naša politika teh dejstev uradno niti ne zaveda....
wolfterier
07. 08. 2015 10.03
+1
Izdajalca sta Tirkova Sekolec in Drenikova,ali ne...
SlikaBrezOkvirja
06. 08. 2015 15.09
+11
Slovenija je verjetno edina država na svetu, ki ima za zunanjega ministra pajaca, ki niti R ne zmore izreči kot se spodobo... Karlo naš se samo puza od ministrstva do ministrstva, pobira lepo plačo in zmeraj sili v koalicijo, da ima zagotovljene nefleksibilne volilce, ki jih fopa s praznimi obljubami in nekimi navideznime ne-posegi v pokojnine medtem, ko ti isti senilneži komaj živijo, da on lahko pospravlja lepo plačo...sramota za Slovenijo in sramota za vse, ki ste ga kdajkoli izvolili...mene osebno še najbolj spominja na kondorja, ko vidim to faco, se pravi mr.ho.vi.na.rrrrja z zavitim kljunom...
Jimi1
07. 08. 2015 09.49
+2
Dober opis stanja.... Ta je največja škodljiva nesposobnost, ki je kdaj bila v politiki te zavožene drrrrržave. Sploh pa to njegovo izkoriščanje popolnoma degradiranih upokojencev in nesposobneževo molženje proračuna in ministrovanja nedostojneža na vseh funkcijah katerim mentalno ni niti najmanj primeren me že ves čas silijo na bruhanje... Toliko o politični higieni in njegovi primernosti....
sinhron
06. 08. 2015 14.57
+10
Erjavec mora nemudoma odstopiti in DESUS si naj izvoli novega kredibilnega predsednika in ne tega , ki samo nekaj grozi če gre za vladne koalicije v mednarodnem pogledu pa je čista nula , za upokojence ni naredil nič , ker ni niti sposoben predlagati pošteno pokojninsko reformo ali vsaj pošteno razmejitev upokojencev po doprinosu v pokojninski sistem v času zaposlitve !!!!
JE-BI-GA
06. 08. 2015 14.28
+15
Pajac Khorl sramota za Slovenijo. v Belgijo se naj pobere. če so ga tam to naučili !!!!
BULDOH
06. 08. 2015 13.03
+17
Ričko je upokojencem znižal penzijo najmanj 20%-zdaj pa je zadovoljen, da so dobili regres......
cmer?ek5
06. 08. 2015 14.25
+6
franz1988
06. 08. 2015 12.58
+12
Ni važna zunanja diplomacija ampak upokojeništvo in penzionarjenje.
JE-BI-GA
06. 08. 2015 12.56
+14
Svetnika Urjavca Khorla v arest, še prej mu zavezat usta, da ne bo čivkal.........................
Jimi1
07. 08. 2015 09.57
+1
Vsak papagaj zna RRRR izgovoriti, samo slednji večni nesposobni prisklednik NE !
Transformerji
06. 08. 2015 12.55
+16
G. Erjavec, sem že nekaj let upokojenec, pa vsa mnogo več let gledam na političnem parketu, kjer vedno poskrbite, da ste v koaliciji. Priznam, sit sem vas! Pa taka izjava nesposobnega pokvarjenega politika: arbitraža ga očitno ne zanima, je pa vesel, da so upokojenci doobili regres. Vaša sposobnost, kot dolgoletnega člana parlamenta bi bila: da bi bile najnižje plače z regresom vred vsak mesec, tako kot regres za upokojence!
morjeblata
06. 08. 2015 13.19
+6
wolfterier
06. 08. 2015 15.30
+5
Vedno najde čas,da pove kakšno neumnost.
silberblack
06. 08. 2015 12.44
+2
Tako je, Hrvaška ni primerna država za EU pa še katera ne, mogoče tudi mi ne. POleg tega Hrvaška in Srbija še vedno slavijo zmago nad nedolžnimi in vsaka po svoje prikazujejo Srebernico, v sodelovanju z EU državami in ZN, zato je pričakovati, da bo o Piranskem zalivu odločeno v skladu z interesi EU; torej smo Piranski zaliv že izgubili!
korintos23
06. 08. 2015 12.20
-2
A je to hrvaški portal?
snifff
06. 08. 2015 12.20
+2
Najbolje da začnemo na kolpi dvigat 5m zid ob meji s Hrvaško.
morjeblata
06. 08. 2015 12.15
+12
OMG ! Tale Korl... Najboljše bi bilo , da ga podarimo v dobrodelne namene . Na primer za poizkusnega zajčka pri testiranju novih zdravil za starostno demenco . Tako bi bila od njega vsaj kakšna korist .
korintos23
06. 08. 2015 12.19
-4
morjeblata
06. 08. 2015 12.23
+8
chucknorris
06. 08. 2015 11.52
+20
ŠE VEDNO PA JE DOVOLJ BEDAKOV, KI VOLIJO DESUS. ZA KOZLAT !
butalistan
06. 08. 2015 11.29
+13
bom napisal takole! V KATERI UREJENI DRŽAVI V EU , OZIROMA V KATERI UREJENI DRŽAVI SO SPLOH UPOKOJENCI KOT STRANKA V PARLAMENTU! TA OSEBEK JE NAREDIL ŠKODE PAR NASLEDNJIM GENERACIJAM, Z NAMENOM DA LASTNIM PRIVILIGIRANCEM ZAGOTAVLJA NEZASLUŽENE POKOJNINE!
tetapehta 5
06. 08. 2015 12.36
+9
TOČNO TAKO,TA OSEBEK BI MORAL ŽE KEDAVNO NA SMETIŠČE.......
dule100
06. 08. 2015 11.23
+3
Genialno, šah mat v dveh potezah ! Silaža !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ROMELS
06. 08. 2015 11.13
+10
Ta DESUS je naredil ogromno škode novim upokojencem z zmanjševanjem pokojnin in na ta način ohranil svoje privilegije. Vse te akterje je potrebno razgnati in tudi njim primerno zmanjšati pokojnine.
cmer?ek5
06. 08. 2015 11.20
+8
tetapehta 5
06. 08. 2015 12.41
+6
ERJAVEC-NESPOSOBNEŽ,NAREDIL VELIKO ŠKODE ZA UPOKOJENCE Z NIZKO POKOJNINO
nekdo17
06. 08. 2015 10.49
+21
Od Erjavca sem pričakoval točno takšen odgovor, kot ga je dal. Vsi vemo, da je Erjavec sposoben povedati približno 2-3 vezane stavke na temo upokojencev, oziroma pokojnin. O vsem ostalem (strategija zunanje politike, gospodarska vprašanja, strateška podjetja države, zmanjševanje števila nezaposlenih,...) pa ne pove nič, ker pač nič ne ve in ga tudi ne zanima. Je pa našel odlično 'tržno nišo' - da se 'kao bori' za upokojence. Pri tej izbiri je pa močno 'nadmudril' Jelinčiča - ta je moral za vsake volitve najti novo 'tržno nišo' (južnjake, Rome, cerkvene gozdove,...). Sem mnenja, da je DESUS tipično populistična stranka, katera se 'bori' kvečjemu za ohranjanje privilegijev nekdanjih priviligirancev - nič več in nič manj.
LOPOVEpredZID
06. 08. 2015 10.56
+2
samo dejstvo je, da bi nam zelo zelo prav prišel sedaj Jelinčič z svojim stavom o tej temi....on bi lahko zaprl usta vsem z svojimi zemljevidi starimi!!!
Duhec0012
06. 08. 2015 10.34
+1
Ko so Abrahamu njegovi povedal kako Slo mutijo... se je umaknu. Haha.... Zid dobi vse na pladnju.
ROMELS
06. 08. 2015 10.27
+14
Kakšna primerjava, regres z arbitražo. Takoj na psihiatrijo z prizadetimi.
cmer?ek5
06. 08. 2015 11.22
+7
Kapa 1000 € "penzije",,lol jih lepo farba,,takoj ga nagnati,,!