Slovenija

Pod drobnogledom Anonymousa tudi Slovenija

Ljubljana, 30. 01. 2012 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan/M.M.
Komentarji
594

Anonymous je zagrozil slovenskim oblastem, v Ljubljani in Mariboru pa se pripravljajo na proteste. Zaradi Acte se krešejo mnenja tudi na državni ravni. Na gospodarskem ministrstvu trdijo, da so pri pripravi aktivno sodelovali na Uradu za intelektualno lastnino, njihov direktor Žurej pa je drugače razumel njihovo vlogo.

Bojim se, da bomo imeli tudi pri informacijskem pooblaščencu zaradi tega mednarodnega sporazuma, ki je bil res podpisan v popolni tajnosti (in tega ne odobravam), več dela. Pričakujem razsodnost Evropskega parlamenta. Še je čas. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

Na Poljskem so se tako odvili množični protesti proti Acti, demonstracije pa se obetajo tudi v Sloveniji. Ustanovitelji skupine 'STOP ACTA /protest proti Acti tudi v Sloveniji' na družbenem omrežju Facebook poudarjajo, da sporazum ogroža človekove pravice in svobodo interneta. Opozarjajo na posledice, med katerimi bo cenzura in nadzor. Po njihovem mnenju je bil postopek sprejema sporazuma nedemokratičen. Pozvali so k protestom v soboto, 4. februarja, od 12. do 15. ure na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Udeležbo je potrdilo več kot 5000 uporabnikov Facebooka.

Se pa je na spletni strani YouTube pojavilo sporočilo aktivistov Anonymous, ki so slovenskim oblastem zagrozili z napadi na vladne spletne strani. Prav tako so pozvali k protestom v Ljubljani in Mariboru.

Za uveljavitev Acte je sicer potrebna še ratifikacija v Evropskem parlamentu in v parlamentih držav članic. Evropski parlamentarci naj bi ga obravnavali v prvi polovici letošnjega leta, po oceni Evropske komisije bi bile ratifikacije na nacionalni ravni lahko tudi še letos. Ratifikacija sporazuma letos zaenkrat ni predvidena v zakonodajnem programu slovenske vlade, pa so pojasnili na slovenskem gospodarskem ministrstvu.

Na Poljskem je podpora Acti sprožila množične proteste. Preteklo sredo zvečer je na ulicah Krakova in Vroclava proti sporazumu protestiralo okoli 20.000 ljudi.
Na Poljskem je podpora Acti sprožila množične proteste. Preteklo sredo zvečer je na ulicah Krakova in Vroclava proti sporazumu protestiralo okoli 20.000 ljudi. FOTO: Reuters

Kdo je v našem imenu podpisal Acto?

V imenu Slovenije ga je podpisala veleposlanica na Japonskem Helena Drnovšek Zorko, mnenje, da ga Slovenija podpira, so kot pristojni izdali na gospodarskem ministrstvu.

Čeprav naj bi bil skladen z evropsko zakonodajo, na gospodarskem ministrstvu ne izključujejo možnosti, da bi bilo treba dopolniti oziroma spremeniti evropske in posledično nacionalne predpise. Prav tako zanikajo očitke o tajnosti sprejemanja, "saj je slovenska vlada 22. septembra lani obravnavala sporazum in sprejela pozitivno stališče do podpisa, parlamentarni odbori so ga obravnavali oktobra", torej naj bi bila javna obravnava.

Po njihovih trditvah so pri pripravi Slovenije na podpis sodelovali tudi na pravosodnem in finančnem ministrstvu ter na Uradu za intelektualno lastnino: "Predstavniki urada, kot ostala ministrstva (ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za finance, ministrstva za gospodarstvo), so bili v delo vključeni preko različni delovnih skupin sveta (avtorsko pravo, carinska delovna skupina, za kazensko pravo)."

Žurej: Nismo podali uradnega stališča

Jurij Žurej meni, da je Acta nedvomno korak naprej pri zaščiti intelektualne lastnine, a se ne strinja s postopkom sprejema.
Jurij Žurej meni, da je Acta nedvomno korak naprej pri zaščiti intelektualne lastnine, a se ne strinja s postopkom sprejema. FOTO: POP TV
Urejanje intelektualne lastnine je nujno in potrebujemo nova pravila, le-ta pa morajo nujno upoštevati tudi ostale svoboščine in pravice državljanov. V konkretnem primeru država ni upoštevala lastnih pravil sprejemanja pravil in sodelovanja državljanov pri nastajanju pravnih aktov in stališč RS, s čimer smo se pridružili pri konkretnem aktu številnim državam, ki so pozabile na temeljne principe demokracije, kar je slaba popotnica takemu aktu. Jurij Žurej

Direktor Urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej se strinja, da je akt potreben in da je potrebno zaščiti intelektualno lastnino, "vendar pa posegi ne smejo biti prekomerni in se sorazmernost posegov lahko določa le v sodelovanju vseh ustreznih strokovnjakov in deležnikov".

A zatrdil je, da "sam kot direktor urada za intelektualno lastnino nisem seznanjen, da bi obstajala znotraj države delovna skupina (avtorsko pravo, carinska delovna skupina, skupina za kazensko pravo), v katero bi bili glede Acte vključeni predstavniki urada. Urad tudi v zadnjih dveh letih uradno ni nikoli sodeloval na nikakršnih delovnih telesih, vezanih na Acto."

Sestankov s področja avtorskega prava se v tujini udeležuje le v minimalnem obsegu in vsebina sestankov, ki se jih je udeležil v zadnjih dveh letih, ni bila Acta. Poudaril je, da na uradu tudi ni dobil teksta, ki bi šel v potrditev vladi, in ni dobil zahteve, da bi podal uradno stališče glede teksta.

"Urad oziroma zaposleni na uradu so sicer dobivali posamezna vprašanja glede vprašanj iz svojega delovanja s strani ministrstva, in sicer Andreja Piana, ki je bil zadolžen v Sloveniji za navedeni akt. Vendar pa urad ni bil udeležen ne pri pisanju teksta kakor tudi ne pri usklajevanju teksta ne v Sloveniji in ne v tujini. Urad tudi sicer dobiva številna strokovna vprašanja, vendar pa to ne pomeni, da s tem sodeluje pri pisanju teksta, pogajanjih ali kakor koli drugače," je pojasnil Žurej.

Urad za intelektualno lastnino prevzema odgovornost za svoja mnenja, ne more pa prevzeti odgovornosti za stališča Slovenije, saj jih ni sprejemal in ne ve, kakšna so bila, in ni usklajeval celotnega postopka. Urad je podal stališča zgolj glede zahtev, ki so mu bila posredovana. Jurij Žurej

Po njegovem mnenju ni primeren "takšen netransparenten način sprejemanja strokovnih aktov". Moti ga, ker ni bilo delovnih skupin, ker ni pisne dokumentacije predlogov, ker ni osebne odgovornosti udeležencev. "Hkrati pa je nejasno, katere interesne skupine in posamezniki so dejansko dajali predloge in kdo je bila oseba, ki je odločala, kaj so konkretna stališča Slovenije oziroma kaj se bo upoštevalo in kaj ne ter zakaj takšna stališča." Moti ga tudi pomanjkanje sodelovanja Urada informacijskega pooblaščenca.

Urad je avgusta lani sicer poslal mnenje na gospodarsko ministrstvo, da nimajo pripomb k predlogu stališča k predlogu sveta o Acti. Iz predloga namreč izhaja, da Acta ne terja spremembe slovenskih predpisov in nima vpliva na proračun, so zapisali. A, kot je poudaril Žurej, uradnega stališča niso podali.

Na gospodarskem ministrstvu so v odzivu zatrdili, da je bil urad v vseh fazah usklajevanj in odločanj glede kandidature Slovenije za Center za arbitražo in mediacijo korektno vključen in vabljen na vse sestanke, a se jih ni vedno udeležil. "Urad je pripravil tudi vsebinsko argumentacijo za kandidaturo za center, ki jo je potem vlada tudi potrdila. V proces usklajevanja za kandidaturo so bili vključeni vsi ključni resorji, ministrstvo za gospodarstvo z uradom za intelektualno lastnino, ministrstvo za pravosodje ter služba vlade za razvoj in Evropske zadeve. Torej njegove trditve o nevključenosti urad v omenjene procese ne držijo," so sporočili in dodali, da tudi ne držijo očitki o neurejenosti delovanja na ministrstvu za gospodarstvo.

Acta ni usklajena s slovensko Ustavo

S pravosodnega ministrstva so sporočili, da so pri vsebini sporazuma Acta sodelovali le pri pogajanjih glede vsebine, ki se nanaša na izvrševanje kazenskopravnih ukrepov, kot so kazni, odvzem, zaplemba in uničenje.

Ugotovili so, da vsebina s področja kazenskega prava ne spreminja evropskega pravnega reda, ker je zakonodaja Evropske unije že znatno naprednejša od veljavnih mednarodnih standardov, ki so v Sloveniji že sprejeti v Kazenskem zakoniku. "Z našega vidika so bila pogajanja glede predloga Acta, ki so se torej nanašala le na področje znakov kaznivih dejanj, uspešna, saj so bili znaki kaznivih dejanj (nova kazniva dejanja) med pogajanji črtani."

Na pravosodnem ministrstvu poudarjajo, da Acta ne sme posegati v določbe slovenskega pravnega reda, ki dokaj močno varujejo pravice do zasebnosti, zlasti komunikacijske zasebnosti in svobode komuniciranja, informacijske zasebnosti in pravice s področja svobode izražanja iz Ustave. Zato nameravajo pri morebitnih razpravah o morebitni ratifikaciji Acte zastopati stališče o strogem preverjanju skladnosti s slovenskimi zakoni in Ustavo.

Zunanje ministrstvo: Veleposlanica ni podpisovala na svojo roko

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da ne oni ne veleposlaništvo v Tokiu nimajo pristojnosti za spremljanje tematike, ki jo obravnava Acta, zato ni sodelovalo pri njegovem usklajevanju in sprejemanju. Veleposlanica jo je le podpisala, in sicer v skladu z navodilom in pooblastilom vlade po predlogu ministrstva za gospodarstvo, kot uradna predstavnica države na Japonskem in ne na svojo roko.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

ACTA - Anti-counterfeiting Trade Agreement

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (594)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Herbaj
03. 02. 2012 19.49
-2
Dragi avtorji članka. Nekako mi ni jasno kaj pišete neumnosti. Anonymous je vzela Slovenijo pod drobnogled? Poglejte si dejansko kak video, ne pa neumnosti pisat. Anonymous je lahko VSAK posameznik. Zato sploh lahko delujejo. Vsak, ki hoče bit \"kul\" je praktično Anonymous. Prav tako avtor tega videa, ki je slovenc in nikakor ne idejni ustanovitelji Anonymousa. Napad je itak farsa, ki pa žal niti ni dosegla namena. Aja... Tolažite se torej z Mcafeejevo objavo, da zdej smo pa varni? Na žalost smo \"varni\". Ker smo ovce. O tem je že Cankar pisal. Itak tudi, če se ACTO sprejme, se ne bo popolnoma nič spremenil. Sam politi se bojo bolj kul počutl, ker so upošteval idejo nekoga drugega.
DOLENC1991
02. 02. 2012 21.15
+2
NAROD ZBUD SE!!!! ZBUD SE!!!!!!
slo114
31. 01. 2012 12.17
+1
važno da je 'penis' žaljiva beseda
Allen77
31. 01. 2012 12.15
+4
Dobro kar se filmov tiče ni velik problem, tudi včasih brez interneta si dobil film ga pogledal. Če ne pa dobri stari Pop tv in kanal A. Problem je bolj kar se izobraževanja tiče. Danes na tem področju enostavno ne gre!
Swashta
31. 01. 2012 11.03
+11
Je pa resnično zanimivo gledati, kako sedaj nobeden od vpletenih noče biti krivec. Kar na enkrat nobeden ni sodeloval, nobeden ni vedel za kaj se gre, vsi nedolžni, nobeden kriv? Mislim, da se točno ve, kdo je bil odgovoren za ta sporazum, kdo je koordiniral stvari in kdo je prižgal zeleno luč. Če so to storili zaradi nekompetentnosti, potem naj dobijo knjižice, saj na tako odgovornih delovnih mestih nimajo kaj početi. Če pa so to storili iz 'višjih vzgibov', potem naj jih vzame protikorupcijska komisija v precep, ravno tako pa naj se z njimi ukvarja tožilstvo. Ampak zaboga naj že enkrat nehajo delati bedake iz nas in pred našimi očmi igrati gnilo jajce. Naj prevzamejo odgovornost, stopijo pred javnost in priznajo svojo napako - ali pa nam razložijo, zakaj ta napaka po njihovo ni napaka.
nik500
31. 01. 2012 10.47
+1
Ta oseba je podpisala ACTA sporazum. Helena Drnovšek Zorko, slovenska veleposlanica na Japonskem, ki je v imenu Slovenije v Tokiu podpisala sporazum ACTA, je poslala javno pismo, v katerem zatrjuje, da je bila zevedena in da podpis obžaluje.
Swashta
31. 01. 2012 10.52
+3
Ta gospa nima kaj obžalovati. Ona je zgolj opravila svojo dolžnost in nima popolnoma nobene pravice zavrniti podpis, če ji je vlada tako naročila. Krivci so drugje - naj stopi Gaspari pred kamere pa pojasni, če on kaj obžaluje - ali so tudi njega naplahtali nižji uradniki, da se gre zgolj za nepomemben trgovinski (ne)sporazum?
modrook
31. 01. 2012 10.43
+6
ta (stara) vlada mora spokati čiprej ker samo škodo delajo... veleposlanico na japonskem pa takoj zamenjat... tile modeli hitro pozabijo da so "oni" na naši plačilni listi, ne pa obratno...
moncy84
31. 01. 2012 10.37
+1
PRAVILNO!!!!!!!!!!
Domen Dolenc 1
31. 01. 2012 10.18
+6
po filme v videoteko, po možnosti dobiš spraskan dvd, da se ga niti ne da pogledati, plačaš pa kot murči. mi pa gre na ko...nje, ko plačuješ internet+tv+telefon 60 eur, imaš 100 tv programov, na kaerih ni totalno nič! imam pa osnovni paket! 100 eur mesečno pa ne bom plačeval, še za videoteke in ostale bedarije!
Jure Herer
31. 01. 2012 10.05
+6
Možgani so lastna marihuana; December 2004; Znanstveno Ameriški Magazin; napisal Roger A. Nicoll in Bradley E. Alger; Marihuana je droga z zelo mešano zgodovino. Omenite jo eni osebi, ta bi spregledala njene lastnosti…. Drugemu pomeni sprostitev. Še vedno pa marihuana veliko pacientom, ki trpijo za rakastimi obolenji pomeni upanje, saj olajša bolečine in krepi apetit pri kemoterapiji, saj ta povzroča slabost, izčrpanost in kronične bolečine. Ta droga je vse to in še veliko več! Je tudi nekaj zelo familjarnega za vse, če tudi jo poznajo ali ne. Vsakdo od nas goji svojo obliko droge, ne glede na to kakšna so njegova rekreacijska nagnjenja ali kar nas politika uči. To pa zato, ker možgani ustvarijo lastno marihuano, naravno sestavino imenovano endocannabinoids (kasneje rastlina pod formalnim imenom, Cannabis Sativa L.). Nedavna študija na podlagi endocannabinoids je pripeljala do razburljivih odkritij. Med preiskavo te substance, so znanstveniki izpostavili popolnoma nov signalni sistem v možganih: kako živčne celice komunicirajo, kar ni bilo možno predvideti pred 15 leti. Popolno razumevanje tega signalnega sistema ima lahko daljnosežno vpletenost oz. globlji pomen. Detajli, ki so se pojavili kot oporni ključ za različne postopke zdravljenja za; strah, bolečine, slabosti, obesity (debelost), možganske poškodbe in veliko drugih bolezenskih problemov. Konec koncev bi takšni postopki zdravljenja morali biti narejeni po meri, tako da bolniki ne začnejo nezaželjene stranske učinke(suha usta, rdeče oči, zniža očesni pritisk, sprostitev mišic, občutljivost na mraz in toploto, poveča srčni utrip) ki jih proizvede marihuana sama po sebi.
indal
31. 01. 2012 10.44
+1
Kontraverzne besede! Nauk te zgodbe je barbiturati in BDZ so nevarni raje pojdi za solo in si kupi zdravilo brez recepta. Kot pravi stari ljudski rek ena smotka na dan odzene misicne spazme stran! Pa nisem vedu da je Anecdotal evidence res pravi evidence...noh ja... Zdi se mi samo cudn da se ga R&D nista napila z metanolom pa se sla dvojno slepi poizkus :)
mastablasta
31. 01. 2012 09.45
+2
da skrajšamo: noben ni bil kriv. kaj si soni sploh drznejo podpisat tak sporazum,kiomogoča nadzor nad podatki, ki jih uporabnik pošilja preko spleta?! glede na to da naj bi bili odbori zraven pomeni da se je takratna opozicija zdajšnja vlada tudi strinjala s tem. zgleda da bo čas da se pridružimo "legiji".
kvizko5
31. 01. 2012 09.38
+12
BRAVO ANONYMOUS!!!!!
LeviGnoji
31. 01. 2012 09.31
-8
In spet bomo lepo hodili v videoteke ... kar je čist normalno v razvitem svetu ...
DarthMalgus
31. 01. 2012 09.33
+18
Potem, pa dobiš na izposojo kopiran DvD.....hehehe
Spetsnaz
31. 01. 2012 09.33
-1
Video? Ni vec Video! In ne..ni ti treba v sposojevalnico, ker je ze vse on-line.
LeviGnoji
31. 01. 2012 09.34
+6
3 eure izposoja 2 eura zamudnina 10 euro vpisnina 5 eurov porniči in risanke ... vse ORIGINAL !!! hehe ...
BiDaman
31. 01. 2012 09.38
+9
če bi imeli filmi, igre, ipz. simbolne cene ( oz. vsaj normalne ), bi vsak šou z veseljem, ne pa da stanejo po 80-100 EUR!
I_LOVE_FOOTBALL
31. 01. 2012 09.52
+8
Chilly_Willy_04, ja, vse original, vendar iz mojih izkušenj je polovica DVD-jev poškodovanih in šteka. Torej, jaz podpiram Partis
bzzero
31. 01. 2012 09.24
+2
Bomo šli pa vsi na VPNje - jaz sem že zdaj. Pa naj odšifrirajo moj promet, če ga lahko, banda!
Spetsnaz
31. 01. 2012 09.34
+1
No tega ne pozna vecina uporabnikov..se pa taksnih stvari lahko hitro naucis...ce je nuja..hehehe
DarthMalgus
31. 01. 2012 09.21
+24
In za vse, ki tako govorijo, kako se bo zdaj vse zaščitilo in se ne bo kradlo... Preberite si že enkrat ACTA. Mislite, da bodo založniki, proizvajalci iger, itd kaj na boljšem? Koliko izvajalcev kopira glasbo od drugih, malo preuredi in to je to? Po novem nič več. Proizvajalci iger pa itak kopirajo ene in druge, dodajo svoje tematiko not. 24ur a boste lahko, ko bo ta zakon sprejet še naprej delali članki iz drugih medijev in dajali youtube video? A bodo lahko delali generične zdravila? A ste kdaj slišali za monsanto? Na kratko so proizvajalci semenja za kmete, če bo ta zakon sprejet, bo imel samo monsato pravico trgovati s semenjem, monopol pri hrani? Za vedno odklop interneta, ker boš prijatelju poslal video na katerem je glasba? Na xfactorju je mnogo ljudi imela posnete CD-je z glasbo, po acta kršijo zakon in bi jih lahko takoj v marice trpali. In ta denar, ki bi dobili od "kršiteljev" sploh nebi šel izvajalcem.... Itd.... Zato sem proti temu zakonu Policijska država in sramota za vlado ki je odhajala, da je takoj dala poziv, da se naj podpiše.
mastablasta
31. 01. 2012 09.48
-5
kot kaže je bilo to usklajeno s takratno opozicijo (sedanjo vlado).... čakam pa na komentar mandatarja glede tega. čeprav se tako ali tako laže...
pouh
31. 01. 2012 10.09
+2
ja kak car si ti mastablasta.Pojma nimaš pa kr nekaj govoriš.Kak veš, da je blo vse usklajeno pa da JJ laže?
artifakt
31. 01. 2012 09.01
+18
Jurij Žurej je eden izmed glavnih akterjev za sprejem acte s strani slovenskih oblasti..... raje se žačni zaklepat v pisarno model...
I_LOVE_FOOTBALL
31. 01. 2012 08.59
+8
ACTA je najslabši možen zakon, ki nas lahko doleti! Glede napada na vladne spletne strani: Škode za nas itak ne bo. Kolikokrat pa zjutraj, ob zajtrku, gledate vladno spletno stran? Jaz nikoli!
mastablasta
31. 01. 2012 09.48
-1
Shisui
31. 01. 2012 08.58
+17
Upam, da ima desnica dovolj jajc, da bodo skenslal to neumnost.
mastablasta
31. 01. 2012 09.49
+6
the special1
31. 01. 2012 08.31
+22
vlada je zato tam da nam (ljudstvu) služi ne pa mi njej
Geronemo
31. 01. 2012 08.27
+12
Bla Bla Bla... in vse jeostalo samo pri ustih... Eni vam pišemo kar nekaj časa in vas opozarjamo na takšne ali drugačne protiustavne korake naše obljubljene dežele... Nagrada je bila posemh in cela hrpa minusov... hehehe... ACTA še ni nič kar sledi... Pač naši politiki se za drobiž slinijo saj veste komu in to je nagrada ki jo sprejemamo.. In š eveč podobnih dobitkov je... Nihče se ne zgane ko seo nam kratene socialne pravice, še manj se zganete ko se vam pred oči mečejo dejstva o krčenju kmetijstva, vsi ste glasni ko se zapirajo veliko in znana podjetja... Seveda ste vsi ponosni da kupujete jogurt pri Eurospinu po 19 centov kos itd... Prodali so vas, kar pa se prodati ni moglo pa so kar šenkali... Ne razumem kaj se bunite saj pa prej niste nič naredili zdaj ne boste pa še manj... Zelo žalostno, ampak bog pomagaj... Slovenceljni smo narod v postopku izumiranja in se tega niti ne zavedate... samo dve besedi: BREZ VEZE
minimalisch
31. 01. 2012 09.01
-3
Ce bi si folk lahko privoscil bolso hrano bi si jo ze...najlazje je teb bluzit, ki mas zgleda polno rit vsega...
silce
31. 01. 2012 09.15
+3
minimalisch:jaz nimam polne riti vsega,pa se vedno raje kupim kvalitetno hrano,kot pa dober avto.raje dajem vase,kot pa nase.lepih zaves ne morem pojesti.ko se bodo ljudje naucili,da je kvalitetna hrana pomembnejsa od vsega drugega in da je prenajedanje skodljivo bo dobro za vse.