Gospodarstvo

Aerodrom Maribor v švicarske roke?

Slovenj Gradec/Maribor, 17. 06. 2010 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Prevent Globala je dal upravi zeleno luč za prodajo podjetja Aerodrom Maribor, za katerega naj bi švicarski investicijski sklad Greenpearl Investments ponujal tri milijone evrov.

Letalski miting
Letalski miting FOTO: Jani Dolinšek

Nadzorni svet Prevent Globala je dal na petkovi seji upravi zeleno luč za prodajo Preventovega hčerinskega podjetja Aerodrom Maribor, je potrdil predsednik nadzornikov Vladimir Bilić. Dezinvestiranje poslovno nepotrebnega premoženja je v skladu s sanacijskim programom družbe Prevent Global, je poudaril Bilić. Dodal je, da so nadzorniki odobrili tudi prodajo Preventove nepremičnine v Mežici, in sicer za 840.000 evrov. Sanacijski program Prevent Globala se tako po njegovih besedah izvaja bolje, kot so pričakovali ob pripravi in potrditvi programa konec januarja letos.

Uprava Prevent Globala teh informacij ne komentira. "Glede na to, da so dogovori za dezinvestiranje še v teku in da posel še ni sklenjen, ne dajemo nobenih komentarjev," so sporočili iz službe za stike z javnostmi v Prevent Globalu. Dodajajo še, da uprava Prevent Globala vseskozi izvaja aktivnosti za rešitev težke situacije, v kateri se podjetje nahaja. Skladno z načrtom reorganizacije družbe se tako dogovarja tudi glede dezinvestiranja.

Za Aerodrom Maribor se zanima švicarski investicijski sklad Greenpearl Investments, ki zanj ponuja tri milijone evrov. Preventu je ponudbo za nakup Aerodroma Maribor posredoval prek celjskega odvetnika Dušana Korošca, danes piše časopis Dnevnik. Po navedbah časnika sklad Greenpearl v ponudbi zatrjuje, da naj bi pri načrtovanem prevzemu Aerodroma Maribor sodelovalo nekaj podjetij, od katerih imajo vsa izkušnje z letališko dejavnostjo. Pri tem švicarski sklad izpostavlja, da bi v primeru uspešno izvedenega prevzema v lastniško strukturo Aerodroma Maribor vstopilo tudi letališče Engadin Airport. To je najvišje ležeče evropsko letališče, ki se nahaja v mondenem švicarskem letovišču St. Moritz.

Letališka infrastruktura v najemu le do konca leta

Aerodrom Maribor
Aerodrom Maribor FOTO:

Za uresničitev prevzema Aerodroma Maribor morajo biti po navedbah časnika izpolnjeni nekateri pogoji, povezani s hipotekami na zemljišča Aerodroma Maribor, ki jih ima vpisana Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). Poleg NKBM ima na nepremičninah Aerodroma Maribor vknjižene hipoteke tudi Janko Zakeršnik, okoli 52-odstotni lastnik družbe Prevent Global.

Aerodrom Maribor ima po pogodbi z državo v najemu letališko infrastrukturo do konca letošnjega leta. Na ministrstvu za promet so pojasnili, da bodo nov razpis, s katerim bodo upravljanje z letališko infrastrukturo na mariborskem letališču oddali v 30-letni najem, objavili predvidoma do konca junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
18. 06. 2010 13.46
Štos je, da so potencialni kupci pravzaprav samo navidezno tujci, gre za prelivanje kapotala z navideznim novim lastnikom torej se vpliv udbomafije na delovanje aerodromma ohranja tudi za naprej.
tron3
18. 06. 2010 12.11
Ker ne bomo nikoli Švica, so pa oni prišli k nam, da nam samo malo pokažejo kako se dela
bnam 2707
18. 06. 2010 09.34
Ko nekaj prodaš ni več tvoje.Slovenci smo več ali manj že skoraj vse prodali,ker je očitno,da gospodarstvo vodijo nesposobneži alias Baučar in podobni.Srevrnine nimamo več,paradnih konjev tudi ne,ostali pa so nam tajkuni in paraziti,ki sedijo v DZ in na raznih položajih,kjer molzejo davkoplačevalski denar.Zgodba o uspehu,ni kaj.Menim,da ni kaj dosti razmišljati,kam to pelje... Če se dobro spomnim,je predsednik gospodarske zbornice pred nedavnim dejal,da morajo slovenski managerji biti dobro nagrajeni,drugače bodo šli v tujino..... Sprašujem se kdo bi jih tam zunaj sploh gledal,ker bi hitro dobili brco v svojo nesposobno rit.Edino mi je žal,da niso pobrali kovčkov že leta 91,pa bi danes bilo drugače.
ares3
17. 06. 2010 22.02
zadnji čas če niso naši sposobni bodo pa tujci,škoda pa je da vse propada
Tonček Balonček
17. 06. 2010 21.36
Mi imamo že z letališčem v Lescah take probleme, da ni za povedati! Jaz bi prodal vso Štajerko in Prekmurje, ampak ne damo pa Piranskega zaliva! To je katastrofa, konec Slovenije, demokracije in svobode, kolaboracija, izdajstvo! Lahko pa prodamo soline, Delamaris, Drogo, pršutarne VinaKoper in še kaj, nedamo pa niti milimeter tistega, kar je naše! Taki smo pač, raje prodam vso kmetijo, kot da mi sosed žaga na mojem!
skydrol7
17. 06. 2010 19.09
bolj pametno kot pa enemu od domacih tajkunov.....
Tonček Balonček
17. 06. 2010 17.46
Pučnika pa naj prodajo nemcem, končno s eimenuje po človeku, ki je delal tam in se boril za privatizacijo nter zlom komunitzma, naj bo torej v rokah sposobnih ter pridnih severnih sosedov, tu s ebomo mpa pač igrali spoimenobvanji, grobišči, prolavami in podobnimi rečmi! Imamo jajca, kaj bi z denarjem!
Zigy11
17. 06. 2010 15.38
No, mogoče bom pa dobila odpravnino....
mamsefino
17. 06. 2010 15.32
Sem za to, da gre cela Slovenija v švicarske roke!
MERDE-AVE-MERDE
17. 06. 2010 15.06
Vse razprodajte, celo Slovenijo, potem ne bo več nobenih težav. ker je več ne bo. Jaooo
Krimsky
17. 06. 2010 14.59
A bodo ime spremenili v Leonhard Euler Flughafen?
matedolenc
17. 06. 2010 14.58
Za tri milijone evrov se lahko poceni pridobi večnamenski prostor za športno letališče, treninge varne vožnje, avtomotodrom..., glede na to, da je Vransko stalo 10 milijonov evrov.