Slovenija

Policija: Na kraju ni bilo tretje osebe

Ljubljana, 28. 03. 2011 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./N.D.
Komentarji
485

V hiši na Oražnovi ulici, kjer so februarja lani trije bulmastifi napadli svojega lastnika Sašo Baričeviča, naj bi policija odkrila madeže krvi še tretje osebe. Policija pravi, da preiskovalcev ni nihče opozoril na obstoj bioloških madežev izven kraja dogodka.

Sestra pokojnega Baričeviča naj bi že usodnega dne opozarjala policiste, da so v 1. nadstropju hiše madeži krvi.
Sestra pokojnega Baričeviča naj bi že usodnega dne opozarjala policiste, da so v 1. nadstropju hiše madeži krvi. FOTO: POP TV

Kot poroča Požareport, naj bi policisti specializiranega oddelka, ki deluje v okviru državnega tožilstva, 31. januarja letos opravili ponovni ogled vile na Oražnovi ulici in zavarovali najdene posušene madeže krvi, ki so jih našli na stikalih v 1. nadstropju hiše. Nanje naj bi že 2. februarja lani, ko so psi pokončali svojega lastnika, opozorila Baričevičeva sestra Dea Baričevič. O tem naj bi dva dni po bratovi smrti obvestila tudi zdravnika Inštituta sodne medicine Branka Ermenca, ki naj bi to letos tudi potrdil policistom specializiranega oddelka.

Analiza najdene krvi naj bi pokazala, da kri ne pripada ne pokojnemu Baričeviču ne policistu Juretu Šušteršiču, ki je bil v obračunu z bulmastifi poškodovan, poroča Požareport. Kri, ki so jo našli januarja letos, naj bi pripadala tretji osebi, njena identiteta pa še ni znana, saj policija omenjene DNK v svoji bazi podatkov nima.

Požareport poroča, da naj bi državno tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče poslalo sedem strani dolg predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov dveh oseb, kar naj bi pomagalo pojasniti, kaj se je 2. februarja 2010 dogajalo znotraj domovanja zdravnika Baričeviča. Predlog državnega tožilstva naj bi ljubljanska preiskovalna sodnica Marjana Tupy v petek že zavrnila.

Trije bulmastifi Atos, Atlas in Joy so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča.
Trije bulmastifi Atos, Atlas in Joy so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. FOTO:

Omenjene informacije smo preverili tudi pri skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, kjer so dejali, da o zadevah, ki so v fazi predkazenskega postopka, zaradi interesa postopka nikoli ne obveščajo javnosti. Prav tako v interesu postopka zadev ne komentirajo.

Policije niso opozorili na obstoj bioloških madežev izven kraja dogodka

S PU Ljubljana pa so za 24ur.com sporočili, da so dogodek na Oražnovi ulici preiskovali v skladu z načeli kriminalistične taktike in metodike, delo policije pa je ves čas usmerjalo okrožno tožilstvo v Ljubljani. "V zvezi z zbranimi podatki, opravljenimi razgovori, ogledom kraja dejanja ter različnimi preiskavami Nacionalnega forenzičnega laboratorija, Inštituta sodne medicine in Nacionalnega veterinarskega inštituta, je bilo ugotovljeno, da na kraju ob času napada psov ni bilo prisotnih drugih oseb," je v sporočilu zapisal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Ta ugotovitev izhaja tudi iz zaključnih poročil sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, ki so jih posredovali na ljubljansko okrožno državno tožilstvo. "O vseh ukrepih policije in ugotovljenih dejstvih je bilo sproti seznanjeno Okrožno državno tožilstvo Ljubljana, ki je s sklepom zavrglo poročilo PU Ljubljana in povzelo, da je bilo ugotovljeno, da na kraju ni bilo tretje osebe," je dodal Stojnšek.

Stojnšek je pripisal, da preiskovalcev na kraju samem in tudi pozneje nihče ni opozoril na obstoj bioloških madežev izven kraja dogodka.

Policija objavi poročila ne nasprotuje

Po besedah Vesne Drole z Generalne policijske uprave, policija vztraja pri vseh navedbah, ki so bile posredovane državnemu tožilstvu v povezavi s primerom Baričevič. "Smo pa presenečeni nad nenavadnim načinom vodenja in obveščanja o preiskavi specializiranega oddelka vrhovnega državnega tožilstva," pravi Droletova.

Glede na javno odmevnost primera in upoštevaje dejstvo, da poročilo nima oznake zaupnosti, policija nima nič proti, v kolikor bi državno tožilstvo kot skrbnik poročila, ob upoštevanju varstva osebnih podatkov, slednje v celoti obelodanilo. Predstavnica policije Vesna Drole

Dodaja, da se bodo na navedbe lahko odzvali, ko bodo uradno seznanjeni s konkretnimi ugotovitvami vrhovnega državnega tožilstva. "Bi pa zagotovo marsikatera izpostavljena dilema odpadla, v kolikor bi se imela javnost možnost seznaniti z obsežnim policijskim poročilom s številnimi prilogami, v katerem je policija državno tožilstvo seznanila z vsemi svojimi ugotovitvami,“ pravi Droletova. "Glede na javno odmevnost primera in upoštevaje dejstvo, da poročilo nima oznake zaupnosti, policija nima nič proti, v kolikor bi državno tožilstvo kot skrbnik poročila, ob upoštevanju varstva osebnih podatkov, slednje v celoti obelodanilo,“ je še dodala.

Pozornost vnovič usmerjena na Senico in Kresalovo

Požareport sicer trdi, da naj bi bile v dokumentu državnega tožilstva, ki so ga pridobili od svojega vira, navedene tudi izjave dveh prič, ki naj bi 2. februarja lani na Oražnovi ulici, v bližini Baričevičeve vile, videle "bežati odvetnika Mira Senico“. Ena od prič naj bi izjavila: "Še v času, ko so na kraj prihajali kriminalisti, je po Oražnovi ulici z veliko hitrostjo odpeljal večji terenski avtomobil črne barve prestižne znamke, pri čemer je z agresivno vožnjo voznik tega avtomobila z gotovostjo nakazoval, kot da beži pred čem ali nekom. V času, ko je vozilo videl, je bil prepričan, da je v njem odvetnik Senica, kar je potrdil tudi njegov sodelavec.“

Odvetnik Senica je dejal, da bo sodno preganjal vsakogar, ki bo širil lažniv in nizkoten konstrukt.
Odvetnik Senica je dejal, da bo sodno preganjal vsakogar, ki bo širil lažniv in nizkoten konstrukt. FOTO: POP TV

Senica: Nikoli nisem bil pri Baričeviču doma

Odzval se je tudi odvetnik Senica, ki je dejal, da bo sodno preganjal vsakogar, ki bo širil lažniv in nizkoten konstrukt. “Kar je preveč, je preveč. Stvari so presegle vsakršno mero dobrega okusa. Nikoli v življenju nisem bil ne v stanovanju ne v garaži pokojnega doktorja Baričeviča. Tokrat ne bom izbiral sredstev za zaščito svoje osebne integritete in dobrega imena, zato bom proti vsakomur, ki bo tovrstni lažnivi, podli, nizkotni in škodoželjni konstrukt širil, takoj sprožil civilnopravne in kazenske postopke ne glede na to, ali so to uradne osebe na tožilstvu, 'tako imenovane priče', ali kdor koli tretji.”

Kresalova: "Gre za učinkovito metodo manipulacije"

Šele ko bodo znana vsa dejstva, bomo videli, kdo je v tej državi zlorabljal funkcijo in kdo bo moral odstopiti. Notranja ministrica Katarina Kresal

"Dovolj imam te perverzne inkvizicije. Že več kot leto dni se spušča megla v zvezi z mojo vlogo okoli zadeve Baričevič. V tej zadevi nimam kaj skrivati, ker imam popolnoma čisto vest,“ je v odzivu na nova dognanja v primeru Baričevič zapisala notranja ministrica Katarina Kresal. "Zato pozivam vse, policijo, tožilstvo in sodišče, naj javnosti predstavijo vse podatke o zadevi. Če so dokumente označili z oznako internosti, naj jo umaknejo, saj ne verjamem več v naključja, da v tej zadevi podatki, za katere tožilstvo trdi, da jih varuje v interesu predkazenskega postopka, vedno znova pridejo v roke izbranim medijem. Gre za učinkovito metodo manipulacije, da se lažje ribari v kalnem.“

Za odziv smo prosili tudi generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Ta je dejala, "da od državnih tožilcev pričakuje, da v primeru predkazenskih in kazenskih postopkov postopajo skladno z zakonom in z enakimi merili za vpletene osebe."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

playback
01. 04. 2011 15.42
Ali so se pametni policajčki kdaj vprašali, zakaj sta Miro Senica in Katarina Kresal, na vrat na nos odpotovala na dopust, po tragediji? Kljub temu, da so bili prijatelji, nista bila na njegovem pogrebu !!! Zakaj ? Morda pa si je nekdo hotel pozdraviti rane, ki jih je pridobil v hiši Baričeviča?!!!
zajcica10
31. 03. 2011 21.27
NO SLOVENSKI NAROD...nekomu pač diši bolj avion in zlate kartice, te nakupi okrog.....poštenje...se pa verjetno išče po leksikonu, da spozna razlago....te besede...in ob tem spoznanju stiska ustnice...ker je ni v njenem besednem zakladu.. NAROD pa to obvlada...mislim, to besedo..drugače jih dobi po piskru.. Vendar VSE SE ENKRAT PLAČA....
botjabotja
29. 03. 2011 19.28
M-teorija 29.03.2011, 00:37 -8 JurijGrmMlajsi29.03.2011, 00:18 ~ki jo vaša vlada zagreši ne omaja zaupanja v njeno poštenost in dobre namene.~ Kot prvo nikoli nisem govoril "vaša vlada". Vlada ki je dobila mandat je lahko samo NAŠA vlada, razen, če ne živiš v Sloveniji. Kot drugo, kaj konkretno in v konkretnem primeru, pa je vlada naredila narobe?! Vlada neposredno nič, dva represivna organa pa definitivno da.
dragicat
29. 03. 2011 18.58
In še nekaj sem pozabila pri jutranjem komentarju. Zakaj je preizkovalna sodnica na državnem tožilstvu zavrnila pregled dveh pogovorov v času tragedije pri Baričeviču,oz. pred njo, koliko je dobila plačano od tretje osebe, katera je tretja oseba sama ve, in se bo spretno po velikih nagradah locirala za nekrivo, čeprav se jasno ve, kdo je bil tretja oseba. In gospa državna tožilka Marjana Tupy nam navadnim smrtnikom " TUPI", DA NI BILO TRETJE OSEBE IN DA NE DOVOLI PREVERITI POGOVOROV PRED SMRTJO BARIČEVIČA! Torej jasen dokaz, da nekja oz. nekoga skriva za masko , a je žal prevelik, da bi ga v celoti skrila. Kje je sedaj Pahor, ki se je pridušil, da ne bo dovolil ničesar pomesti pod preprogo, a žal ni ugotovil, da ko hodi po tej preprogi, ker je skrita afera Baričeviš, da se more krepko povzpeti po njej, da pride na drugo stran, a se je vprašal, zakaj je pod preprogo kup gnoja, ? Ne, ker se boji vseh telebanov, ki vladajo v naši državi, sam si bo pa zmler roke do komolcev, ker hoče narediti red, a ga nihče ne jemlje resno, saj ima vsak s seboj preveč pometanja pod reprogo, še preden ga zasačijo. Nekateri tudi takrat nimajo problema, saj so sami odvetniki in predobro podkovani,.... kako se temu streže! ogabno! Zahtevajmo, da se more pustiti pogledati, pogovore, saj le tako bodo lahko odktili resnico, če pa držimo ročno zavoro v hrib, pa taj prav gotovo nikoli ne bomo prišli, tako kot pri tej aferi ne!
partizan71
29. 03. 2011 15.06
V odaji 24 ur ob enih se je voditeljica vidno razburjala ob koruptivnosti v gospodarstvu, ko je en direktor zavestno izcrapal podjetje v korist sebe in nekoga tretjega. Tako je zato ,ker pri nas demokracije ni. Institucije drzave ki so se vzpostavile po osamosvojitvi so v sluzbi kapitala in ne ljudstva.Tako ima ta drhal (oznaceni kot elita) vec funkcij hkrati. Katrina nekje na zahodu niti pod razno ne bi mogla biti ministrica. Ministrica pa je lahko zato ker Sinicka lobira, ceprav ga ni v registru lobistov, kar pomeni da deluje koruptivno. Se dobro da vsaj novinarji kasno stvar razkrijejo, ker institucije ki se bi morale s tem ukvarjati so kot sem ze rekel v sluzbi kapitala (konkretno gospoda Senice).
godhead
29. 03. 2011 12.13
ko brezigarjeva omeni enaka merila, se lahko samo nasmehnem, depala vas.
Pancho57
29. 03. 2011 11.49
+1
Micka, jas sn obtičo
Adolph
29. 03. 2011 11.35
Slovenski policisti so kot tiste afne ,ki nic ne vidijo, nic ne slisijo, nic ne recejo . . . . . Tako se najdelj prezivi . . ..
metronom
29. 03. 2011 11.35
Koliko stvari in umazanij ni prišlo v javnost glede te afere. Kaj vse vedo novinarji pa niso smeli objavit. Ojoj, ojoj, ko bi to javnost vedela!!!
MATEJTONI
29. 03. 2011 11.33
Dajte si malo prebrati vse skupaj: - naj bi policisti - Nanje naj bi - O tem naj bi - ki naj bi to letos Samo v prvem odstavku najdemo 4x naj bi. In celotna zgodba tudi v nadaljevanju sloni na NAJ BI. To zame ni novinarstvo. Dejstva se nikoli ne napišejo z naj bi. To je vse natolcevanje.
saintjozef
29. 03. 2011 11.32
snifff29.03.2011, 10:485 Pasja "uganka" ima med ljudstvom že epilog. -to ti bolj zase trdi. Ali pa imaš svoje ljudstvo?
pika poka ježek
29. 03. 2011 11.30
Pa niso izginili le posnetki, tudi Katarina je izginila s partnerjem.
pika poka ježek
29. 03. 2011 11.29
Pa tudi vsi posnetki varnostnih kamer so izginili. Vse je mogoče ko je ministrica Katarina.
pika poka ježek
29. 03. 2011 11.28
Čudno delo policije. Tudi pri pokolu na Tekačevem niso odkrili skladišča orožja na podstrešju, da ne govorim o tem da so policaji vse potacali.
Prassek
29. 03. 2011 11.10
Še malo počakajmo pa bomo izvedeli, da tudi pokojni Baričevič ni bil tam. Pravzaprav so se tudi psi postrelili med seboj, ko so se igrali "kdo lahko ujame metek z zobmi". Če ne bi bilo tragično bi bila vse skupaj prava komedija.
Danijel Fric
29. 03. 2011 10.51
Mariborčan Franček se je peljal ženit na Gorenjsko, s fičakom seveda, trojanskega klanca pa ni mogel premagati, ostal je na štajerski strani ter poklical svojo izvoljenko na Gorenjsko: "Micka, jaz sen obtiča"! Ta pa mu je zabrusila: "Če si ob tiča, pa kar tam ostani"!
snifff
29. 03. 2011 10.48
Pasja "uganka" ima med ljudstvom že epilog. Le sodnega ne dopusti politika in predvsem ministrica za notranje zadeve, Zalar pa toko dela po nareku nje.
Jimi1
29. 03. 2011 10.42
+1
To sem po razdelitvi ministrstev takoj napisal... Ena marginalna stranka v državi ne sme obvladovati obeh represivnih ministrstev.... Ko se to zgodi namreč "Hakija tuži, Hakija sudi", še večji problem pa je nadgradnja tega, da je LDS povezana z večino privatiziranega kapitala v državi in se prilašča še preostankov kar je v državni lasti ostalo. Senica pa itak vsakodnevno dokazuje da mu za poštenost, državo in državljane nekaj dol visi. Žal gre za verjetno za najbolj vplivno osebo v tej državi. Ta primer to v vsej svoji veličini prikazuje tudi največjim komunajzarskim zaslepljencem.....
dragicat
29. 03. 2011 10.20
Adninistratorji, zakaj se moj komentar vedno kao shrani in bo v nekaj minutah prikazan, pa ni, saj ne piišem nesresnice, le morda bi koga bolel! Hvala, upam da ga boste vendarle objavili.
dragicat
29. 03. 2011 10.16
Slabost te obide, ko poslušaš in bereš take članke. Sramota, da še do danes niso našli ničesar oprijemljivega, kar nam bi lahko postregli, kot dokaze, da se z bulmastifi ni dogajalo nič, da jim nihče ni delal sile,da je bil Baričevič čist pri teh posilstvih psov. Kaj pa ima policija in tožilstvo za razmišljati drugega, kot da so bili psi posiljeni, če so našli poleg umetni penis, kondome z DNK vseh treh psov... nesposobneži. V katero smer pa naj razmišlja moški, ki nnajde poleg svoje žene nagega moškega? Dje je prišel ta moški popisovat elektrike, morda popravljat hladilnika? Noro. Vse dejavnike in dokaze imajo na mizi, oni pa se valjajo pod mizo samo za to, da nebi videli dokazov, da ne bi izdajali vplivnežev v Sloveniji, da ne bi pokazali s prstom na zavaljenega Senico, ki je milo rečeno bil prisoten, to sem slišala od domačinov, kjer ima Kresalka veliko vilo s pogledom na morej. Ko pa stopiš mačku na rep pa zacvili, tako kotsedaj cvili Senica in grozi s tožbami. Kdo si pa bo upal povedati resnico, če ga pa čaka milijonska toćžba od Senice, dokaze bodo založili, vse poskrili, potem pa bo on legenda tožarska vse sepljal, kot je potrebno in ubogo pričo spravil ob milijone ali celo v zapor. Taka je naša pravna država, če bi pobrali vse preproge iz sodstva in parlamenta, ter policije, bi našli na tone "nesnage in nečednih skritih poslov, ki so bili z preprogo prekriti!" Tudi sama čakam na sodni epilog kar nekaj let... pa nič. in nič tudi pričakujem. Sramota, silijo nas državljane k nepokorščini, saj enkrat bomo mogli vstati in si pravice priboriti sami, država nam jih ne da!